HÁZI PROJEKTEK

Kreatív tippek a művészi bokeh-hatásokhoz

A bokeh nem csupán elmosódott háttérből áll. A TikTok-tartalomkészítő Rosie Lugg bemutatja, hogyan lehet játszani a fénnyel, és milyen sablonokat érdemes használni az egyedi képek elkészítéséhez.
Egy személy, aki a kezét a CD fényes oldalára helyezi, körülötte pedig elhomályosított csillag alakzatok látszódnak.

A bokeh igazán felkapott szó lett kreatív berkekben. Japánul homályt jelent, és a kép fókuszon kívüli területeinek minőségét írja le. A jó bokeh-hatás kulcsfontosságú tényező akkor, amikor a fő elemet homályosítással szeretnénk elválasztani a környezettől, így különösen hatékony portrékészítésnél és csendéleteknél. A bokeh-hatásról kezdőknek című útmutatónkból többet is megtudhatsz.

A gyönyörű bokeh Rosie Lugg fotózási stílusának központi eleme. Amellett, hogy kiváló fotós, Rosie lelkes TikTok-tartalomkészítő is: hasznos oktatóvideókat tesz közzé, amelyekben új tippeket és trükköket mutat be lépésről lépésre a feltörekvő fotósok számára. Itt elmagyarázza, hogyan lehetsz kreatív a bokeh-hatás használatakor, azaz, hogy miként tudsz egyszerű elmosódásból valami igazán művészit alkotni.

1. Válaszd ki a felszerelésed

A bokeh-hatáshoz elengedhetetlen, hogy el tudd homályosítani a jelenet előterét vagy hátterét. Kis mélységélességre van szükséged, de ezt nehezen érheted el, ha okostelefonnal fényképezel. A bokeh-hatás egyszerűen elkészíthető nagyméretű képérzékelővel rendelkező fényképezőgéppel, például sok tükör nélküli Canon fényképezőgéppel, nagy rekeszértékű objektívekkel, vagy akár teleobjektívekkel is.

Minden Canon fényképezőgép képes jó bokeh-hatású képek készítésére, és Rosie a Canon EOS 200D fényképezőgépére támaszkodik (amelyet mostanra a Canon EOS 250D váltott fel), de egy teljes képmezős fényképezőgép, például a Canon EOS RP vagy az EOS R6 is elegendő. A gyors prímobjektívek ideálisak, és számos kiváló lehetőség áll rendelkezésre, például a Canon EF 50mm F1.8 STM.

Az EOS R rendszer opciói között megtalálható a Canon RF 50mm F1.8 STM, amely természetes perspektívát biztosít. A szélesebb látószög érdekében a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM jó választás, míg a portréfotózáshoz tökéletes lehet a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. A teleobjektívekre jellemző kis fókusztávolság kényelmes felvételi távolságot tesz lehetővé anélkül, hogy zsúfolt lenne a téma, és előnyös, enyhén szűk perspektívát biztosít. Mindkét makroobjektív nagyon rövid minimális fókusztávolsággal rendelkezik, ami szintén segít az igazán kis mélységélesség elérésében.

A bokeh megjelenését az objektívben lévő rekeszlamellák száma is befolyásolja – általában minél több, annál jobb, ha esztétikus körkörös fényfoltokat szeretnénk létrehozni. A Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM és a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM kilenc, míg a Canon RF 50mm F1.8 STM hét rekeszlamellával rendelkezik.

2. Kivágás és felragasztás

Egy kéz, ahogyan egy papíron körberajzolja a lefelé fordított objektívet.

Rosie azt mondja: „A sablonnak illeszkednie kell az objektív elejére, szóval az a legegyszerűbb, ha körberajzoljuk az objektívet, és úgy vágjuk ki.” © Rosie Lugg

Egy fényfüzérekkel borított fal előtt Canon EOS 200D fényképezőgépet tart egy kéz. A fotós papírból kivágott csillag alakzatot helyezett az objektív elé.

Ha el szeretnéd kerülni a szigetelőszalag használatát, ami után gyakran ragacsos marad az objektív, próbáld ki inkább Rosie hajtogatós technikáját. „Kivágtam a sablont úgy, hogy lehajtható fülek is legyenek rajta, és hajgumival rögzítettem.” © Rosie Lugg

„Szeretem egy csipet varázslattal fűszerezni a képeimet az egyedi bokeh-alakzatokkal” – folytatja Rosie. „Ráadásul könnyen létrehozhatók. Csak teríts egy papírlapot vagy kartont az asztalra, helyezd rá az objektívet lefelé fordítva, és rajzold körbe. Ezután vágd körbe a körvonalat úgy, hogy füleket is hagysz rajta, amelyeket aztán rá tudsz hajtani az objektív szélére. Ezek segítségével a sablont egy gumiszalaggal a helyére tudod rögzíteni.”

„Ehhez a projekthez két különböző sablont használtam” – mondja Rosie. „A szív alakzatokkal tarkított, gőzölgő bögréről készített képhez (lent) szív alakú sablont készítettem, az önarcképemhez pedig a csillag formát választottam.” A szív alakú bokeh igazán romantikus hangulatot kölcsönözhet az esküvői vagy Valentin-napi képeidnek, míg a csillagok a születésnapi fotók vagy az évszakokhoz köthető ünnepek vidám kiegészítői lehetnek.

„A fényképezőgéptől és objektívtől függően a legjobb hatás érdekében érdemes próbálgatni, hogy megtaláld a legmegfelelőbb méretű sablont, de végső soron megéri” – teszi hozzá Rosie. „A rövidebb fókusztávolságú objektívek, például a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM esetében kisebb méretű sablonokkal próbálkozz.”

3. Világítsd meg

Mintha elhomályosított szív alakzatok lebegnének a gőzölgő fekete-fehér bögre fölött.

Ehhez a különleges hangulatú felvételhez Rosie gőzölgő bögrét helyezett egy fényfüzér elé, amellyel az objektívre rakott, gondosan kivágott szív alakzatnak köszönhetően szív alakú elhomályosított mintát hozott létre. A fotó Canon EOS 200D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 250D lépett) és Canon EF 35mm f/1.4L II USM objektívvel, valamint 1/250 mp, f/1.4 és ISO400 beállításokkal készült. © Rosie Lugg

Egy bögre és fényfüzér elé helyezett, állványra rögzített kamera.

Rosie egyetlen fényforrást használt a bögréhez, és a kamerát egy közeli állványra rögzítette. Nagy rekeszértéket választott, amellyel minimálisra csökkenthető a mélységélesség. „A fényfüzérek körülbelül 3–4 méterrel a bögre mögött helyezkednek el. Minél távolabb helyezzük el a fényeket, annál elmosódottabbak lesznek” – mondja. © Rosie Lugg

„Ahhoz, hogy bokeh-hatást hozz létre a képeiden, szükséged lesz egy kis fényre. Minden egyes elhomályosított fény a sablon alakját veszi fel, így ideális lehet a háttérbe rakott fényfüzér. Függeszd fel egy vonalba, vagy összerendezve – ahogy a létrehozni kívánt képedhez a legmegfelelőbb. Az előtérben lévő fő tárgy megvilágásához egyetlen erősebb fényre van szükség. Ne aggódj, ha nincs fotólámpád. Egy asztali lámpa vagy világítótest is megteszi, vagy akár az ablakon át bejövő napfényt is használhatod.”

Rosie szeret egy kis színt is hozzáadni. „Az egyik kedvenc trükköm, hogy egy régi CD segítségével visszaverem a fő fényt, így különböző színeket vetít a témára. A hatás beállításához módosíthatod a CD helyzetét és szögét.”

4. Válaszd ki a kívánt beállításokat

„A háttér elhomályosításának maximalizálása érdekében használd az objektív legszélesebb rekesznyílását” – mondja Rosie. „Általában manuális (M) módban fotózok. Először állítsd be a legkisebb f-számot, majd válassz ki egy kellően rövid záridőt a mozgás okozta elmosódás elkerülése érdekében. A legjobb, ha a fényképezőgépet állványra helyezed, és portrékészítéshez legalább 1/125 másodperces záridőt használsz, de a hosszabb záridők is megfelelőek a mozgás nélküli állóképekhez. Tekintsd meg a képet az elektronikus keresőben (EVF) vagy a tükör nélküli fényképezőgép hátsó képernyőjén, illetve a DLSR hátsó képernyőjén Élő nézet módban, és növeld az ISO-beállítás értékét, ha a kép túl sötét. A Canon EOS 200D fényképezőgépemmel arra törekszem, hogy ne állítsak be ISO400 értéknél nagyobbat, hogy a felvételek a lehető legrészletgazdagabbak és zajmentesek legyenek, de az újabb Canon EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépekkel sokkal magasabbat is beállíthatsz.”

5. Kerülj te is a képre

Egy nő székre dőlve, kezében okostelefont tartva az előtérben lévő fényt figyeli.

Rosie a telefonján lévő Canon Camera Connect alkalmazással vezérelte a fényképezőgép autofókuszát az önarckép elkészítése közben. © Rosie Lugg

Egy nő önarcképe, a fejét oldalra billenti, az elhomályosított háttérben csillag alakzat látható.

Íme a kész önarckép, amely egyetlen, a Rosie fejét és vállait megvilágító fénycsóvával készült, az elhomályosított háttérben pedig fényfüzérből álló csillag alakzat látható. A fotó Canon EOS 200D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 250D lépett) és Canon EF 35mm f/1.4L II USM objektívvel, illetve 1/125 mp, f/1.4 és ISO200 beállítással készült. © Rosie Lugg

„Az önarcképekhez használhattam volna a számos Canon fényképezőgépben megtalálható változtatható képszögű kijelzőt, de jobban szeretem a telefonomon lévő Canon Camera Connect alkalmazást használni” – mondja Rosie. „Annyira megkönnyít mindent. A kép előnézetét valós időben nézheted meg a telefonodon, és a képernyő megérintésével kiválaszthatod, hogy melyik ponton szeretnéd használni az autofókuszt. Portrék esetében általában a fényképezőgéphez közelebb eső szem lesz az. Hasznos lehet a fényképezőgép két másodperces önkioldó-késleltetése is. Ez elegendő időt biztosít arra a felvétel elkészítése előtt, hogy letedd a telefont és felvedd a kívánt pózt.”

6. Eljött a szórakozás ideje

Egy nő önarcképe, az elhomályosított háttérben fényfüzérekből készített csillag alakzat, az előtérben pedig a tükörképe látható.

Rosie egy régi CD-t használt önarcképének ezen változatához: „Nemcsak amiatt, hogy színesebb legyen, hanem így létre tudtam hozni egy tükröződést is, amivel még egy kreatív elem került a képre.” A fotó Canon EOS 200D fényképezőgéppel, Canon EF 35mm f/1.4L II USM objektívvel, illetve 1/125 mp, f/1.4 és ISO200 beállításokkal készült. © Rosie Lugg

Két, gyűrűt viselő kéz, az elhomályosított háttérben csillag alakzat rajzolódik ki.

Rosie a kísérletezés nagy támogatója. „A kéz érdekes és kifejező téma lehet az előtérben elhelyezve” – magyarázza. „Szeretek különféle mozdulatokkal és formákkal játszani.” A fotó Canon EOS 200D fényképezőgéppel, Canon EF 35mm f/1.4L II USM objektívvel, valamint 1/125 mp, f/1.4 és ISO200 beállításokkal készült. © Rosie Lugg

Miután elsajátítottad az alapokat, ugyanezekkel a technikákkal a barátaidról és családtagjaidról készített portréknak is egyedi megjelenést kölcsönözhetsz. Rosie szerint kifizetődő a beállításokkal való kísérletezgetés. „A téma és a fényképezőgép helyzetének módosításával vagy a különböző szögekből történő felvételkészítéssel jelentősen változásokat érhetsz el a képek hangulatán és hatásán. Az előtérben lévő tárgy és a háttérben lévő fényfüzérek közötti távolság módosítása még nagyobb hatással lehet a képekre. Imádok plusz kellékeket és különböző színű fényeket használni a hangulat kialakításához. Csak engedd szabadjára a képzeletedet.”

Megihlettek ezek a kreatív technikák? Nézd meg Rosie tippjeit a TikTok-on arra vonatkozóan, hogy miként használhatod a bokeh-alakzatokat a gyönyörű fényhatások megalkotásához, majd próbálj ki néhány szórakoztató effektust a saját képeidhez. Oszd meg az eredményeket a #FreeYourStory hashtaggel és a @canonemea taggel.


Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • KREATÍV FOTÓZÁS

  Kreatív közösségimédia-technikák

  Két TikTok-fotós megosztja a tömegből kiemelkedő képek készítéséhez szükséges legfontosabb tippjeit.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Meseszerű portrék

  Tíz szakértői tipp felejthetetlen és misztikus képek készítéséhez Rosie Hardytól.

 • HÁZI PROJEKTEK

  Állítsd fel saját otthoni stúdiódat

  Fedezd fel, hogyan lehetsz kreatív a vakuval, és hogyan készíthetsz lenyűgöző portrékat alacsony költségekkel.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Így érhetsz el lenyűgöző bokeh-hatást

  Az itt felsorolt tippek és trükkök segítségével csodálatosan elhomályosíthatod a háttereidet.