ÉTELEK FOTÓZÁSA

A legjobb Canon objektívek ételfotózáshoz

Magasabb szintre emelnéd az ételfotózást? Készíts étvágygerjesztő képeket a gondosan összeválogatott Canon objektívkínálatunkkal.
Egy fagylattal töltött üreges csokoládégömb virágszirmokkal és csokoládédarával díszítve.

Az ételfotózás igazán remek módja annak, hogy a Canon fényképezőgépeddel kísérletezz – és nem csak azért, mert a munka végén akár meg is eheted a témát. Szánj időt a hozzávalók stílusos elrendezésére, ellenőrizd a világítást, majd finomhangold a beállításokat, és rájössz, hogy igazán étvágygerjesztő ételfotókat tudsz készíteni.

Van azonban néhány olyan eszköz és felszerelés, amely segít a legjobb minőséget kihozni a fényképzőgépedből. Egy állvány hasznos kellék lehet, ha gyenge fényviszonyok mellett, felülről készítesz flatlay fotót, vagy például rendkívül közeli képeket csinálsz; bár a Canon képstabilizáló (IS) technológiával ellátott objektívei is nagyon sokat segítenek az ilyen a helyzetekben. Ha a fotóstáskádban helyet kap egy Canon Speedlite vaku, vagy más mesterséges megvilágítást biztosító eszköz, akkor még jobban szabadjára engedheted a fantáziádat, ha igazán profi hatást kölcsönöznél ételfotóidnak.

Az objektíved fejlesztése lehet a legnagyobb hatással az ételfotóidra. Számos objektívnek kellően közeli a fókusztávolsága az apró részletek megörökítéséhez, de csak egy valódi makroobjektív képes a legalább 1-szeres nagyításra. Ez azt jelenti, hogy a téma az érzékelőn 1:1 arányban vagy életnagyságban kerül rögzítésre, miközben az objektív minimális fókuszra van állítva.

A makroobjektív ideális a rejtett textúrák, a bonyolult minták és az étel finom szerkezetének felfedésére, amelyek egyébként észrevétlenül maradnának, bár az ételfotózás nem csak erről szól. Bemutatjuk a legjobb objektívlehetőségeket a Canon EOS fényképezőgépekhez.

Egy tál paradicsomos-bazsalikomos tészta felülről fényképezve, mellette egy villa, bazsalikomlevelek és egy mozsár a kép szélén.

Az ételfotósok gyakran választanak 35mm objektívet a felülről készült flatlay fotókhoz, mivel elég széles ahhoz, hogy az egyéb kellékek is rajta legyenek a képen, például evőeszközök és hozzávalók. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/2.5 és ISO800 beállításokkal készült. © Natasha Alipour-Faridani

A legjobb belépő szintű RF objektív ételfotózáshoz: Canon RF 50mm F1.8 STM

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel működik

Mivel a Canon RF 50mm F1.8 STM látómezeje se nem túl széles, se nem túl keskeny, számos felvételi szöghöz használható. A gyors, f/1.8-os maximális rekeszértéknek köszönhetően az objektív rengeteg lehetőséget kínál a mélységélesség szabályozására, így el tudod különíteni az étvágygerjesztő fogások különböző elemeit és homályos, művészi háttereket hozhatsz létre az elölről, átlósan vagy oldalról készített képeknél. A nagy rekesznyílás rengeteg fényt enged be, így rossz fényviszonyok mellett, például félhomályos éttermekben is fényképezhet.

Az RF 50mm F1.8 STM megfizethető bevezető a Canon teljes képmezős EOS R rendszerébe, és az aszférikus lencsetagbevonatának köszönhetően egészen a kép széléig tökéletes élességet biztosít, ami különösen hasznos a képmezőt betöltő felülről készített flatlay felvételekhez. A kompakt és könnyű objektív szerény, de mégis rendkívül hatékony része egy ételfotós eszköztárának.

Pasztellszínű édességek szétszórva és apró kekszes tálakban, mellettük cukormázzal bevont állatos kekszek az asztalon.

A Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM gyors, ultrahangos motorral ellátott fókuszrendszerrel rendelkezik, de manuálisan is lehet állítani a fókuszgyűrűn az élesség finomhangolásához. A Super Spectra bevonata csökkenti az érzékelőről visszaverődő fény okozta szellemképhatást és becsillanását. A fotó Canon EOS 800D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 850D lépett) és Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívvel, valamint 1/6 mp, f/4 és ISO100 beállításokkal készült.

A Canon első életnagyságú képek rögzítésére képes EF-S makroobjektívje kiváló első választás az ételfotósok számára. Kicsi, könnyű és nagyon éles képeket készít, valamint a maximális rekesznyílásnak köszönhetően könnyen elhelyezhető a téma a szépen elmosódott háttér és az előtér között.

A Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívvel még hatékonyabb eredményt érhetsz el mint egy széles látószöggel megegyező 96mm f/2,8 objektívvel felszerelt teljes képmezős fényképezőgéppel, így még messzebbről készíthetsz egész képmezőt betöltő felvételeket. Ez nem csak azt jelenti, hogy kevesebb eséllyel vetül árnyék a témára, hanem könnyebben elkülöníthetővé válnak a tányéron lévő legapróbb morzsák is.

A legsokoldalúbb objektív ételfotózáshoz: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel működik

Egy sajtkocka, egy gerezd füge és gyümölcsdarabok egy villa végén.

A Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM megragadja az étvágygerjesztő textúrákat és részleteket, ami részben az RF foglalatnak köszönhető, ugyanis így az objektív közelebb kerül az érzékelőhöz. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/125 mp, f/16 és ISO100 beállításokkal készült.

Egy spárga vége, egy garnélafarok és különféle apró ételek gondosan elrendezve egy kanálon.

Az akár 1:2-es makronagyítás lehetővé teszi az ételfotósok számára, hogy a részletekre összpontosítsanak. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/125 mp, f/16 és ISO100 beállításokkal készült.

A sokoldalú makroobjektívet a teljes képmezős tükör nélküli Canon EOS R rendszerű fényképezőgéphez tervezték. A Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM képes mind a széles látószögben lévő asztalelrendezés rögzítésére, mind a fél-életnagyságú közeli kép készítésére – valamint minden elem felvételére, ami a kettő között van.

Elég kicsi és könnyű az állvány nélküli használathoz, és az 5 fokozatú kettős érzékelésű IS technológia is segít abban, hogy a kihozd lehető legtöbbet az objektív lenyűgöző felbontóképességéből.

A Canon RF választékában lévő más objektívekhez hasonlóan a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektíven is egy testreszabható vezérlőgyűrű található az objektívgyűrű elején, amelyhez hozzárendelhetsz egy fontos kameravezérlőt, például a rekeszértéket, az ISO beállítást vagy az expozíciókompenzációt. Ez lehetővé teszi az egyszerű és pontos beállítást a gyűrű gyors elfordításával. Ez a funkció az EF-objektívek EOS R rendszerű fényképezőgépekkel történő használatakor is elérhető a Canon EF-EOS R vezérlőgyűrűs objektívadapter segítségével.

Próbáld ki ezt az objektívet a Canon EOS RP készülékkel, és élvezd ki a fényképezőgép fókuszsorozat funkciója által kínált előnyöket, hogy új szintre emeld az ételekről készült fotóid részletgazdagságát.

A legjobb ételfotózáshoz való objektív extrém közeli képekhez: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel működik

Teljesen fekete háttér előtt citromszeletek pottyannak a vízbe.

A teleobjektíves látómezejű Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektív tökéletes az elölről, átlósan vagy oldalról készített ételfotókhoz. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel, 1/1000 mp, f/4 és ISO4000 beállítással készült. © Sharon Cosgrove

Az 1,4-szeres nagyítást kínáló RF 100mm F2.8L MACRO IS USM még a legapróbb elemeket is kiemeli egy részletgazdag ételen, míg az L sorozat optikai felépítése lenyűgözően tiszta képeket eredményez. Ha egy olyan beépített képstabilizátorral (IBIS) rendelkező fényképezőgéppel párosítod, mint a Canon EOS R6, akkor a 8 fokozatú kompenzációnak köszönhetően még gyenge fényviszonyok mellett is borotvaéles kézi felvételeket biztosít az objektív. Sőt, a viszonylag hosszú, 100 mm-es fókusztávolság azt jelenti, hogy nem kell olyan közel lenni a témához, mint egy rövidebb objektív esetében. Ez megkönnyítheti a fényforrások, reflektorok és egyéb kiegészítők elhelyezését, valamint biztosítja, hogy az objektív ne párásodjon be a gőzölgő ételek fotózásakor.

A Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM a nagy sebességű RF objektívfoglalatnak és a csendes Dual Nano USM meghajtónak köszönhetően extra gyors autofókusszal büszkélkedhet, így ideális a hibrid technológiát alkalmazó ételfotósoknak videókészítéshez. A készülék szférikus torzítást szabályozó gyűrűvel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a bokeh és a lágy fókusz effektus beállítását a kreatív ételfotókhoz.

