TERMÉSZETFOTÓZÁS

Játék a fénnyel és az árnyékkal: természetfotózás fekete-fehérben

Helen Bartlett Canon nagykövet arról mesél, hogy hogyan készít lenyűgöző fekete-fehér képeket a természetről PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépe segítségével.
Pókhálón megcsillanó vízcseppek.

Gondolkoztál már valaha azon, milyen lehet fekete-fehérben látni a világot? A családi portréfotós és Canon nagykövet Helen Bartlett ezt a stílust választotta. Helen 2003-ban indította el vállalkozását, és a fekete-fehér stílus már az első pillanatban a védjegyévé vált – a fény és árnyék különböző mélységeivel dolgozik, amelyek az előtte lévő arcokra és jelenetekre vetülnek.

A Covid-19 miatt Angliában elrendelt lezárások következtében Helen munka nélkül maradt, így a családi portréfotózást félretéve a fekete-fehér természetfotózással kezdett kísérletezni az észak-londoni otthona környékén tett sétákon. A rejtett textúrákat, hátulról megvilágított faleveleket, harmattól csillogó pókhálókat és drámai hatású erdei árnyalakokat elegyítő képeit „Off Duty” (szolgálaton kívül) név alatt osztja meg Instagram Highlights oldalán. A képek többségét Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépével készítette.

A kompakt fényképezőgép nagy segítségére volt saját stílusa kialakításában, emellett arra is ösztönözte őt, hogy új technikákkal kísérletezgessen. Az alábbiakban a folyamat alakulásáról mesél, és tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy hogyan készíthetsz lenyűgöző fekete-fehér természetfotókat.

1. Találj új perspektívát

Fekete-fehér közeli felvétel öt egyforma virágról, amelyek a mögöttük ragyogó napfénytől árnyékot vetnek.

Helen Bartlett Canon nagykövet a londoni lezárások alatt a kompakt méretű Canon PowerShot G7 X Mark III segítségével készített fekete-fehér természetfotókat, és ezáltal egy teljesen új világot fedezett fel. A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/800 mp, f/10 és ISO320 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

A kompakt fényképezőgépek számos előnnyel kecsegtetnek a fotósok számára – ilyen a méret, a sokoldalúság, valamint a képek egyszerű és gyors megosztása. Emellett az sem elhanyagolható, hogy sokkal pihentetőbb élményben lehet részünk, ha kisebb nyomás nehezedik ránk a tökéletes kép elkészítését illetően.

„Mindig is valami olyasmit kerestem, ami félúton van a telefon és a professzionális fényképezőgép között, a Canon EOS-1D X Mark III fényképezőgépemet ugyanis nem tudom csak úgy zsebre vágni” – mondja Helen. „A munkához használt fényképezőgépem egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy a parkban sétálgassak vele. Borzasztóan ideges voltam a telefonnal készült képek miatt, ugyanis amikor megnyitottam őket a számítógépen vagy nyomatot akartam készíteni belőlük, a minőség egyszerűen nem volt az igazi.

A karantén alatt vettem egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépet, és onnantól kezdve magammal vittem a napi sétákra, ahol sikerült jól kiismernem.

Arra ösztönöz, hogy még több képet készítsek, hogy másként lássam a környezetemet, és hogy kicsit jobban észrevegyem a dolgokat. Megtanultam relaxálni és kicsit félresöpörni a gondokat – ezeket a képeket magamnak, nem pedig az ügyfeleknek készítem, így egyáltalán nem számít, ha a dolgok nem a tervek szerint alakulnak. Ma már el se tudom képzelni a mindennapjaimat kompakt fényképezőgép nélkül.”

A Canon PowerShot G7 X Mark III nagy méretű, 1.0 típusú érzékelővel rendelkezik, így közelebb áll egy DSLR vagy tükör nélküli fényképezőgéphez, mint egy okostelefonhoz.

2. Tudd meg a lehető legtöbbet a fényről

Fekete-fehér kép sötét háttér előtt megjelenő erdei turbolyákról.

A Canon PowerShot G7 X Mark III nélkülözhetetlen eszköznek bizonyult Helen fotós táskájában. „Egy kompakt gép persze nem ugyanolyan, mint egy felső kategóriás DSLR vagy tükör nélküli fényképezőgép, de számomra tökéletes középpontot jelent az ilyen típusú gépek és a telefonom között” – mondja Helen. A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/500 mp, f/3.2 és ISO160 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Fekete-fehér közeli felvétel arról, ahogyan a nap fénycsíkokat és árnyékokat rajzol a fűszálakra.

„Amikor az emberek belépnek a fotózás világába, az egyik legnehezebb dolog az, hogy megtanulják látni a fényt” – mondja Helen. „Valójában azonban az a helyzet, hogy ha elkezded figyelni a fényt, és időt szánsz arra, hogy lefotózd, egyre többször fogod észrevenni.” A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/2000 mp, f/2.8 és ISO320 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Ha fekete-fehér természetfotókat szeretnél készíteni, Helen azt javasolja, tudj meg többet a fényről. „Próbáld ki, hogy mindennap készítesz egy képet, akár a természetben jársz, akár otthon vagy” – mondja. „Lehet, hogy csak azt látod majd, hogy hogyan esik a fény egy pohár vízre, de minden alkalommal egyre közelebbről fogod megvizsgálni.”

A fénnyel való játék mélységet és érdeklődést teremt a fekete-fehér fotózás során, és számos különböző módon kísérletezhetsz vele. „Próbálgasd a háttérvilágítást, amely nagyon jó szolgálatot tesz a fekete-fehér fotóknál, és bátran kísérletezz a kontrasztokkal és az expozícióval is” – tanácsolja Helen. „Nyugodtan feljebb állíthatod az expozíciót, ha valami high-key megjelenésű tárgyat szeretnél lefotózni, azután pedig visszaállíthatod, hogy pont elegendő fényfolt jelenjen meg a grafikus, dinamikus képeiden.”

3. Koncentrálj a keretben lévő elemekre

Fekete-fehér közeli felvétel egy nádszálról, a háttérben hasonló nádszálak elmosódott képével.

„Mindig is vonzott a fekete-fehér fotózás, mert szeretem az egyszerűségét” – mondja Helen. „Azt szeretem benne, hogy absztrakt, és arra késztet, hogy kicsit közelebbről is megvizsgáljam a formákat és a textúrákat.” A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/400 mp, f/2.8 és ISO640 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Fekete-fehér kép három magas, sűrű lombkoronájú erdei fáról.

A kompakt méret az egyike azon jellemzőknek, amelyeket Helen a legjobban szeret a Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépben. „Fontos, hogy beférjen a zsebembe” – magyarázza. A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/800 mp, f/2.8 és ISO400 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

A fekete-fehér stílus segít Helennek abban, hogy a keretben lévő témára koncentrálhasson, mivel kiküszöböli a zavaró színeket és elemeket. Ez egy újabb nagyszerű érv amellett, hogy megpróbálkozz a városi környezet pillanatainak „színtelen” megörökítésével.

„A fényképezőgép gyors, f/1.8 maximális rekeszértékkel és Wi-Fi csatlakoztathatósággal is rendelkezik, így csak annyi a dolgom, hogy a nekem tetsző képet elküldöm a telefonomra, és elkezdek rajta dolgozni” – folytatja Helen. „Ha szabadnapom van, a számítógépem közelébe se kell mennem.”

A sokoldalú objektív, a makró mód és a Wi-Fi támogatás csupán néhány azon funkciók közül, amelyeket Helen igen nagyra értékel Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgépében. „A mérete, a tömege és az, hogy ennyire rugalmas, mind-mind fantasztikus” – mondja Helen, aki felvételeit a beépített fekete-fehér módban készíti, hogy a fényt is fekete-fehérben „láthassa”. „A makró funkció akkor is rendkívül hasznos, ha a fákról, a virágokról vagy az élővilágról szeretnél képeket készíteni.

Az egész világot fekete-fehérben látom, és teljesen odavagyok érte” – lelkendezik Helen. „A színes képeknél gyakran maga a szín, a fekete-fehér képeknél viszont a téma a lényeg – legyen az egy ember, egy épület vagy egy fa. A parkban sétálgatva pedig a háttér élénk színű zavaró tényezőit is eltünteti. Mindig a fekete-fehér felé húz a szívem, a természetben amúgy is minden csupa zöld!”

4. Kísérletezz különböző technikákkal

Fekete-fehér kép egy hóborította fákkal szegélyezett erdei ösvényről.

„Kísérletezgess a PowerShot G7 X Mark III összes beállításával, még azokkal is, amelyekről nem feltétlenül gondolod, hogy használni fogod” – javasolja Helen. „Próbáld ki a beépített vakuval való fotózást, fotózz különböző szögekből, vagy használd ki a makrózási lehetőségeket. Kísérletezgess, és figyeld meg, hogy hogy esik a fény a tárgyakra.” A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/500 mp, f/2.8 és ISO400 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Fekete-fehér közeli felvétel egy harmattól csillogó pókhálóról.

„Ha a képeidet a közösségi oldalakon is szeretnéd közzétenni, nagyon fontos, hogy beépített Wi-Fi csatlakozással rendelkező fényképezőgépet válassz” – mondja Helen. „A képeket így nagyon gyorsan, mindenféle plusz erőfeszítés nélkül küldheted át a telefonodra.” A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/2000 mp, f/3.5 és ISO800 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

A kompakt fényképezőgép használata arra ösztönözte Helent, hogy különböző technikákat próbáljon ki, és teljesen új módon közelítse meg a fotózást. „Ez nagyszerű alkalmat szolgáltatott a kísérletezésre” – mondja. „A vakus fényképezés például nem tartozik a repertoáromba, de a karácsonyi hóesésben én is készítettem néhány képet a Canon PowerShot G7 X Mark III beépített vakujával.

Érdekes volt kipróbálni különböző szögeket, leguggolni és a fűszálakon át fotózni, ami a 180 fokban dönthető képernyővel szinte gyerekjáték. A Canon PowerShot G7 X Mark III emellett Automatikus (A), Rekesz-előválasztás (Av) és teljesen Manuális (M) móddal is rendelkezik, így a kezdők rugalmasan, egyszerűen használható vezérlőelemek használatával tanulhatnak és fejlődhetnek. A fényképezőgépen továbbá a P mód (programozott automatikus) – az automatikus és a manuális között félúton elhelyezkedő felvételkészítési mód – és az Intelligens automatikus mód mellett számtalan különböző kreatív jelenet mód is elérhető, amelyeknek köszönhetően a kezdők különösebb műszaki ismeretek nélkül készíthetnek lenyűgöző képeket.”

Ha többet szeretnél megtudni a fényképezőgéped funkcióiról és azok használatáról, töltsd le a Canon Photo Companion alkalmazást.

Fekete-fehér kép egy tó gyűrűsen fodrozódó felszínéről, amely körül apró vízcseppek lebegnek a levegőben.

„Amikor elindulsz fotózni, és nem aggodalmaskodsz különösebben azon, hogy miről fogsz képeket készíteni, néhány hét után észreveszed majd, hogy hasonló dolgok vonzanak.” – mondja Helen. A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/1600 mp, f/2.8 és ISO3200 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Ez a közeli fekete-fehér felvétel egy páfrányszerű növény vékony leveleit ábrázolja rendkívüli részletességgel.

Helen a kompakt fényképezőgéppel űzött személyes természetfotózási tevékenységét „fotórajzolásnak” nevezi – úgy csiszolja fotós képességeit, hogy közben jól is szórakozik. A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/640 mp, f/2.8 és ISO200 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

A művészek által ihletett „fotórajzolás” nevű tevékenység szintén azon kísérleti technikák közé tartozik, amelyek Helen segítségére voltak a természet megfigyelésében. Az ebben a témában készült YouTube videójában be is mutatja ezt a szórakoztató felvételkészítési módot, amely gyorsabb, ugyanakkor az alkalmazásakor a fotósra semmilyen nyomás nem nehezedik.

„A »fotórajzolás« ötlete részben a művészként tevékenykedő unokatestvéremtől ered” – magyarázza Helen. „Amikor egy művész egy műalkotáson dolgozik, nagy valószínűséggel rengeteg vázlatot készít az ötleteiről vagy azokról a részletekről, amelyeket viszont szeretne látni a művében. Az unokatestvérem úgy nevezi ezt, hogy „elviszem a ceruzát sétálni”. Úgy gondoltam, ez a fényképezés szempontjából is hasznos lehet.

A parkban például felfedezhetek néhány nagyszerű új nézőpontot, amelyeket felhasználhatok a portréfotózás során. Vagy kipróbálhatok egy olyan technikát, amelyet az Instagramon láttam (például a pocsolyában fodrozódó minták fotózását), hogy lássam, hogyan működik, és hogy hogyan érhetem el a legjobb eredményt.”

Fekete-fehér kép egy fa kőfalra vetülő árnyékáról.

„Az »Off Duty«, azaz »szolgálaton kívül« elnevezésű projektem pontosan ezt jelenti – ezeket a képeket akkor készítem, amikor nem dolgozom” – mondja Helen. A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/125 mp, f/5 és ISO125 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Ezen a fekete-fehér tájképen a felhőkkel borított égen átszűrődő napfény hatására nagy fák körvonalai bontakoznak ki.

„Én nem tekintettem személyes projektként az »Off Duty« sorozatra, de azt hiszem, mégis az” – mondja Helen. „Ez csupán egy olyan tevékenység, ahol kicsit elábrándozhatok fotózás közben.” A fotó egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 1/2000 mp, f/10 és ISO125 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

„Ha egy viszonylag egyhangú parkban fotózol, szükséged lesz a fényre ahhoz, hogy érdekes képet készíthess” – folytatja Helen. „Keresd meg azokat a pontokat, ahol a fény megcsillan a tárgyak oldalán, ezzel formát és drámai hatást kölcsönözve nekik. Próbálj a nap elején vagy végén fotózni, amikor gyengébbek a fényviszonyok. Minél többször csinálod, annál többet fogsz látni, és annál izgalmasabb lesz az egész.”

Idővel a stílusod kifinomultabbá válik, ami akár egy, a Helen által megálmodott „Off Duty” sorozathoz hasonló személyes projektet is eredményezhet. „Az érdeklődésed határozza meg, hogy miről készítesz fényképeket, és minél több fényképet készítesz, annál inkább elkezdesz majd témákat felfedezni” – mondja Helen. „Ne gondold túl – csak láss hozzá, és érezd jól magad!”


Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Fekete-fehér fotózás

    Tippek fekete-fehér fotózáshoz

    Fedezd fel, hogyan készíthetsz lenyűgöző fekete-fehér képeket az esküvőtől kezdve a tájképeken át a sport- és portréképekig.

  • A SZABADBAN

    Hogyan fényképez a Munro éjjeli kalandora hegyi tájakat?

    A színes makroképektől a rejtélyes hegycsúcsokig: íme Alan Rowan tippjei a Canon PowerShot SX740 HS használatához és a tökéletes természetfotókhoz

  • FEKETE-FEHÉR FÉNYKÉPEZÉS

    Hosszú expozíciós fekete-fehér képek készítése

    Fedezd fel, hogyan készít Stephen McNally misztikus, hosszú expozíciójú fekete-fehér fényképeket.

  • FEKETE-FEHÉR FÉNYKÉPEZÉS

    A világ megörökítése monokróm színekben

    Chris Ward színvak fotós felfedi, hogyan készíthetsz olyan képeket, amelyek a finomabb részletekre összpontosítanak.