Az ételfotósok gyakran választanak 35mm objektívet a felülről készült flatlay fotókhoz, mivel elég széles ahhoz, hogy az egyéb kellékek is rajta legyenek a képen, például evőeszközök és hozzávalók. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/2.5 és ISO800 beállításokkal készült. © Natasha Alipour-Faridani
Az ételfotózás igazán remek módja annak, hogy a Canon fényképezőgépeddel kísérletezz – és nem csak azért, mert a munka végén akár meg is eheted a témát. Szánj időt a hozzávalók stílusos elrendezésére, ellenőrizd a világítást, majd finomhangold a beállításokat, és rájössz, hogy igazán étvágygerjesztő ételfotókat tudsz készíteni.
Van azonban néhány olyan eszköz és felszerelés, amely segít a legjobb minőséget kihozni a fényképzőgépedből. Egy állvány hasznos kellék lehet, ha gyenge fényviszonyok mellett, felülről készítesz flatlay fotót, vagy például rendkívül közeli képeket csinálsz; bár a Canon képstabilizáló (IS) technológiával ellátott objektívei is nagyon sokat segítenek az ilyen a helyzetekben. Ha a fotóstáskádban helyet kap egy Canon Speedlite vaku, vagy más mesterséges megvilágítást biztosító eszköz, akkor még jobban szabadjára engedheted a fantáziádat, ha igazán profi hatást kölcsönöznél ételfotóidnak.
Az objektíved fejlesztése lehet a legnagyobb hatással az ételfotóidra. Számos objektívnek kellően közeli a fókusztávolsága az apró részletek megörökítéséhez, de csak egy valódi makroobjektív képes a legalább 1-szeres nagyításra. Ez azt jelenti, hogy a téma az érzékelőn 1:1 arányban vagy életnagyságban kerül rögzítésre, miközben az objektív minimális fókuszra van állítva.
A makroobjektív ideális a rejtett textúrák, a bonyolult minták és az étel finom szerkezetének felfedésére, amelyek egyébként észrevétlenül maradnának, bár az ételfotózás nem csak erről szól. Bemutatjuk a legjobb objektívlehetőségeket a Canon EOS fényképezőgépekhez.