KREATÍV NYOMTATÁS

Egy ötletes módja otthonod átalakításának: fedezd fel a papírkivágás művészetét

Aimee Graham, papírművész megosztja velünk, hogy papírkivágások segítségével miként készíthetünk szemkápráztató műveket.
Egy Canon PIXMA TS8350 nyomtató egy asztalon bekeretezett, papírból készült műalkotásokkal.

Aimee Graham, papírművész számára lelassul a világ, amikor ollóval vághat ki dolgokat papírból – egy nagyszerű módja olyan színes műalkotások létrehozásához, amelyek egyszerre személyesek és ötletesek. Az absztrakt formáktól és mintáktól az állatokat ábrázoló körvonalakig és tengerparti jelenetekig, a papírkivágások egymásra helyezése az egész család számára szórakoztató lehet, és az egyedi faldíszektől az üdvözlőlapokig bármi elkészíthető.

Aimee-t akkor fogta meg ez a művészeti ág, amikor egy Japán útja során megismerkedett az origami ősi művészetével. Ebben a cikkben elmagyarázza, egy Canon PIXMA TS8350 sorozatú nyomtató és némi papírkivágási technika segítségével miként készíthetsz lenyűgöző művészeti alkotásokat, amelyekkel feldobhatod az otthonod.

1. Találj ki egy eredeti és kreatív ötletet

Egy papírkivágásból készült erdei jelenet narancssárga háttér előtt, bekeretezve.

Aimee első lépése egy ötlet kitalálása volt. A természetből inspirálódott, de arra bátorít, hogy keresgélj az interneten érdekes képek és körvonalak után.

„Szeretek papírral dolgozni, mert rendkívül sokoldalú” – mondja Aimee. „Ez egy természetes anyag, használható két- és háromdimenziós alkotásokhoz is, és nincs szükség különleges képességekre, hogy elkezdhess dolgozni vele.”

Aimee először egyszerű formákat keresett az interneten, amelyeket körvonalakként szeretett volna használni. „A tenger mellett élek, és szeretek kint lenni a természetben, ezért óceán és erdő témájú képeket kezdtem el keresgélni” – magyarázza.

„A folyamat mindig egy inspirációval kezdődik. Ötleteid egyedivé válnak, amikor elmerülsz a folyamatban és a kreativitás veszi át a gyeplőt. Ekkor történik meg a varázslat.”

2. Válaszd ki a nyomtatandó sablonokat

Egy nő a telefonjával két képet pozicionál egy papírra, hogy kinyomtathassa azokat

Aimee az Easy-PhotoPrint Editor alkalmazást használta, hogy okostelefonja segítségével gyorsan elhelyezhesse a kinyomtatandó képeket.

Egy nő egy képekkel teli papírlapot vesz ki egy nyomtatóból

„A nyomtatót igen egyszerűen lehetett használni” – mondja Aimee. „A Canon PRINT alkalmazás beállítása a telefonomon és a Wi-Fi hálózathoz történő csatlakozás magától értetődő volt.”

Aimee az általa használt állat, ember, fa és napsugár körvonalakat az interneten találta, de a Creative Park gyűjteményéből is meríthetsz ötleteket.

Aimee a képeket a Easy-PhotoPrint Editor alkalmazás segítségével elrendezte egy oldalon, majd egy Canon PIXMA TS8350 sorozatú nyomtatóval kinyomtatta azokat. „A nyomtató nagy segítség volt, mert amint megvoltak a körvonalak, amik tetszettek, egyből elrendezhettem őket az alkalmazásban és kinyomtathattam. Az, hogy a körvonalak kézzelfoghatóan előtted vannak, nagymértékben megkönnyítik az elindulást. Ez a projekt először kihívás volt. A papírral általában háromdimenzióban dolgozok, ezért most egy kicsit más volt kétdimenzióban gondolkodni.”

3. Válaszd ki a műhöz megfelelő papírt

Egy Canon PIXMA nyomtató egy kőpadlón egy vágólappal és papírokkal.

Aimee matt fotópapírt használt, mert úgy találta, az megfelelő módon vágható, mégis kellően erős, nem látszódnak rajta a hajtási és szakadási nyomok, de te használhatsz fényes papírt is vagy a kettő kombinációját.

A papírmű megalkotásához szükséged lesz egy vágólapra, egy hobbikésre vagy szikére, valamint többféle papírra vagy kártyára.

„A papírnak elég vastagnak kell lennie, hogy kivágás után megtartsa a formáját, elég erősnek, hogy ne szakadjon el, de túl vastag se legyen, különben nehéz lesz kivágni” – magyarázza Aimee. „Körvonalaim kinyomtatásához matt fotópapírt használtam, mert kellően ellenálló, de nem nehezíti meg túlságosan a kivágását.”

4. Óvatosan vágd ki a formákat

Egy személy egy papírkivágásos művet állít össze, egy hókivágást helyez néhány hegy csúcsára.

Aimee a kétdimenziós művének úgy kölcsönzött nagyobb mélységet, hogy élénk színű kivágásokat helyezett egymásra.

Egy személy egy női formát vág ki körültekintően.

Először az egyszerűbb formákkal kezdj, mielőtt továbblépnél a részletesebb, nagyobb precizitást igénylő körvonalakig.

„Tudtam, hogy több különböző témát is készíteni szerettem volna, amelyek remekül mutatnak bekeretezve” – mondja. „A kereteket, mint méretvezetőket felhasználva elkezdtem a kivágásokat egymásra helyezni, játszottam a kompozícióval és a színsémákkal.”

A pontos kivágás türelmet és gyakorlást igényel, ezért Aimee azt javasolja, hogy egyszerű formákkal kezdj, főleg ha tapasztalatlan vagy a hobbikés használatában.

„Krepp papírvirágokat készítek, ezért rojtozó ollót használok, ami kis méretű és rendkívül éles – ehhez a projekthez tökéletes . A legegyszerűbb formák kivágásával kezdtem, mind ollóval, mind hobbikéssel egyaránt.” – meséli.

„A hobbikés előnye az ollóval szemben, hogy pontosabban tudod követni a forma körvonalát. Ezt tettem az ezüst nyírfákkal, amik aztán egy teljesen új dolgot inspiráltak – a családfát.” – meséli Aimee.

5. Egészítsd ki a dizájnod

Egy fehér papírlap egy asztalon, amelyből ezüst nyírfákat vágtak ki.

A faformák kivágása után a visszamaradó papírlap egy következő munkánál felhasználható háttérként.

Egy zöld és fehér papírból készült erdő, a fák törzsein nevekkel.

Aimee egyik ötlete egy erdő volt, amelyen a családtagok nevei szerepelnek, mint a „családfa” egy új megközelítése.

Azzal, hogy a kivágásokból visszamaradt anyagokat is felhasználta, Aimee egy teljesen új dimenziót adott a családfájának.

„Egy vékony rétegben fehér és barna festéket vittem fel az alap papírlapra, erre helyeztem a fa körvonalát, majd külön a kivágott fát. Ebben a fázisban úgy képzeltem ezt el, mint egy családfa, ezért kivágtam a nevek helyeit, és szabad kézzel rajzoltam meg a körvonalakat.”

6. Csinálj belőle családi programot

Különböző méretű, bekeretezett, papírból készült műalkotások egy asztalon felsorakoztatva.

„Ez a projekt bemutatja, hogyan készíthetsz igazi műalkotásokat papírkivágásokból, kezdve egyszerű formáktól, az olyan összetett alakzatokig, mint amilyenek a részletes körvonalak” – magyarázza Aimee.

Aimee műveihez bonyolult formákat használ, amelyeket hobbikésével vág ki, nagy pontossággal. Azonban hasonlóan lenyűgöző eredményeket tud elérni egyszerűbb formákkal és egy egyszerű ollóval is, így pedig a papírkivágás egy nagyszerű családi szórakozás is lehet.

A gyerekek esetében a formák kivágása segít a szem-kéz koordináció és a motorikus képességek fejlesztésében, azért amíg ez biztonságosan és felügyelet mellett elvégezhető, addig jó hatással van rájuk.

„Amióta az eszemet tudom, kreatívkodom. Egy művész anya és egy ezermester apa mellett nőttem fel.” – emlékszik vissza. „Rendkívül bensőséges érzéssel tölt el, amikor alkothatok. A bennem élő gyermek az alapja a művészetemnek, és általa teljesedek is ki.”

A papírdíszekkel kapcsolatos további inspirációért kövess minket a Pinteresten. És ne felejtsd el megosztani alkotásaidat a közösségi oldalakon a #MadeWithPIXMA hashtag használatával!Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS

  A legjobb nyomtatók kreatív projektekhez

  A családi projektektől kezdve, egészen a professzionális kivitelezésig, a Canon rendelkezik a számodra tökéletes nyomtatóval.

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Mini festményötletek a Canon SELPHY Square QX10 készülékkel

  Hozz létre mini művészeti galériát a dioráma-szakértők, Ole Friedrich és Esther Mora Chavarria tippjeivel és trükkjeivel.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Papírból készült asztali díszek

  Készíts gyönyörű asztali dekorációt bármilyen alkalomra a Creative Park segítségével.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Papírból készült nevezetességek

  Ünnepeld meg a különleges helyszíneket egy Canon PIXMA nyomtató és a Creative Park segítségével.