Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

TÉLI FOTÓZÁS

Állóképek: jobb téli fotók készítése

Drámai égboltok, a lemenő nap tompa fényei, a szűz hó vastag rétegétől lágyított éles vonalak – végtelen lehetőség kínálkozik az év ezen időszakának lenyűgöző, hangulatos fényképeken való megörökítésére.

Vlagyimir Medvegyev, a Canon korábbi nagykövete Oroszország egyik legjobb természet- és tájképfotósa, ezért nem idegen számára a hideg időben végzett munka. Az északi fotósok által ihletett Vlagyimir 14 éves karrierje során eljutott Izlandra, Norvégiába és az észak-oroszországi Kola-félszigetre. A félsziget szinte teljesen az északi sarkkörön belül helyezkedik el, és a világ egyik legészakibb autóval elérhető pontja.

„Annyira a messzi Északon van, hogy a nap alig süt, és soha nem is kerül magasan az égre, ami nagyon különleges, kísérteties légkört teremt” – magyarázza Vlagyimir. „A levegő kissé párás is, ezért a fákon dér keletkezik. Alapvetően szórakoztató ott fotózni, akkor is, ha nehezen megközelíthető.”

Azonban neked nem kell sarki expedícióra indulnod ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki az év ezen varázslatos időszakából. Vladimir a következőkben megosztja legjobb tippjeit, amelyeket a téli tájak fotózásához bárhol bevethetsz.

1. Fotózz bármilyen körülmények között,
amit az évszak hoz!

Az alacsonyan járó nap az év ezen időszakában lágyabb fényeket eredményez. „A felvételeket nagyon kellemessé teszi” – állítja Vlagyimir. „A hó valójában visszatükröz némi fényt, ezért ha a nap magasabban is van, mint szeretném, az árnyékok nem olyan erőteljesek, mint nyáron.”
© Vlagyimir Medvegyev

„A téli fotózás – különösen a hó fotózása – során nincs olyan, hogy rossz idő” – állítja Vlagyimir. „Bármilyen időjárással találod is magad szemben, az valamiképpen optimális, így még ha erősen havazik is és a nap egy percre se süt ki, nézd meg, mit hozhatsz ki belőle. Csodákra lehetsz képes.”

Egy korszerű felszerelés több mint jól bírja fagyos körülményeket. „A mai fényképezőgépek hideg időben is nagyszerű eredményekre képesek – ennek egyetlen feltétele, hogy legyen nálad több akkumulátor, mivel a hideg hatására gyorsabban merülnek. A csúcsminőségű kompakt fényképezőgépek, például a Canon PowerShot G7 X Mark III által manapság kínált minőség egészen lenyűgöző. Ugyanakkor a felszerelés még nem minden, a felvétel elkészítéséhez a fotósra is szükség van.”

2. Figyelj oda a fényes hóban is megfelelő expozícióra!

„A téli felvételeken a fotók egész dinamikatartománya a nyári felvételekhez képest mintha kissé összezsugorodna” – mondja Vlagyimir, aki enyhe túlexponálást is javasol, hogy a képek közelebb kerüljenek ahhoz, amit az emberi szem észlel. „Az ISO-beállítást attól teszem függővé, mi jellemző az adott napszakra – alkonyatkor például kicsit magasabbra állítom, de ha nagyon sok a fény, 100-as értéket is megadhatok.”
© Vlagyimir Medvegyev

A nagy kupacokon átszűrődő fénytől kezdve a hó a téli fotózás központi eleme. Ezért elengedhetetlen, hogy a fényes fehéreknél megfelelően exponálj az egyébként kevés fényben vagy gyakran szürke égbolt alatt. „A legfontosabb, amit érdemes figyelni, az a sok fehéret tartalmazó felvételek” – véli Vlagyimir. „Nem szabad, hogy a kép minél világosabb rögzítése közben elvesszenek a részletek és a csúcsfények.”

Ha úgy döntesz, Rekesz-előválasztással vagy Av módban fotózol (adott rekeszértéket megadva, hogy a fényképezőgép a megfelelő záridőt maga válassza ki), Vlagyimir azt tanácsolja, különösen is figyelj oda az expozícióra. „Kicsit túlexponálnám – máskülönben, főleg hóban, a dolgok a kelleténél szürkébbnek és tompábbnak tűnhetnek” – magyarázza, mivel a fényképezőgépet megbolondíthatja a hó csillogása, ami csökkenti az expozíciót.

3. Kísérletezz a kompozícióval havas jeleneteken keresztül!

Ha elegendő fény áll rendelkezésre, Vlagyimir szeret a gépet minél inkább a kezében tartva fotózni, az állványt inkább mellőzi. „Így többet kísérletezhetek, és nem vagyok korlátozva a mozgásban, hogy jobb, eddig nem látott szögeket találjak” – magyarázza.
© Vlagyimir Medvegyev

„A tél általában a legjobb időszak a kísérletezésre” – véli Vlagyimir. „Szerintem érdemes többféle beállítással és expozícióval próbálkozni. Az emberek, amikor először készítenek téli felvételeket, időnként kicsit alulexponálnak, és a fényképeik nem tűnnek túlságosan izgalmasnak. Talán ha szándékosan túlexponálnál, és meglátnád, hogyan tűnnek el a lényegtelen részletek – néhány kontúrt jobban észrevennél, például a fák és a hegyek körvonalait.”

Amikor egy tájat teljesen beborít a hó, „a kompozíció minimalistább, és a szemnek vonzóbb” – mondja. „Néha annyi hó van, hogy a látóhatárt is nehéz kivenni, ami még nagyobb kreatív szabadságot ad, hogy úgy komponáld meg a képet, ahogyan csak szeretnéd.”

Elegendő fény esetén Vlagyimir inkább a gépet a kezében tartva szeret fotózni. „Így nem vagyok korlátozva a mozgásban, és játszhatok a szögekkel” – magyarázza. „A kreatív szabadság érdekében gyakran a minőséget is hajlandó vagyok feláldozni, amelyet a hosszú expozíció nyújt, amikor állványt használok.”

4. A téli égboltot nagy látószögű objektívekkel örökítsd meg!

A tél drámai égboltjainak megörökítésével dinamikusabbá teheted a havas felvételeket. „A nagy vagy ultranagy látószögű objektívek kiemelik a téli égbolt drámai hatását” – mondja Vlagyimir.
© Vlagyimir Medvegyev

Az évszakra jellemző égboltot és annak élénk színeit Vlagyimir nagy látószögű objektívekkel örökíti meg. Amikor Canon EOS 5D Mark III vagy Canon EOS R gépével készít felvételeket, elsősorban a Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM és a Canon EF 11-24mm f/4L USM objektívet szereti használni. Emellett a Canon EF 16-35mm f/4L IS USM objektívet is ajánlja.

„Halszemoptikás objektívet is szívesen használok, a Canon EF 8-15 mm f/4L Fisheye USM objektívet – nem is feltétlenül a halszemhatás, hanem a perspektíva miatt, amit ad” – teszi hozzá Vlagyimir. „Ha úgy állítod be, hogy a látóhatár egyenes legyen és pont középen helyezkedjen el, kissé levághatod a képet, hogy a halszemoptika ne torzítsa el túlságosan, de megmaradjon az új perspektíva, ami igazán lenyűgözően hat.”

Az ultranagy látószögű Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM zoomobjektív kivételesen kicsi és könnyű, egy APS-C méretű érzékelővel ellátott, kis tömegű és hordozható fényképezőgéppel együtt pedig, mint amilyen a Canon EOS 250D, remek tájképek készítésére képes.

Egy kompakt fényképezőgép hordozása egyszerűbb, és a használata is kényelmesebb. A Canon PowerShot G7 X Mark III kompakt váza 24 mm-es, 4,2-szeres, nagy látószögű zoomot rejt, és könnyedén a kabátzsebedbe csúsztathatod, illetve bárhová magaddal viheted.

5. Téli fotókat először az otthonod közelében készíts!

Nem kell látványos téli tájak után kutatnod. Otthonod közelében is magával ragadó jeleneteket találhatsz.
© Vlagyimir Medvegyev

A téli fotózáshoz nem kell azonnal a messzi Északra zarándokolnod. Így ugyan nem valószínű, hogy rénszarvascsordákkal vagy szánhúzó huskykkal találod szemben magad, és még a sarki fényt sem látod meg, az évszaknak megfelelő felvételeket azonban otthonodhoz közelebb is készíthetsz. Jó gyakorlás lehet, ha otthonról vagy a szállásodról mész ki a hóesésbe, hiszen így mindig visszamehetsz a jó melegbe, amikor már nagyon fázni kezdenél. „Érdemes felfedezni a közvetlen környezetedet, és akkor nem is töltesz túl sok időt a hidegben” – tanácsolja Vlagyimir. „Ezáltal megbarátkozhatsz az ilyen típusú környezettel, mielőtt hosszabb fotózásra indulsz.”

Ezt Vlagyimir a gyakorlatba is átültette, amikor a „Hóvihar – Egy nap története” című sorozatát készítette, és egész nap otthona környékén fotózott a hóban. „Szerettem volna bemutatni, mennyiféle tájat láthatunk, ha akár csak egy napot is fotózással töltünk. Amikor pedig a néző megérti, milyen kihívásokkal jár csupán egy napig felvételeket készíteni, úgy érzi, ott van kint velem.”

Ezért nem számít, hogy erősen havazik-e odakint vagy mindössze kevés, mégis szépséges fagy látható, vagy hogy milyen fényképezőgépet használsz, bújj bele egy meleg kabátba, és menj ki a levegőre, hogy a tél csodálatos látványát megörökíthesd!

Szerző: Lucy Fulford

Kapcsolódó cikkek
The inside of a bright blue ice cave.

TÉLI FOTÓZÁS

Fotózás hideg időben

A fagypont alatti körülmények kárt tehetnek a fényképezőgépedben, ezért kövesd ezeket a profi tippeket a hóban és jégben történő fotózáshoz.

Shooting the seasons

TÁJFOTÓZÁS

Az évszakok fotózása

Hegyi Benjámin tippjeivel kiemelheted az egyes évszakok egyedi hangulatát.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

TÁJFOTÓZÁS

Lenyűgöző tájképek készítése

Így készítheted el a tökéletes „tájszelfit” a tájfotós és influenszer Ása Steinars tanácsait követve.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához