VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Merülj el a természetben a Canon PowerShot ZOOM segítségével

Kompakt, erőteljes és egyszerűen használható: tudd meg, hogy miért ideális ez a hordozható fényképezőgép egy olyan természetfotós számára, aki egyetlen pillanatról sem szeretne lemaradni.
Fák között álló férfi, aki éppen a PowerShot ZOOM készüléket használja.

Minden természetbarát tudja, hogy a távolság a lényeg. Ha túl messze vagy, lemaradsz a pillanatról; ha túl közel vagy, azzal elijesztheted a megfigyelt állatot. Ha azonban nem tartozol azon profi fotósok közé, akiknél mindig ott lapul egy vagány teleobjektív, komoly nehézségekbe fogsz ütközni, ha szeretnéd hazavinni ezt a lélegzetelállító látványt. Ebben segíthet neked a Canon PowerShot ZOOM. Ebben a távcső formájú készülékben minden benne van, amire csak szükséged lehet: csendes és diszkrét, kiemelkedő zoommal rendelkezik, és a segítségével nem csupán lefotózhatod és lefilmezheted a természet csodáit, hanem többet is láthatsz belőlük. Elég kicsi ahhoz, hogy egy kézzel is tarthasd, ráadásul teljesen automatikus – gyakorlatilag elkészíti helyetted a felvételeket, így teljesen átadhatod magad az élménynek.

A fiatal természetvédőként, bloggerként és fotóriporterként ismert Tolga Aktas a szülővárosában, az egyesült királyságbeli Gloucestershire-ben található Severn folyó körüli sétáján tesztelte a Canon PowerShot ZOOM készüléket. Az eredetileg dél-londonból származó, 28 éves Tolga jelenleg a Gloucestershire-i Egyetem alkalmazott ökológia karának mesterszakos hallgatója. Az ifjú tehetség többek között a Wildlife ACT és a The Mammal Society nevű természetvédelmi csoportokkal is együttműködött különböző kutatási projektekben. A természet iránti szeretetét a Ways of The Natural World elnevezésű blogján megjelenő írásokon és fényképeken keresztül osztja meg az érdeklődőkkel. „A természet számtalan szempontból inspirál engem” – mondja Tolga. „Elválaszthatatlanul kapcsolódunk a természethez, erről azonban néha megfeledkezünk.”

A természetjárás alapvető szabályai: utazz könnyedén

Csatorna mellett álló férfi, kezében egy Canon PowerShot ZOOM készülékkel.

A könnyű és kompakt PowerShot ZOOM készülék akár egy kézzel is tartható, vagy a hozzá tartozó csuklószíjra is rögzíthető. Így nem csak hihetetlenül gyorsan használhatod, hanem a felszerelésedet is minimalizálhatod.

Egy fatörzsre állított Canon PowerShot ZOOM tetején üldögélő zengőlégy.

A Canon PowerShot ZOOM teljesen automatikus, így ha észreveszel valami varázslatosat, egyszerűen csak irányítsd arra a gépet, és exponálj. „Imádom megörökíteni az emlékezetes pillanatokat, amikor a fényképezőgépemmel kószálok” – mondja Tolga. „Különösen, amikor valamilyen ritka látványban gyönyörködhetek, vagy lélegzetelállító tájakra tévedek.”

Amikor terepre készül, Tolga a kevés felszereléssel való utazást részesíti előnyben. „Minimalista felszereléssel szeretek útra kelni, amely lehetővé teszi, hogy a környezetemre, ne pedig a táskám tartalmára koncentráljak” – mondja. Nélkülözhetetlen kellékei közé tartozik a strapabíró, vízhatlan cipő, a jegyzetfüzet és a toll, némi diákcsemege és víz, egy kis kávé, valamint egy többfunkciós eszköz. Általában természetesen egy távcsövet és a fotós felszerelését is magával viszi.

Tolga a Canon PowerShot ZOOM készülékkel indult a gloucestershire-i kanálisok, mezők és természetvédelmi területek felfedezésére, és a készlet rugalmasságának köszönhetően sokkal kevesebb felszerelést kellett a fotós táskájába pakolnia. „A PowerShot ZOOM egyszerre töltötte be a fényképezőgép és a távcső szerepét, ezáltal pedig óriási tömegtől szabadulhattam meg.”

Az USB-kábellel való feltöltést követően a PowerShot ZOOM akár 150 fénykép vagy 60 percnyi (egyszerre 10 percnyi) videofelvétel rögzítésére és tárolására képes, mielőtt ismét fel kellene tölteni. Ha microSD, microSDHC vagy microSDXCon kártyát is használsz, még több felvételt készíthetsz és tárolhatsz a készüléken.

A PowerShot ZOOM készüléket egy külső akkumulátorral (power bank), egy USB-kábellel* pedig akár útközben, az autóban is feltöltheted. A képeidet a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével viheted át az okostelefonodra.

Tudatos vadvilági kalandok

Hosszú fűszálak övezte fák között sétáló férfi, egyik kezében egy PowerShot ZOOM fényképezőgéppel.

Vadvédelmi tevékenysége eredményeképpen Tolga tapasztalatból tudja, milyen fontos, hogy az ember magába szívja a természetet, és ne kezdjen őrült módjára mindent lefotózni, ami csak a szeme elé kerül. „Sosem tudhatod, mikor lesz lehetőséged visszatérni, ezért azt javaslom, hogy először csak engedd át magad a hely varázsának” – mondja.

Közeli felvétel egy tőkés réce tojóról.

Tolga egy kanális közelében pillantotta meg az éppen pihenő tőkés récét. „A tőkés récék azon számtalan vízimadárfaj közé tartoznak, amelyek vagy csak rövid időre tesznek látogatást egy adott területen, vagy egész évben ott élnek” – mondja a fotós. A belső képstabilizálásnak köszönhetően a Canon PowerShot ZOOM készülékkel mozgás közben is éles képeket készíthetsz, és teljesen átadhatod magad a pillanatnak. A fotó egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgéppel, valamint 800 mm, 1/500 mp, f/6.3 és ISO100 beállításokkal készült. © Tolga Aktas

Tolga számára a természet megfigyelésének lényege a lassítás és a tudatos jelenlét. „Véleményem szerint fontos, hogy az időd java részét egyszerűen csak a téged körülvevő természet megfigyelésével töltsd – figyeld a hangokat, érezd az orrodban a természet különböző illatait, vagy érints meg különféle biológiai szerkezeteket, amelyek mind más-más tapintásúak” – mondja Tolga.

A fotós minderre egy 2018-as dél-afrikai út során döbbent rá igazán, ahol veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos kutatásokat végzett. „Rettenetesen izgatott voltam, hogy ott lehetek, gyakorlatilag mindent lefotóztam! Így viszont az ember sok más csodálatos pillanatról maradhat le” – magyarázza Tolga.

Amikor Tolga egy évvel később visszatért Dél-Afrikába egy, a vadkutyák és oroszlánok védelmével kapcsolatos projekt miatt, már sokkal inkább jelen volt a pillanatban. „Nem cipeltem magammal túl sok felszerelést, így képes voltam összekapcsolódni a természettel, és tanúja lehettem mindannak a szépségnek, amit Dél-Afrika tartogatott nekem.”

A PowerShot ZOOM egyszerűen használható, és a segítségével sokkal inkább magával ragadó élményben lehet részed a természet megfigyelésekor.

Megfigyelés a távolból

Tófelszínen lebegő vízililiomok.

A PowerShot ZOOM készülékkel anélkül fókuszálhatsz rá az apróbb részletekre, hogy a témád közvetlen közelébe kellene menned. Ez ideális megoldást jelent a szeszélyes és kiszámíthatatlan vadállatok fotózásához. A fotó egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgéppel, valamint 100 mm, 1/640mp, f/5.6 és ISO100 beállításokkal készült. © Tolga Aktas

Zöld szitakötő pihen egy mozdulatlan, vízililiomokkal borított tó felszínén lebegő ágon.

A vízfelszínen pihenő szitakötőről készült felvétel 400 mm-es zoommal készült, a PowerShot ZOOM készülékkel azonban még ennél is közelebb kerülhetsz. A fotó egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgéppel, valamint 400mm, 1/500 mp, f/6.3 és ISO125 beállításokkal készült. © Tolga Aktas

Akár egy isten háta mögötti helyen, akár a környéken dolgozik, Tolga ugyanolyan méltósággal bánik a vadállatokkal. Ez azt jelenti, hogy kerüli a hirtelen zajokat vagy mozdulatokat, amelyek megijeszthetik az állatokat, soha nem bolygatja az élőhelyüket, és mindig elég teret enged nekik. „Soha nem lehet okunk arra, hogy megérintsük az állatokat, illetve hogy veszélyeztessük egy faj biztonságát csupán a saját hasznunk érdekében” – hangsúlyozza. „A legjobb, ha távolról csodáljuk őket, és nem megyünk túl közel hozzájuk.”

Közeli felvétel egy szárnyait kiterjesztő zöld szitakötőről, amely egy tóban lebegő faágon pihen.

Maximális zoomkapacitás mellett a PowerShot ZOOM 800 mm-es zoomal is képes rögzíteni a felvételt, így a szitakötő ezen a fotón a 100 mm-es zoommal készült képhez képest sokkal tisztábban és részletesebben jelenik meg. A fotó egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgéppel, valamint 800 mm, 1/500 mp, f/6.3 és ISO160 beállításokkal készült. © Tolga Aktas

Egy férfi, aki egyik kezében egy Canon PowerShot ZOOM készüléket tart.

A PowerShot ZOOM készülék keresője dioptriakorrekcióval is rendelkezik, amely a látásodnak megfelelően állítható be, a kompakt készlet pedig mindkét szemmel és kézzel használható, így a készülék még hozzáférhetőbb.

A Canon PowerShot ZOOM teljesen levette Tolgát a lábáról – kompakt mérete ellenére bámulatos, egy 400 mm-es teleobjektívével egyenértékű zoommal büszkélkedhet, és akár 800 mm-es digitális zoom használatát is lehetővé teszi. „Könnyű, és a bekapcsolás után máris használatra kész, így nem zavarja meg az állatokat. Ráadásul egyetlen gombnyomással válthatok a 100 mm-es, a 400 mm-es és a 800 mm-es zoom között – egészen elképesztő ez a szabadság!”

Minden részletet megörökíthetsz

Közeli felvétel két sirályról, akik egy háztetőn pihennek.

Tolgát idézve „a természetben minket körülvevő élőlényeknek ugyanannyi joguk van itt lenni, mint nekünk”. Ha a témád magasan, valamilyen elérhetetlen helyen, mondjuk egy fán vagy egy háztetőn van, a kompakt felszerelésed zoomképességeinek köszönhetően ettől függetlenül is készíthetsz róla részletes felvételeket. A fotó egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgéppel, valamint 800mm, 1/640mp, f/6.3 és ISO100 beállításokkal készült. © Tolga Aktas

A kézbe illő PowerShot ZOOM intuitív funkciói nagyszerű lehetőségeket rejtenek a felvételek megtekintéséhez és rögzítéséhez, az elektronikus kereső pedig megegyezik a Canon tükör nélküli fényképezőgépeken található keresőkkel. Tolga ennek köszönhetően nagy felbontású képeket készíthet a magasan lévő állatokról, illetve a fák bonyolult mintázatairól. „Ha 400 vagy 800 mm-es zoommal szeretnék lefotózni egy háztetőn üldögélő sirályt, semmi probléma. Ha pedig egy fenyőfáról lógó toboz apró részleteit szeretném megörökíteni, ez a kis fényképezőgép akkor sem hagy cserben” – mondja Tolga. „A legjobban az optikai képstabilizálás tetszett, amelynek köszönhetően rendkívül éles állóképeket és videókat rögzíthettem. Gyakran remeg a kezem, így jó volt tudni, hogy a Canonra biztosan számíthatok.”

Éld át a pillanatot

Kültéri helyszínen üldögélő férfi a kezében egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgéppel, amint természetfotókat néz a telefonján

Ha csatlakoztatod az okostelefonodat a Canon Camera Connect alkalmazáshoz, a képeidet akár akkor is megtekintheted, letöltheted és megoszthatod, amikor még a terepen vagy.

Egy erdőben álló férfi egy Canon PowerShot ZOOM készüléket tesz a pólója zsebébe.

A kompakt Canon PowerShot ZOOM készülék ideális társad lehet, ha sétálni indulsz a természetbe, és könnyedén elfér a táskádban vagy akár a zsebedben is.

A csinos kis csuklószíjnak köszönhetően a távcső formájú Canon PowerShot ZOOM készüléket nem muszáj a kezedben hordoznod, 145 g-os tömegével pedig kevesebbet nyom, mint az okostelefonok többsége. Az egyszerű használatra tervezett, teljesen automatikus készülék autofókusz-követéssel is rendelkezik, így akár a legszeszélyesebb vadállatokról is tiszta, éles felvételeket készíthetsz.

Az okostelefonokkal ellentétben a Canon PowerShot ZOOM készüléken nincsenek olyan zavaró alkalmazások, amelyek kizökkenthetnének a pillanatból. Ha mégis úgy döntesz, hogy magaddal viszed a telefonodat, a Canon Camera Connect alkalmazás élő nézetének használatával más megfigyelőkkel is megoszthatod a kalandjaidat, míg a fényképezőgép kezelője a keresőn keresztül követheti az eseményeket.

A felvételeket a PowerShot ZOOM elektronikus keresőjében is megtekintheted, ha pedig készen állsz, hogy ismét kapcsolódj a digitális világhoz, a beépített Bluetooth és Wi-Fi csatlakoztathatóságnak köszönhetően egy pillanat alatt megoszthatod a megörökített pillanatokat a közösségi médiában.

Mindenki számára kínál valamit

Túrázó férfi, aki éppen belenéz a Canon PowerShot ZOOM készülékbe.

Tolga örömmel vitte magával a PowerShot ZOOM készüléket a természetben tett sétákra, mivel így még felemelőbb élményben lehetett része, és a készülék lehetővé tette számára, hogy a természetet egészen közelről, az állatok megijesztése nélkül figyelhesse meg. „Csak bekapcsolod, és élvezed, hogy milyen távlatokba juthatsz el, és hogy megörökítheted azokat a pillanatokat, amelyek a legfontosabbak számodra” – mondja Tolga.

A Canon PowerShot ZOOM nem csupán a profi természetvédők és tapasztalt fotósok számára hasznos. „Természetbarátként és a madárles lelkes rajongójaként azt mondhatom, hogy ez a készülék nagyszerű eszköz az élmény fokozásához, és tökéletesen kiegészíti a többi felszerelést, amelyet általában magaddal viszel” – mondja Tolga. „De természetesen nem csak ezeken a területeken használható: egy sokoldalú felszerelésről beszélünk, amelyet a szabadtéri tevékenységek összes rajongójának jó szívvel ajánlok.


Írta: Rachel Segal Hamilton


*A töltés/tápellátás C-típusú USB-csatlakozóval történik. A fényképezőgéphez nincs mellékelve töltő. Minimális töltési követelmények: USB PD-képes áramforrás, amely legalább 5 V, 1,5 A áramot biztosít C típusú USB-kimenettel, és a mellékelt C típusú USB-kábel-C típusú kábel segítségével.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • AKCIÓKAMERÁK

    Lásd még: PowerShot ZOOM

    Derítsd ki, miért ideális a családi kalandokhoz ez a zsebméretű kompakt fényképezőgép.

  • VADVILÁG

    Monokulár fényképezőgép vagy távcső – mi a legjobb madárfigyeléshez?

    A Canon PowerShot ZOOM egy zsebméretű monokulár fényképezőgép, amely ideális madárfigyeléshez – de milyen a Canon távcsöveihez képest?

  • TERMÉSZETFOTÓZÁS

    A természet fekete-fehérben

    Készíts lenyűgöző fekete-fehér természetfotókat a PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel.

  • VADVILÁG

    Madarak fényképezése

    Tippek és a legjobb belépő szintű felszerelés madarak fényképezéséhez.