A FOTÓZÁS ALAPJAI

Feszegesd a határaidat, és nézd meg, milyen felvételeket tudsz készíteni hét nap folyamatos fotózás során!

Meg fogsz lepődni, mi mindent rögzíthetsz egy hét leforgása alatt. Örökíts meg a hét nap minden napján valami egészen mást, és feszegesd a kreatív határaidat.
Tájkép a dorseti tengerpartról, rajta a Durdle Door sziklaformáció.

Nem mindig könnyű kitörni a mókuskerékből, ha azonban ki szeretnéd bontakoztatni a kreatív éned, és kipróbálnál valami újat, egy hét napos kihívás jó kiindulás lehet. Kötelezd el magad rá, hogy hét napig minden nap más témáról készítesz újabb fotót, és ismét ráébredhetsz, mi mindenért is esett a választásod a fotózásra.

Ellis Reed fotóst a gyönyörű pillanatok megörökítésének vágya hajtotta, amikor nyolc évvel ezelőtt, 18 évesen először a kezébe vette Canon EOS 550D gépét (amelynek helyére mostanra a Canon EOS 850D lépett). Mostanában Canon EOS R gépével az úti, az életmód- és a tájfotózás lett a szakterülete, amivel folyamatos kihívás elé állítja saját kreativitását.

Ellis saját környéke iránti szenvedélye és a képessége, hogy az ismerős környezeteket is új szemmel tudja nézni, tökéletesen alkalmas fotóssá tette a hét napos fotós kihívásunkon való részvételre. Hét nap alatt hét különböző képet alkotott, és utazása minden csodálatos pillanatát a tudatosság témája köré fűzte össze – úgy érezte, a téma szorosan kapcsolódik az újrafelfedezéshez.

A következőkben feltárja, hogyan haladt, és tanácsot ad, te miképpen viheted végig saját hét napos fotós kihívásodat.

Első nap: Örökítsd meg a napfelkeltét!

A kora reggeli nap fénye megcsillan egy házsor egyik ablakán.

„Igazán a javadra válhat, ha ráveszed magad, és kora reggel indulsz el a fényképezőgépeddel valami kreatívat alkotni, amikor még senki sincs a közelben” – javasolja Ellis, aki ezt az ablakról visszacsillanó napsugárról készült hangulatos képet hajnalban örökítette meg. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 57 mm-es, 1/800 mp-es, f/2,8-es és ISO100-as beállítással készült. © Ellis Reed

A mézszínű Pulteney-híd tükröződik a békés folyón, amelyen átível.

Ellis a lenyűgöző Pulteney-hídról ezt a képet szülővárosában, Bathban készítette napfelkeltekor. Mi mindent örökíthetsz meg az otthonod közelében? A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 26 mm-es, 1/400 mp-es, f/2,8-es és ISO160-as beállítással készült. © Ellis Reed

Hajnali fotózás közben tökéletesen lehet a kreativitásra összpontosítani, véli Ellis.

„Ha egyedül sétálsz, mielőtt bárki felkelne, nagyon jól ki tudod szellőztetni a fejed, ami nemcsak arra alkalmas, hogy összeszedd magad a nap hátralévő részére, hanem a kihívás előtted álló szakaszára is felkészülhetsz. Ez az egész indítás hihetetlenül fontos, amikor megpróbálod nem engedni, hogy a munka vagy a közösségi média hétköznapi nyomása stresszessé tegyen” – magyarázza.

Ellis úgy lépett ki otthonából a napfelkelte fotózásához, hogy csak a Canon EOS R gépe és Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívje volt nála, ami szerinte elképesztően sokoldalú párost alkot. „Azt mondanám, hagyd otthon a telefonod, csak legyél ott a fényképezőgépeddel, és élvezd, ahogy sétálsz a napfelkeltében.”

„Az úti objektívem az RF 24-70mm F2.8L IS USM, amely minden szempontból olyan nekem, mint egy munkagép, az esetek 90%-ában ezzel fotózok, az EOS R mérete pedig sokkal kényelmesebb, mint egy normál DSLR gépé.”

Második nap: Feszegesd a felszerelésed határait!

Közelkép egy ágon kinyíló fehér virágról.

Ebben a kihívásban Ellis a makrofotózáshoz ritkán használt RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívjét vette elő, hogy a környék fáin kinyíló virágokról próbáljon közelképeket készíteni. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 70 mm-es, 1/2000 mp-es, f/2,8-es és ISO1000-es beállítással készült. © Ellis Reed

Rózsaszín virág nyílik egy fán.

A gyors és egyben kompakt Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektív segítségével Ellis kivételesen részletgazdag felvételeket készíthet, legyen szó éles portrékról vagy a rá jellemző, borostyánsárga árnyalatú tájképekről – itt jellegzetes stílusát valami másra, nyíló virágok fotózására használta, hogy a felszerelése határait feszegesse.
A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 70 mm-es, 1/2000 mp-es, f/2,8-es és ISO250-as beállítással készült. © Ellis Reed

Ellis szerint, ha megengeded magadnak, hogy csupán egyetlen objektívvel tapasztalj meg új lehetőségeket, egyszerűen láthatod megújult perspektívából a világot. Ellis egyébként a kihívás minden egyes napján kizárólag sokoldalú Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívjét használta.

„Az elképzelés szerint szándékosan egyetlen objektívvel indulok el és örökítek meg mindent, nem pedig az adott témához választok objektívet” – magyarázza. „Nem számít, hogy távolról fotózok egy várost vagy közelképeket készítek, arra kell rájönnöm, hogyan tudom működésre bírni ezt az objektívet.”

Harmadik nap: Örökíts meg valamit, ami közel áll a szívedhez!

Egy Canon EF 85mm f/1.8 USM objektív, egy telefon és egy Canon Zoemini S egy márványozott asztal tetején.

Ellis érzelmileg is kötődik a harmadik nap felvételéhez használt Canon objektívhez. „A nagyapám szintén fotós volt, és komoly rajongója a Canonnak, ezért is maradt a Canon a családban. Canon EF 85mm f/1.8 USM objektívem felidézi bennem a nagyapámmal töltött időt, ezért már-már olyan, mint egy tetoválás, mint valami, amit mindig magammal viszek” – meséli Ellis. © Ellis Reed

„A Canon EF 85mm f/1.8 USM objektívem a nagyapámé volt, és bár egy kicsit már leharcolt állapotban van, ez valami, amit a halála előtt nekem adott.”

Ha valami olyat fotózol, ami sokat jelent neked, azzal nagyszerűen megőrizheted az emlékeidet.

„Ez egy régi objektív, de még mindig nagyon szeretem használni” – meséli. „Sohasem válnék meg tőle, mert egyszerűen odavagyok érte. Minden alkalommal, amikor a kezembe veszem, a nagyapámra emlékeztet és arra, hogyan maradt meg a fotózás a családunkban több generáción át.”

Bár ezt az objektívet Ellis a hét napos kihívás során nem használta, egy EF-EOS R Canon adapterrel gyakran rögzíti EOS R gépéhez.

Ellis nemcsak egy ilyen értékes objektívet örökítette meg, hanem a Canon Zoemini S géppel is készített néhány személyes hangvételű nyomatot, amelyet büszkén mutathatott meg és tehetett bele egy emlékkönyvbe.

Negyedik nap: Fakassz mosolyra valakit!

Férfi ölel át egy nőt, aki saját magát és a férfit kéz a kézben ábrázoló, kinyomtatott fotót tart a kezében.

„Szerintem jó, ha készül néhány kép olyan helyeken, ahol egy percre megállunk, és csak élvezzük egymás társaságát” – véli Ellis utalva erre a barátairól készített felvételre. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 46 mm-es, 1/100 mp-es, f/2,8-es és ISO800-as beállítással készült. © Ellis Reed

Nőt a háta mögül átölelő férfi egy történelmi épületekkel szegélyezett kis utcában.

„A Canon EOS R gép hihetetlenül gyors, megbízható és pontos szemérzékelő autofókusz beállítását használtam, hogy a portrék biztosan a lehető legélesebbek legyenek, a szép mélységélességhez pedig, amellyel a párt kiemeltem, f/2,8-es rekeszértéket választottam” – fejti ki Ellis. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 70 mm-es, 1/100 mp-es, f/2,8-es és ISO800-as beállítással készült. © Ellis Reed

Erre a koncepcióra építve Ellis a negyedik napon két legjobb barátját fotózta egy páros fotózás keretében, és mini nyomatokat készített róluk a Canon Zoemini S géppel. Profi fotósokként ritkán van lehetőségük közös képen szerepelni, ezért ez a felvétel különös jelentőséggel bír.

„A dolog kétirányú: ha valakit megmosolyogtatsz, te magad is vidámabb leszel” – mondja Ellis. „Úgy gondolom, ha visszaadsz valamit a közösségednek, akár valakinek, akit szeretsz, akár valakinek, akit még csak nem is ismersz, pozitívabb lesz a gondolkodásod.”

„Az, hogy a párnak azonnal kinyomtatható felvételeket ajánlottam fel, amelyeket bekeretezhetnek vagy beragaszthatnak egy albumba, kedves módja volt a fotózás lezárásának.”

Ötödik nap: Mozdulj ki!

Vadpóni a Brecon Beacons útján.

Legyen szó egy új hely felfedezéséről vagy kedvenc sétaútvonaladról, ha a fényképezőgépedet is magaddal viszed, mindent megörökíthetsz a helyi növény- és állatvilágtól kezdve a felhőmotívumokon át egészen az éjszakai égboltig. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 70 mm-es, 1/6400 mp-es, f/2,8-es és ISO320-as beállítással készült. © Ellis Reed

Fejüket egymáshoz közel tartó két póni a Brecon Beacons területén.

Ellis szabadtéri felvételeihez elutazott, te azonban a megfelelő kompozícióval akár a kertedben is lélegzetelállító képet készíthetsz egy vörösbegyről. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 70 mm-es, 1/6400 mp-es, f/2,8-es és ISO320-as beállítással készült. © Ellis Reed

A természet lehetőséget ad számunkra a környezetünkhöz a képernyőtől távol való kapcsolódásra, ami pozitívan hat a mentális egészségünkre. Ellis a Brecon Beacons területére utazott, hogy vadpónikat fotózzon, és ez a kihívás az eredményesség kielégítő érzését hozta magával.

„Ez a pozitív gondolkodás témaköréhez kanyarodik vissza, mivel a természet a türelemre tanít. Amikor végre megvan a felvétel, sokkal jobban érzed magad, mint vártad” – teszi hozzá. „A teljesítmény és az eredmény valóban érzékelhető.”

Hatodik nap: Lépj ki a komfortzónádból!

Tengerparti fehér sziklacsúcsokról készített tájkép, az égen tündöklő csillagokkal.

„A komfortzónánkból való kilépésben az jelenti a kihívást, hogy tanuljunk belőle, és hogy az egész folyamatot élvezzük” – állítja Ellis. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 24 mm-es, 20 mp-es, f/4-es és ISO400-as beállítással készült. © Ellis Reed

Sziklacsúcsok és tengerpart felett tündöklő csillagok az éjszakai égbolton.

„Jellemzően ISO400 körüli értékkel, 15 mp-es záridővel és körülbelül f/5-ös rekeszértékkel dolgoztam, hogy a felvételeken biztosan elegendő részletgazdagság és fény jelenjen meg túl sok fénycsóva nélkül” – mondja Ellis. „A kereső és a visszaforgatható képernyő valóban remekül használható a felvételek előnézeti megtekintéséhez és a beállítások ellenőrzéséhez.” A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 70 mm-es, 15 mp-es, f/5-ös és ISO400-as beállítással készült. © Ellis Reed

„Ha valami számodra ijesztőt csinálsz, vagy valamit, amiben nem vagy biztos, ki kell lépned a komfortzónádból. Szerintem a kijárási korlátozások kihangsúlyozták az emberek komfortzónájukba vetett bizalmát, én pedig felelős vagyok ebben. Ha valami mást csinálsz, megőrizheted a dolgok frissességét, és tanulhatsz belőle.”

„Az éjszakai és csillagfotózás két olyan műfaj, amelyben nem vagyok otthon, de sokáig szerettem volna csinálni” – meséli Ellis. Ellátogatott tehát a dorseti Durdle Doorhoz, hogy új életet leheljen a képeibe.

A Canon EOS R tökéletesen kezelte Ellis éjszakai felvételeinek ezeket a gyenge megvilágítású részeit, hiszen a nagy, 30,3 megapixeles teljes képmezős érzékelővel lenyűgöző hosszú expozíciókat hozhatott létre. A nagy fényerejű LCD-képernyő ugyanakkor megkönnyítette a képek sötétben való beállítását.

Hetedik nap: Készíts felvételt egy barátoddal!

Két ember áll egy sziklán a völggyel szemben, amelyet egy folyó szel át.

Ha egy barátodat is bevonod a hét napos kihívásodba, szórakoztató társasági program keretében csinálhattok valami egészen mást. A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 24 mm-es, 1/1600 mp-es, f/2,8-es és ISO250-es beállítással készült. © Ellis Reed

Dombvidék előtt Canon Zoemini S gépet és rajta két nyomatot tartó kéz.

„Ha már azelőtt tudod, általában hogyan komponálod meg a képeket, mielőtt a szemedhez emelnéd a fényképezőgépet, az szerintem sokat segíthet a képek összekapcsolásában” – magyarázza Ellis. „Egyik módja, ahogyan a képeimet szeretem és próbálom összefűzni, az maga szerkesztés, mivel jellemzően azonos módon szerkesztek. A békésebb, melegebb árnyalatokat választom ki.” A kép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 24 mm-es, 1/1600 mp-es, f/2,8-es és ISO160-as beállítással készült. © Ellis Reed

A fotózásnak azonban nem kell mindenáron magányos kalandnak lennie. Ellis szerint, ha egy barátoddal vágsz neki a felfedezésnek, pozitívabb lesz a hozzáállásod, és a szociális életed is jobb lesz.

„Engem leginkább a közösség ereje hajtott; hogy hasonló gondolkodású embereket ismerjek meg, akikkel barátságot építhetek az Instagramon és a fotós közösségeken keresztül. Miután hónapokig nem találkozhattunk, nagyszerű érzés volt, amikor ráírhattam egy másik fotósra, hogy megkérdezzem: »Szia, nincs kedved találkozni, és meginni pár felest?«. Közben pedig élveztük a történetek és emlékek megalkotásának örömét.”

Canon Zoemini S géppel szelfit készítő ember.

Ellis a Canon Zoemini S instant fényképezőgépet és hordozható nyomtatót néhány portréja elkészítéséhez és a héten megörökített kedvenc felvételeinek kinyomtatásához használta, amelyeket EOS R gépéről vitt át.

Flatlay felvétel hét nyomatról egy Canon Zoemini S gép körül.

Egyedi perspektívából közelítheted meg a világot, ha egy olyan hét napos kihívás képeit kapcsolod össze, mint amilyen Ellisé – legyen szó a fotóid megkomponálásáról vagy a szerkesztési stílusodról. Nyomtasd ki fotóidat Canon Zoemini S géppel, és állíts emléket kihívásokkal teli hetednek – sőt, küldd tovább egy fotóstársadnak is, ha éppen egy kis kreatív löketre van szüksége.

Ellis példája jól mutatja, hogy egy hét napos kihívásban való részvétel mennyivel hatásosabb történetmesélővé alakíthat egy fotóst. Attól függetlenül pedig, hogy az ő témaköre, a tudatosság összekapcsolódik a fotós gondolkodásának megváltoztatására irányuló céljával, te bármilyen témát választhatsz, amit csak szeretnél.

„Egy ilyen kihívás során másképp kezdesz gondolkodni” – állítja Ellis – „hiszen sokan mindig egyforma stílusban dolgoznak, és ugyanazt az eljárást ismételgetik. Ha kihívásokat állítasz magad elé, kénytelen vagy megvizsgálni, hogyan közelíted meg az egyes helyszíneket és hogyan meséled el a történeteket.”



Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek