ÉTELEK FOTÓZÁSA

Törj be az ételfotózás világába: hogyan legyél profi

Yasmin AlBatoul ételfotós és Canon nagykövet elmeséli karrierje történetét, és megoszt néhány tippet a feltörekvő fotósokkal.
Egy csészealjon álló magas, mintás bögréből teacseppek fröccsennek a levegőbe.

Az ételfotózás töretlen népszerűségnek örvend, több millió Instagram-képfolyam születik a témában mindennap. De mivel ennyi tartalom érhető el, egyre nehezebbé válik az ételfotósok számára kitűnni a tömegből. Tudd meg, hogyan állíthatsz be egy egyszerű, otthon készült ételt úgy, hogy Michelin-csillagos fogásnak tűnjön.

Az egyik ilyen fotós, aki amatőrből lett profi fotós, Yasmin AlBatoul Canon nagykövet. Az algériai Batna városában élő Yasmin autodidakta módon képezte magát, és egy azonnal felismerhető stílust alakított ki – képei energiával és lendülettel teliek. „Elsősorban az keltette fel az érdeklődésemet, hogy miképpen tudok egy egyszerű, hétköznapi dolgot, például egy ételt, valami gyönyörűvé és művészivé varázsolni” – meséli.

Yasmin tinédzser évei elején kezdett érdeklődni a fényképészet iránt. Érdeklődését nagyapja francia belsőépítészeti katalógusai keltették fel. „Némelyik több mint 4000 oldalas volt. Sok időt töltöttem ezek lapozgatásával, és azt kívántam, bárcsak én is ilyen képeket tudnék csinálni.”

Néhány évvel később Yasmin YouTube-oktatóvideókból tanulta meg, hogyan kezelje Canon EOS 600D fényképezőgépének kézi vezérlőelemeit (a helyére mostanra a Canon EOS 850D lépett). Ahogy egyre tapasztaltabbá vált, úgy gyarapodtak a követői is, jóval azelőtt, hogy profi ételfotós vált volna belőle. Ma Instagram-követőinek száma majdnem eléri az 50 000-et, és számos profi megbízás van már a háta mögött.

Yasmin most visszatekint elért sikereire, és megosztja velünk a legfontosabb leckéket, amiket megtanult a sikerhez vezető út során.

1. Kísérletezz különböző technikákkal

Két, élénk rózsaszín folyadékkal teli pohár, amelyekben szirmok úsznak. A folyadékot magasról öntik, így az egyik pohárból kifröccsennek a cseppek.

Yasmin szerint online sikerének a kulcsa az volt, hogy egy egyedi és érdekes stílust talált – ez segített neki kitűnni a tömegből. A kép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, illetve egy RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel és 85 mm, 1/200 mp, f/4, ISO 100 beállításokkal készült. © Yasmin AlBatoul

Egy tányérnyi churros egy asztalon, az egyik éppen belemerül egy csokiöntettel teli tálba, egy másik a tál felett lebeg.

Ha az ételfotózáson belül egy adott területre vagy témára koncentrálsz, nagyobb teret kap a kreativitásod. A kép egy Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel, illetve egy EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel és 1/200 mp, f/6.3, ISO 250 beállításokkal készült. © Yasmin AlBatoul

Yasmin arra bátorít, hogy kísérletezgess, hogy megtaláld a saját stílusod.

„Mindig érdekesnek találom, amikor egy profi fotós nem hagyományos technikákat alkalmaz” – magyarázza. „Én személy szerint rövid záridőt szeretek használni, hogy megörökítsem a repülő tárgyakat vagy a fröccsenő vízcseppeket, amelyek érdekes dolgokat hoznak létre a háttérben. Ez volt az első technika, amit megtanultam, amikor elkezdtem manuális módban fotózni.” A fényfestés egy másik trükk, amit Yasmin már amatőrként is alkalmazott. Ha kész a beállítás, szerinte ez gyönyörű, művészi hatást tud kölcsönözni egy képnek.

A Yasminhez hasonló fotósok számára, akik mozgásokat szeretnének megörökíteni, a Canon EOS M50 azért jó választás, mert sorozatfelvétel módban 10 képkocka/mp sebességgel képes rögzíteni, így semmiről maradsz le.

2. Fejleszd ki a művészi oldalad

Élénk kék háttér előtti gyümölcsök egy villára felszúrva és úgy elhelyezve, mintha a levegőben lennének.

Egy online közösség kiépítése nagyszerű mód arra, hogy lásd, mi zajlik a világban, de segíthet a követőiddel való kapcsolattartásban és a márkád építésében is. A kép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, illetve egy RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel és 105mm, 1/100 mp, f/7.1, ISO 100 beállításokkal készült. © Yasmin AlBatoul

Sárga háttér előtt három tükörtojás, amelyek úgy tűnnek, mintha egy vonalban lebegnének.

Yasmin jelenleg is azt a fényképezőgépet használja, amellyel belekóstolt a profi fotózás világába, bebizonyítva, hogy nem kell bankot robbantanod ahhoz, hogy kiváló minőségű képeket készíthess. A kép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, illetve egy RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel és 70 mm, 1/125 mp, f/4.5, ISO 100 beállításokkal készült. © Yasmin AlBatoul

„A legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy azzal tudod felkelteni az érdeklődést, ha valami szokatlant alkotsz” – magyarázza Yasmin. „Egyre nagyobb az érdeklődés az ételfotók iránt, így minden platformon egyre több ilyen tartalom érhető el, ezért bárki, aki ételfotós influenszerré szeretne válni, a művészi vonalat előtérben kell tartania.

„Gondolj az esztétikára” – mondja. „Az ételfotók nagyon egyformák, ezért alakítsd ki a saját stílusod. A sikeres ételfotós influenszerek mindegyikének egyedi stílusa van. Művészi oldalad kifejlesztésével te is egyedi végeredményeket mutathatsz majd fel.”

3. Építsd ki a saját közösséged

Sárga színű levest öntenek egy tálba, miközben folyadékcseppek repülnek a levegőbe.

A Yasmin által választott technika lendületessé és vidámmá teszi a képeit, kiemelve azokat a csendélet jellegű képek közül. A kép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, illetve egy RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel és 105 mm, 1/160 mp, f/6.3, ISO 200 beállításokkal készült. © Yasmin AlBatoul

Yasmin tudta, hogy csak úgy emelkedhet ki a sok hasonló fotós közül, ha valami újat mutat a közösségnek. „Arra jöttem rá, hogy rengeteg ételkritikus és utazó ételblogger van a különböző platformokon, például az Instagramon, de közölük csak nagyon kevesen tényleges ételfotósok. Ez volt az én kitörési lehetőségem. Arra gondoltam, miért nem osztok meg tartalmakat egy ételfotós szemszögéből?”

„Amikor elkezdtem, Algériában nem volt túl sok ételfotós, ezért úgy gondoltam, érdekes lenne felfedezni ezt a vonalat. A főzés az algír kultúra egy fontos része, nagy jelentőséget tulajdonítunk az ételnek, ezért a téma természetes módon közel állt hozzám.”

A közösségi média megtanította Yasminnek az emberekkel való kapcsolatépítés értékét. A hálózatépítésre történő fókuszálás segített neki fotósként és influenszerként is fejlődni.

„Amikor elkezdtem a fényképeimet posztolni, a visszajelzések megerősítettek a folytatásban, és önbizalmat adtak” – meséli. „Az influenszerré válás megtanította, hogy az embereket érdekli, amit csinálok: és többre kíváncsiak. És ahogy az online „családom” egyre bővült, úgy nőtt az érdeklődés is a tartalmaim iránt.”

4. Az objektívek utat nyitnak a kreativitás világába

Közeli felvétel néhány pirított gesztenyéről, az egyik éppen kibújik a héjából.

Egy makroobjektív segítségével felfedezheted az élelmiszerek különböző textúráit és mintáit. A kép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, illetve egy RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel és 105mm, 1/200 mp, f/8, ISO 100 beállításokkal készült. © Yasmin AlBatoul

A profi fotók profi költségvetést igényelnek. „Egy Canon EOS 600D-vel kezdtem, mert ez egy ideális fényképezőgép a kezdők számára: kedvező árú és jó minőségű. Véleményem szerint ez a legmegbízhatóbb készülék a piacon” – mondja Yasmin. De nem telt bele sok idő, és Yasmin elkezdett új objektívek után kutakodni. „Az eredmények jók voltak de én többet szerettem volna, ezért választottam a Canon EF 50mm f/1.8 STM objektívet” – magyarázza.

Yasmin azt tapasztalta, hogy az új objektív új kreatív lehetőségeket teremtett. „Az állítható rekeszértékkel elmosódott háttereket lehetett alkotni, ami bájt és erőt kölcsönzött a képeknek. Azonnal láttam a fejlődést, főleg a részletek, a színek és a kép minősége terén.”

Yasmin egy Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM objektívvel is rendelkezik, amit leggyakrabban a Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgépével használ. „Ez a kedvenc objektívem. A makró új szintre emeli az ételfotóim. A képek sokkal intenzívebbek és élénkebbek, sokkal több rajtuk a textúra és a részlet.”

Másik objektívként számításba jöhet egy EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM egy EOS M50 készülékkel vagy egy EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM egy DSLR fényképezőgéppel.

5. Sajátíts el új képességeket

Egy rózsaszín teáskannából teát töltenek egy csészealj felett lebegő csészébe.

A különböző objektívek használata, például egy makroobjektívé, jelentős különbségeket eredményezhet a végső képeken. Yasmin kedvenc objektíve a Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Rizzsel teli tálak, amelyekbe egy felettük lebegő fakanálból rizsszemeket öntenek.

Ha valaki Yasmin nyomdokaiba szeretne lépni, ennek alapfeltétele a folyamatos fejlődésre való törekvés. A kép egy Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel, illetve egy EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel és 1/160 mp, f/9, ISO 100 beállításokkal készült. © Yasmin AlBatoul

Yasmin hosszú távú sikerének egyik fontos aspektusa, hogy hajlandó volt új dolgokat megtanulni, még befutott profiként is.

„Amikor a két vagy három évvel ezelőtti fotóimat nézegetem, igen elégedett vagyok velük, de örülök is, hogy sikerült továbbfejlődnöm, és ma már sokkal jobb képeket csinálok” – meséli. „A titok egyszerű – ne hagyd abba a tanulást. Ezért osztom meg bátran a tanácsom bárkivel, aki fejlődni szeretne.”



Kövesd nyomon Yasmin ételfotózásának fejlődését az Instagram-oldalán: @yasmin_albatoul

Írta: Natalie Denton

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • ÉTELEK FOTÓZÁSA

    Az ételfotózás technikájának elsajátítása

    Linda Lomelino fotós megosztja velünk, hogy mik az ínycsiklandó ételfotók alapvető összetevői.

  • VIDEÓ

    Hogyan készíthetsz kiváló minőségű felvételeket ételekről profi módon?

    A lélegzetelállító ételes videókat bemutató Jessie Bakes Cakes oldalnak több mint 100 000 követője van. Itt elmagyarázza, hogyan tudod elsajátítani az ételvideózást.

  • NYOMTATÁSI TIPPEK

    Nyomtasd ki a saját receptkönyvedet!

    Natasha Alipour-Faridani véleménye arról,hogy hogyan fényképezz és nyomtasd ki a saját receptkönyved.

  • MAKROFOTÓZÁS

    Makro ételfotózás

    Készíts érdekes ételképeket a Canon makroobjektívjeivel!