Kreatív előterek

image of a sunset

A Canon objektíveket optimális teljesítményre tervezték, de adódhatnak olyan alkalmak, amikor szeretnél kipróbálni egy torzítottabb nézetet. Teljesen új látványt kaphatsz egyszerűen, ha az objektív elejéhez közel tárgyakat helyezel el. Íme három gyors és egyszerű technika, amelyeket kipróbálhatsz.

Előtér elmosása

PCA - Creative Foregound

Ha az objektívet egy tárgyhoz nagyon közel helyezed el, a fókuszt pedig a tárgy mögött lévő témára irányítod, felerősített elmosódású előtérrel állíthatod be a felvételt.

Próbáld ki, hogy a földre fekve a füvön vagy virágokon keresztül fotózol, vagy pedig, ahogy ez a példa is mutatja, tegyél egy LED-fénysort kis távolságra az objektív elülső lencsetagjától. Ehhez a technikához használj hosszabb objektívet vagy zoomot, mivel ez összetömöríti a jelenetet, az elmosódott előteret és az éles témát pedig közelebb hozza egymáshoz a képen. Állíts be nagy rekeszértéket, hogy nagyobb és kerekebb fókuszon kívüli kiemeléseket kapj.

Prizmával készített fotók

PCA – Kreatív előtér

Prizma

Eredeti kép egy tájról, prizma használata nélkül.
Kép egy tájról, amelyen egy prizmával értek el kreatív hatást.

Eredeti jelenet

Prizmával

Eredeti kép egy fa mögött látható naplementéről, prizma használata nélkül.
Kép egy fa mögött látható naplementéről, amelyen egy prizmával értek el kreatív hatást.

Eredeti jelenet

Prizmával

Ez az egyszerű technika egy kicsit többet takar annál, mint hogy egy üvegprizmát tartasz az objektív elé, valamint változtatsz a szögén és helyzetén, amíg a kívánt hatást kapod. Ezek a hatások lehetnek tükröződések és szivárványok, ívek és kreatív torzítások, attól függően, hogy az objektív előtt pontosan hol tartod a prizmát, valamint hogyan forgatod azt.

A prizmákat viszonylag olcsón be lehet szerezni online – olyat keress, amelyik kb. 15 cm hosszú, mivel ezt úgy tudod tartani, hogy közben az ujjad nem lóg bele a felvételbe. Mielőtt a prizmát beviszed a képbe, fókuszálj a fotó témájára, valamint állíts be nagy rekeszértéket, hogy sok fényt eressz be az objektívbe. Ne érintsd hozzá a prizmát az objektív elejéhez – könnyebb dolgod lesz, ha a fényképezőgépet állványra rögzíted, hiszen így jobban tudod majd irányítani a prizma elhelyezkedését.

Saját készítésű szűrők

Eredeti kép egy virágzó faágról.
Lo-fi hatású kép egy virágzó faágról, amelyet saját készítésű szűrő segítségével készítettek.

Eredeti jelenet

Műanyag filmréteggel

Saját „szűrőid” létrehozásával egyszerűen kölcsönözhetsz „lo-fi” hatást fotóidnak. A színes cukorkapapírok régies hatást kölcsönözhetnek a képnek, míg az objektív elülső lencsetagja közelében tartott műanyag fólia lágy fókuszt biztosít.

Ez különösen hatásos, ha legalább 50 mm-es fókusztávolságot használsz, és olyan témára fókuszálsz, amely nincs túl közel az objektívhez. A fóliát feszítsd rá egy objektív-napellenzőre és csinálj lyukat a közepére, így kapsz egy tiszta, éles területet, amelyet a fólia elmosódott, tépett széle vesz körül. Vagy pedig egyszerűen tartsd a fóliát a kép egyik oldalára. Kísérletezz a felvétel szögével, hiszen az, hogy hogyan esik a fény a fóliára, változtat majd a fotóid kinézetén és hangulatán.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek