CIKK

Canon EOS-1D X Mark III: képminőség

Canon EOS-1D X Mark III
© Marina Cano – Canon nagykövet

Jó megvilágítás, gyenge megvilágítás, sötétség… a Canon EOS-1D X Mark III bármilyen körülmények között kiváló képminőséget biztosít. Nyugodt lehetsz afelől, hogy az árnyékos részek részletességétől a színpontosságig az elkészített képek mind kiemelkedően jó minőségűek lesznek.

Egyedi, 20,1 megapixeles CMOS-érzékelő

A Canon EOS-1D X Mark III gépben a modern CMOS képalkotó technológiánk legújabb generációjának tagja található meg. Az egyedi tervezésű, teljes képmezős érzékelő 20,1 megapixeles felbontást biztosít – az ideális egyensúlyt a képminőség, a teljesítmény és a munkafolyamat sebessége között.

Canon EOS-1D X Mark III

Elődeihez képest a Canon EOS-1D X Mark III valamennyi ISO-érzékenységnél megnövelt dinamikatartományt és fokozott zajcsökkentést, valamint a képi adatok gyorsabb kiolvasását biztosítja. A natív ISO-érzékenység mostantól ISO 100-tól ISO 102400-ig terjed, és ISO 50-től 819200-ig bővíthető, új mércét állítva fel a gyenge fényviszonyok közötti teljesítmény terén.

A Canon EOS-1D X Mark III egy Gauss típusú aluláteresztő szűrőt (LPF) is tartalmaz, amely a hagyományos LPF kialakításokhoz képest jóval hatékonyabban csökkenti a moirét, emellett pedig éles és részletes képeket biztosít.

DIGIC X képfeldolgozó processzor

A Canon EOS-1D X Mark III egy DIGIC X processzor tartalmaz, amely új szintre emeli a teljesítményt azon fotósok számára, akik nem akarnak kompromisszumokat kötni. Az energiahatékonyság területén is új szinteket állít fel. Az akkumulátor élettartama valójában több mint kétszerese az EOS-1D X Mark II akkumulátorának.*

Élő nézet módban 20 kép/mp, a Canon EOS-1D X Mark III optikai képkeresője segítségével pedig 16 kép/mp sebességgel készíthetsz felvételeket, ezt egészíti ki a folyamatos AF és AE funkció és a több mint 1000 kép tárolására képes puffer. A DIGIC X azonban többről szól, mint csak a sebességről.

A DIGIC X valamennyi ISO érzékenységnél alacsonyabb zajszinteket tesz lehetővé, a legújabb tisztaságbeállítással javítja az élességet, valamint szélesebb dinamikatartományt biztosít, mindezt köszönhetően a továbbfejlesztett automatikus megvilágítás-optimalizálásnak (ALO) és a Csúcsfényárnyalat-elsőbbség + technológiának.

*A CIPA tesztelési szabványai szerint mérve

Canon EOS-1D X Mark III

A DIGIC X a Canon EOS-1D X Mark III mélytanulási autofókusz technológiája mögött meghúzódó agy, és egyben a fényképezőgép digitális objektívoptimalizáló képességeit is ellátja. Ez a képfeldolgozás minden olyan optikai problémát megold, amelyek kizárólag az objektív kialakításával nem korrigálhatók, például az aberrációkat és a diffrakciót. Mivel a digitális objektívoptimalizálás egyáltalán nem lassítja le a Canon EOS-1D X Mark III-t, mostantól a hírtudósítók, valamint sport- és természetfotósok is a legnagyobb sebességeken fotózhatnak.

Választható fájlformátumok

A Canon EOS-1D X Mark III számos képformátumot biztosít, így az adott munkához legjobban illőt választhatod ki.

CR3 RAW fájlok

A CR3 RAW fájlformátum most már az EOS-1D sorozatnál is elérhető.

  • Ebben a formátumban tömörítetlen képeket készíthetsz – széles dinamikatartománnyal és színcsatornánként 16 384 árnyalattal maximalizálva a képminőséget. Ezt a formátumot akkor érdemes alkalmazni, ha a képeken sokféle utómunkálatokat szeretnél végezni.
  • Vagy közvetlenül a fényképezőgépről tömörített fájlként letöltve akár 40% fájlméretet is megtakaríthatsz, úgy hogy a képminőség csak egy kis mértékben fog romlani.

CR3 RAW fájlokat teljes mértékben támogatja a Canon EOS-1D X Mark III gépekhez ingyenesen mellékelt Digital Photo Professional szoftverünk, valamint a nevesebb szoftvergyártók, például az Adobe és az Apple szoftverei is.

JPEG és HEIF fájlok

A mai napig nincs jobb megoldás a JPEG fájlokon kívül, ha a képeket gyorsan kell továbbítanod. A Canon EOS-1D X Mark III lehetővé teszi az HVEC videokodeken alapuló HEIF fájlformátum (nagy hatékonyságú képfájl formátum) használatát is.

A HEIF fájlok a JPEG fájlokhoz képest jobb képminőséget nyújtanak, nagyjából azonos fájlméret mellett. A formátum a szélesebb dinamikatartomány érdekében lehetővé teszi a 10 bites színek használatát, így HDR PQ képeket is rögzíthetsz.

A HEIF fájlok kompatibilitása egyre növekszik, de ezek fájlok a fényképezőgépben hagyományos JPEG képekké is alakíthatók.

Kiemelkedően pontos expozíciómérés

A dedikált 400k RGB+IR fénymérés-érzékelő a 216 mérési zónába tömörített 400 000 képpontos felbontással új magasságokba emeli az expozíció-pontosságot. A fényképezőgép optikai keresőjének használatakor a rendszer minden zónában külön értékeli a fényerőt, és az expozíciót kiemelt pontossággal számítja ki.

Ez egy olyan expozícióérzékelő, amely úgy lát, mint Te – a teljes színtartományban. Képes érzékelni az arcokat és más tárgyakat, ily módon pedig segít a fényképezőgép autofókusz rendszerének, hogy a mozgó téma éles maradjon a kereten belül.

Canon EOS-1D X Mark III

Az érzékelő az infravörös és a látható fényt is érzékeli, így képes felismerni az infravörös fényt nagy mértékben visszaverő tárgyakat, és az expozíció kiszámításakor kompenzálni azt. Az infravörös érzékenység a vegyes fényviszonyoknál előforduló automatikus fókuszálási hibákat is megelőzi, valamint javítja az automatikus fehéregyensúly pontosságát, illetve az Automatikus fehéregyensúly, Automatikus képstílus, Automatikus megvilágítás-optimalizálás és Villódzásészlelés technológiákat.

Canon EOS-1D X Mark III
© Marino cano

E-TTL egyensúly

A Canon EOS-1D X Mark III 400k RGB+IR fénymérés-érzékelője szintén lehetővé teszi a vakuexpozíció pontos mérését, az új E-TTL egyensúly funkció segítségével pedig a fotósok még nagyobb mértékben befolyásolhatják a vaku fényének és a környezeti megvilágításnak a keveredését.

A világítási arány beállítása lehet Környezet prioritás (ahol a természetes fény a domináns fényforrás, a vaku pedig a derítőfény), és Vaku prioritás (ahol a szerepek felcserélődnek). Egy normál mód is elérhető, amely a vaku fényét és a környezeti fényt az EOS fényképezőgépekhez hasonlóan azonos súllyal kezeli.


< Vissza a Canon EOS-1D X Mark III áttekintéséhez

Kapcsolódó cikkek