Autofókusz

Az autofókusz, amely minden várakozást felülmúl

A fényképészetben az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy tűéles fókuszt tudjunk elérni a gyorsan mozgó témáknál a képmező bármely részén, de a mélytanulásos mesterséges intelligenciának és a Dual Pixel CMOS AF II-nek köszönhetően az EOS R7 fényképezőgéppel ez is egyszerű – mind a fényképezés, mind a videokészítés terén.
Canon EOS R7 – Előny – Autofókusz, amely túlteljesíti az elvárásokat

Gyorsan mozgó témák követése, bárhol tűnjenek is fel a képmezőn

A több ezer fényképész által betanított és programozott mélytanulásos autofókusz használatával az EOS R7 megbízhatóan fel tudja ismerni és követni tudja a témákat a képmező 100%-ában.1

Személyek fotózásakor a fényképezőgép mindig a szemekre fókuszál, ha láthatók. Ha nem láthatók (például napszemüveg vagy bukósisak viselése esetén, vagy ha az alany elfordul), az EOS R7 következőnek a fejre, majd a testre fókuszál. Vagyis a fényképezőgép folyamatosan követi az embereket, még akkor is, ha pillanatnyilag elfordulnak a fényképezőgéptől, vagy az arcukat maszk takarja. A rendszer a fejjel lefelé lévő alanyokat és a bukósisakot viselő sportolókat is felismeri, és élesen rájuk fókuszál.

Canon EOS R7 – Előny – Autofókusz
Canon EOS R7 – Előny – Autofókusz
Canon EOS R7 – Autofókusz

A természetfotósok számára a madarak repülés közbeni megörökítése jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Az EOS R7 azonban tökéletesen be tudja azonosítani és le tudja követni a madarakat, ahogy az égbolton szállnak, így a mechanikus zárral akár 15 kép/mp, a fényképezőgép elektronikus zárjával pedig 30 kép/másodperc sebességgel tudod rögzíteni a legapróbb mozgásukat is.2 A fényképezőgép algoritmusa a macskákat és kutyákat is felismeri.

A motorsportfotósok örömére az EOS R7 járműveket, tehát motorkerékpárokat és autókat is képes követni. A fényképezőgép meg tudja különböztetni a zárt vagy nyitott fülkés járműveket, és – amennyiben látható – a vezető bukósisakjára fókuszál.

A kezdeti vagy kiinduló AF-pontnál vagy -zónánál azt is beállíthatod, hogy a rendszer honnan indítsa a fókuszt, és a fényképezőgép onnan követi végig a témát.

AF finomítása, hogy tökéletesen megfeleljen az alanyhoz

Az EOS R7 fényképezőgépen az is beállítható, hogy egy adott alanyt előnyben részesítsen a többivel szemben, illetve azt is, hogy milyen gyorsan váltson a képmezőbe belépő különböző alanyok között – ez például akkor jöhet nagyon jól, amikor kifejezetten egy adott sportolót szeretnél fotózni.

Előfordulhat, hogy ami az egyik alanynál megfelelő, a másiknál nem lesz az – ezért láttuk el az EOS R7 fényképezőgépet négy AF-esettel, amelyek a különböző munkamódszerekhez tervezett, előre beállított fókuszálási viselkedést alkalmaznak.

1. eset:
Általános. A mozgó témák többségéhez ideális

2. eset:
Figyelmen kívül hagyja az akadályokat és nyomon követi az alanyokat. Nagyszerű a sport- és természetfotósok számára, akiknél előfordulhat, hogy egy előtérben lévő objektum egy pillanatra eltakarja az alanyokat.

3. eset:
Gyors reagálás. Akkor használd, amikor arra vársz, hogy egy téma hirtelen megjelenjen a képmezőben: például egy kerékpáros hirtelen beugrik a képbe.

4. eset:
Gyorsan gyorsuló vagy lassuló témák esetén, mint például egy kanyarba belépő vagy kanyarból kilépő motoros.

„A” eset [AUTO]:
A fényképezőgép automatikusan a fenti esetek közül a legmegfelelőbbet választja ki a témához.

Teljes képmezős fókuszálás

651 fókuszzóna található a teljes képmezőben. Használd őket egyszerre, ha gyorsan mozgó témákat örökítesz meg, vagy használd egyesével vagy csoportban őket, ha specifikusabb beállítás szükséges. Az EOS R7 rugalmas zónás autofókusza lehetővé teszi az AF-terület méretének és pozíciójának személyre szabását, hogy pontosan megfeleljen az igényeidnek.

1 pontos AF
Vedd teljesen a kezedbe az irányítást: fókuszálj egyetlen AF-ponttal. Makrofotózáshoz kiváló.

Szpot AF
Fókuszálj egy 1 pontos AF-nél is kisebb területtel a tökéles szelektív vezérlésért.

Az AF-terület kiterjesztése (felfelé, lefelé, jobbra vagy balra)
Egyetlen AF-pont van kiválasztva, és a fényképezőgép a fenti, lenti és oldalsó fókuszpontokat is használja – akkor hasznos, ha egyvalamire szeretnél szorítkozni, de a téma közben mozog is.

Az AF-terület kiterjesztése (körülötte)
A fenti opcióhoz hasonló, de több segédfókuszpontot használ a mozgó témák még pontosabb rögzítéséhez.

Rugalmas zónás AF
Egyszeres AF-pontok csoportosítása zónába, amely a képmező körül mozgatható. A fényképezőgép csak ebből a zónából fogja kiválasztani az AF-pontokat a mozgó téma zónán belüli követéséhez. Ez nagyon jó taktikának bizonyul, ha a képmező egy adott részén belül kell a témákra összpontosítani.

Canon EOS R7 – Rugalmas AF-zóna

Teljes területes AF
Az EOS R7 mind a 651 fókuszpontját egyidejűleg használja, így a teljes képmezőn belül keresi és követi a témákat.

Az EOS R7 sötétben is gond nélkül fókuszál, és akár -5 EV3 fényviszony mellett is pontosan rögzíti a fókuszt a témán. Ezen érzékenységének köszönhetően nagy szűk (akár f/22) maximális rekeszérték mellett is tökéletesen alkalmazható. Ennek köszönhetően az autofókusz telekonverterrel ellátott ultra teleobjektívekkel is használható.

Canon EOS R7 – Teljes terület AF

Testre szabhatóság, vezérelhetőség, kényelem.

Az EOS R7 kézbe vételekor azonnal észreveszed, hogy a hüvelykujjad természetesen a négyutas AF-vezérlőre támaszkodik, amellyel az aktív fókuszpont vagy -terület a képmezőben mozgatható. Egy testreszabható vezérlőtárcsa veszi körül, ezért nem kell a különféle funkciókat keresgélni.

Canon EOS R7 – Testre szabható kezelőszervek

Ha a fényképezőgépet a szemedhez teszed, akkor is lehetőséged van az aktív fókusz érintéssel való áthúzására – ehhez használd az érintőképernyőt úgy, mintha ahogy az érintőpadot használnád egy laptopon.

Azok számára, akik a hátoldalon lévő gombbal szeretnek fókuszálni, az AF a fényképezőgép hátulján lévő zárkioldó félig történő lenyomása helyett a fényképezőgép hátulján lévő AF-on gombbal is aktiválható. Ez az AF-on gomb a követés elindítására és leállítására, illetve az AF-tájolási módok közötti váltásra is használható.

Kulcsfontosságú fókusz, pont ott, ahol szükséged van rá

A mélységélesség kicsi, ha közelről fotózol, ezért az EOS R7 fókuszsorozata remek eszköz a makrófotósok számára. A zárkioldó gomb egyszeri lenyomása sorozatfelvételt indít el, míg a rendszer a fókuszt automatikusan állítja a kiinduló helyzettől a végtelenségig.

Az így kapott képsorozat – amelyben minden képen kicsit eltérő a fókuszpont – egyetlen egységes képpé vonható össze a Digital Photo Professional szoftver segítségével, hogy tökéletes legyen az első-hátsó mélységélesség. Ezenkívül az EOS R7 mélységegyesítési funkciója mostantól ezt a folyamatot a fényképezőgépen belül végzi el, a mélységélesség kivágásával pedig a fotósok meghatározhatják, hogy hol kezdődjön és hol fejeződjön be a fókusz.

Dual Pixel RAW
Az EOS R7 32,5 megapixeles érzékelőjének minden pixele két fotódiódára van osztva, amelyből mindkettő különbözően látja a világot – akárcsak a szemünk. E parallaxisnak nevezett kis különbség miatt tudja a fényképezőgép ilyen gyorsan és pontosan beállítani automatikusan a fókuszt.

Normál esetben a fénykép készítésekor a két fényérzékelőtől érkező jeleket a rendszer egy végső képpé fésüli össze. Ha azonban a fényképezőgép Dual Pixel RAW üzemmódban működik, mindegyik fényérzékelő jelet külön menti a rendszer, azaz két kép lesz ugyanazon a RAW-fájlon belül.

A Dual Pixel RAW-fájlok Canon DPP szoftverben való szerkesztésekor beállíthatsz bizonyos paramétereket a végső eredmény finomhangolásához.

Kép finombeállítása
Amikor egy képen egy adott terület nem elég éles, e paraméter beállításával kritikus élesség érhető el a képfájlban tárolt mélységadatoknak köszönhetően.

Bokeh Shift
A Dual Pixel RAW-val módosíthatsz a fókuszon kívüli területeken vagy elmosást használhatsz a kompozíció javításához: pl. elmozdíthatod az előtérben lévő, fókuszon kívüli tárgyat, amely takarja a témát.

Szellemkép csökkentése
A közvetlenül az objektívbe világító fény belső tükröződést okozhat, amit szellemképhatásnak is hívnak. Ez szabályozható a Dual Pixel RAW-val, és gondos beállítással csökkenthető.

 1. Akkor alkalmazható, ha a téma képmezője megjelenik a követés során, és egy kompatibilis objektív csatlakozik a fényképezőgéphez, miközben a teljes AF aktív, vagy a téma sikeresen észlelhető egy másik terület üzemmódban. A támogatott objektívekkel kapcsolatban olvasd el az [EOS R7] [Kiegészítő információit] a „https://cam.start.canon/” weboldalon.
 2. A sorozatfelvétel sebessége számos körülménytől függően változhat; a részleteket lásd a műszaki adatok között.
 3. Állókép készítésekor, f/1.2 objektívvel, középső AF-pont, One-Shot AF, 23 °C/73 °F mellett, ISO100. A homályosítás-elsimító bevonattal rendelkező RF objektívek kivételével.

Kapcsolódó cikkek

 • ELŐNY

  Sebesség és teljesítmény

  Előfordulhat, hogy a tökéletes fotós pillanat csak a másodperc töredékéig tart, ezért is terveztük meg úgy az EOS R7-et, hogy kivételesen gyors legyen.

 • ELŐNY

  A kép minősége

  Függetlenül attól, hogy fotózol vagy videókat készítesz, az EOS R7 32,5 megapixeles CMOS-érzékelője és DIGIC X képfeldolgozója lenyűgöző eredményeket kínál.

 • ELŐNY

  Váltás a tükör nélküli változatra

  Szeretnél felfelé váltani a Canon DSLR-ről? Az új technológiákkal telepakolt, DSLR-barát EOS R7 intuitív vezérlést kínál a megszokott kényelemmel.

 • ELŐNY

  A képstabilizálás új szintje

  Képzeld el, hogy hosszú expozíciós idejű képeket tudsz készíteni kézből, illetve szándékosan elmosódó hatást tudsz elérni a mozgó témáknál anélkül, hogy állványra lenne szükséged.

 • ELŐNY

  Kapcsolat a közönséggel

  Az EOS R7 egy csatlakoztatott fényképezőgép, amely a Canon Camera Connect alkalmazás révén tökéletesen együtt tud működni okostelefonoddal, táblagépeddel és számítógépeddel.

 • HÍRLEVÉL

  Meríts inspirációt, iratkozz fel most!

  Ne maradj le a Canon legújabb ajánlatairól – tippek, trükkök, újdonságok és helyi eseményekre szóló meghívók.