Macro Photography

Makrofotózáshoz való objektívek

Hozd ki a legtöbbet a makróból

A makroobjektívek segítségével igen kis méretű tárgyakról készíthetsz közeli (makró) felvételeket, így olyan részleteket kaphatsz, amelyek szabad szemmel nem láthatók. Az objektíveket előszeretettel használják rovarok és virágok fényképezéséhez, továbbá csendéletek stúdióban történő megörökítéséhez.


A természetfotósok makroobjektívekkel rovarokat és virágokat is szívesen fotóznak. Kiváló képminőségükkel és nagy maximális rekesznyílásukkal a makroobjektívek nagyszerű választásnak bizonyulnak a portréfotózáshoz is. Ha szeretnéd kiválasztani a tökéletes objektívet a fotózáshoz, gondolkozz el azon, mi a téma, és mit szeretnél elérni.

Macro Photography

Rögzítsd az apróbb részleteket

Ha közelebb szeretnél kerülni a témához, és meg szeretnéd örökíteni az apróbb részleteket is, akkor rendkívüli előnyt jelent a makroobjektívek használata, hiszen a segítségükkel kivételes részletességű közelképeket készíthetsz. A makroobjektívek egyedülálló előnye, hogy a fényképezőgép érzékelőjén megjelenő kép ugyanolyan méretű, mint maga a téma.

Raspberry Photography

Közelíts anélkül, hogy közel kellene kerülnöd

Ha közelképet szeretnél készíteni egy rémült állatról vagy rovarról, és a legapróbb részleteket is meg akarod örökíteni, akkor nem jó megzavarni a témát. Egy hosszabb gyújtótávolságú objektív – mint például a Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektív – gondoskodik róla, hogy elegendő munkatávolság legyen közted és a téma között anélkül, hogy megzavarnád a témát vagy a fényeket.

Green Insect Photography

Életnagyságú részletek

A makroobjektívnek egyedi tulajdonsága, hogy a tárgyakat életnagyságúra nagyítja. Ezt az objektív nagyítási aránya határozza meg, amely a fényképezőgép érzékelőjén megjelenő kép fizikai méretére és a fényképezett tárgy fizikai méretére vonatkozik. Például az 1:1 arány azt jelenti, hogy a fényképezett tárgy ugyanakkora a fényképezőgép érzékelőjén, mint a valóságban. Az olyan speciális makroobjektívek, mint a Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x makroobjektív, lehetővé teszik az akár 1:5 nagyítási arányt, ami azt jelenti, hogy a téma 5-ször nagyobb az érzékelőn, mint a valóságban.

Life-Sized Detail Photography

Hogyan befolyásolja a fényképezőgép az objektív kiválasztását?

A Canon EF-S objektívjei kifejezetten az APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépekhez (például EOS 760D) készültek, és nem kompatibilisek a teljes képmezős típusokkal (például az EOS 5D sorozattal).

Az EF objektívek bármilyen EOS fényképezőgéppel használhatók, azonban ha APS-C típusú EOS gépen használod, akkor a látószög egy olyan objektívnek fog megfelelni, amely 1,6-szer hosszabb gyújtótávolságú, mint egy teljes képmezős fényképezőgépé. Például az EOS 760D fényképezőgépen található EF 100mm f/2.8L Macro IS USM ugyanolyan látószöget biztosít, mint a teljes képmezős fényképezőgép 160 mm-es objektíve. A lenti összehasonlítás mutatja ennek a valódi hatását a makrofotózás során.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Hogyan befolyásolja a gyújtótávolság a munkatávolságot?

A makró esetében a gyújtótávolság nem mindig jelenti azt, hogy közelebb kell kerülnöd a témához. A nagyobb gyújtótávolság (pl.: magasabb szám) ugyanazt a nagyítási arányt biztosítja úgy, hogy te távolabb állsz. Például ha 180 mm-es objektívet használsz pillangók fényképezéséhez, elég távol állhatsz a témától – így nem zavarod őket –, ugyanakkor megőrizheted a makronagyítást.

Ahogy nő a gyújtótávolság, úgy nő a munkatávolság is, így lehetőséged van ugyanannak a nagyítási aránynak a biztosítására. A munkatávolság a téma és a fókuszsík közti táv.

A jobb oldalon lévő diagram mutatja a téma és az objektív vége közti távolságot.

How focal length affects working distance

Hogyan változtatja meg a gyújtótávolság a perspektívát?

Makrofotózás során nagyon fontos a megfelelő gyújtótávolság kiválasztása, hiszen bármilyen változtatás hatással van a képre. Ahogy növeled a gyújtótávolságot, közelebb kerül a háttér és az előtér, így szabadon változtathatsz a kép megjelenésén.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100 mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

A megfelelő objektív

Miután figyelembe vetted mindezt, gondold át, mi fontos a képedhez.

  • Közelképet szeretnél egy rémült állatról vagy rovarról? Akkor hosszabb gyújtótávolságú objektívre lesz szükséged – mint például az EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektív –, amely nagyobb munkatávolságot biztosít.
  • A valósnál nagyobbra szeretnéd növelni a témákat? Akkor a Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x makroobjektíve az ideális választás, amely lehetővé teszi az akár 1:5 nagyítási arányt.

Flower Macro Photography

Hozd ki a legtöbbet a makroobjektívedből

Véd a fényképezőgép bemozdulásától

A makroobjektívek esetében a nagyobb gyújtótávolság a fényképezőgép nagyobb fokó bemozdulását eredményezheti, aminek következtében nehezebb éles és tiszta képet készíteni. Az objektív képstabilizátora kiküszöböli a kézből történő fotózásból eredő legtöbb bemozdulást. Ha képstabilizátorral nem rendelkező objektívet választasz, stabilizáld a fényképezőgépet és az objektívet állvány segítségével – azonban ebben az esetben a mozgatásuk nehezebb lesz.

Chameleon Photography

A téma megvilágítása

A megfelelő fénybeállításoknak köszönhetően rövidebb záridőt használhatsz, így mozgó tárgyakról is tiszta képeket készíthetsz. A Canon Macro Ring Lite MR-14EX Il és a Twin Lite MT-24EX speciális világítási rendszereivel egyenletesen eloszlathatod a fényt a témán. Az EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM pedig két darab beépített, szabályozható LED-del (Macro Lite) rendelkezik, amelyek extra megvilágítást biztosítanak, és megszüntetik az árnyékokat.

Butterfly Photography

Rendkívüli makrofotózás

A legtöbb makroobjektív lehetővé teszi az 1:1 nagyítási arányt, ugyanakkor az 1:2 arány érdekében (ez azt jelenti, hogy a téma kétszer akkorának tűnik majd a fényképezőgép érzékelőjén) egyszerűen közelebb kerülhetsz a közgyűrűk segítségével. Ha a lehető legközelebb szeretnél kerülni a témához, akkor az MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo segítségével elérheted az 1:5 arányt. Az ilyen mértékű nagyítás mellett jól látszódnak a légbuborékok a vízcseppekben.

Extreme Macro Photography

Profi választás makrofotózáshoz

EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Kivételes képminőséggel és felépítéssel, valamint Hybrid képstabilizátorral rendelkező, professzionális szintű USM makroobjektív.

Részletek megtekintése

EF 100mm IS USM MACRO FRT WITHOUT CAP MATCH

További ajánlatok…