CANON EOS R5

A videórögzítés forradalma. Ismét.

A Canonnál büszkék vagyunk arra, hogy termékeinkkel, többek között EOS 5D sorozatú DSLR és Cinema EOS fényképezőgépeinkkel és objektíveinkkel mi is hozzájárulhattunk a filmkészítés átalakításához. Az EOS R5 és az EOS R5 C is ezt az örökséget viszi tovább – az általa nyújtott korszakalkotó videóteljesítmény újraértelmezi mindazt, amit a hibrid felvételkészítők és a filmkészítők elvárhatnak egy kis méretű fényképezőgéptől.

Megérkezett a 8K RAW

Az EOS R5 lenyűgöző 8K DCI RAW videókat képes belső módon rögzíteni a CFexpress-kártyára, mindezt a valódi mozifilm minőségű megjelenést garantáló, teljes képmezős érzékelő használatával. Emellett a fókuszkövetést is használhatod, amelynek segítségével olyan elképesztő minőségű felvételeket készíthetsz, mintha hollywoodi költségvetésből dolgoznál.

A 8K felbontás a valósághű képminőség mellett azt is lehetővé teszi, hogy a végleges változat a felvételek megvágása esetén is 4K felbontású maradjon.

Az EOS R5 számtalan lehetőséget kínál a 8K felbontással való felvételkészítéshez:
• 12 bites RAW,
• 10 bites ProRes RAW az Atomos Ninja V+ rendszeren keresztül
• 10 bites 4:2:2 MP4/H.265
• 8 bites 4:2:0 MP4/H.265,

Választhatsz a DCI vagy UHD képarány, az ALL-I vagy IPB tömörítési módszer, valamint a Canon Log, a Canon Log 3 vagy a HDR PQ lehetőség közül. Az általad kívánt megjelenés és hatás eléréséhez a 23,98p, 24p, 25p vagy 29,97p képkockasebesség közül választhatsz. IPB tömörítés használata esetén a 8K felbontású felvételek akár nagy sebességű SD-kártyákon (v90) is rögzíthetők.

A 8K RAW a lehető legmagasabb szintű képminőséget és rugalmasságot garantálja: a 4K felbontásnál négyszer nagyobb felbontással rögzítheted felvételeidet, és a Canon Cinema RAW Development szoftver vagy kedvenc nemlineáris szerkesztőalkalmazásod segítségével a felvétel elkészítése után is módosíthatod a paramétereket, többek között a fehéregyensúlyt is.* A 8K RAW normál, illetve a kis méretű videófájlokhoz tömörített változatban is elérhető, ami ugyanúgy biztosítja a RAW formátum rugalmasságát.

Emellett lehetőséged van arra is, hogy a 8K felbontású felvételből állóképeket emelj ki különálló, 35 megapixeles JPEG fájlokként (illetve HDR PQ használata esetén HEIF fájlokként), amely ideális azon esetekben, amikor ugyanarról az eseményről videófelvételt és állóképeket is kell készítened.

*A kompatibilitás és a rendelkezésre állás szoftvergyártónként eltérő lehet

Ivan D'Antonio filming on a mountain with a Canon EOS R5 camera on a tripod.

Páratlan 4K teljesítmény, akár 120 kép/mp

A forradalmian új 8K funkció mellett az EOS R5 segítségével a videókészítők 4K DCI (teljes képmezős) és 4K UHD felvételeket is készíthetnek akár 120 p (119,88 kép/mp) képfrekvenciával, 4:2:2/10 bites minőségben, ami lehetővé teszi az egyenletes lassított képet, lenyűgözően nagy felbontásban. Az akár 59,94 kép/mp képfrekvencia mellett választhatsz a fényképezőgép érzékelője teljes szélességének használata vagy egy 1,6-szeres kivágás közül, amely méretben a Super 35 mm-hez hasonló.

Azok számára, akik a legkiválóbb 4K minőséget igénylik, az EOS R5 4K HQ módja lenyűgöző részleteket kínál, akár 30 p képfrekvencia mellett, a 8K felvétel túlmintavételezésével. Az eredményt látni kell, hogy elhiggyük!

Az EOS R5 által kínált számtalan felbontás, képkockasebesség és egyéb lehetőségek egy újratervezett videó üzemmód menüből érhetők el, amellyel egyszerűen megtalálhatod a keresett beállítási kombinációt.

A EOS R5 által kínált számtalan felbontás, képkockasebesség és egyéb lehetőségek egy újratervezett videó üzemmód menüből érhetők el, amellyel egyszerűen megtalálhatod a keresett beállítási kombinációt.

Dual Pixel CMOS AF II

A frissített Dual Pixel CMOS AF II rendszer minden rögzítési módban egyenletes és pontos folyamatos fókuszálást biztosít, emellett arc- és szemfelismerő funkcióval is rendelkezik, így ideális a dokumentumfilmekhez és a „run-and-gun” típusú felvételekhez. A macskákat, kutyákat és madarakat is felismeri, és követi őket a képmezőn belül. Könnyedén kelthetsz vele „pull-focus” hatást is, amely a nézőközönség figyelmét az egyik helyről a másikra irányítja át – egyszerűen csak érintsd meg a fényképezőgép érintőképernyőjét, a EOS R5 pedig az általad megadott sebességgel egyenletesen eltolja a fókuszt.

A EOS R5 számtalan eszközt biztosít a manuális fókuszáláshoz, amelyek segítségével kimagasló élességű felvételeket készíthetsz. A fókuszkiemelés az általad választott színnel emeli ki a fókuszban lévő tárgyak szélét, míg a Dual Pixel fókuszvezetés egy grafikus útmutatóval jelzi, hogy a téma elülső vagy hátsó fókuszálású-e, a megfelelő fókuszálás elérésekor pedig zöldre vált.

© Robert Marc Lehmann

Képstabilizátor

Amikor videókat rögzítesz a EOS R5 fényképezőgéppel, ugyanaz az intelligens képstabilizáló rendszer lép működésbe, amely az állóképeket védi a fényképezőgép bemozdulásával szemben, és elsimítja a fényképezőgép véletlen mozgását. A még magasabb szintű teljesítményt garantáló elektronikus Movie Digital IS rendszerrel* kombinálva szédületes eredményt érhetsz el – a felvételeid olyan hatást keltenek majd, mintha egy giroszkópos tartó vagy kamerakocsi segítségével rögzítetted volna őket.

*A Movie Digital IS rendszer 8K RAW felvételkészítés esetén nem érhető el

8K time-lapse

A finom részleteket és tisztaságot feltáró 8K felbontáshoz hasonlóan a time-lapse fényképezés is képes arra, hogy a teljesen más időskálán történő mozgás legapróbb részleteit is felfedje. A kettő ötvözésével egy szemet gyönyörködtető vizuális látványosság születik.

A EOS R5 esetében a videó magában a fényképezőgépben készül el, így a segítségével minden eddiginél egyszerűbben rögzítheted a nagy felbontású time-lapse felvételeket, amelyeket 4K felbontásban is megörökíthetsz. Megadhatod, hogy mennyi idő teljen el az egyes képek között, emellett azt is meghatározhatod, hogy az expozíció rögzítve legyen-e a képsorozat kezdetekor, vagy hogy a készülék minden felvételnél újra lemérje-e azt.

Intuitív használat, amelynek révén közelebb érezheted magad a témádhoz

A 4K/60p esetén rendelkezésre álló tiszta HDMI-kimenetnek köszönhetően az EOS R5 fényképezőgéppel külső felvevők is használhatók. Ami azt illeti, a felvételek egyidejűleg rögzíthetők belsőleg és külsőleg a biztonsági mentés és nyugalom érdekében. Atomos Ninja V+ külső felvevővel használva mostantól 10 bites, 8K/30p ProRes RAW felvételek vagy 12 bites, 5K/60p ProRes RAW felvételek is rögzíthetők egy 1,6-szeres kivágásból. Atomos Ninja V vagy Atomos Shogun 7 felvevővel használva az 5K/30p ProRes RAW felvételek külsőleg, 1,6-szeres kivágás használatával rögzíthetők.

A szervomotorokkal rendelkező Cinema EOS zoomobjektíveket mostantól az EOS R5 is támogatja. A fényképezőgép egyetlen gombjának megnyomásával szabályozhatod a zoomot, ami remek a dokumentumfilmek, illetve természettel vagy történelemmel kapcsolatos projektek esetében, amikor nem szabad levenned a szemed a témáról.

Az EOS R5 kialakításának köszönhetően ösztönös és természetes érzetet nyújt a filmkészítés során, így teljes mértékben a témádra és kreatív elképzeléseidre koncentrálhatsz. A változtatható képszögű képernyő kihajtható a fényképezőgépváztól, és a különböző szögekből történő kényelmes felvételkészítés érdekében 270˚-ban elforgatható. A túlexponálás „zebracsíkos” jelölőkkel emelhető ki, amelyek figyelmeztetnek a túl világos területekre.

Felvételkészítési idő

Az EOS R5 kategóriája legjobb autofókuszát kínálja nagy felbontású és nagy képkockasebességű videófelvételkészítési lehetőséggel, kihasználva a teljes képmezős érzékelő teljes szélességét és a magas képfrekvenciát. Ezen funkciók együttes használata elkerülhetetlenül a készülék melegedésével jár, ami a felvételkészítési idő korlátozását eredményezi. A 1.60-as és későbbi készülékszoftver-verziók esetén az „Automatikus kikapcsolási hőmérséklet” funkció [High] (magas) értékre van állítva, így hosszabb felvételi idő lehetséges, de a beállításnak a használata esetén a fényképezőgép külseje nagyon felforrósodik.
Egy 23 °C-os környezetben, hidegindítás mellett az alábbi felvételkészítési idők érhetők el adott felbontás és képkockasebesség mellett.

8K 30P
– Teljes érzékelőszélesség, RAW külső felvevő: korlátlan
– Automatikus kikapcsolási hőmérséklet – Normál
– Teljes érzékelőszélesség: 20 perc
– Teljes érzékelőszélesség, RAW formátum: 20 perc
Automatikus kikapcsolási hőmérséklet – Magas
– Teljes érzékelőszélesség: 45 perc *2
– Teljes érzékelőszélesség, RAW formátum: 45 perc 2

4K 120P
– Teljes érzékelőszélesség: 15 perc *1

4K 60P
– Automatikus kikapcsolási hőmérséklet – Normál
– Teljes érzékelőszélesség: 35 perc *2
– APS-C kivágás (túlmintavételezett 5.1K): 25 perc
Automatikus kikapcsolási hőmérséklet – Magas
– Teljes érzékelőszélesség: 60 perc vagy több *2
– APS-C kivágás (túlmintavételezett 5.1K): 50 perc *2

4K 30P
– Teljes érzékelőszélesség: a melegedés nem korlátozza *2
– Teljes érzékelőszélesség, magas minőség (túlmintavételezett 8.2K): 30 perc
– APS-C kivágás (túlmintavételezett 5.1K): a melegedés nem korlátozza *2

*1 Magas képkockasebességű videók esetén a felvételkészítés 7 perc 30 másodpercnél leáll. Jelzi az időt, amikor a rögzítés azonnal folytatható.
*2 A felvételkészítési idő 29 perc 59 másodpercre korlátozott. Jelzi az időt, amikor a rögzítés azonnal folytatható.

Óvintézkedések
*A fenti adatok a Canon tesztelési feltételein alapulnak a Canon tesztelési szabványainak megfelelő CFexpress kártyák és SD memóriakártyák használata esetén.
*Ha a környezeti hőmérséklet magasabb, mint +23°C/73°F, a rendelkezésre álló felvételi idő rövidebb lesz.
*A kereső (EVF) használatakor a rendelkezésre álló maximális felvételi idő rövidebb lesz, mint a fényképezőgép képernyőjének használatakor
*Az akkumulátoros működéssel összehasonlítva, a maximális felvételi idő rövidebb lesz, ha a fényképezőgép USB-ről működik.
*A videofelvétel minőségétől és a felhasznált memóriakártya kapacitásától függően a memóriakártya a rendelkezésre álló folyamatos felvételi idő előtt megtelhet.
*Ha az [Auto pwr Off temp./Automatikus kikapcsolási hőmérséklet] beállítást a [High/magas] értékre állítja, és videófelvételt készít, a kártya felforrósodhat. A memóriakártya eltávolításakor legyen óvatos.


Ha a fényképezőgép eléri a felső hőmérsékletkorlátot, a gyorsabb lehűlés érdekében ajánlott a fényképezőgépet kikapcsolni.
Lentebb láthatók a körülbelüli lehűlési idők egy 23 °C-os környezetben, de ezeket az értékeket különböző tényezők, például a környezeti hőmérséklet, a folyamatos fényképezőgéphasználat és a kiválasztott felvételkészítési felbontás befolyásolja. A teljes felvételkészítési idő elérhetősége a környezeti hőmérséklettől függ.

8K 30P
– 10 perc hűlési idő kb. 3 perc felvételkészítési időt biztosít
– 20 perc hűlési idő kb. 8 perc felvételkészítési időt biztosít

4K 60P
– 10 perc hűlési idő kb. 10 perc felvételkészítési időt biztosít

A filmkészítést előtérbe helyező hibrid felvételkészítők számára kifejlesztettük az EOS R5 C fényképezőgépet. Az EOS R5 készülékkel megegyező formátumot alkalmazó EOS R5 C még több kodeket és hosszabb felvételkészítési időt biztosít 8K videók készítésekor. Összehasonlító útmutatónk segítségével megtudhatod, melyik fényképezőgép illik hozzád a legjobban.

Fényképezőgép-vázak

Beépített képstabilizátor

Igen
Nem (csak elektronikus)

Azonnali videórögzítés állókép/fénykép módból

Igen
Nem

Multifunkciós papucs

Nem
Igen

Speedlite-kompatibilitás

Minden Speedlite vakuval kompatibilis
Az 580EX/600EX/EL-1 sorozatú Speedlite vakukra bizonyos korlátozások vonatkoznak, a részleteket lásd a műszaki adatok között

Videóklip felvételkészítési időkorlátja

29 p 59 mp
Korlátlan

Hűtőrendszer

Passzív
Aktív a ventilátoron keresztül

Streamelés fényképezőgépről (UVC-n/RTP-n keresztül)

Nem
Igen

Anamorfikus rögzítés

Nem
Igen

Kodekek

12 bites CRM Raw (Normál/Lite)

10 bites MP4 HEVC/8 bites MP4 H.264

10 bites ProRes RAW 8K 30p videórögzítés külső Atomos Ninja V+ rögzítőre

12 bites CRM Raw (HQ/ST/LT)

10 bites XF-AVC/10 bites MP4 HEVC/8 bites MP4 H.264

10 bites ProRes RAW 8K 30p videórögzítés külső Atomos Ninja V+ rögzítőre

Tömeg és méret

650 g

138,5×97,5×88,5 mm

680 g

141,5×97,5×111 mm

Kapcsolódó cikkek

 • CIKK

  Első felvételek a Canon EOS R5szal: a természet szépségeinek megörökítése gyönyörű részletgazdagsággal

  Ulla Lohmann és Robert Marc Lehmann elmeséli, hogy a Canon EOS R5 45 megapixeles érzékelője és szemkövetéses AF-je révén miképp készítettek lélegzetelállító kültéri felvételeket.

 • CIKK

  8K-s és túlmintavételezett 4K-s videofelvételkészítés a Canon EOS R5szal

  A Canon EOS R5szal készített első videófelvételek során Martin Bissig és Ivan D’Antonio felfedezte, hogy a fényképezőgép 8K-s felvételkészítési képessége miként csökkentette a felvételi időt és bővítette kreatív lehetőségeiket.

 • CIKK

  Canon EOS R5: 10 kihagyhatatlan funkció

  Fedezd fel a EOS R5 forradalmi funkcióit, többek között a 45 megapixeles állóképek akár 20 kép/mp sebességgel történő rögzítésének lehetőségét és a 8K RAW videofelvételeket.

 • CIKK

  Canon EOS R5 kontra EOS R6 – melyik a megfelelő számodra?

  A Canon nem is egy, hanem rögtön két korszakalkotó, teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépet mutat be. Melyik a megfelelő a számodra? Most egymás mellett fogjuk összehasonlítani a EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépet.