CANON EOS R5

Továbbfejlesztett autofókusz-technológia

A EOS R5 kivételes gyorsasággal és pontossággal fókuszál – képes felismerni és nyomon követni a jelenetben mozgó témákat. Rögzíts hihetetlen élességű és tisztaságú, elképesztően részletgazdag képeket.

© Martin Bissig / Canon nagykövet

Dual Pixel CMOS AF II 5940 területtel és teljes lefedettséggel

A EOS R5 5940 AF-területtel rendelkezik, amelyek gyakorlatilag a teljes képmezőt lefedik, így bárhol is helyezkedik el a témád, a EOS R5 megtalálja és pillanatok alatt ráfókuszál. A fókuszterületek együtt, külön-külön, illetve zónákban is használhatók, amelyeket a cselekmény helyétől függően mozgathatsz a képmezőn belül.

Az AF-pontokat egy erre a célra szolgáló, a fényképezőgép hátulján lévő többfunkciós vezérlővel vagy az érintőképernyő használatával választhatod ki: élő nézet módban csak meg kell érintened, ha pedig a fényképezőgépet a szemednél tartod, érintőpadként használhatod.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Mélytanulásos mesterséges intelligencia és témafelismerés

Az EOS R5 fényképezőgép EOS ITR AF X autofókusz rendszere mélytanulásos MI segítségével van programozva, amelyet eredetileg a forradalmi EOS-1D X Mark III DSLR fényképezőgéphez fejlesztettek ki. Az Arc-/Szemérzékelés módban a rendszer pontosan felismeri az arcokat, akár profilból is, amikor csak az egyik szem látható. Ez biztosítja, hogy a témák folyamatosan borotvaélesek legyenek, még váratlan mozgás vagy kicsi mélységélesség esetén is. Ha egy személy egy pillanatra elfordul, a fejét akkor is tovább követi a funkció, így amikor visszafordul a fényképezőgép felé, az arca élesen jelenik meg.

Az EOS R5 mélytanulási mesterséges intelligenciája úgy van programozva, hogy felismerje és kövesse a járműveket, macskákat, kutyákat és madarakat – az állatok testére, arcára vagy szemére fókuszálva. Ez minden eddiginél egyszerűbbé teszi a sportok és vadon élő állatok fényképezését, különösen olyan témáknál, mint például a repülő madarak. Motorsportok fotózásakor az EOS R5 felismeri a motorkerékpárokat és versenyautókat, meg tudja különböztetni a nyitva és zárva lévő vezetőfülkét, és jelzi a vezető bukósisakját, ha az látható.

© Robert Marc Lehmann

Gyors, érzékeny fókuszálás

A EOS R5 akár 0,05 másodperc alatt képes fókuszálni – ez a teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépek kategóriájában kiemelkedő teljesítménynek számít. 1 Az autofókusz emellett akár -6EV,2 fényszint mellett is működőképes, ami nagyjából a félhold fényének szintjével egyenértékű.

Ennek a hihetetlen fényérzékenységnek köszönhetően a EOS R5 akár f/22 maximális rekesznyílással is képes fókuszálni, ily módon lehetővé téve a telekonverterek rendkívül kis rekeszértékű objektívekhez és a kompakt teleobjektívekhez, például az RF 600mm F11 IS STM és az RF 800mm F11 IS STM objektívekhez valós használatát is.

Teljes idejű manuális támogatás az objektív számára

AF módban manuálisan, gombnyomás nélkül finomíthatod vagy felülírhatod a fókuszt. A régebbi EF USM objektívek használóinak körében igen népszerű funkciót újraalkottuk az RF objektívek, valamint a bennük lévő, újabb generációs fókuszmotorok számára.

Követő AF-viselkedés

A fényképezőgép AI Servo autofókusz-követésének viselkedése beállítható az olyan paraméterek finomhangolásával , mint például a „követési érzékenység”, a „gyorsulás/lassulás követés” vagy a négy „eset” egyikének kiválasztása – olyan konfigurációk, amelyek a különböző típusú fotózásokhoz ideálisak.

Az EOS R5 fényképezőgép egy „A” esetet is magában foglal, amely a fényképezett témának megfelelően automatikusan kiválasztja a négy témaspecifikus AF-eset egyikét.

Az EOS R5 fényképezőgép most egy „A” esetet is magában foglal, amely a fényképezett témának megfelelően automatikusan kiválasztja a négy témaspecifikus AF-eset egyikét.

Kézi fókusz

Kézi fókuszálás esetén három fókuszsegéd móddal gondoskodhatsz arról, hogy a fókuszpont pontosan ott helyezkedjen el, ahol te akarod.

• Fókusznagyítás
A képet először hatszorosára, majd tizenötszörösére nagyíthatod, így jobban láthatod a képet és állíthatod be a fókuszt.

• Fókuszkiemelés
A jelenet fókuszban lévő széleit a rendszer egy általad választott színnel keretezi.

• Dual Pixel fókuszvezetés
A Dual Pixel fókuszvezetés elsőként Cinema EOS C300 Mark II fényképezőgépünkben mutatkozott be. A funkció a fényképezőgép Dual Pixel CMOS AF II technológiájának segítségével pontosan leméri a fényképezőgép és a téma között lévő távolságot, majd ezt összehasonlítja a kézi fókuszbeállítás aktuális értékével. Egy grafikus útmutató jelzi, hogy a fókuszpont a kamera mért értéke előtt vagy mögött helyezkedik-e el, és a két érték egybeesésekor zöldre váltva jelzi a pontos fókuszálást.

A rendszer egyszerűbb és pontosabb manuális fókuszhúzást garantál, valamint olyan szintű pontosságot biztosít a filmkészítők számára, amely nélkülözhetetlen a 4K és 8K felbontással való munka során.

Ez a három eszköz kompatibilis RF objektívekkel, EF objektívekkel és manuális fókuszú cine objektívekkel használható.

© Ulla Lohmann / Canon nagykövet

Kapcsolódó cikkek

 • CIKK

  Első felvételek a Canon EOS R5szal: a természet szépségeinek megörökítése gyönyörű részletgazdagsággal

  Ulla Lohmann és Robert Marc Lehmann elmeséli, hogy a Canon EOS R5 45 megapixeles érzékelője és szemkövetéses AF-je révén miképp készítettek lélegzetelállító kültéri felvételeket.

 • CIKK

  8K-s és túlmintavételezett 4K-s videofelvételkészítés a Canon EOS R5szal

  A Canon EOS R5szal készített első videófelvételek során Martin Bissig és Ivan D’Antonio felfedezte, hogy a fényképezőgép 8K-s felvételkészítési képessége miként csökkentette a felvételi időt és bővítette kreatív lehetőségeiket.

 • CIKK

  Canon EOS R5: 10 kihagyhatatlan funkció

  Fedezd fel a EOS R5 forradalmi funkcióit, többek között a 45 megapixeles állóképek akár 20 kép/mp sebességgel történő rögzítésének lehetőségét és a 8K RAW videofelvételeket.

 • CIKK

  Canon EOS R5 kontra EOS R6 – melyik a megfelelő számodra?

  A Canon nem is egy, hanem rögtön két korszakalkotó, teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépet mutat be. Melyik a megfelelő a számodra? Most egymás mellett fogjuk összehasonlítani a EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépet.

  1. 2020. június 3-tóla cserélhető objektíveken túl a digitális, tükör nélküli fényképezőgépek 35 mm-es, teljes képmezőssel megegyező képérzékelőt kínálnak kontrasztérzékelő AF-fel és a képsíkon fázisérzékelő AF-fel. A mért AF-sebesség eredményeiből kiszámítva, a CIPA irányelvek alapján (a felvételkészítés körülményeitől és a felhasznált objektívtől függően eltér). Belső módszerekkel kiszámítva. Mérési körülmények: EV12 (környezeti hőmérséklet/ISO 100), kézi üzemmód, az RF 24-105 mm F4L IS USM használatával (24 mm-es fókusztávolság mellett), a következő beállításokkal: zárkioldás az exponálógomb használatával, egypontos AF (középső AF), One-Shot AF.
  2. Állókép készítésekor, f/1.2 objektívvel, középső AF-pont, One-Shot AF, 23 °C/73 °F és ISO100 mellett. A homályosításelsimító bevonattal rendelkező RF objektívek kivételével