KREATÍV NYOMTATÁS

Földöntúli élmény: űrtémájú papírfigurák

A határ a csillagos ég, csupán a Canon Creative Park, egy PIXMA nyomtató, papír, olló és némi ragasztó kell hozzá.
Egy papírból készült űrhajósfigura ül egy faasztalon, a Canon Creative Park alkalmazásból származó többi, űrtémájú papírsablonnal körülvéve.

A gyerekek érdeklődése rövid idő alatt rengeteget tud változni, ezért az újrahasznosított kézműves alkotások remek lehetőséget kínálnak az új érdeklődési körökben való elmélyedéshez. A weboldal és alkalmazás formájában is rendelkezésre álló Creative Park egy fantasztikus, ingyenes eszköz, amely több ezer sablont és papírművészeti ötletet kínál. A világűr szerelmesei rengeteg lehetőség közül választhatnak, a különféle korosztályoknak és készségszinteknek megfelelően, legyen szó egy egyszerű, hordozható Naprendszerről vagy akár a „Curiosity” nevű marsjáró részletesen kidolgozott utánzatáról.

A papírművészet ráadásul arra is alkalmat ad, hogy a közös tevékenység közben tanuljunk, kérdésekkel keltve fel az ifjú elmék érdeklődését, lángra lobbantva a képzeletüket, szóval az űrtémájú játékokat még biztosan hetekig elő fogjátok venni. A kozmikus alkotómunkát akár össze is kapcsolhatjátok valamilyen közelgő égi jelenség, például egy szuperhold, egy hold- vagy napfogyatkozás, vagy egy meteoreső megfigyelésével.

Mike és Gen Sidaway három gyerekükkel – Chloéval, Halle-val és Luke-kal – együtt komolyan érdeklődik a világűr iránt, és alig várták, hogy elstartoljon a csillagászati témájú alkotásokkal való közös munka. Nézzük meg, hogyan boldogultak.

Tervezd meg a csillagközi kalandotokat

Egy család ül egy kisasztalnál, amelyen egy Canon PIXMA nyomtatót, valamint a Creative Park sablonjai alapján készült, űrtémájú papírmodellek közül helyeztek el párat.

„Nemcsak kellemes együtt töltött időként éltük meg ezt a dolgot, de az agyunkat is jól megdolgoztattuk” – lelkendezik Gen, aki ezen a képen Mike, Chloe, Halle és Luke társaságában látható. „Szerintem legközelebb az emlékkönyv-sablonokat fogom kipróbálni, de van még jó néhány szezonális dísz, amit szeretnék majd elkészíteni.”

A Creative Park gyűjteményében megtalálható papírművészeti témák többségéhez hasonlóan a világűr kategóriába tartozó sablonokhoz sem kell semmilyen speciális kellék. Csak nézd meg a választott sablonokhoz tartozó utasításokat, mert némelyikhez kellhetnek olyan dolgok, mint a madzag, a rugalmas szalag vagy a színes toll. Íme azoknak az általános kellékeknek a listája, amikre szükséged lesz:

Válaszd ki az űrtémájú sablont

Valaki a laptopján lévő Canon Creative Park űrtémájú sablonjait nézegeti. A laptop mellett egy köteg Canon fotópapír látható, a mögötte lévő polcon pedig egy Canon PIXMA nyomtatót és egy papírból készült űrhajósfigurát helyeztek el.

Gen és Mike a Creative Park alkalmazásban megtalálható sablonok mindegyikénél feltüntetett csillagos értékelések alapján döntötte el, hogy melyik projekt felel meg legjobban a gyerekeik készségszintjének. „Egyszerűen elképesztő, mennyi különféle sablonból lehet választani” – mondja Gen. „A lányok már ki is választottak néhány babaházat, hogy majd megcsinálják, Luke-nak pedig a dinoszauruszfigura jön be nagyon.”

Bár gyerekjátéknak tűnhet kiválasztani azt a projektet, aminek majd nagy bátran nekilátsz, de meg fogsz lepődni, mennyire nem könnyű dönteni a sok tucat, világűr ihlette papírfigura közül. Míg az élénk színű, felakasztható holdas dísz a kisebb gyerekeknek fog jobban tetszeni, a rengeteg rakéta, például a Saturn V vagy a Space Shuttle készlet már a nagyobbakat fogja megmozgatni, akik kézműveskedés közben tanulhatnak is. Miközben megbeszélitek a gyerekkel, hogy mit lenne kedve elkészíteni, ez egyúttal remek módja annak is, hogy jobban megismerjétek az adott témát – a Naprendszer bolygóitól kezdve az űrjárművek működéséig. Ki tudja, talán még te is tanulsz valami újat!

Mindegyik kézműves sablonhoz tartozik egy csillagos értékelés, amely a nehézségi szintet jelzi, emellett pedig arról is tájékoztatást ad, hogy nagyjából mennyi ideig fog tartani az elkészítés. A Sidaway házaspár gyerekei más-más korosztályhoz tartoznak, ezért fontos volt, hogy átgondoltan válasszanak. „Az értékelések nagy segítséget jelentettek” – magyarázza Gen. „A Creative Park tárháza óriási, rengeteg a választási lehetőség, úgyhogy ez a besorolás segített eldönteni, mi lenne a legjobb külön-külön a gyerekeinknek. Itt tényleg mindenki megtalálja a neki való ötleteket.”

Készülj fel a nyomtatásra

Egy kéz egy Creative Park sablon szélét fogja, amelyet éppen kiad az űrtémájú, kész papírfigurák mellett lévő Canon PIXMA nyomtató.

„Teljesen lenyűgözött, mennyire magától értetődő volt a Canon PIXMA TS7650i beállítása: csak bedugod, és lényegében azt teszi, amit mondasz” – meséli Mike. „Maga a nyomtatás is hihetetlenül egyszerűnek bizonyult, akár az okostelefonos alkalmazásról, akár a számítógépről végeztük.”

Amikor kiválasztottad a projektet, nyomtasd ki, és a sablon másodperceken belül készen áll a munkára. Mike-nak a saját elmondása szerint az tetszett nagyon, mennyire kényelmesen tudott közvetlenül az okostelefonjáról nyomtatni a Creative Park alkalmazással. „Mindkét módszert kipróbáltuk: közvetlenül az alkalmazásból és a számítógépről is nyomtattunk, és egyformán egyszerűnek és intuitívnak találtuk mindkettőt” – teszi hozzá. „Csak kövesd az egyszerű utasításokat, és hagyd, hogy a nyomtató tegye a dolgát.”

A sablonokat másodpercek alatt ki lehet nyomtatni, és érintés után nem kenődnek el, mert azonnal megszáradnak a nyomtató tartós PIXMA tintájának köszönhetően. „Annyira örültem, hogy a sablonokat ilyen gyorsan sikerült kinyomtatni, mert így mindegyik gyereket le tudtam kötni” – árulja el Gen. „Máskülönben sokat kellett volna várakozni, a gyerekek pedig elunták volna magukat, és talán valami más foglalatosságot kerestek volna maguknak. Ráadásul a Canon Matte Photo Paper fotópapírnak köszönhetően a tinta is szépen megszáradt, nem kenődött el.”

A sablonok összeállítása

Egy anya segít a fiának ollóval kivágni a Canon Creative Park alkalmazásból kinyomtatott űrtémájú papírsablont.

A vágástól a szélek bekarcolásán át a hajtogatásig és a ragasztásig a család minden egyes tagja részt vett az űrtémájú papírmodellek elkészítésében.

Két gyerek ül az asztalnál, az egyik egy Napról szóló információs kiadványt tart a kezében, a másik pedig a Creative Park alkalmazásból származó kész papírsablont.

A Nap 149 millió kilométer távolságra van a Földtől – ez csupán egy a rengeteg, világűrrel kapcsolatos tény közül, amelyet a Sidaway gyerekek alkotás közben tanultak meg.

A sablon kinyomtatása után következhet a vágás és a hajtogatás. Használhatsz ollót, de a bonyolultabb sablonokat művészkéssel és vágóalátéttel is előkészítheted. Feltétlenül karcold végig a vonalakat a hajtogatás után, hogy a figurák megőrizzék a formájukat – ehhez kövesd a sablonok nagy részéhez kapott részletes útmutatót, amely lépésről lépésre bemutatja a folyamatot. „Tanulmányozzátok alaposan a mintákat, és előre döntsétek el, ki melyik részt fogja csinálni” – javasolja Mike.

Gen még hozzáteszi: „Nálam az vált be a legjobban, hogy egy régi tollal, amelyikből már kifogyott a tinta, meg egy vonalzóval húzom meg a vonalakat. Így nem vágom át teljesen a papírt, de elég mélyen bekarcolom – ezt mindenképp még a ragasztás előtt kell megcsinálni!”

Használhatsz PVA-t, ragasztópisztolyt, ragasztópöttyöket, valamilyen környezetbarát megoldást, de akár ragasztószalaggal is rögzítheted a sablonokat. A választott ragasztó azt is befolyásolja, hogy a kész alkotások újrahasznosíthatók lesznek-e vagy sem. Lehet, hogy néhány sablont majd csipeszekkel vagy kapcsokkal kell összefogatnod, miközben száradnak, hogy megőrizzék a formájukat. Gen gyorsan száradó folyékony ragasztót vagy vékony, kétoldalas ragasztószalagot javasol, amellyel fel lehet gyorsítani a ragasztási folyamatot.

A gyerekek önbizalmának növelése érdekében hagyd, hogy önállóan birkózzanak meg bizonyos feladatokkal, a nehezebb modelleket pedig közösen, családi programként készítsétek el. Mike és Gen ezt a taktikát alkalmazta, lányuk, Chloe pedig nagyon élvezte a dolgot. „A suliban már tanultunk a világűrről, de amikor anyukámmal elkészítettük a Nap szerkezeti modelljét, sok olyan dolgot tanultam, amit eddig nem tudtam. Az is tetszett, hogy a család együtt volt egy kicsit, és valami kreatív dolgot csináltunk.”

A Nap és a hozzá tartozó információs kiadvány mellett Chloe és Gen a jóval bonyolultabb űrhajóst is elkészítette, míg Mike Halle-nak és Luke-nak segített a Mars és a Hold diorámákban. „A kicsik nagyon élvezték a sok vagdosást meg ragasztást, de szerintem a legjobban az tetszett nekik, hogy miután minden elkészült, játszhattak az űrhajóssal a dioráma készletben” – állapítja meg Mike.

Három, kettő, egy... jöhet a játék!

Valaki a Creative Park sablon alapján, papírból készült Napot helyezi el a polcon.

„Kellemes meglepetés, de persze hatalmas öröm volt számomra, hogy ilyen jól éreztük magunkat, miközben családként közösen elkészítettük ezeket az oktató célú, aranyos papírfigurákat” – mondja Gen. „A gyerekek nemcsak játszanak velük mind a mai napig, de arról is szoktak beszélgetni, milyen jó volt elkészíteni őket.”

Egy gyerek egy papírból készült űrhajósfigurát helyez el a Creative Parkból kinyomtatott holdas diorámában.

A Creative Park által kínált papírsablonok elkészítése nemcsak vidám, örömteli családi program, de az elkészült figurákkal később bármennyit lehet játszani. Halle és Luke több órát is el tud tölteni szerepjátékkal. Ilyenkor azt játsszák, hogy az űrhajós új bolygókat fedez fel.

Amint végeztetek a kézműveskedéssel, és a ragasztó is megszáradt, dőljetek hátra, csodáljátok meg az alkotásaitokat, és kezdődhet is az űrkaland. „Nagyon szeretünk az űrhajós figurával játszani” – lelkendezik a középső gyerek, Halle. „Azt játsszuk, hogy a házban keres magának kalandokat, bolygóról bolygóra ugrálva. Tetszik, hogy ilyen részletesen van kidolgozva, és hogy mozgatni lehet a karjait és a lábait.” Luke, a legkisebb még hozzáteszi: „Szeretem megröptetni a levegőben.”

Gen szerint az űrmodellek másik előnye – amellett, hogy játszani is lehet velük – az, hogy remek díszei a gyerekszobának. „A könyvespolcra helyezett diorámák elképesztően vonzzák a tekinteteket, ráadásul ezek olyan játékok, amelyeket újra és újra elő tudnak venni.” Nem beszélve arról, mennyire szívet melengető, kedves emlék marad az a minőségi idő, amit így a család együtt tudott tölteni.

Szóval legközelebb, amikor a gyereked felpillant a végtelen éjszakai égboltra, és megkérdezi, mi van ott, csak használd a Creative Park alkalmazást, hogy kielégítsd a tudásszomját, és lángra lobbantsd a képzeletét. Az is lehet, hogy szívesen kinyomtatod majd, amit teleszkópon keresztül láttok, vagy esetleg lefotózod az adott bolygót, csillagot vagy műholdat, hogy lásd, mennyire hasonlítanak. Nézd meg Pinterest oldalunkat még több papírművészeti inspirációért, és ne felejtsd el megosztani földöntúli alkotásaidat a #MadeWithPIXMA hashtag használatával.

Írta: Natalie Denton

Kapcsolódó termékek

 • PIXMA TS7650i

  Otthoni nyomtatók

  PIXMA TS7650i

  Gyors, kiváló minőségű nyomtató, amely kompakt méretének és egyszerű használhatóságának köszönhetően tökéletesen illeszkedik az otthoni életedbe.
 • PIXMA TS8750 sorozat

  Otthoni nyomtatók

  PIXMA TS8750 sorozat

  Nyomtass éles szöveges dokumentumokat és gazdag árnyalatú színes képeket a 6 tintás, kiváló minőségű és egyszerűen használható multifunkciós nyomtatóval, amelyet az egész család használhat
 • Tintasugaras nyomtatók

  Matte Photo Paper MP-101

  A Matte Photo Paper fotópapír kiváló minőségben, matt felülettel jeleníti meg a fényképeket, grafikus és szöveges anyagokat. Kreatív célokra, például üdvözlőlapokhoz, reklámokhoz és papírdíszekhez is használható.
 • Kapcsolódó cikkek