CIKK

Canon EOS-1D X Mark III: Mindig éles képek. Mindig fókuszált képek.

Canon EOS-1D X Mark III
© Ben Thouard

Akár a Canon EOS-1D X Mark III lenyűgöző optikai keresőjével, akár a nagy méretű, 3,1 hüvelykes érintőképernyő használatával fényképezel, a forradalmi autofókusz rendszer gyorsaságát, pontosságát és precizitását mindkét esetben tapasztalni fogod. A mélytanulási algoritmusokat úgy programozták be, hogy felismerjék a különféle sportokat, az arc- és szemfelismerő funkciót pedig fejlett követési funkció egészíti ki, amely a sportolók szemüveggel vagy sisakkal eltakart arcának követésére is képes.

Mindegy, hogy a téma milyen gyorsan mozog, a Canon EOS-1D X Mark III gyorsabb annál, és a fókuszt mindig úgy állítja be, hogy a kép tűéles legyen.

Dedikált képérzékelő és processzor a fókuszáláshoz

Az EOS 650 1987-es bemutatásakor a soros CMOS autofókusz-érzékelőkkel forradalmasítottuk az SLR piacot. Ezek az érzékelők oly annyira jók, hogy a mai napig megtalálhatók az EOS DSLR készülékekben – de a Canon EOS-1D X Mark III egy új technológiával a következő szintre lép.

Canon EOS-1D X Mark III

Ha a Canon EOS-1D X Mark III optikai keresőjén keresztül komponálod meg, állítod fókuszba és készíted el a képet, tapasztalni fogod az autofókusz rendszer forradalmi újítását. A készülék az autofókuszhoz egy dedikált CMOS képérzékelőt használ, javítva a pontosságot és precizitást, ami által sokkal több fókuszpont kapott helyet a keresőben. Az AF-feldolgozást egy dedikált DIGIC 8 processzor végzi, amelynek egyetlen feladata az autofókusz biztosítása az optikai kereső használatakor.

A Canon EOS-1D X Mark III 191 AF-ponttal büszkélkedhet, amelyek közül 155 a még magasabb érzékenység érdekében kereszttípusú – tökéletes a gyorsan mozgó sportolók és állatok fókuszban tartásához gyenge megvilágítás mellett. Ezek az AF-pontok használhatók önmagukban szelektív fókuszáláshoz, használhatók kis csoportokban és zónákban, amelyek a kereten belül mozgathatók, valamint az összes együtt is használható, hogy a fényképezőgép automatikus módon válassza ki a legjobb pontokat.

Canon EOS-1D X Mark III

A fényképezőgép folyamatosfókuszáló-rendszerének működése a felvételi módnak megfelelően állítható. Csak válasszon a négy esetbeállítás közül, vagy használja az új Automatikus eset beállítást, amely a feladatnak leginkább megfelelő beállítást választja ki.

Tükörrendszer

Ahhoz, hogy a Canon EOS-1D X Mark III nagy folyamatos felvételi sebesség mellett pontosan tudjon fókuszálni, a készülékbe egy teljesen újratervezett reflextükör-rendszert kellett beépíteni. Alapvető fontosságú, hogy a fényképezőgép tükrei minden felvétel után „kilengés” nélkül, a lehető leggyorsabban visszatérjenek nyugalmi helyzetükbe, hogy a fényt továbbra is közvetlenül az AF-érzékelőre irányítsák. Ez a Canon EOS-1D X Mark III készülékben másodpercenként 16-szor történik meg – amely egy lenyűgöző mérnöki teljesítmény.

Dual Pixel CMOS AF

Ha a Canon EOS-1D X Mark III készüléket tükör nélküli fényképezőgépként használod, Élő nézet módban az autofókuszt a híres Dual Pixel CMOS AF rendszer biztosítja. Ez gyakorlatilag a fényképezőgép minden képpontját egy képalkotó képponttá és egy fázisfelismerő AF képponttá alakítja.

A Dual Pixel CMOS AF képes állókép készítésekor gyorsan működni, képes követni a tárgyakat a kereten belül, valamint képes a videók rögzítésekor még egyenletesebb fókuszálást biztosítani, ezáltal professzionális pull-focus hatást létrehozni az egyik tárgyról a másikra.

A Canon EOS-1D X Mark III készülékben található Dual Pixel CMOS AF technológia révén a keret teljes magasságában, valamint a keret szélességének több mint 90 százalékán található fókuszképes képpont. A teljesítmény olyan szintre nőtt, hogy 20 kép/mp felvételi sebesség mellett is gyors, pontos és folyamatos fókuszálás érhető el. A Dual Pixel CMOS AF esetében is ugyanazok a mélytanulási autofókusz algoritmusok érhetők el, amelyek a fényképezőgép keresőjének a használatakor, így nyugodt lehetsz afelől, hogy a követett tárgy, állat vagy személy mindig éles lesz.

Canon EOS-1D X Mark III

< Vissza a Canon EOS-1D X Mark III áttekintéséhez

Kapcsolódó cikkek