CANON EOS R5

A videórögzítés forradalma. Ismét.

A Canonnál büszkék vagyunk arra, hogy termékeinkkel, többek között EOS 5D sorozatú DSLR és Cinema EOS fényképezőgépeinkkel és objektíveinkkel mi is hozzájárulhattunk a filmkészítés átalakításához. A EOS R5 is ezt az örökséget viszi tovább – az általa nyújtott korszakalkotó videoteljesítmény újraértelmezi mindazt, amit a filmkészítők elvárhatnak egy kis méretű fényképezőgéptől.

A videórögzítés forradalma. Ismét.

Megérkezett a 8K RAW

Az EOS R5 lenyűgöző 8K DCI RAW videókat képes belső módon rögzíteni a CFexpress-kártyára, mindezt a valódi mozifilm minőségű megjelenést garantáló, teljes képmezős érzékelő használatával. Emellett a fókuszkövetést is használhatod, amelynek segítségével olyan elképesztő minőségű felvételeket készíthetsz, mintha hollywoodi költségvetésből dolgoznál.

A 8K felbontás a valósághű képminőség mellett azt is lehetővé teszi, hogy a végleges változat a felvételek megvágása esetén is 4K felbontású maradjon.

Az EOS R5 számtalan lehetőséget kínál a 8K felbontással való felvételkészítéshez:
• 12 bites RAW,
• 10 bites 4:2:2 MP4/H.265
• 8 bites 4:2:0 MP4/H.265,

Választhatsz a DCI vagy UHD képarány, az ALL-I, IPB vagy kis bitsebességű IPB tömörítési módszer, valamint a Canon Log 1 és 3 vagy a HDR PQ lehetőség közül. Az általad kívánt megjelenés és hatás eléréséhez a 23,98p, 24p, 25p vagy 29,97p képkockasebesség közül választhatsz. Az IPB tömörítési lehetőségek használata esetén a 8K felbontású felvételek akár nagy sebességű SD-kártyákon (v90) is rögzíthetők.

A 8K RAW a lehető legmagasabb szintű képminőséget és rugalmasságot garantálja: a 4K felbontásnál négyszer nagyobb felbontással rögzítheted felvételeidet, és a Canon Cinema RAW Development szoftver vagy kedvenc nemlineáris szerkesztőalkalmazásod segítségével a felvétel elkészítése után is módosíthatod a paramétereket, többek között a fehéregyensúlyt is.* A 8K RAW normál, illetve a kis méretű videofájlokhoz tömörített változatban is elérhető, ami ugyanúgy biztosítja a RAW formátum rugalmasságát.

Emellett lehetőséged van arra is, hogy a 8K felbontású felvételből állóképeket emelj ki különálló, 35 megapixeles JPEG fájlokként (illetve HDR PQ használata esetén HEIF fájlokként), amely ideális azon esetekben, amikor ugyanarról az eseményről videofelvételt és állóképeket is kell készítened.

*A kompatibilitás és a rendelkezésre állás szoftvergyártónként eltérő lehet
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

Páratlan 4K teljesítmény, akár 120 kép/mp

A forradalmian új 8K funkció mellett a EOS R5 új szintet teremt a 4K felbontást használó videósok számára is. Készíts 4K DCI (teljes képmezős) és 4K UHD felvételeket akár 120 p (119,88 kép/mp) képfrekvenciával, 4:2:2/10 bites minőségben, ami lehetővé teszi az egyenletes lassított képet, lenyűgözően nagy felbontásban. Az akár 59,94 kép/mp képfrekvencia mellett választhatsz a fényképezőgép érzékelője teljes szélességének használata vagy egy 1,6-szoros kivágás közül, amely méretben a Super 35 mm-hez hasonló.

Azok számára, akik a legkiválóbb 4K minőséget igénylik, a EOS R5 4K HQ módja lenyűgöző részleteket kínál, akár 30p képfrekvencia mellett, a 8K felvétel túlmintavételezésével. Az eredményt látni kell, hogy elhiggyük!
A EOS R5 által kínált számtalan felbontás, képkockasebesség és egyéb lehetőségek egy újratervezett videó üzemmód menüből érhetők el, amellyel egyszerűen megtalálhatod a keresett beállítási kombinációt.

Dual Pixel CMOS AF II

A frissített Dual Pixel CMOS AF II rendszer minden rögzítési módban egyenletes és pontos folyamatos fókuszálást biztosít, emellett arc- és szemfelismerő funkcióval is rendelkezik, így ideális a dokumentumfilmekhez és a „run-and-gun” típusú felvételekhez. A macskákat, kutyákat és madarakat is felismeri, és követi őket a képmezőn belül. Könnyedén kelthetsz vele „pull-focus” hatást is, amely a nézőközönség figyelmét az egyik helyről a másikra irányítja át – egyszerűen csak érintsd meg a fényképezőgép érintőképernyőjét, a EOS R5 pedig az általad megadott sebességgel egyenletesen eltolja a fókuszt.

A EOS R5 számtalan eszközt biztosít a manuális fókuszáláshoz, amelyek segítségével kimagasló élességű felvételeket készíthetsz. A fókuszkiemelés az általad választott színnel emeli ki a fókuszban lévő tárgyak szélét, míg a Dual Pixel fókuszvezetés egy grafikus útmutatóval jelzi, hogy a téma elülső vagy hátsó fókuszálású-e, a megfelelő fókuszálás elérésekor pedig zöldre vált.

© Robert Marc Lehmann

Képstabilizátor

Amikor videókat rögzítesz a EOS R5 fényképezőgéppel, ugyanaz az intelligens képstabilizáló rendszer lép működésbe, amely az állóképeket védi a fényképezőgép bemozdulásával szemben, és elsimítja a fényképezőgép véletlen mozgását. A még magasabb szintű teljesítményt garantáló elektronikus Movie Digital IS rendszerrel* kombinálva szédületes eredményt érhetsz el – a felvételeid olyan hatást keltenek majd, mintha egy giroszkópos tartó vagy kamerakocsi segítségével rögzítetted volna őket.

*A Movie Digital IS rendszer 8K RAW felvételkészítés esetén nem érhető el

8K time-lapse

A finom részleteket és tisztaságot feltáró 8K felbontáshoz hasonlóan a time-lapse fényképezés is képes arra, hogy a teljesen más időskálán történő mozgás legapróbb részleteit is felfedje. A kettő ötvözésével egy szemet gyönyörködtető vizuális látványosság születik.

A EOS R5 esetében a videó magában a fényképezőgépben készül el, így a segítségével minden eddiginél egyszerűbben rögzítheted a nagy felbontású time-lapse felvételeket, amelyeket 4K felbontásban is megörökíthetsz. Megadhatod, hogy mennyi idő teljen el az egyes képek között, emellett azt is meghatározhatod, hogy az expozíció rögzítve legyen-e a képsorozat kezdetekor, vagy hogy a készülék minden felvételnél újra lemérje-e azt.

Intuitív használat, amelynek révén közelebb érezheted magad a témádhoz

A EOS R5 kialakításának köszönhetően ösztönös és természetes érzetet nyújt a filmkészítés során, így teljes mértékben a témádra és kreatív elképzeléseidre koncentrálhatsz. A változtatható képszögű képernyő kihajtható a fényképezőgépváztól, és a különböző szögekből történő kényelmes felvételkészítés érdekében 270˚-ban elforgatható. A túlexponálás „zebracsíkos” jelölőkkel emelhető ki, amelyek figyelmeztetnek a túl világos területekre.

4K/60p esetén egy tiszta HDMI-kimenet is rendelkezésedre áll, amely a külső felvevők használatát, valamint a párhuzamos belső/külső rögzítést is lehetővé teszi.

Felvételkészítési idő

Az EOS R5 kategóriája legjobb autofókuszát kínálja nagy felbontású és nagy képkockasebességű videofelvételkészítési lehetőséggel, kihasználva a teljes képmezős érzékelő teljes szélességét és a magas képfrekvenciát. Ezen funkciók együttes használata elkerülhetetlenül a készülék melegedésével jár, ami a felvételkészítési idő korlátozását eredményezi. Egy 23 °C-os környezetben, hidegindítás mellett az alábbi felvételkészítési idők érhetők el adott felbontás és képkockasebesség mellett.
8K 30P
– Teljes érzékelőszélesség: 20 perc
– Teljes érzékelőszélesség, RAW formátum: 20 perc

4K 120P
– Teljes érzékelőszélesség: 15 perc *1

4K 60P
– Teljes érzékelőszélesség: 35 perc *2
– APS-C kivágás (túlmintavételezett 5.1K): 25 perc

4K 30P
– Teljes érzékelőszélesség: a melegedés nem korlátozza *2
– Teljes érzékelőszélesség, magas minőség (túlmintavételezett 8.2K): 30 perc
– APS-C kivágás (túlmintavételezett 5.1K): a melegedés nem korlátozza *2
*1 Magas képkockasebességű videók esetén a felvételkészítés 7 perc 30 másodpercnél leáll. Jelzi az időt, amikor a rögzítés azonnal folytatható.
*2 A felvételkészítési idő 29 perc 59 másodpercre korlátozott. Jelzi az időt, amikor a rögzítés azonnal folytatható.

Ha a fényképezőgép eléri a felső hőmérsékletkorlátot, a gyorsabb lehűlés érdekében ajánlott a fényképezőgépet kikapcsolni.
Lentebb láthatók a körülbelüli lehűlési idők egy 23 °C-os környezetben, de ezeket az értékeket különböző tényezők, például a környezeti hőmérséklet, a folyamatos fényképezőgéphasználat és a kiválasztott felvételkészítési felbontás befolyásolja. A teljes felvételkészítési idő elérhetősége a környezeti hőmérséklettől függ.

8K 30P
– 10 perc hűlési idő kb. 3 perc felvételkészítési időt biztosít
– 20 perc hűlési idő kb. 8 perc felvételkészítési időt biztosít

4K 60P
– 10 perc hűlési idő kb. 10 perc felvételkészítési időt biztosít
További funkciók a legújabb készülékszoftverrel

Az EOS R5 legújabb készülékszoftver számos hasznos frissítést kínál, hogy még vonzóbb legyen a filmkészítők számára. A beépített motorokkal ellátott Cinema EOS zoomobjektívek mostantól támogatottak; a fényképezőgép egyik gombjával szabályozhatja a zoomot. A 8K RAW formátumú felvételek készítésekor mostantól csatlakoztatott Atomos rögzítővel készíthetők 12 bites ProRes RAW formátumú felvételek. A VPG400 CFExpress kártyák is támogatottak a készülékszoftver-frissítésnek köszönhetően. A letöltéshez ellenőrizze a támogatási oldalakat.

Kapcsolódó cikkek

 • CIKK

  Első felvételek a Canon EOS R5szal: a természet szépségeinek megörökítése gyönyörű részletgazdagsággal

  Ulla Lohmann és Robert Marc Lehmann elmeséli, hogy a Canon EOS R5 45 megapixeles érzékelője és szemkövetéses AF-je révén miképp készítettek lélegzetelállító kültéri felvételeket.

 • Egy mountain bike-os egy mutatványt mutat be a levegőben, a Nappal szemben. A kép alulról készült és piros pitypangok, illetve a füves domboldal keretezi

  CIKK

  8K-s és túlmintavételezett 4K-s videofelvételkészítés a Canon EOS R5szal

  A Canon EOS R5szal készített első videófelvételek során Martin Bissig és Ivan D’Antonio felfedezte, hogy a fényképezőgép 8K-s felvételkészítési képessége miként csökkentette a felvételi időt és bővítette kreatív lehetőségeiket.

 • CIKK

  Canon EOS R5: 10 kihagyhatatlan funkció

  Fedezd fel a EOS R5 forradalmi funkcióit, többek között a 45 megapixeles állóképek akár 20 kép/mp sebességgel történő rögzítésének lehetőségét és a 8K RAW videofelvételeket.

 • Egy férfi oldalán egy Canon EOS R6 lóg.

  CIKK

  Canon EOS R5 kontra EOS R6 – melyik a megfelelő számodra?

  A Canon nem is egy, hanem rögtön két korszakalkotó, teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépet mutat be. Melyik a megfelelő a számodra? Most egymás mellett fogjuk összehasonlítani a EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépet.