NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

Készíts fotóidból ünnepi díszeket a Canon SELPHY Square QX10 nyomtatóval

Duygu Turgut Gokpinar alkotó a Canon SELPHY Craft Club cikkünk második részében a karácsonyi dekorációk készítésével kapcsolatos részletes útmutatóját osztja meg.
Flatlay fotó, amelyen számos karácsonyi fotós dekoráció látható egy Canon SELPHY Square QX10 nyomtató mellett.

A karácsonyi dekorációk otthoni elkészítése szórakoztató módja annak, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk, nagyszerű ötlet, ha személyre szabott ajándékokat szeretnénk készíteni, tudatos lépés, amellyel kiszabadulhatunk a karácsonyi teendők okozta nyomás alól, és segítségükkel megfizethető dekorral dobhatjuk fel otthonunkat. „Az ünnepek alatti kézműveskedéssel egy kis varázslatot tudok csempészni az otthonomba” – meséli Duygu Turgut Gokpinar, londoni alkotó, tartalomkészítő és szerző. „Akár a fára készítek díszeket, akár a szobát dobom fel papírból készített hópelyhekkel, mézeskalácsházat építek vagy a szeretteimnek készítek ajándékokat, a kézműveskedés segít abban, hogy ünnepi hangulatba kerüljek.”

Az eredetileg Törökországból származó Duygu még gyerekként kezdett kézműveskedni, és végül szenvedélye a karrierje lett. „Édesanyámnak köszönhetően nagyon korán megtanultam kötni és horgolni, majd felkeltette a figyelmem a makramé, a kosárfonás, az akvarell és sok más ágazat” – magyarázza. „A kézművesség számomra egyfajta kreatív kikapcsolódást jelent, lehetőséget ad a problémamegoldásra, a kreatív gondolkodásra, és örömöm lelem abban, hogy egyszerű anyagokból valami szépet alkotok. A gyakorlati folyamat lehetővé teszi számomra, hogy kiszakadjak a mindennapi mókuskerékből, és a tudatosságot, kreativitást fejlesszem.”

Miután nyolc éven át tanárként és tartalomkészítőként dolgozott, Duygu úgy döntött, hogy valóra váltja álmait, és megalapítja saját kreatív stúdióját, ahol azóta már több mint 200 kézműves workshopot tartott más lelkes amatőrök számára. 2023 szeptemberében megjelent mágikus tű technikájáról szóló második könyve, amelyben szintén megjelenik a karácsonyi tematika.

A Canon SELPHY Craft Club sorozat első cikkéből megtudtuk, hogyan készítsünk meglepetésdobozt. Itt Duygu azt magyarázza el, hogy miként tudunk a fotókból karácsonyfadíszt készíteni a Canon SELPHY Square QX10 nyomtatóval.

Részletes útmutató a fotós karácsonyi díszek készítéséhez

Két, flitterekkel díszített, Canon SELPHY Square QX10 készülékkel nyomtatott karácsonyi fotós dísz lóg le ágakról egy karácsonyfa közelében.

Azoknak, akik saját maguk szeretnék elkészíteni a személyre szabott karácsonyi díszeket, Duygu azt tanácsolja, hogy kezdjék valami egyszerűvel: „Így önbizalmat szerezhetsz, és különböző mintákkal kísérletezhetsz.”

Kövesd Duygu 10 egyszerű lépését, és hozz létre személyre szabott karácsonyi díszeket:

 1. Válaszd ki a használni kívánt fotókat.
 2. Szerkeszd őket a SELPHY Photo Layout alkalmazással – ezen a ponton rakhatsz a fotókra szöveget, szűrőket, matricákat és egyebeket.
 3. Nyomd meg a „nyomtatás” gombot az okostelefonon vagy más kompatibilis eszközön, és nyomtasd ki a képeket Wi-Fi-n keresztül a Canon SELPHY Square QX10 nyomtatóval.
 4. Keretet úgy készíthetsz, hogy kivágsz két átlátszó acetátlapot a kívánt méretre (valamivel nagyobbra, mint a fényképek).
 5. Helyezd a kinyomtatott képet a lapok közé.
 6. Vasald át a lapokat a kép körüli három szélen, hogy lezáródjanak.
 7. Várj 30 másodpercet, amíg a keret lehűl.
 8. Adj hozzá plusz csillogást, és tegyél bele egy kis csillámport vagy flittert.
 9. Vasald át a kimaradt szélét is, és felül lyukaszd ki.
 10. Fűzz át egy darab ünnepi zsinórt a lyukon, hogy felakaszthasd a dekorációt.

Ha nem szeretnél műanyagot használni, a dekorációkat keret nélkül is elkészítheted, ha a képeket úgy nyomtatod ki, hogy a lyukasztásra szánt szegély felül legyen, és a csillámokat, aranylemezeket vagy flittereket közvetlenül a felületre ragaszthatod.

