ÉTEL

Tippek és trükkök az ételfotózási készségeid fejlesztéséhez

Yasmin Albatoul profi ételfotóssal beszélgettünk, miközben megmutatta nekünk néhány saját módszerét, amellyel az ételfotózást kimagasló színvonalon lehet művelni.
Több képből álló kompozíció, amelyen élénk mustársárga felületen áfonyával megszórt és karamellel leöntött gofrik láthatók egy csésze tea társaságában.

Az ételfotózás most hallatlanul népszerű a közösségi oldalakon. Elég egy pillantást vetned az Instagramra, hogy megállapíthasd: az emberek imádják megosztani az ételekről készült fotóikat. Amikor valaki ételekről készült fotókat oszt meg, az szinte olyan, mint ha az adott étel elfogyasztásában is osztozna másokkal. Egyfajta közösségi élményt kínál, amely a kenyér közös megtörésének rituáléjához hasonlít.

Az ételfotók online közzétételének trendje szinte azzal egyidejűleg robbant be, hogy az Instagram, a képmegosztós közösségi platform népszerűsége az egekbe szökkent.

Azoknak a fotósoknak, akik szívesen készítenek képeket ínycsiklandó finomságokról, azért jelent ez kihívást, mert az emberek tömegével osztják meg az ételfotókat, így nehéz kitűnni a hírfolyamban. Az Algériában élő Yasmin Albatoul professzionális fotós és ételfotós-influenszer maga is jól ismeri ezt a kihívást. Emellett sajátos nehézségekkel is szembe kell néznie.

„Ahol én élek, ott nőként nem utazhatok egyedül, és nem mászkálhatok egyedül a városban, hogy utcai fotózással foglalkozhassak” – árulja el. „Amikor az egyetemre jártam, a barátaim mindig azt mondták: »A fotózásból nem lehet megélni, ez csak egy hobbi«. Erre én azt válaszoltam: »Dehogynem. Otthon fogok fotózni«.”

Kiderült, hogy Yasminnek volt igaza. Ugyanis mára profi fotósként dolgozik. Dinamikus, színekkel teli és gyakran szürreális felvételei biztosan felkeltik a figyelmed – és könnyen lehet, hogy a nyálad is csorogni kezd tőlük. Egyedi stílusa és magával ragadó képei miatt rengeteg megbízást kap kereskedelmi fotózási munkákra, Instagram-fiókja pedig 105 ezer követővel rendelkezik (és ez a szám folyamatosan növekszik).

Yasmin fotói részben attól emelkednek ki az Instagramon látott átlagból, hogy professzionális hatást keltenek. Elmondása szerint lényegi különbség van aközött, hogy készítesz egy képet az étteremben rendelt ételről, mielőtt elfogyasztanád, és aközött, hogy miután egy kereskedelmi fotózáshoz stílusosan elrendezted az ételt, egy rendes fényképezőgéppel lefotózod azt.

„Az emberek többnyire telefonnal fotózzák le a megrendelt ételt az étteremben, mindenféle tervezés vagy kiegészítő kellékek nélkül” – fejti ki. „Ezek spontán képek, amelyeket aztán történetként meg tudnak osztani a közösségi oldalakon, de a professzionális vagy kereskedelmi ételfotózás már egészen más tészta.”

Fentről fotózott gofrik, áfonyával megszórva és karamellel leöntve egy kávé, egy kancsó, egy kés és egy villa társaságában, mindez egy szürke palafelületen.

Kompozíciói megörökítésekor Yasmin különféle fotózási tartományokkal kísérletezik, így megmutathatja a textúrák és minták különböző elemeit. © Yasmin Albatoul

Egy kancsóból sűrű karamell csorog egy áfonyával megszórt gofrira, a tányért szürke palafelületre helyezték.

A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel készült, 1/250 mp, f/8 és ISO 125 beállításokkal. © Yasmin Albatoul

Ha az ételfotózásban profi szintre szeretnél fejlődni, akkor Yasmin szerint az a legfontosabb, hogy a feladatot kreatívan közelítsd meg. Yasmin kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy képeit színek szerint komponálja meg, a dinamikát pedig úgy viszi bele, hogy meglepő kellékeket kombinál egymással – ilyen például a madzag és az olaj.

„Már meg sem tudnék lenni egy üveg olaj és egy ecset nélkül, hiszen arra törekszem, hogy az ételek fényesen ragyogjanak.”

Ha továbbolvasol, részletesen is megismerheted azokat a tippeket és trükköket, amelyekkel magasabb színvonalon készíthetsz ételfotókat.

1. Vedd figyelembe az egyes ételek színét, miközben kigondolod a felvétel stílusát.

Ami a színérzékelést illeti, az embereknek az állatok többségével szemben előnyük van. A tudósok nagyrészt egyetértenek abban, hogy a színlátásunk egyik oka az, hogy ez hasznára vált az őseinknek, amikor észre kellett venniük a gyümölcsöket és meg kellett állapítaniuk, hogy azok elég érettek-e.

„A színeket vagy az étterem összességében vett hangulata, vagy pedig az étel és annak származási helye szerint szoktam kiválasztani. Például szívesen használok kéket háttérként, amikor tenger gyümölcseit fotózom, mert így finoman utalni tudok arra, honnan származik az étel.

Észszerűen is hangzik, hogy a szín kiemelt szempont legyen az ételfotózás során. A színek felkeltik a figyelmünket. Ha pedig sikerül a megfelelő színeket kiválasztanunk, majd egymással társítanunk, ezzel az egész kompozíciót „feldobjuk”, hogy dinamikusnak és élettelinek hasson.

„A kék például csodásan passzol a garnélarákok narancssárga színéhez. Azt, hogy milyen elemeket – köztük háttérszínt – választasz ki az egyes fotókhoz, teljességgel a fő téma határozza meg.”

Fehér csipkézett tányér, rajta egy kis habcsókos citrompite, mellette egy pohár tejszínes tea, mindez zöld háttéren, amelyre kávébabszemeket szórtak, a jobb felső sarokban pedig egy színskála látható.

Ha a kompozíciódon harmonikusan állítod össze a különböző színeket, ezzel javíthatod a fényképeid által kiváltott vizuális hatást. Yasmin itt megmutatja az általa használt színskálát, rajta azokkal a gondosan kiválasztott meleg árnyalatokkal, amelyek anélkül emelik ki a sárga élénkségét, hogy háttérbe szorítanák azt. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel készült, 1/160 mp, f/10 és ISO 160 beállításokkal. © Yasmin Albatoul

Egy tányéron egy gombaszeletekkel megszórt, kis kupac spagetti, mellette sötétzöld tányéron zöld levelek, a jobb alsó sarokban pedig egy színskála látható.

Ezen a képen Yasmin hidegebb tónusokat választott, ezzel a néző tekintetét a saját fő fókuszpontjára irányította az élénk szín segítségével. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel készült, 1/250 mp, f/9 és ISO 100 beállításokkal. © Yasmin Albatoul

2. Ne csak az étel stílusára, hanem az egész felvételére is ügyelj.

Ételfotósként nyilvánvalóan nem pusztán az ételt akarod megörökíteni. Többek között két dolog van, amellyel az ételek általában kéz a kézben járnak: a konyhai eszközök és az evőeszközök. Valószínűleg az ételt nem abban a tálban szeretnéd lefotózni, amelyet a mindennapok során használsz. Fontos, hogy ez is harmóniában legyen a többi részlettel. Egy másik remek alapszabály, ha egy olyan tálat választasz, amely az átlagosnál kicsit nagyobb, hogy kényelmesen el tudd rajta rendezni a különféle ételeket.

„Amikor étkezünk, a leggyakrabban sima fehér tányéron tálaljuk fel az ételt. Ezért különösen fontos, hogy úgy válasszuk meg a tányérokat és az evőeszközöket, hogy fényűzőnek tűnjenek, mert ezáltal maga az étel is szebbnek látszik.”

Amikor az ételfotók stílusának kialakításához szükséges kellékekben gondolkodsz, nem csak a színt kell tekintetbe venned. Az anyag és az eszközök általános megjelenése is lényeges szempont. Például a fakanalak természetesebb hatást keltenek, mint a fémkanalak, ráadásul nem tükrözik vissza a fényt, emiatt gyakran szívesebben választják ezeket a fotózáshoz.

Természetesen teheted tányérra is az ételt, de vannak más lehetőségek is. Egy márványlap némi súlyt, fenségességet és kifinomultságot tud adni. (Kiválóak például fagyasztott édességek, például jégkrém fotózásához is, mert hidegen tartják ezeket.) A tortaállványokon szintén feltűnően, egyértelműen kiemelve lehet elhelyezni az ételt.

Más kellékek – például a friss fűszernövények – frissességet és zamatosságot sugallnak, miközben új mélységgel gazdagítják a képet mind a szín, mind a textúra szempontjából. De a fűszereken és szóratokon keresztül is további ízekre lehet asszociálni. Ne feledkezz meg az asztalterítőről és a hasonló konyhai felszerelésekről se, mert ezek segítségével is elhelyezhetsz egy kívánt színt a képen.

Két tányéron egy-egy kupac csokoládészósszal és pisztáciaszórattal díszített knafeh.

Fedezd fel a fotózott étel mögött rejlő különféle mintákat és textúrákat, hogy profibb legyen a kompozíciód. Yasmin fotóin látszik, hogy jó szeme van a részletekhez, így minden egyes elem hozzájárul az összképhez. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel készült, 1/150 mp, f/9 és ISO 200 beállításokkal. © Yasmin Albatoul

Ovális, fehér tányér chilis lime-szószba helyezett különféle ételekkel megrakodva, zöld salátalevelekkel díszítve.

Yasmin azt szemlélteti, hogy a képkivágásnak és a kompozíciónak nem kell túl bonyolultnak lennie ahhoz, hogy harmonizáljon az étellel, a letisztultabb megközelítés jobban kihozza a színek élénkségét. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel készült. © Yasmin Albatoul

3. Találj rá azokra a kreatív módszerekre, amelyekkel elrendezheted és kihangsúlyozhatod az ételeket – akár váratlan dolgokat is bevonhatsz.

Legyen szó bármely fotózási műfajról, mindig lesznek olyan szakmai fortélyok, amelyeket általában csak a tapasztalat útján tudsz elsajátítani. Mi most Yasmint kértük meg, hogy rajta keresztül megoszthassunk veled néhány professzionális titkot az ételek elrendezésével és kihangsúlyozásával kapcsolatban.

„Az ételfotózásban az egyik legfontosabb dolog azoknak a trükköknek az alkalmazása, amelyekkel az étel ínycsiklandónak tűnik és a lehető legtovább marad friss” – avat be Yasmin.

Az étel gusztusossá tételét szolgáló trükkök némelyike nem feltétlenül hangzik gusztusosnak – ilyen például a motorolaj rácsorgatása a palacsintára.

„Ahhoz, hogy a kávé a lehető legtovább legyen habos, használhatunk mosogatószert. A húsokat olajjal szoktuk bekenni, hogy fényesnek és finomabbnak tűnjenek. A tejszínhabot tusfürdőhabbal helyettesítjük, mert az tovább tart, és nem romlik a minősége a világításból áradó hő miatt.”

Egy kéz egy húspogácsát tart két fapálcikával a levegőben egy zöld levelekkel díszített és fehér szósszal leöntött zsemle felett.

Yasmin a kép egyedivé tétele érdekében fapálcikákat használ, hogy a témái úgy tűnjenek, mintha lebegnének, a súlytalanság illúzióját keltve. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel készült. © Yasmin Albatoul

Levegőben lebegő, elemeire bontott sajtburger az ételt alkotó különböző hozzávalókkal: olvasztott sajttal, húspogácsával, hagymával, szeletelt paradicsommal és az egészet egyben tartó félbevágott zsemlével.

Íme a végeredmény. Miután az utómunkálatok során digitálisan eltávolította a fapálcikákat, a struktúra a mozgás érzetét kelti, mintha a kép éppen életre akarna kelni. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel készült. © Yasmin Albatoul

4. Tedd dinamikussá a felvételedet ötletes kellékekkel és szerkesztéssel.

Általában véve elmondható, hogy az ételek nem mozognak. Éppen ezért is nevezik „csendéletnek” a festményeken ábrázolt ételkompozíciókat. A modern fotográfia azonban több életet képes lehelni a képekbe, mint arról Monet és társai valaha is álmodtak.

„A képen látott mozgás egy magával ragadó történetet mond el. Amikor statikus kompozíciójú képet látsz, azt unalmasnak találhatod. Semmi sem történik rajta. Lehet, hogy később már nem is fogsz emlékezni a képre. De ha mozgást viszel bele a képbe, attól egyedi és felejthetetlen lesz.”

Yasmin ételfotóit elnézegetve – melyek közül több is olyan, mintha egy mozgalmas jelenet kimerevítése lenne – jól látható, mennyire szemet gyönyörködtető tud lenni egy dinamikus ételfotó. Munkái nagy részén olyanok az ételek, mintha épp akkor készültek volna el, és utolsó mozzanatként még megszórja őket valamivel, amit a lehullás pillanatának kellős közepén ragad meg. Máskor viszont Yasmin olyan képeket alkot meg, amelyeken látszólag elemeire bontja az ételt, megmutatva annak hozzávalóit – ahogy ezt a fenti képen látjuk.

Yasmin elmondta nekünk, hogy vékony fapálcikákat és ragasztót használ, hogy az ételdarabkákat egy adott helyzetben rögzítse, és ezzel a mozgás illúzióját keltse a fotón. Majd később képszerkesztő szoftverrel ügyesen eltávolítja ezeket a pálcikákat. De másik lehetőségként használhatsz madzagot is, ha valamit szeretnél a levegőben tartani.

„A kép elemeit, például a sütiket vagy bármilyen desszertet vékony fapálcikákkal tudsz rögzíteni” – magyarázza Yasmin.

Az ilyen trükkök a mozgalmas beállítások megörökítésénél hasznosak, például amikor wokban pirítják az ételt. Ne feledd: a mozgalmasságot számos módon el tudod érni, kezdve azzal, hogy a sajtot hozzáragasztod a tányérhoz, miközben leemelsz róla egy szelet pizzát, egészen addig, hogy finoman mozgatod a gőzt egy csésze kávé felett.

Végső mozzanatként hozzáadott díszítés a fotón, miközben Yasmin Albatoul megörökít egy ételkompozíciót a stúdióban egy Canon fényképezőgéppel.

Yasmin gyakran enged bepillantást a kulisszák mögé, feltárva azt a folyamatot, amely az ínycsiklandó felvételei rögzítése mögött zajlik, és ehhez gyakran van segítsége.

Yasmin Albatoul ételfotós váll mögüli nézetből, amint a „pasta” (tészta) szót írja le egy fapálcikával.

A kreatív folyamat a kép megörökítése után sem ér véget. Yasmin a táblagépén keresztül gyakran tovább finomít és változtat a kompozícióin szerkesztéssel és további elemek hozzáadásával.

5. Örökítsd meg a háttérmunkálatokat is, hogy aztán megoszthasd a közösségi oldalakon.

Profi fotósok körében nagy trend a közösségi oldalakon az előkészületek és a kész felvétel összehasonlítása. Ezek az egymást váltogató képek vagy videók megmutatják a lenyűgöző fotók mögötti folyamatot, betekintést adva a színfalak mögé, hogy láthatóvá váljon az egyes kompozíciók mögötti háttérmunka egy része.

Az ilyen kulisszatitkok inspirálók lehetnek más fotósok számára, mivel megmutatják azt a varázslattal határos munkát, amely a fényképezőgép exponálógombjának lenyomása előtt zajlik.

Ne feledd: az ételfotók megosztásával kapcsolódni tudunk másokhoz. Az étel olyasvalami, amiről az együtt töltött értékes időre asszociálunk, és ez az egyik oka, amiért az ételfotózás olyan népszerű manapság. Az ételekről készült fotók megosztásán keresztül egy személyes vacsoraélmény közös élvezetté tud válni.

Egy tanulmány szerint az ételek fotózása pozitív hatással tud lenni az ízérzékelésre is. Kutatók arra kértek meg egy vacsorázó csoportot, hogy készítsenek fotót az ételükről, mielőtt megennék. Egy másik csoport ugyanazt az ételt fogyasztotta el, de ők nem fotózták le előtte. Az első csoport tagjai, akik fotót készítettek, arról számoltak be, hogy az ételnek jobb íze volt.

Az ételfotózást érdemes becsben tartani, mivel segít összehozni egymással az embereket. És ami talán még ennél is fontosabb, az étel is jobban ízlik tőle.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy Yasmin hogyan készíti lenyűgöző ételfotóit, nézd bele az ételfotózáshoz használt táskájába.*


* Csak kiválasztott nyelveken érhető el.

John Marshall

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • ÉTELEK FOTÓZÁSA

  Így válhatsz ételfotós influenszerré

  Ételfotózási tippek Yasmin AlBatoul Instagram-influenszertől és Canon nagykövettől.

 • VIDEÓ

  Hogyan készíthetsz kiváló minőségű felvételeket ételekről profi módon?

  A lélegzetelállító ételes videókat bemutató Jessie Bakes Cakes oldalnak több mint 100 000 követője van. Itt elmagyarázza, hogyan tudod elsajátítani az ételvideózást.

 • ÉTELEK FOTÓZÁSA

  A legjobb objektívek ételfotózáshoz

  Készíts étvágygerjesztő ételfotókat a nélkülözhetetlen Canon objektívek széles választékával.

 • ÉTELEK FOTÓZÁSA

  Az ételfotózás technikájának elsajátítása

  Linda Lomelino fotós megosztja velünk, hogy mik az ínycsiklandó ételfotók alapvető összetevői.

 • Iratkozz fel a hírlevelünkre

  Értesülj a legújabb hírekről és termékinformációkról