NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

Alkoss újra híres festményeket a mini papírművészet segítségével

Készíts saját miniatűr művészeti galériát a Canon SELPHY Square QX10 és a SELPHY Photo Layout alkalmazás segítségével, Ole Friedrich és Esther Mora Chavarria dioráma-szakértők tippjeivel.
Egy mini papírművészeti galéria, amelyben két festmény lóg a pirosra festett falakon, és egy mini alak áll az előtérben a művet nézve.

Készítettél már diorámát? Olyan modellt, amely háromdimenziós alakzatokból álló jelenetet ábrázol? A dioráma lehet formájában akár miniatűr vagy nagy kialakítású, és bár úgy tűnik, bonyolult, nem kerül sokba, hogy létrehozd a sajátodat.

Kevesen ismerik jobban a miniatűr diorámák készítésének művészetét, mint Ole Friedrich és Esther Mora Chavarria, akiknek mintegy 114 000 követője van a TikTokon. Történelmileg pontos, bonyolult diorámák készítésével kápráztatták el közönségüket, a dinoszauruszokat bemutató őskori daraboktól kezdve az orrszarvúkat és szarvasokat ábrázoló szafari jelenetekig.

A Canon SELPHY Craft Club sorozat utolsó részében Ole és Esther a történelem két leghíresebb festményét bemutató miniatűr művészeti galériát készítettek a személyes stílusjegyeikkel kiegészítve. Ehhez a projekthez Johannes Vermeer Leány gyöngyfülbevalóval és Gustav Klimt A csók című festményeket választották.

Nézd meg, hogyan csinálták – a Canon SELPHY Square QX10 nyomtatóval – végigvezetnek a folyamaton, és tippeket javasolnak a sajátod megalkotásához.

A koncepció

Johannes Vermeer Leány gyöngyfülbevalóval és Gustav Klimt A csók című művek nyomatai láthatók egy asztalon a Canon SELPHY Square QX10 nyomtató és egyéb művészeti anyagok előtt.

Ole és Esther olyan festményeket választott, amelyek köztulajdonban voltak – Gustav Klimt A csók és Johannes Vermeer Leány gyöngyfülbevalóval című művei. Ez fontos szempont, amit érdemes ellenőrizni, hogy később ne legyenek szerzői joggal kapcsolatos gondjaid, ha megosztod a munkád online. Időigényes folyamat, de ez is lehet élvezetes, például ha érdekes információkat tudsz meg a művészetről, amelyeket aztán megoszthatsz másokkal.

A spanyolországi Barcelonában élő Ole és Esther a barcelonai egyetemen folytatott régészeti tanulmányaik során találkoztak 2019-ben. Ellátogattak a németországi Hamburgban található Miniatur Wunderlandba, és annyira lenyűgözték őket az ott lévő modellek, hogy úgy döntöttek, maguk is megpróbálkoznak a miniatűr jelenetek készítésével. „Érdekes megoldás volt például egy templom történetének interaktív, szórakoztató módon történő elmagyarázására, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt megérthessék a történelmet” – mondja Esther.

Mindketten művészeti háttérrel rendelkeznek, így a rajzolási és festési képességeiket szerették volna összekapcsolni a diplomájukkal. Most diorámákat készítenek, hogy másokat oktassanak, de ez volt az első alkalom, hogy miniatűr művészeti galériát készítettek.

A folyamat

A Canon SELPHY Square QX10 készülék az asztalon, keményhabdarabok, vonalzó és ceruza mellett.

Elkezdheted saját miniatűr művészeti galériád létrehozását olyan alapanyagokkal, amelyek megtalálhatók a ház körül, beleértve a ragasztót, az ollót, a Canon fotópapírt és az apróságokat, amelyeket máshol nem tudsz felhasználni. A kulcs az újrafelhasználás és az újrahasznosítás, hogy semmilyen anyag ne kerüljön a szemétbe.

Egy kézpár két darab keményhabot fest pirosra a galéria falainak megépítéséhez.

A mini papírművészet lehet nagyon pihentető, és elterelheti a figyelmed a problémáidról. Ole és Esther általában közben egy podcastet kapcsolnak, amit hallgathatnak, miközben elvégzik az egyéni feladataikat. „Könnyen elveszhetsz a folyamatban, és nem tudod, mennyi idő telt el” – mondja Ole.

A miniatűr művészeti galériák lehetnek olyan egyszerűek vagy bonyolultak, amilyennek csak szeretnéd, attól függően, hogy mit szeretnél elérni. Létrehozhatsz olyan galériát, amiben sok-sok festmény és emberi alak van, vagy készíthetsz kisebbet úgy, hogy több alak egyetlen kép körül áll. Nem kell sok pénzt költeni az anyagokra sem. Ole és Esther körülnéztek a házukban, és újra felhasználták a korábbi projektjeikből származó tárgyakat és az évek során összegyűjtött vegyes tárgyakat.

 • Kutatás: „Az első dolog, amit ellenőrizned kell, hogy a festmény köztulajdonban lévő festmény legyen, így bármilyen tevékenységhez felhasználhatod.” – mondja Esther. „Valósághű diorámákat készítünk, ezért híres festményeket kerestünk a Google Art Projecten, de kézzel is rajzolhatsz.”
 • Anyagok összegyűjtése: „Ehhez a projekthez keményhabot használtunk a falak és a padló létrehozásához” – mondja Ole. „A padló különösen fontos, mert textúrát akarsz létrehozni, ezért természetes tintával festettük, hogy úgy nézzen ki, mint egy galéria fapadlója.”
 • Tervezés és elrendezés: „Gondold át, milyennek szeretnéd a festményeket – hagyományosan téglalap alakúra akarod őket, vagy valami mással kísérletezel?” – mondja Esther. „A Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás számos lehetőséget kínál, amelyekkel eljátszhatsz; a lehetőségek száma végtelen. Ezután gondolj a keretre. Az alkalmazáson belül szerkesztheted, így kiválaszthatod, hogy hagyományos keretet szeretnél-e, ahol nem igazán látod, vagy extravagánsabbá teszed a különböző dizájnokkal.”
 • Nyomtatás: „A Canon SELPHY Square QX10 készülék nagy előnye, hogy mivel rendkívül kicsi, az egész munkaterületen magunkkal tudjuk vinni” – meséli Esther. „A nyomtatási sebesség is gyors volt, így folytathattuk a kísérletezést.” A SELPHY Square QX10 készülékkel készített nyomatok öntapadósak, így még könnyebben hozzáadhatók a diorámához.
 • Az emberi elem: „És ezután keresned kell vagy létre kell hoznod egy alakot” – mondja Ole. „Az alakot úgy kell elhelyezni, mintha interakcióba lépne a térrel, hogy egy kis mozgást érzékeltessen, és még magával ragadóbb legyen.”
 • Extrák: „Minden munkánk során teszünk bele egy random tárgyat is, amelyen a nézőink elmosolyodhatnak, amikor megpillantják” – mondja Esther. „Ebben a projektben egy másik projektből származó törött oszlopot helyeztünk el, és egy apró mókust helyeztünk rá. Ez egy spontán gondolat volt, és a végén azért adjuk még hozzá, hogy szórakoztatóbb legyen. Személyes jelleget kölcsönzöl ezzel neki, és az ötlet csak akkor jön, amikor befejezed a projektet, és feltűnik egy üres rész.”
 • Ragasztás: „Minden elemet külön-külön hozol létre, és aztán a semmiből valami igazán gyönyörűt alkotsz” – mondja Esther. „Az összes elem egyesítése valóban életre kelti azt.”

A nyomtató

Egy kéz okostelefont tart, amelynek képernyőjén a Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás látható, azon belül pedig Gustav Klimt A csók című festménye és Johannes Vermeer Leány gyöngyfülbevalóval című festmény nyomata, valamint egy Canon SELPHY Square QX10 fényképezőgép az asztalon.

A Canon SELPHY Photo Layout alkalmazásban minden megvan ahhoz, ami a szerkesztési és nyomtatási igényeidhez szükséges. Kiválaszthatod a kívánt elrendezést, és szöveget, szegélyeket és bélyegeket is hozzáadhatsz. Ez akkor hasznos, ha például egy kis plusz információt szeretnél hozzáadni a festőről a miniatűr festményhez.

A projektekhez szükséges anyagok egy asztalon vannak elrendezve, beleértve egy festett keményhabot, a Canon SELPHY Square QX10 nyomtatót, két mini festménynyomatot, egy ceruzát, vonalzót, tollkést és maradék habot.

„A Canon SELPHY Square QX10 készülék nagyon praktikus volt, mert nem mindig szeretnénk a nulláról kezdeni a festést és a festménykészítést” – mondja Esther. „A nyomtató használata nagyon inspirált minket, és úgy gondoljuk, hogy a jövőben is használni fogjuk.”

A közös munka során Ole és Esther sosem használt nyomtatót. Minden projektjük minden elemét kézzel rajzolták és festették meg. „Ez nagyon időigényes lehet” – jegyzi meg Ole. A Canon SELPHY Square QX10 készülék használata forradalmasította a munkafolyamatokat. „A SELPHY Square QX10 teljesen eltér az általunk megszokott, hagyományos nyomtatóktól” – mondja Esther. „Eddig nem használtunk nyomtatót az alkotásainkhoz, mert nem láttuk a benne rejlő lehetőségeket, de ez a nyomtató megváltoztatta ezt az elgondolást.”

Esther szerint az egyik legjobb dolog a nyomtatóban, a nyomatok minősége volt. „Nagyon fontos, hogy valósághű miniatűr legyen, és a nyomatok kiváló minőségűek voltak, a színek pedig nagyon élénkek” – teszi hozzá. A nyomatok akár 100 évig1 is bírják, így ez a kompakt nyomtató ideális partner az ilyen projektekhez.

A pár élvezte a Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás használatát is. „A mi elsődleges eszközünk a munkához a telefonunk, mert ezt használjuk a közösségi médiás videók rögzítésére” – mondja Esther. „Ez az alkalmazás elképesztő, mert bármikor nyomtathattunk, amikor csak szerettünk volna, anélkül, hogy bekapcsolnánk a számítógépet és keresnénk egy alkalmazást.” Az iOS és Android rendszerekkel kompatibilis alkalmazás lehetővé tette Ole és Esther számára, hogy gyorsan szerkesszék a fényképeiket, kiválasszák az elrendezést, és a SELPHY Square QX10 körülbelül 43 másodperc alatt kinyomtatta a képeket, megkönnyítve ezzel a munkájukat. „Az alkalmazás és a nyomtató összekapcsolása is egyszerű volt; csak a QR-kódot kellett beolvasni” – mondja Ole. „Nem is lehetne egyszerűbb!”

A történelem szerelmeseinek három tippjük van arra, hogy a miniatűr művészeti galéria sikeres legyen:

 • Keress inspirációt. Ez lehet egy tévéműsor vagy Pinterest-poszt – kellenek a vizuális referenciák.
 • Kísérletezzen az anyagokkal, ne úgy csináld, hogy megfogod az első dolgot, ami a kezed ügyébe kerül. Sokszor elég sok mindent találhatsz a házban vagy kint a természetben, ezért kísérletezz, és nézd meg, hogyan működik.
 • Használj újra mindent. Az Ole és Esther által használt anyagok nagy része újrahasznosított, például a régi tojásdobozokat. Így anélkül szórakozhatsz, hogy káros hatással lenne a környezetre.

Az eredmények

Egy mini művészetigaléria-dioráma található a Canon SELPHY Square QX10 nyomtató mellett.

„A Canon SELPHY Square QX10 kiváló eszköz számunkra a workshopon, és be akarjuk mutatni azoknak, akik részt vesznek a workshopokon” – mondja Esther. „Nemcsak nekünk, hanem a résztvevőknek is új ajtókat nyit meg. Nem tölthetsz el két órát egyetlen kép festésével, így ez a nyomtató sok időt takaríthat meg, és talán még több embert vonhat be a mini jelenetek készítésébe.”

Közelkép egy mini alakról, amely a mini galériában kifüggesztett Johannes Vermeer Leány gyöngyfülbevalóval és Gustav Klimt A csók című festményének mini nyomataival szemben áll.

„A normál nyomtatónk sok mindenre jó, de nem alkalmas nagy felbontású nyomatok kis méretben történő előállítására” – mondja Ole. „Mostanáig sok mindent nem tudtunk megcsinálni, mert például egy kis utcai tábla kézi festése nagyon nehéz. A Canon SELPHY Square QX10 kis méretben is nagyszerű nyomatokat készít, így megváltoztatja a munkamódszereinket.”

„Mi inkább régészeti diorámák készítéséhez vagyunk szokva, így a miniatűr művészeti galéria kívül esett a komfortzónánkon” – reflektál Ole. „De nagyon szórakoztató volt. Olyan anyagokkal dolgoztunk, amelyeket már ismerünk, de olyasmivé alakítjuk őket, ami számunkra addig ismeretlen volt, és ezt nagy teljesítményként éltük meg.”

Ole és Esther nagyon sok időt töltenek együtt, ezért azt mondják, fontos a feladatokat felosztani, hogy ne legyenek egymás útjában. „Amikor elkezdtük a projektet, csak sodródtunk az árral, de hamar észrevettük, hogy egyikünk többet tudott a színekről, a másikunk pedig többet a szerkezetről, például” – mondja Ole. „Nézzétek meg, kinek melyik feladat megy jobban. Jó, ha megvan a saját szakterületed, és a feladatok megosztása olyan érzést kelt, mintha együtt dolgoznátok, de mégis külön-külön. Bízzatok egymásban, és higgyetek abban, hogy a végeredmény fantasztikus lesz.”

Most, hogy már rendelkezel az eszközökkel és egy útmutatóval a saját mini művészeti galériád létrehozásához, miért nem próbálod ki? Nem csak élvezetes, de tanulhatsz is belőle – ki tudja, milyen szórakoztató tényeket tudsz meg a művészet kiterjedt, gyönyörű világáról. Vagy ha úgy tetszik, akkor személyesebbet is alkothatsz – például egy galériát, amelyben a gyerekeid legjobb alkotásait jeleníted meg, hogy megmutasd, milyen fontosak a számodra. Vagy miért ne készíthetnél személyre szabott ajándékot a nyaraláson készült képek bemutatásával? A lehetőségek tárháza végtelen!

Írta: Nikita Achanta

 1. Ha albumban tárolod. Gyorsított tesztelés alapján, 23 °C/73,4 °F hőmérsékletet és 50%-os páratartalmat feltételezve.

Kapcsolódó termékek

 • Otthoni nyomtatók

  SELPHY SQUARE QX10

  Őrizd meg különleges emlékeidet gyönyörűen elkészített nyomatok formájában, amelyeket bárhol, vezeték nélkül kinyomtathatsz.
 • Otthoni nyomtatók

  SELPHY CP1500

  Ezzel az egyszerűen használható kompakt fotónyomtatóval másodpercek alatt részletgazdag színes, rendkívül tartós nyomatokat készíthetsz.
 • Otthoni nyomtatók

  Canon Zoemini 2

  A zsebméretű, akkumulátoros Zoemini 2 nyomtatóval bármikor, bárhol azonnal nyomtathatsz okostelefonodról.
 • Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Készíts meglepetésdobozt

  Lini Trinh megmutatja, hogyan készített papír meglepetésdobozt a Canon SELPHY CP1500 nyomtató segítségével.

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Művészi kézműveskedés

  Zack McLaughlin művészt a Canon Creative Park jégmadaras sablonja ihlette meg.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Saját mesekönyv készítése

  Szárnyaljon szabadon a képzeleted a Canon SELPHY CP1500 nyomtatóval előállított, saját készítésű mesekönyv megalkotása közben.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  A legjobb hordozható Canon nyomtatók

  Fedezd fel a Canon kompakt nyomtatókból álló választékát, és tudd meg, melyik a számodra megfelelő.