KREATÍV NYOMTATÁS

Készíts saját fidget játékokat a Creative Park segítségével

A fidget játékok szórakoztatóak, elkészítésük pedig még jobb időtöltés, ugyanakkor nyugtatóan hatnak a szorgos elméjűekre – ez derül ki a Paula Milner papírhajtogató szakértő és a fia, Freddie által összeállított kisokosból.
Egy csomag Canon Matte Photo Paper felülről, színes hajtogatós fidget játékokkal körülvéve.

Paula Milner az Egyesült Királyságban él; a kézművesség szerelmese és anyagtervező. Az Instagramon a The Crafty Lass nevet használja; itt osztja meg kézműves inspirációit és otthoni életének részleteit több mint 6000 követőjével. Freddie, Paula legidősebb fia autista, jelenleg az ADHD (hiperaktivitás) diagnózisának felállítására vár – azaz kiegészítő ellátásra szorul. Paula erről nyíltan és őszintén beszél a közösségi felületeken.

Freddie életében mindig is jelentős szerepet játszott a kézművesség, és bár nehezen koncentrál huzamosabb ideig, Paula mindig megtalálja a módját annak, hogyan kösse le a fia figyelmét. „Freddie-t nagyon érdekli, hogy mit csinál a mama és papa” – mondja Paula. „Az apja mérnök, akit leginkább az adatok, a számok érdekelnek. Freddie ezért a számalapú játékok iránt is lelkes. Ha azt látja, hogy horgolok vagy varrok, ő is meg akarja tanulni, hogyan kell csinálni az ilyesmit – már tud gombot felvarrni, és ő készítette a saját foltvarrott takaróját is. Minden olyan tevékenység érdekli, ahol azonnal látja az eredményt.”

Paula nemrég fedezte fel a Canon Creative Park alkalmazást, amelynek segítségével számtalan, könnyen elkészíthető papíralapú projekttel tudja Freddie figyelmét lekötni. A papíralapú fidget játékok nagyszerű alternatívát jelentenek a műanyag játékokkal szemben, Freddie pedig az egész, a játék elkészítésétől a vele való játszásig tartó folyamatot nagyon nyugtatónak érzi. A fidget játékok ráadásul nem csak gyerekeknek valók – a kéz lefoglalása mellett a felnőttek könnyebben koncentrálhatnak, ha nyugtalanok vagy izgatottak.

Ha te magad szeretnéd elkészíteni a fidget játékokat, itt mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet; sőt, Freddie és Paula egy kis inspirációval is szolgál.

Egy fapolcon elhelyezett fekete Canon nyomtatóból előbújik egy Creative Park sablon.

A sablonokat közvetlenül a Creative Park alkalmazásból is kinyomtathatjuk, vagy PDF-fájlként letölthetjük a Creative Park weboldaláról.

Egy mosolygó nő és egy fiatal fiú ül egy asztalnál, miközben kézműves fidget játékokkal játszanak.

Adjon feladatot a kis kezeknek a kézműves fidget játékokkal, hiszen amilyen könnyű őket letölteni és elkészíteni, olyan szórakoztató játszani velük.

1. Válaszd ki a Creative Park sablonokat

Egy nő egy laptopon mutatja a Canon Creative Park weboldalat. Mellette az asztalon egy csomag Canon nyomtatópapír, egy papír szélmalom, valamint tollak és ollók láthatók.

Lehet, hogy meglepődsz a Creative Park alklmazásban található sablonok számán. Kezdésnek remek a pörgettyű sablonválaszték, de további lehetőségként ott vannak a dinoszaurusz modellek és a pénztárgép, működő alkatrészekkel. A lehetőségek száma végtelen.

A Creative Park segítségével könnyedén formába öntheted a hirtelen jövő kézműves ötleteidet. Több ezer papíralapú projektből választhatsz, Freddie kedvenc fidget játékaitól a bonyolultabb, tanulást segítő eszközökig, mint például a felugró ABC-doboz.

„Gyakran változik, hogy éppen mi érdekli Freddie-t” – árulja el Paula. „Az egyik pillanatban a számok érdeklik, aztán hirtelen kizárólag a harsány színek. Éppen ezért a Creative Parkon elérhető választék rendkívül hasznos, amikor számára érdekes dolgokat keresek.”

A Creative Parkban igazán egyszerű a sablonkeresés. Használd a legördülő menüt a weboldalon, vagy válaszd a Kategória lapot az alkalmazás kezdőlapján. Használhatod a keresés ikont is. Ha először használod a Creative Park alkalmazást, érdemes egyszerű dolgokkal kezdeni. A fidget játékok, mint például ezek a pörgettyűk, tökéletes kezdők és (felnőtt felügyelet mellett) gyermekek számára. A honlap esetében írd be a keresőmezőbe, hogy „Origami Spinning Tops” („Origami pörgettyűk”), vagy keresd meg őket a Papercraft > Educational > Play kategóriában.

2. Nyomtatás Canon Matte Photo Paper papírra

Kezek tartanak Canon Matte Photo Paper fotópapírra nyomtatott színes Creative Park sablonokat.

A Canon Matte Photo Paper a legjobb választás a kézműves alkotásokhoz. Garantáltak a szemkápráztató színek, a 170 gsm (ez a papír vastagságát jelenti, gramm/m2-ben mérve) vastagság miatt pedig elég erős ahhoz, hogy olyan játékokat hozzunk létre belőlük, amelyekkel újra és újra játszhatunk.

A Canon Matte Photo Paper remekül használható kézműves alkotásokhoz. A normál A4-es papírhoz képest kissé vastagabb, és kiváló minőségű, élénk színvisszaadást tesz lehetővé, ami biztosítja, hogy az alkotásaid valóban szemet gyönyörködtetőek legyenek. Töltsd be a papírt a PIXMA nyomtatódba az utasításoknak megfelelően, és nyomtasd ki a kiválasztott sablonokat közvetlenül a Creative Park alkalmazáson keresztül, vagy tölts le egy PDF-sablont a Creative Park weboldaláról, majd nyomtasd ki a számítógépedről vagy más eszközödről.

„Freddie nagyon szereti az újdonságokat, és folyton új impulzusokra vágyik. Éppen ezért az, hogy a kiválasztott dolgokat csaknem azonnal ki is nyomtathatjuk, az ő esetében tökéletes.” – mondja Paula. A sablon kiválasztását és a papír betöltését követően szinte azonnal neki is lehet látni az alkotás elkészítésének.

3. Kivágás és alkotás

Egy asztalnál ülő kisfiú egy Creative Park sablonból színes formákat vág ki.

A Creative Park sablonok vágóvonalait a gyerekek is könnyedén követni tudják, ugyanakkor minden esetben ajánlott a szülői felügyelet.

Egy asztalnál ülő mosolygós fiú hajtogatós fidget játékokkal játszik.

Freddie saját maga vágta ki és készítette el a saját fidget játékait, ami még élvezetesebbé tette számára a folyamatot.

A sablonok kinyomtatása után a következő lépés a kivágás. Csak kövesd a minta szélét, és keresd meg az olló ikonokat; ezek mutatják, hol kell még bevágni a sablont. A fidget játékok esetében kevés vágásra van szükség; gyerekek számára ideálisak, hiszen a biztonság kedvéért kevés segítséggel előkészíthetők.

A fidget pörgettyűk festékkel, tollal vagy kisebb díszítésekkel, például csillámmal vagy matricákkal könnyen személyre szabhatók (fontos azonban, hogy a festék vagy a csillámpor miatt a játékok nem újrahasznosíthatók). „Most fedeztem fel a Creative Parkot” – mondja Paula – „és úgy látom, ez egy csodálatos eszköz azon szülőknek, akik le akarják foglalni a gyermekeiket az iskolai szünidőben, vagy akik a házi feladatokat akarják szemléletesebbé tenni.

„Ugyanakkor felnőtteknek is hatalmas segítség lehet, főleg azoknak, akik számára fontos az alternatív, fenntartható módon történő buli- és rendezvénydíszítés.” Sőt, rengeteg a nyomtatható otthoni dekoráció is.

4. Felnőtteknek is

Kezek kivágott papírdarabokat ragasztanak össze. A nyomtatópapírok és a hajtogatós játékok készítésére vonatkozó utasítások szintén az asztalon vannak.

A Creative Park néhány sablonját egy kissé nehezebb elkészíteni, így ezek ideálisak az idősebb gyermekek és felnőttek számára. A közös baráti összejövetelhez keresel ötleteket? Rendezz egy kézműves bulit! A sablonok letöltése nem korlátozott, azaz annyi embert hívhatsz meg, amennyit szeretnél!

Színes kézműves játékok egy Canon PIXMA nyomtató tetején; oldalt tollakkal és ollókkal.

Minden fidget pörgettyű lap több sablont is tartalmaz, így több lehetőség közül is választhatunk.

„A kézműveskedés általában nagyon pihentető Freddie számára, és szeret kézzel készíteni mindenfélét. Javasoltuk neki, hogy játsszon fidget játékokkal, és most már saját maga keresi ezeket, ha egy kis nyugalomra vágyik” – meséli Paula.

A papírral való alkotás önálló tevékenységként igazán nyugtató, ugyanakkor a fiatalok remekül használhatják ezeket a barátaikkal való időtöltésre is. A sablonok letöltése nem korlátozott, így annyiszor próbálható ki egy ötlet, ahányszor csak akarjuk. A játékok elkészítése után bátorítsuk a gyerekeket, hogy találjanak ki közös játékokat, mint például egy bábelőadás a szülőknek.

A kézműves bulik nem csak gyermekeknek valók – a kezünkkel alkotás öröme ugyanolyan önfeledt lehet felnőttek számára is. Vannak olyan lenyűgöző projektek a Creative Park architecture (építészet) kategóriájában, amelyek sokkal több időt és türelmet igényelnek. Ilyen például a spanyolországi Sagrada Familia és a kambodzsai Angkor Wat templomegyüttes modellje.

„Amikor kézművességről van szó, a gyerekek hamar bevonhatók, és nagy örömmel csinálnak káoszt maguk körül” – mondja Paula. „A felnőttek viszont erősen hajlamosak előre kigondolt elképzelésekkel rendelkezni arról, hogy minek hogy kell kinéznie. A Creative Park segítségével történő kézműves alkotás mindkét csoport számára tökéletes – akkor is, ha személyre szeretnéd szabni az elképzeléseidet, és akkor is, ha egyszerűen csak egy sablont szeretnél elkészíteni. Ha elrontod, csak nyomtass egy újat, és kezdd elölről.”

5. Hasznosítsd újra, és jöhet a következő projekt

Kezekben egy szürke újrahasznosító doboz, tele karton- és papírdarabokkal, illetve kidobott kézműves projektekkel.

Ha már nem játszunk a fidget pörgettyűkkel, a sima papírhoz hasonlóan hasznosítsuk újra őket. Továbbá ellenőrizzük az üres Canon tintapatronok újrahasznosítási lehetőségeit is.

A Canon Matte Photo Paper a papír/kartonpapír újrahasznosításával együtt újrahasznosítható (mindig ellenőrizze a helyi újrahasznosítási irányelveket). Lehet azonban, hogy a ragasztó vagy a díszítések használata miatt ez mégsem így van – ugyanakkor ebben az esetben is kereshetünk fenntarthatóbb megoldásokat, például biológiailag lebomló csillámot.

„Freddie elég erős tud lenni” – mondja Paula. „Elég könnyen eltöri a műanyag játékokat, ami szomorú, ha ezekért pénzt adtunk. A Creative Parkban található játéksablonok ingyenesek, így nem bánjuk, ha eltörnek vagy szétszakadnak. Különösen azért nem, mert tudjuk, hogy a papír újrahasznosítható.”

Ha most ismerkedsz a Creative Parkkal, kezdd egyszerű dolgokkal, és fokozatosan haladj a bonyolultabb projektek felé; hasznosítsd újra a korábbi alkotásokat, így mindig lesz helyed az újabb remekműveknek.

Írta: Matthew Bowen

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Ragyogjanak a színek

  Ezekkel a gyönyörű szivárványdíszekkel színt adhatsz otthonodnak.

 • NYOMTATÁSI TIPPEK

  Nyomtatási tippek iskolakezdéshez

  Készülj az idei tanévre kreatív módon a Canon nyomtatóival.

 • KREATIVITÁS ÉS TUDATOS JELENLÉT

  Stresszoldás az asztalnál ülve

  Megosztunk néhány egyszerű módszert a naponta felgyülemlő feszültség enyhítésére.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Készíts dinoszauruszdekorációt a Creative Park segítségével

  Díszítsd fel gyermeked hálószobáját megfizethető módon őskori témájú papírmodellekkel.