„És tessék!” – mondja Duygu, „Gyönyörű, személyre szabott fotós díszek, amelyek készen állnak arra, hogy feldíszítsd velük a fát!”

Duygu 10 évvel ezelőtt kezdte el online megosztani kézműves tapasztalatait, és ennek a projektnek a részeként videót készített, hogy követhető legyen a folyamat. „A legjobban azt szeretem a követőimmel való kapcsolódásban, hogy úgy érzem, egy közösséghez tartozom. Hihetetlenül jóleső érzés megosztani az ötleteket, másokat inspirálni, és látni a kollektív lelkesedést az alkotás iránt” – mondja.

A Canon SELPHY Square QX10 nyomtató használata

Flatlay fotó, amelyen számos karácsonyi fotónyomat, egy Canon SELPHY Square QX10 nyomtató és ünnepi dekorációk láthatók.

A Canon SELPHY Square QX10 egyszerűen használható és Wi-Fi-kapcsolaton keresztül egyszerűen csatlakoztatható okoseszközökhöz. Ez azt jelenti, hogy percek alatt szerkesztheted és kinyomtathatod a fényképeidet, egyéni dekorációkat készíthetsz, és még a karácsonyi lejátszási lista vége előtt felakaszthatod őket a fára!

„A SELPHY nyomtató használata forradalmi változást hozott számomra” – mondja Duygu. „Hihetetlenül jó érzés volt látni, hogy ilyen tisztán és élénken jelennek meg a kinyomtatott képeim. A Canon SELPHY Square QX10 minősége felülmúlta minden elvárásomat, és ennek köszönhetően a kreatív projektjeim kiváló minőségűek, amelyeket büszkén osztok meg másokkal.”

A SELPHY Square QX10 egyszerűen használható – csak töltsd le az ingyenes SELPHY Photo Layout alkalmazást, kapcsold össze a készülékkel, és vezeték nélkül nyomtathatsz közvetlenül az okostelefonodról. „Az alkalmazás nagyon felhasználóbarát” – magyarázza Duygu. „A telefon App Store-jából telepítettem, majd kiválasztottam azt az elrendezést, amelyik a legjobban megfelelt a terveimnek. Az alkalmazás számos lehetőséget kínál, például kollázs elrendezést vagy kifejezetten díszekhez tervezett sablonokat. Ezután importáltam a képeket a telefonom galériájából, és beállítottam a méretét, a helyét és a tájolását azoknak, amelyek tetszettek. Az alkalmazás lehetőséget biztosít szöveg, matricák vagy egyéb díszítő elemek hozzáadására is. Amikor már elégedett voltam az elrendezéssel, kinyomtattam a képeket a SELPHY Square QX10 készülékkel.”

A SELPHY Square QX10 készülékkel nyomtatott fotók akár 100 évig is elállnak,1 így ideális választás lehet a karácsonyi dekorációk készítéséhez, amelyeket elajándékozhatsz, és sok-sok karácsonyon át élvezhetitek őket. „Az XS-20L fotópapír élénk, egyenletes és részletgazdag nyomatokat biztosít” – mondja Duygu. A speciális bevonat víz-, por-, olaj- és ujjlenyomatálló, ami azt jelenti, hogy a díszítések az átlátszó keret nélkül is tartósak.

A végeredmény

Flatlay fotó, amelyen számos karácsonyi fotós dekoráció látható egy Canon SELPHY Square QX10 nyomtató, flitterek és ünnepi kiegészítők mellett.

„Érdemes olyan elemeket is használni, amelyek sokat jelentenek a számodra, vagy azok számára, akiknek a díszeket készíted – mondja Duygu. „Ez lehet egy kedvenc szín, egy kedves emlék vagy egy sokat jelentő szimbólum.”

Három, flitterekkel díszített, Canon SELPHY Square QX10 készülékkel nyomtatott karácsonyi fotós dísz lóg le ágakról egy karácsonyfa és egy ünnepi makettház mellett.

„Kézműves kalandornak hívom magam” – mondja Duygu. „Élvezem az ismeretlen, de izgalmas új élmények és kézművesség lehetőségét.” Duygu arra ösztönöz másokat is, hogy hasonló szenvedéllyel közelítsék meg a kézműveskedést, szórakozzanak, és a folyamatot is legalább annyira élvezzék, mint a végeredményt. „A Canon SELPHY Square QX10 lehetővé teszi, hogy belevidd azt a fontos, személyes jelleget is” – teszi hozzá.

„Az egyik legjobb módja annak, hogy feldobd az ünnepi dekorációt, ha belecsempészel valami személyeset – és nincs személyesebb a boldog pillanatoknál” – mondja Duygu. „Fantasztikus módja a kedvenc karácsonyi emlékek vagy mérföldkövek megünneplésének, mint például az elsőszülöttről készült babakori kép vagy egy fotó a lánykérésről. A karácsonyi időszakban reflektálunk a számunkra kedves emlékekre és a hozzánk közel állókra. Így tiszteleghetünk azon szeretteink előtt, akik nem lehetnek velünk az ünnepek alatt, vagy megemlékezhetünk a családdal és barátokkal megosztott különleges pillanatokról.”

Duygu szerint a díszek „gyorsan és könnyen elkészíthetők”, és úgy érzi, remek közös program lehet, amellyel ünnepi hangulatba kerülhetünk. „A karácsony az az időszak, amikor a hagyományok generációkon keresztül öröklődnek” – mondja. „A fényképek felhasználása a díszeknél önmagában is lehet egy hagyomány, amellyel megteremtjük a folytonosságot, és vizuálisan megjeleníthetjük a családi történelmet.

„A személyre szabott dekorációk különleges jelentéssel és érzelmi értékkel bírnak” – folytatja. „Ha nevekkel, fotókkal vagy üzenetekkel személyre szabjuk őket, egyedi ajándékot készíthetünk. Ez a személyes szál a törődésről tanúskodik, és még bensőségesebbé teszi az ajándékot.”

Más ünnepi papírdekorációs ötletek

Duygu nagy örömét leli az ünnepi hangulatban, ami ilyenkor körbelengi. „A melegség, a kedvesség és az összetartozás érzése hat rám” – mondja. „Ahogy közeledünk az új évhez, rendkívül izgatott leszek, várom az új kezdetek lehetőségét, és reflektálok az ünnepi időszak pozitív pillanataira.”

Duygu minden évben készít valamilyen dekorációt az ünnepi időszakra – főként hímzett karácsonyfadíszeket, aranykoszorúkat és újrahasznosított anyagból készült tárgyakat. „A Canon SELPHY nyomtató használatával számtalan lehetőség nyílik az egyedi és személyre szabott karácsonyi díszek és dekorációk létrehozására” – magyarázza. Úgy gondolja, hogy a jövőben a nyomtatóval nagyszerű személyre szabott ajándékcímkéket tud készíteni – nevek, ünnepi minták és fotók hozzáadásával, hogy még különlegesebbé tegye őket. Az adventi naptár egy másik olyan ötlet, amely szerinte jól működne, különösen azért, mert a hátlapot le lehet húzni, és így a nyomatokból matricák lesznek: „Kinyomtathatod a kis fényképeket vagy számokat, amelyek a karácsonyig hátralévő napokat jelölik, és ráragasztod egy zsinórra vagy táblára.”

Duygu arra ösztönzi azokat, akik először készítenek karácsonyi díszeket, hogy élvezzék a kreatív folyamatot és érezzék jól magukat közben. „A díszek készítése csodálatos módja lehet a személyes stílusod kifejezésének, és személyes jelleget kölcsönözhetsz vele az ünnepi dekorációnak” – mondja. „Ne feledd, a díszek készítésénél nemcsak a végeredmény számít, hanem az odáig vezető út. Fogadj el minden tökéletlenséget, és élvezd az egyedi alkotás örömét.”

Írta: Kat Halstead

 1. Ha albumban tárolod. Gyorsított tesztelés alapján, 23 °C/73,4 °F hőmérsékletet és 50%-os páratartalmat feltételezve.

Kapcsolódó termékek

 • Otthoni nyomtatók

  SELPHY SQUARE QX10

  Őrizd meg különleges emlékeidet gyönyörűen elkészített nyomatok formájában, amelyeket bárhol, vezeték nélkül kinyomtathatsz.
 • Otthoni nyomtatók

  SELPHY CP1500

  Ezzel az egyszerűen használható kompakt fotónyomtatóval másodpercek alatt részletgazdag színes, rendkívül tartós nyomatokat készíthetsz.
 • Otthoni nyomtatók

  Canon Zoemini 2

  A zsebméretű, akkumulátoros Zoemini 2 nyomtatóval bármikor, bárhol azonnal nyomtathatsz okostelefonodról.
 • Kapcsolódó cikkek

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Papírból készült asztali díszek

  Készíts gyönyörű asztali dekorációt bármilyen alkalomra a Creative Park segítségével.

 • NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

  Karácsonyi üdvözlőlapok nyomtatása

  Igazítsd a saját stílusodhoz az ünnepi fotózást, és nyomtass egyedi karácsonyi üdvözlőlapokat.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  A legjobb hordozható Canon nyomtatók

  Fedezd fel a Canon kompakt nyomtatókból álló választékát, és tudd meg, melyik a számodra megfelelő.

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Készíts meglepetésdobozt

  Lini Trinh megmutatja, hogyan készített papír meglepetésdobozt a Canon SELPHY CP1500 nyomtató segítségével.