A legjobb objektív azoknak az ételfotósoknak, akik kevés csomaggal szeretnek utazni: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel működik

Makrofelvétel a lépet alkotó hatszögletű méhsejtekről.

A mindössze 500g súlyú, 9cm-hosszú Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM teleobjektívet könnyedén a fotóstáskádba csúsztathatod, és bárhol előkaphatod, ha rád tör a fotózhatnék, akár a helyi piacon vagy egy méhészetben. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, 1/60 mp, f/4 és ISO1600 beállításokkal készült. © Ilvy Njiokiktjien

A Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM olcsóbb a 100 mm-es megfelelőjénél, és remek választás azoknak az ételfotósoknak, akik makróképességekkel rendelkező rövid teleobjektívet keresnek.

A 100 mm-esnél valamivel szélesebb objektív kicsit nagyobb rugalmasságot biztosít a képkomponálásban, amikor hol kevés a hely. A teleobjektív hatótávolsága lehetővé teszi a 0,5-szeres nagyítást és a 35 cm-es minimális fókusztávolságot is, így nem okoz gondot a közelség. Az objektív nagy méretű, f/2 maximális rekeszértékkel és 5 fokozatú hibrid képstabilizátorral rendelkezik, így minden megvilágításban tiszta, éles végeredményt kapunk. Mindemellett Super Spectra optikai bevonat is került rá, hogy csökkentse a becsillanást és a szellemképhatást, ami akkor nagyon hasznos, ha a megvilágítás nehezen szabályozható, például kültéri étkezéseknél.

A legjobb objektív ételvloggerek számára: Canon RF 16mm F2.8 STM

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel működik

Egy fiatal nő, hátulról fotózva, amint a Canon EOS R6 gépét egy színes salátákkal teli tálakra szegezi egy salátabárban.

A kecses és kedvező árú Canon RF 16mm F2.8 STM objektív széles látómezőben is kiemelkedő minőséget biztosít.

Egy nő a kávézóban egy croissant-t tart a fényképező felé, amely egy kis állványra van erősítve az előtte lévő asztalon.

Az éles, tiszta kép és az ultraszéles látószög miatt ideális választás témájú ételvlogokhoz.

A fókuszspektrum alacsonyabb szintjein minden milliméter észrevehető különbséget jelent. Ha több helyre van szükséged, de korlátozott a mozgástér – például egy kis étteremben filmezel vagy egy nagy flatlay fotót készítesz –, a Canon RF 16mm F2.8 STM hatalmas szélessége megoldhatja a problémát. Aggódsz az ultraszéles látószög okozta hordótorzítás miatt? Ne tedd: az összes Canon EOS R rendszerű fényképezőgép, beleértve a Canon EOS R, az EOS RP és az EOS R6 gépeket, beépített objektívtorzítás-korrekcióval rendelkezik, így a felvételeid mindig természetesnek fognak kinézni.

Ez a mindössze 165 g tömegű, rendkívül kompakt objektív minimális fókusztávolsága mindössze 13 cm, még néhány makróképes objektívnél is rövidebb, így rendkívül közelről örökítheted meg a legapróbb részleteket. A listán szereplő többi prímobjektívhez hasonlóan az RF 16mm F2.8 STM is nagy fényerejű maximális rekeszértékkel rendelkezik a mélységélesség és a megvilágítás rugalmas kezelésének érdekében.

A legjobb zoomobjektív ételfotózáshoz: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel működik

Közeli kép egy szelet pirított fehér kenyérről, amelynek a tetején egy kis darab olvadó vaj van.

Ha egy olyan objektívre vágysz, amely minden helyzetben megfelel a kreatív igényeidnek, a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM nagyszerű választás. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, 1/13 mp, f/4 és ISO400 beállításokkal készült.

A 24 mm-től egészen 105 mm-ig terjedő zoomtartománynak köszönhetően a rendkívül sokoldalú Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM bármilyen felvételi helyzethez tökéletes választás. A 24 mm-es kézi fókuszálásnál mindössze 13 cm-es minimális fókusztávolsággal és 0,5-szeres nagyítással rendelkező készülék egyszerűen tökéletes azoknak az ételfotósoknak, akik a finom részleteket szeretnék kiemelni.

Az RF 24-105mm F4-7.1 IS STM esetében talán az a legmeglepőbb, hogy a hihetetlenül széles zoomtartomány és az 5 fokozatú képstabilizátor belefér egy kevesebb, mint 9 cm hosszúságú, 395 g súlyú vázba. Az apró méretének köszönhetően az objektív könnyedén belefér a kompakt fotóstáskába is, valamint jelentősen megkönnyíti a kézi fotózást, miközben biztosítja az éles végeredményt.Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek