Ezt a Calcio Fiorentino néven is ismert csonttörő történelmi futballjátékot, a Calcio Storicót csak Firenzében játsszák, és ott is csak júniusban, négy csapat részvételével, akik a város négy körzetét képviselik.

A játék története a 15. századig nyúlik vissza, és eredetileg arisztokraták játszották, sőt, alkalmilag maga a pápa is színre lépett benne. A játékot velejéig átható erőszak az akkori durva időkből származik. A középkori Firenzében (a híres Mediciek otthonában) a családok közötti rivalizálás sokszor káoszba torkollott.

A mai modern korban a mérkőzéseket – két elődöntő, amelyeket a döntő követ – a 14. századi Santa Croce-templom előtti homokkal borított piazzán (téren) tartják.

A szabályok egyszerűek. Egy ágyú elsütése után ötven percig két, huszonhét emberből álló csapat próbál meg egy labdát a küzdőtér valamelyik végén egy 1,2 m magas kerítésen átdobni, hogy ezzel gólt (cacciát) szerezzen: ha elvétik, az ellenfél kap egy fél cacciát.

A játékosok mindkét kezüket és lábukat használhatják a labda továbbításához, és az ellenfeleiket birkózó fogásokkal le is foghatják – vagy lényegében bármilyen más módon, amit megfelelőnek éreznek. Elkerülhetetlen, hogy vér folyjon. Magasba szöknek az indulatok. De valahogy mégis megőrzik a méltóságot és a tiszteletet.

A nyertes csapat nem egy nagyobbfajta ezüst trófeát emel a magasba, hanem egy élő tehenet kap nyereményként.

A Calcio Storico csak egy példa azokra a félelmetes, szokatlan, hátborzongató lehetőségekre, amelyeket a világ a számodra tartogat, ha egy kicsit tovább merészkedsz a felfedezésben, ha egy másik sarkon fordulsz be, mint eddig tetted, vagy például, ha balra fordulsz ott, ahol korábban mindig jobbra fordultál. A Canon felfedezésre hív, és arra ösztönöz, hogy ezt fényképeken vagy videón is örökítsd meg. Come and see.