KREATÍV NYOMTATÁS

Kézzel készült asztali díszek: papírtechnikai tippek és ötletek

Akár papírdíszekre, akár szalvétagyűrűkre, akár ültetőkártyákra van szükséged, egy PIXMA nyomtatóval és a Creative Park alkalmazással saját készítésű dekorációkat hozhatsz létre.
Közeli felvétel egy vászon asztalterítővel megterített vacsoraasztalról, amelyet fenyőtobozzal, levelekkel és papírból készült díszekkel dekoráltak.

Mindegy, hogy születésnapi bulira, egy ünnepi ebédre vagy nagyobb családi összejövetelre készülünk, mindenki szereti úgy megteríteni az asztalt, hogy az lenyűgöző hatást keltsen. A saját készítésű asztali dekoráció nemcsak költséghatékonyabb módja a vendéglátásnak, de a környezetet is kíméli, hiszen az esemény véget értével lehetőség van a papírsablonok újrahasznosítására, vagy egy később rendezendő összejövetelhez való megőrzésükre.

A Canon azzal az izgalmas feladattal bízta meg Dani Tucker profi stylistot, a The Social Kitchen Instagram-oldal tulajdonosát, hogy egy számára új alapanyag – a papír – segítségével alkosson meg egy művészi asztali dekorációt. „Az asztali dekoráció lényegében arról szól, hogy egy asztalt páratlanul gyönyörűen megterítünk,” – magyarázza Dani – „de ennek nem feltétlenül kell nagyon költségesnek lennie. Véleményem szerint inkább az a fontos, hogy kreatívan használjuk az asztali dekorációs elemeket, és egy kicsit személyessé tegyük az egészet.”

Nézd meg, hogyan birkózott meg Dani a feladattal, és tudd meg, melyek a bevált tippjei, amelyek segítségével te is elkészítheted saját, papírból készült asztali díszeidet.

1. Válassz egy témát

Hosszú, barna hajú nő fenyőtobozokat helyez el egy gyönyörűen megterített vacsoraasztalon.

Az asztal dekorációjához bárhonnan meríthetsz ihletet – egy nyári vacsorapartihoz például jó ötlet, ha színes virágözönnel díszíted az asztalt, míg egy barátnak szervezett születésnapon az illető kedvenc színe vagy hobbija lehet a fő téma. Dani itt fenyőtobozokkal egészíti ki a téli hangulatot idéző asztali dekorációt.

Közeli felvétel egy fenyőtobozokkal és gyertyákkal, valamint a Creative Park segítségével készített, papírból kivágott hópelyhekkel, csillagokkal, baglyokkal és mézeskalácsházakkal díszített asztalról.

Ha vége a bulinak, vendégeidnek búcsúajándékként adhatsz néhány papírból készült díszt, de újra is hasznosíthatod ezeket a papírkukán keresztül, vagy akár egy később megrendezendő különleges alkalomra is megőrizheted őket.

Saját asztali dekorációd elkészítéséhez előbb határozd meg a témát. Utána már csak némi papírra, egy nyomtatóra és a kiválasztott sablonokra lesz szükséged. Kezdésként a Creative Park rengeteg ingyenes sablont kínál, a papírból készült épületektől és állatoktól kezdve a díszekig, de akár szalvétatartókat és ültetőkártyákat is készíthetsz a segítségével. Egy virágos tematikájú asztalhoz például virág- és pillangósablonokat ragaszthatunk össze, hogy feltűnő asztali futódíszt vagy girlandot készítsünk belőlük, mindezt pedig díszített ültetőkártyákkal lehet még személyesebbé varázsolni.

Ennél a mostani projektnél a fő téma a tél volt. Dani részletesen beszámol a folyamatról, amely a színpaletta kiválasztásával vette kezdetét. „Mivel azt szerettem volna, hogy a természetes tónusok domináljanak, ezért az aranyat, a sárgát és a barnát választottam. Ezután összegyűjtöttem olyan elemeket, amelyekkel ki tudom alakítani a stílust, ügyelve rá, hogy megmaradjak a színpaletta árnyalatainál. Télies összhatás volt a célom, ezért eukaliptuszt választottam [amely a téli koszorúk gyakori alapanyaga], és néhány gyertyával fokoztam a hangulatot.”

Az asztali dekoráció elkészítésére nem kell vagyonokat költeni, Dani pedig törekszik rá, hogy a látvány kialakítása során mindennapi tárgyakból építkezzen. „Csupa olyan dolgot használtam, amihez könnyű hozzájutni” – magyarázza. „A gyertyatartók valójában régi lekvárosüvegek, a vázákat pedig egyéb kellékekkel dobtam fel.”

Dani az aranycsillag sablonokat és sárga hópelyheket használt fel, ezeket pedig apró baglyokkal együtt helyezte el az asztalon. Majd ehhez jöttek a kinyomtatott étlapok és ültetőkártyák, végül pedig az általa gyűjtött fenyőtobozokkal és levelekkel érte el az arany és zöld árnyalatok közötti kontrasztot.

2. Nyomtasd ki a sablonokat

Hosszú, barna hajú nő vesz ki egy nyomtatott, csillagos sablont egy Canon nyomtatóból.

„A sablonokat a telefonomról nyomtattam ki a Creative Park alkalmazással – ezt a nyomtató beállítását követően pofonegyszerű használni” – mondja Dani.

Mielőtt kinyomtatnád a választott mintákat, gondold át, hogy a papírtípus megfelel-e a célnak. Minden egyes Creative Park sablonnál szerepel, hogy milyen konkrét papírtípus ajánlott hozzá – a többségüknél Canon matt fotópapírra van szükség. A végső szerkezet szempontjából ennek nagy jelentősége van, ugyanis a matt fotópapírral tartósabb eredményt lehet elérni, mint a hagyományos nyomtatópapírral.

A Creative Park webhely vagy alkalmazás használatakor közvetlenül az okostelefonodról tudsz nyomtatni.

Ha kinyomtattad az összes sablont, ideje el is készíteni ezeket – attól függően, hogy hány darabra lesz szükséged, ezt a programot érdemes több estére elosztani, hogy a végeredmény mindig a legkiemelkedőbb legyen.

3. Készítsd el a kiválasztott sablonokat

Felülnézeti kép, amelyen valaki az asztalnál ülve az okostelefonján néz egy képet a Canon Creative Park weboldalán megtalálható papírcsillagról. Ugyanez a csillag kinyomtatott változatban ott van az asztalon.

A Creative Park alkalmazásban számos sablon megtalálható, hogy kézügyességi szinttől függően bárki megtalálja azt, amit el tud készíteni – az egyszerűen kivitelezhetőktől az egészen komoly kihívást jelentő dolgokig.

Faasztal fölé hajoló nő, aki egy kis vágóalátéten papírsablonokat hajtogat és vág ki.

„A sablonok összeillesztéséhez apró ragasztókorongokat használtam” – magyarázza Dani. „A korongokat félbevágtam, mert pár sablon elég kicsi volt, és csak így sikerült szépen összeraknom a modellt.”

Gondosan kövesd az utasításokat, mivel néhány papírmodellnél vágás előtt hajtogatni is kell. Ezután vágd ki a sablonokat, és hajtsd le azokat a füleket, amelyeket ragasztani kell. Ragasztóval illeszd össze a sablonokat, majd várd meg, hogy megszilárduljanak és megszáradjanak.

A végén a saját elképzeléseid szerint át is alakíthatod ezeket, hogy a dekoráció valóban az adott ünnep egyedi hangulatát tükrözze. „Úgy tudod személyesebbé tenni a sablonjaidat, ha például a neveket ráírod a kész csillagokra vagy házakra” – javasolja Dani. „Ha pedig születésnapot tartotok, akkor vagy az ünnepelt életkorát, vagy a ’Boldog születésnapot’ szöveget érdemes ráírnod. Szerintem szép kézírással és egy minőségi tollal nagyon ötletes és hatékony dekorációt lehet készíteni.” De másik lehetőségként az alkalmazás segítségével különféle dizájnokat is hozzá lehet adni.

Dani az eredeti sablonokat egyedi módon alakította át az asztal témájához – például a csillag sablont félbevágta, így a csillagok szépen az asztallapra simultak, a mézeskalács ház sablonjait pedig összeragasztotta egymással, hogy 3D-s modelleket hozzon létre belőlük. A kis étlapkártyákat nagyobb színes kartonlapokra illesztve szegéllyel látta el, a hópehely sablonokat pedig megfordítva használta fel, hogy a színek harmonizáljanak a témával.

4. Az asztal megterítése

Egy vászon asztalterítővel megterített, gyönyörű vacsoraasztal, amelyet fenyőtobozzal, levelekkel és papírból készült díszekkel dekoráltak.

A saját készítésű dekorációnak az az előnye, hogy a témákat tetszőlegesen tudod váltogatni, amikor csak szeretnéd, és egyszerűen ki tudsz nyomtatni további sablonokat, ami költséghatékony módszer az asztal különféle alkalmaknak megfelelő díszítéséhez. A négy évszak hangulatát megragadó dekorációkon túlmenően készíthetsz papírdíszeket babaváróra, szilveszteri bulira vagy egy olyan búcsúbulira, amelynek a célország a témája – ehhez a Creative Park alkalmazásban rengeteg építészeti sablont találsz híres épületekről és látnivalókról.

Most, hogy kész az összes sablon, ideje elrendezni őket az asztalon. Mindenképp készítsd elő a tányérokat, az evőeszközöket és a poharakat, hogy kéznél legyenek, amikor a dekorációt hozzájuk társítod.

Dani azt javasolja, hogy előbb a nagyobb tárgyakat rendezd el, majd méret szerinti csökkenő sorrendben haladj. „Először az asztalterítőt teszem fel,” – mondja – „és ezután következnek a nagyobb tárgyak, például a vázába tett virágok vagy az asztalon elrendezett virágok, majd így haladok az egyre kisebb tárgyak felé.”

Előbb a központi dekorációs elemeket tedd az asztalra – ezek lehetnek virágok, uszadékfa darabok, fenyőtobozok, vagy éppen friss gyümölcsök is, például egész narancsok vagy tökök (az adott témától függően). Ezután következzenek a kisebb tárgyak, például az étlapok és az ültetőkártyák, mert ezeket könnyű elhelyezni az egyes tányéroknál.

Dani azt ajánlja, hogy rendezd a dolgokat páratlan csoportokba – ő például mindig hármasával képez dekorációs egységeket, mert így sokkal szebben mutatnak.

Ha mindezek a helyükre kerültek, akkor ideje köréjük rendezni a kisebb papírdíszeket – rád van bízva, hogy hova teszed le őket az asztalra. Jó ötlet lehet, ha mindenkinek a pohara mellé teszel egy apró baglyot. Ezután jönnek a végső simítások, például a szalvétagyűrűk és más kisebb díszek.

Danit lenyűgözte a Creative Parkban található ingyenes sablonok hatalmas mennyisége, és nagyon örült a lehetőségnek, hogy ötletet meríthet belőlük. „Nagyon tetszett a feladat, mert kellő szabadságot adott ahhoz, hogy kreatívan dolgozhassak a papírral, és igazán gyönyörű dolgokat alkossak – ilyesmit még sosem csináltam korábban, úgyhogy most próbára tehettem a kreativitásom” – mondja.

Ha kedvet kaptál, és te is kipróbálnád, böngéssz a #MadeWithPixma hashtaghez tartozó képek között, ahol még több kreatív ötlet vár, és ossz meg egy képet a papírból készült dekorációkkal szebbé varázsolt asztalodról az @canonemea címkével.

Mindegy, milyen alkalomról van szó, próbáld ki a papírdíszeket az asztali dekorációhoz!

Írta: Tamzin Wilks

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek