CANON EOS R5

Továbbfejlesztett autofókusz-technológia

A EOS R5 kivételes gyorsasággal és pontossággal fókuszál – képes felismerni és nyomon követni a jelenetben mozgó témákat. Rögzíts hihetetlen élességű és tisztaságú, elképesztően részletgazdag képeket.

Továbbfejlesztett autofókusz-technológia

© Martin Bissig / Canon nagykövet

Dual Pixel CMOS AF II 5940 területtel és teljes lefedettséggel

A EOS R5 5940 AF-területtel rendelkezik, amelyek gyakorlatilag a teljes képmezőt lefedik, így bárhol is helyezkedik el a témád, a EOS R5 megtalálja és pillanatok alatt ráfókuszál. A fókuszterületek együtt, külön-külön, illetve zónákban is használhatók, amelyeket a cselekmény helyétől függően mozgathatsz a képmezőn belül.

Az AF-pontokat egy erre a célra szolgáló, a fényképezőgép hátulján lévő többfunkciós vezérlővel vagy az érintőképernyő használatával választhatod ki: élő nézet módban csak meg kell érintened, ha pedig a fényképezőgépet a szemednél tartod, érintőpadként használhatod.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Mélytanulásos autofókusz és témafelismerés

A EOS R5 fényképezőgép EOS ITR AF X autofókusz rendszere mélytanulásos AI (mesterséges intelligencia) segítségével van programozva, amelyet eredetileg az úttörő EOS-1D X Mark III DSLR fényképezőgéphez fejlesztettek ki. Az Arc-/Szemérzékelés módban a rendszer pontosan felismeri az arcokat, akár profilból is, amikor csak az egyik szem látható. Ez biztosítja, hogy a témák folyamatosan borotvaélesek legyenek, még váratlan mozgás vagy kicsi mélységélesség esetén is. Ha egy személy egy pillanatra elfordul, a fejét akkor is tovább követi a funkció, így amikor visszafordul a fényképezőgép felé, az arca élesen jelenik meg.

A EOS R5 mélytanulásos mesterséges intelligenciája úgy van programozva, hogy felismerje és kövesse a macskákat, kutyákat és madarakat – az állatok testére, fejére vagy szemére fókuszálva. Ez a vadon élő állatok fényképezését minden eddiginél egyszerűbbé teszi, különösen olyan témáknál, mint például a repülő madarak.

© Robert Marc Lehmann

Gyors, érzékeny fókuszálás

A EOS R5 akár 0,05 másodperc alatt képes fókuszálni – ez a teljes képmezős tükör nélküli fényképezőgépek kategóriájában kiemelkedő teljesítménynek számít. 1 Az autofókusz emellett akár -6EV,2 fényszint mellett is működőképes, ami nagyjából a félhold fényének szintjével egyenértékű.

Ennek a hihetetlen fényérzékenységnek köszönhetően a EOS R5 akár f/22 maximális rekesznyílással is képes fókuszálni, ily módon lehetővé téve a telekonverterek rendkívül kis rekeszértékű objektívekhez és a kompakt teleobjektívekhez, például az RF 600mm F11 IS STM és az RF 800mm F11 IS STM objektívekhez valós használatát is.

Követő AF-viselkedés

A fényképezőgép AI Servo autofókusz-követésének viselkedése beállítható az olyan paraméterek finomhangolásával , mint például a „követési érzékenység”, a „gyorsulás/lassulás követés” vagy a négy „eset” egyikének kiválasztása – olyan konfigurációk, amelyek a különböző típusú fotózásokhoz ideálisak.
A EOS R5 fényképezőgép most egy „A” esetet is magában foglal, amely a fényképezett témának megfelelően automatikusan kiválasztja a négy témaspecifikus AF-eset egyikét.

Kézi fókusz

Kézi fókuszálás esetén három fókuszsegéd móddal gondoskodhatsz arról, hogy a fókuszpont pontosan ott helyezkedjen el, ahol te akarod.

• Fókusznagyítás
A képet először hatszorosára, majd tizenötszörösére nagyíthatod, így jobban láthatod a képet és állíthatod be a fókuszt.

• Fókuszkiemelés
A jelenet fókuszban lévő széleit a rendszer egy általad választott színnel keretezi.

• Dual Pixel fókuszvezetés
A Dual Pixel fókuszvezetés elsőként Cinema EOS C300 Mark II fényképezőgépünkben mutatkozott be. A funkció a fényképezőgép Dual Pixel CMOS AF II technológiájának segítségével pontosan leméri a fényképezőgép és a téma között lévő távolságot, majd ezt összehasonlítja a kézi fókuszbeállítás aktuális értékével. Egy grafikus útmutató jelzi, hogy a fókuszpont a kamera mért értéke előtt vagy mögött helyezkedik-e el, és a két érték egybeesésekor zöldre váltva jelzi a pontos fókuszálást.

A rendszer egyszerűbb és pontosabb manuális fókuszhúzást garantál, valamint olyan szintű pontosságot biztosít a filmkészítők számára, amely nélkülözhetetlen a 4K és 8K felbontással való munka során.

Ez a három eszköz kompatibilis RF objektívekkel, EF objektívekkel és manuális fókuszú cine objektívekkel használható.

© Ulla Lohmann / Canon nagykövet

Kapcsolódó cikkek

  1. 2020. június 3-tóla cserélhető objektíveken túl a digitális, tükör nélküli fényképezőgépek 35 mm-es, teljes képmezőssel megegyező képérzékelőt kínálnak kontrasztérzékelő AF-fel és a képsíkon fázisérzékelő AF-fel. A mért AF-sebesség eredményeiből kiszámítva, a CIPA irányelvek alapján (a felvételkészítés körülményeitől és a felhasznált objektívtől függően eltér). Belső módszerekkel kiszámítva. Mérési körülmények: EV12 (környezeti hőmérséklet/ISO 100), kézi üzemmód, az RF 24-105 mm F4L IS USM használatával (24 mm-es fókusztávolság mellett), a következő beállításokkal: zárkioldás az exponálógomb használatával, egypontos AF (középső AF), One-Shot AF.
  2. Állókép készítésekor, f/1.2 objektívvel, középső AF-pont, One-Shot AF, 23 °C/73 °F és ISO100 mellett. A homályosításelsimító bevonattal rendelkező RF objektívek kivételével