KREATÍV NYOMTATÁS

A világ a kezed ügyében: papírművészeti kihívás

Teszteld kreatív képességeid, és ünnepeld meg a számodra különleges jelentőséggel bíró városokat egy Canon PIXMA nyomtató és a Creative Park segítségével.
Paula Milner kézműves és férje, Dan, a Canon Creative Park sablonjaiból megépített japán kastélyt és Big Bent tart a kezében.

Melyek azok a megismételhetetlen utazási pillanatok, amelyek örömmel töltöttek el? A tengerentúli kiküldetésektől és a barátokkal való kulturális kalandoktól kezdve a szórakoztató családi nyaralásokon át az önálló városlátogatásokig a világ gyönyörű helyeinek meglátogatása során szerzett emlékek felidézése mindig szórakoztató. De a legjobb élmények nem érnek véget, amikor hazatérsz.

Talán azt gondoltad, hogy a papírkézművesség csak gyerekeknek való, de a Canon Creative Parkban számos nagyobb kihívást jelentő anyag is megtalálható, köztük a világ leghíresebb nevezetességeinek sablonjai.

Ezek a papírból készült épületek ideálisak egy olyan helyszíntematikájú partira vagy ünnepségre, amely egyedi dekorációkért kiált, vagy egy fontos utazás alkalmából otthon egy tematikus kiállítás részét képezhetik. A kivágással és összeállítással töltött idő szintén nagyszerű kikapcsolódást tud nyújtani. Ha ezt autentikus ételekkel és zenével kombinálod, az egész tevékenységet egy másik szintre emelheted.

Egy kézműves páros kihívása

Paula Milner kézműves és férje, Dan a Canon Creative Park papírsablonjait építi.

Paula Milner kézműves és férje, Dan rájöttek, hogy a közös papírkézművesség remek kikapcsolódási lehetőség.

Paula Milner, a The Crafty Lass néven ismert profi kézműves és férje, Dan, Forma-1-es mérnök vállalták a kihívást, hogy egy Canon PIXMA TS7450a sorozatú nyomtatóval elkészítik saját kedvenc ikonikus nevezetességeiket. Paula már gyermekkora óta érdeklődik a kézművesség iránt, de az esküvőjük volt az, ami fellendítette az alkotás iránti szenvedélyét. Egy éven át kézzel készített mindent az eseményhez, a szalvétatartóktól kezdve az asztalokat díszítő több száz szövetvirágig. Mostanában szövetekkel dolgozik, valamint kézműves foglalkozásokat és rendezvényeket tart.

„Dan is nagyon kreatív, és nagyon tudja élvezni, ha kap egy feladatot” – mondja Paula.

„Az élet néha nagyon pörgős” – teszi hozzá Dan. „Nehéz időt szakítani a kikapcsolódásra, különösen két gyermek mellett. Ez a kézműves tevékenység lehetőséget adott nekünk erre.”

Ha szeretnéd kihívás elé állítani magad, és megalkotni saját épületcsodáid, a Paulától és Dantől származó tippeken és tanácsokon kívül az alábbiakra is szükséged lesz.

Egy monitoron egy japán kastély Canon Creative Park sablonjának összeállítási utasításai láthatók.

A Canon Creative Parkban nemcsak papírműves projektek, hanem kihajtható ajándékkártyák, üdvözlőkártyák, naptárak és fali dekorációk is találhatók. Minden sablonhoz, az egyszerűtől a haladóig, saját útmutató tartozik, így bármilyen szintű készséggel is rendelkezel, minden esetben gyönyörű alkotást készíthetsz.

Válaszd ki kedvenc utazási pillanatod

Egy laptop képernyőjén a Canon Creative Park weboldaláról letölthető holland szélmalom sablonja látható.

A Big Ben mellett Paula egy holland szélmalmot is megépített, hogy emlékeztesse az utazásaira. „Csak rövid ideig éltem Amszterdamban, de elég hosszú idő volt ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon rám” – emlékszik vissza. „Egyszerűen imádom azt a kultúrát. Anyukám is Amszterdamban élt fiatalabb korában, ezért sokat jelentett, hogy elkészíthettem ezt a szélmalmot.”

Egy férfi a kezében tartja és csodálja a japán Nagoya kastély összeépített Canon Creative Park sablonját.

Dan a történelmi Nagoya kastélyt választotta ehhez a kihíváshoz, de más japán műemlékek közül is választhatunk, mint például a Matsuyama kastély, a Matsumoto kastély, a Shuri kastély, sőt még a Nyugati Művészeti Nemzeti Múzeum mini változata is megtalálható.

Paula és Dan úgy döntöttek, hogy olyan épületeket készítenek el, amelyekhez személyes kapcsolat fűzi őket. Paula a londoni Big Bentválasztotta, Hollandiát pedig egy szélmalom képviseli, mivel egykor Amszterdamban élt. „A Big Ben nagyon brit és ikonikus. Nemrég elvittem a fiunkat, Freddie-t, hogy megnézzük, így még különlegesebb érzés volt, hogy egy ilyen gyönyörű épületen osztozhatunk. Amikor megépítettem, egyből tudta, mi ez, és a londoni kirándulásunkra emlékeztette” – meséli.

Dan egy japán kastélyt választott, mert véletlenül éppen akkor dolgozott az országban, amikor Paula Amszterdamban élt. „Japán különleges helyet foglal el a szívemben” – magyarázza. „Pályafutásom elején volt szerencsém kétszer is kiküldetésen részt venni, és beleszerettem a kultúrába és a környezetbe” – mondja. „A cseresznyevirágzás idején a parki séták és a történelmi helyek, például Nikko meglátogatása olyan emlékek, amelyek örökre velem maradnak.”

Válaszd ki a nevezetes épületed

Egy Big Ben Canon Creative Park sablon egy Canon PIXMA nyomtatóban.

Nem a Big Ben az egyetlen londoni nevezetesség a Creative Parkban, a Tower Bridge például szintén megtalálható az oldalon. Ha egyszerűbb sablonokkal szeretnéd életre kelteni a választott országot, miért nem próbálod ki az adott térség virágait vagy állatait?

Rengeteg ingyenes sablon közül választhatsz, így biztosan találsz egy számodra fontosat. A római Colosseumtól és a párizsi Eiffel-toronytól kezdve a barcelonai Sagrada Famílián át a pisai ferde toronyig rengeteg épület közül választhatsz.

Paula azt javasolja, hogy a választott sablont kösd össze például születésnapiparti-ötletekkel, esküvői emléktárgyakkal vagy lánybúcsúkkal. „Ez partikhoz nagyon jó ötlet. Például egy esküvőre készíthetsz különböző híres helyeket vagy a nászutas úti célt, amelyeket asztaldíszként használhatsz. Ez igazán kellemes elfoglaltság egy pár számára, és akár a barátaidat is megkérheted, hogy segítsenek” – magyarázza.

A papírból készült nevezetességek nagyszerű választások lehetnek még búcsúbulikra, hazaérkezési bulikra vagy épp egy évfordulós hajóút megünneplésére.

Vágd ki, hajtogasd meg, építsd fel

Egy kéz egy vonalzóval és egy ollóval vág ki egy Canon Creative Park sablont.

Paula és Dan élvezte a nevezeteségek megépítése nyújtotta kihívást. Ezek a bonyolultabb alkotások több órát is igénybe vehetnek, és a feladatra való koncentrálás segíthet feldobni a hangulatod, valamint csökkentheti a stresszt és a szorongást.

Egy kéz egy ollóval egy Canon matt fotópapírra nyomtatott Big Ben Canon Creative Park sablont vág ki.

Paulát lenyűgözte a Canon matt fotópapírja. „A nyomtatás minősége elképesztő volt” – mondja. „A részletesség hihetetlen. Ha ezt a sablont fénymásolópapírra nyomtatnád, a papír nem tudná megtartani az épület szerkezetét.”

Amikor letöltöd a sablont, ügyelj arra, hogy megfelelő hordozót használj, például az ajánlott Canon matt fotópapírt, amely valóban sokat számít a végeredmény szempontjából.

„A Canon matt fotópapírját őszintén ajánlom” – teszi hozzá Paula – „mert igen könnyen hajtogatható, és elég jól megtartja a szerkezetét. Azt is erősen javaslom, hogy szánj időt a hajtogatásra, és győződj meg róla, hogy a szélek határozottak és megfelelőek, hogy összeállításkor minden könnyedén, erőltetés nélkül a helyére kerüljön.”

Dan egyetért azzal, hogy ha elegendő időt szánsz a feladatra, az élvezetesebbé teszi azt, különösen, ha a családdal és barátokkal együtt kézműveskedsz. „A javasoltnál több időt szánj rá”, mondja. „Ezzel elkerülheted a nyomást, hogy sietned kelljen a befejezéssel és elronts valamit. Szánd rá az időt, és meg fogsz lepődni a végeredményen.”

Miért nem nyomtatod ki az utasításokat, és osztod szét a projektet több estére – a kihívás, hogy a lehető legjobb épületet alkosd meg, majd látni, ahogy az egész összeáll, igazi sikerélményt nyújt.

Mutasd meg alkotásodat

Egy Creative Park sablonból készült papír szélmalom, amely egy holland zászlón, egy kis bicikli és egy pár fapapucs mellett látható.

Papír műalkotásod az utazásról készült képek és emléktárgyak mellé helyezve egy tematikus kiállítás részét is képezheti.

A Big Ben papírmodellje az Egyesült Királyság zászlajára helyezve.

Paula úgy véli, hogy a papírművesség remek módja lehet annak, hogy a gyerekeket a különböző országokról és kultúrákról tanítsuk. „Tényleg úgy gondolom, hogy az iskoláknak jót tenne az ilyesmi” – mondja. „Az elmúlt félévben a fiam osztálya egy «szeresd a környékedet» elnevezésű projektet csinált. Nagy-Britanniáról, Londonról és a falunkról szólt. A Big Ben makettje egy csodálatos téma lenne, amelyről a gyerekek tanulhatnának.”

Miután végeztél a kemény munkával, és összeállítottad a kinyomtatott épületet, ideje megcsodálni az alkotást. Mindegy, hogy az elkészült művet felakasztva, a falra erősítve vagy asztaldíszként szeretnéd elhelyezni, számos ötletet találhatsz a bemutatására.

„Van egy könyvekkel és emléktárgyakkal teli vitrinünk, ezért azt tervezzük, hogy Dan Japánból származó tárgyait helyezzük oda, kialakítva egy tematikus részt” – magyarázza Paula.

Dan és Paula úgy gondolja, hogy ez a tevékenység kiváló eszköz más kultúrák megismeréséhez, valamint szórakoztató kreatív elfoglaltság. „Annyi mindent lehet tanulni a különböző emberektől” – lelkesedik Dan. „Nagyon sok gyönyörű benyomás és hang érhet, és ez minden alkalommal megerősíti az érzést, hogy egy nagyon különleges helyen élünk együtt, amelyet tisztelnünk és védenünk kell.”

Kedvet kaptál, hogy te is kipróbáld? Böngéssz a #MadeWithPixma hashtaggel további kreatív ötletekért, majd oszd meg a saját magad által készített nevezetességeket a @canonemea hashtaggel.

Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  A Naprendszer elkészítése papírból

  Szánj időt a közös időtöltésre, a tanulásra és a játékra a Creative Park űrtémájú papírfigura-kollekciójával.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Útinapló készítése profi módon

  A Canon Zoemini S2 segítségével nyaralási fotóidból személyre szabott kreatív naplót varázsolhatsz.

 • NYOMTATÁS

  A legjobb nyomtatók dizájnereknek

  A nyomtatók a dizájnerek nélkülözhetetlen eszközei – mi segítünk az igényeidnek megfelelő modell kiválasztásában.

 • NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

  A legjobb tippek figyelmes papírműves ajándékok készítéséhez

  Fedezd fel, hogyan készíthetsz értelmes ajándékokat a Canon Creative Park és a PIXMA nyomtatód segítségével.