A father and son flick through the pages of a recipe book together.

NYOMTATÁSI TIPPEK

A saját receptkönyvedhez szükséges minden hozzávaló

A többségünk rendelkezik egy különleges receptválogatással a kedvenc ételeihez – lehet ez egy klasszikus étel egy kreatív csavarral, vagy a család kedvence, amely nemzedékekről nemzedékekre száll. Ezeknek a saját ételeknek a rögzítése egy személyre szabott receptkönyvben egy olyan szórakoztató és kreatív nyomtatási projekt, amelyet könnyedén véghez vihetsz az otthonod kényelmében.

A Londonban dolgozó étel- és italfotós, Natasha Alipour-Faridani szakértője az étvágygerjesztő fotók készítésének és számos hasznos tanácsa van a lenyűgöző ételfotók készítéséhez. És amikor készen állsz a képeid kinyomtatására és a fotóalbum összeállítására egy olyan nyomtató, mint például a Canon PIXMA TS3350 sorozat nyomtatói egyszerűvé teszik a képek kiválasztását és a kiváló minőségű nyomatok elkészítését.

A receptek kiválasztása

A recepteket vagy a hozzávalókat a vizuális hatásuk alapján válaszd ki. Ezek az áfonyák – a reggeli muffin receptjének egyik hozzávalói – nagyszerűen néznek ki közeli felvételen.

Natasha egy reggelihez összeállított muffint választott a receptkönyvéhez, mert szeretett volna néhány fotót betenni a hozzávalókról. „Hogy még változatosabb és színesebb legyen a könyv, ne csak a végeredmény fotóit használd fel” – javasolja. „A reggelihez kínált muffin receptje esetében én az áfonyára összpontosítottam. Igazán szeretek közeli képeket készíteni az ételekről.”

Kiválasztotta egy borsmustár levelekkel körített sütőtökös-ricottás torta receptjét is. „Ragyogó színeket felvonultató recepteket kerestem” – magyarázza.

A fotózáshoz Natasha Canon EOS 5D Mark IV készüléket és két objektívet használt – Canon EF 50mm f/1.8 STM és Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. „A makroobjektív nagyszerű, hogy igazán közel kerülj a témához” – fejti ki. Az EF 100mm f/2.8L Macro IS USM maximális nagyítása 1:1 vagy 1-szeres, ami azt jelenti, hogy a téma életnagyságban képződik le az érzékelőn. A közeli képek készítésének és a nagy rekeszérték kombinációja, mint például a nagyon alacsony f-érték a Canon EF 50mm f/1.8 STM esetében, azt jelenti, hogy nagyon kis mélységélességgel lehet fotózni. Ahogy Natasha kifejti: „Ez azt jelenti, hogy meg tudom örökíteni azt a szép elmosódást, ami finoman átmegy a háttérbe.”

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objektív a Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM megfizethetőbb változata, és képes borotvaéles kép készítésére.

A képek elkészítése

Egy pohár víz vagy egyéb tárgyak, például evőeszközök elhelyezése a keret szélén hitelessé teszi a képet és segít, hogy a kép egy nagyobb jelenet részeként tűnjön fel.

Natasha állványt használt és csatlakoztatta a fényképezőgépét a számítógépéhez, így azonnal megtekinthette az eredményeket és módosíthatott a kompozíción. A fotók többségénél a rekesznyílást f/8 vagy f/9 értékre állította, ami lehetővé tette, hogy élesen fókuszban maradjon a téma.

„Mielőtt nekilátnál, nézd meg a hozzávalókat és fedezz fel minden nézőpontot” – javasolja. „Ha az étel lapos kinézetű, akkor jó választás lehet a felülnézet használata. Mindig figyelek arra, hogy legyen valami, ami túlnyúlik a keret szélén – lehet akár csak a tányér széle is, de ez hangsúlyozza azt az érzést, hogy egy folytonos jelenetről van szó.”

Ami a világítást illeti, nincs szükség különleges felszerelésre a professzionális eredményhez. „Ezeket a képeket otthon készítettem, egy nagy ablak által megvilágítva, és egy reflektor segítségével világítottam meg néhány sötétebb árnyékot” – meséli. „Imádok természetes fénnyel dolgozni. Ha a napfény beszűrődik, akkor lencsevégre kaphatod azt a csodás fényes tükröződést. Ha szeretnéd, hogy a kép lágyabb és melankolikusabb legyen, a reggeli vagy esti kevesebb fény jó megoldás. Figyeld meg, hogyan és mikor süt be a nap a házadba, hogy a kívánt eredményt érd el.”

A képek nyomtatása

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha a szegély nélküli nyomtatás opciót használta a Canon PIXMA TS3350 sorozatú nyomtatóján, így a képeit nyomtatás után máris beragaszthatta az albumba – nem kellett kivágnia azokat.

Natasha a képeit Canon PIXMA TS3350 sorozatú nyomtatón nyomtatta ki, amely vezeték nélküli funkcióval rendelkezik a gyors és hatékony nyomtatáshoz. „Ez a nyomtató nagyszerű” – mondja. „Gyors és könnyen használatba lehet venni. A tintapatronok egyszerűen behelyezhetők, és élénk, pontos színeket adnak.”

Natasha a Canon Photo Paper Plus Glossy II papírt választotta a minőségi eredményhez és különböző papírméretekkel kísérletezett. „Különböző képeket kinyomtattam 13x18 cm-es, 10x15 cm-es és 13x13 cm-es méretben, és a szegély nélküli nyomtatás funkció azt jelentette, hogy nem kellett levágni a széleket.” A Canon PIXMA TS3350 sorozat szegély nélküli nyomtatás opciója 13x18 cm-es méretig érhető el, és a nyomtató számos papírméretet támogat, egészen az A4-esig, és ezeket mind az állítható hátsó papírtálcán keresztül lehet betölteni.

Ahogy a Canon összes vezeték nélküli PIXMA nyomtatója esetében a PIXMA TS3350 sorozat is kompatibilis számos Canon nyomtatási alkalmazással. A Canon Easy-PhotoPrint Editor alkalmazás számos kreatív beállítást tartalmaz az elrendezésekhez és sablonokhoz, amelyek átalakíthatók a receptkönyvhöz, valamint kompatibilis az okostelefonokkal és táblagépekkel. Létezik asztali verzió is Macintosh vagy PC-rendszerre.

„A nyomtatás a Canon Easy-PhotoPrint Editor alkalmazással gyors és egyszerű” – számol be Natasha. „A „Tallózás” opciót használtam az ételfotók elérésére a számítógépemen.” Az alkalmazás számos egyéb felhőalapú platformhoz és közösségi média oldalhoz is tud csatlakozni, mint például a Google Drive és az Instagram.

A végtermék

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
A kedvenc ételösszeállításaid lefényképezése és megőrzése egy ínycsiklandó receptkönyvben nagyszerű módja egy családi emléktárgy létrehozásának.

Amikor legközelebb belépsz a konyhába gondold át, hogy melyek azok a különleges receptek, amelyeket szeretnél rögzíteni és továbbadni a családtagoknak és barátoknak. Amellett, hogy rengeteg örömed lesz majd a receptkönyved fényképezésében és összeállításában, egy igazán értékes emléktárgyat is létrehozol, amely telis-tele van ízletes ételekkel és étvágygerjesztő képekkel, hogy a jövő generációit is inspirálja.

Írta: Claire Gillo

Kapcsolódó cikkek
A young girl creating a face out of food on a plate.

KREATÍV NYOMTATÁS

Használd kreatívan az ételeket!

Kísérletezz az ételfotózással, és alkoss egyedi csendéleteket.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

ÉTELEK FOTÓZÁSA

A legjobb objektívek ételfotózáshoz

Készíts étvágygerjesztő ételfotókat a nélkülözhetetlen Canon objektívek széles választékával.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

ÉTELEK FOTÓZÁSA

Sajátítsd el az ételfotózás művészetét

Lina Lomelino, fotós és gasztroblogger felfedi a leghasznosabb tippjeit, hogy a legtöbbet hozhasd ki az ételfotózásból.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához