NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

Bontakoztasd ki kreativitásod egy emlékbe készített papír meglepetésdobozzal

A Canon SELPHY Craft Club sorozat első részében Lini Trinh papírművész mondja el lépésről lépésre, hogyan kell személyre szabott meglepetésdobozt készíteni Canon SELPHY CP1500 nyomtató használatával.
Canon SELPHY nyomtató egy lila kartonpapírból készült, papírcsillagokkal megtöltött meglepetésdoboz mellett, amelyet szív alakú fotók díszítenek, felette pedig további fényképek és origami díszek lógnak madzagokról.

A papírművészet tökéletes módja annak, hogy sok-sok pénz elköltése vagy bonyolult anyagok beszerzése nélkül alkoss valami szépet, emellett pedig arra is remek lehetőség, hogy egy kis időt fordíts magadra, kizárva a külvilág kaotikus forgatagát. Az ajándék készítésével ráadásul a figyelmességed is kifejezheted egy számodra fontos személy iránt, olyan egyedi díszítőelemek hozzáadásával, amelyek mosolyt csalnak a megajándékozott arcára. A lelkes papírművész, Lini Trinh gyermekkora óta imád kézműveskedni, bár alkotásait csak alig több mint egy éve kezdte el online megosztani. Aranyos, színes, ötletes és vidám alkotásaival hamar hírnevet szerzett magának. Már több mint 800 000 ember követi TikTok-fiókját, amelyen keresztül mindig láthatják az általa feltöltött legújabb inspiráló alkotásokat és útmutató videókat – legyen szó papírból készült szülinapi tortákról vagy épp virágokról, legyezőkről, sőt, lámpákról.

De ezeken kívül előszeretettel készít meglepetésdobozokat is. „A meglepetésdoboz egy egyedi és interaktív jellegű üdvözlőkártya vagy ajándékdoboz” – magyarázza. „Kifejezetten úgy alkották meg, hogy amikor kinyitod, az oldalai ’kipattannak’, és láthatóvá válik a belsejében lévő meglepetés. Mintha a doboz kinyitásakor egyúttal a kreativitás rejtett világát is felfedeznéd.”

A Canon SELPHY Craft Club sorozat első részében Lini végigvezet minket a legújabb projektje létrehozásának folyamatán, az elejétől a végéig, miközben arról a szórakoztató és művészi élményről is mesél, amelyet a Canon SELPHY kompakt fotónyomtató tesz lehetővé a saját meglepetésdobozunk elkészítésekor.

A koncepció

Canon SELPHY nyomtató egy halom színes kartonpapír, egy csomag Canon nyomtatópapír, egy olló és egy ragasztóstift mellett.

Láss neki egy meglepetésdoboz készítésének, amihez olyan alapvető dolgok szükségesek, mint a színes papír, az olló, a ragasztó és a Canon fotópapír. Okoseszközöd és Canon SELPHY CP1500 nyomtatód segítségével pedig csak annyi a teendőd, hogy kinyomtatod alkotásaidat, és személyre szabod a dobozt.

Lini, a Hanoiban (Vietnám) született, jelenleg pedig Németországban élő divattervező egész életében szeretett kézműveskedni, és saját tapasztalatból ismeri azt az örömöt és csodás élményt, amit a papírból készült alkotások képesek nyújtani a legkülönfélébb korosztályoknak. „Már nagyon fiatalon elkezdtem papírral dolgozni” – meséli. „Gyerekként sokat kézműveskedtem, mert akkoriban nem voltak videojátékaink, sem pedig mobiltelefonunk, mint a mai gyerekeknek. Ezért sok időt töltöttem azzal, hogy papírból és más, kézműveskedéshez alkalmas anyagokból készítsek dolgokat.”

A Canon SELPHY Craft Club számára készített projektjéről így mesél Lini: „Abból a gondolatból merítettem ihletet, mennyire jó dolog megőrizni az emlékeket és személyre szabott ajándékokat készíteni. Valami különlegeset szerettem volna készíteni a fiam születésnapjára, és azt gondoltam, hogy egy meglepetésdoboz tökéletes lehet arra, hogy az együtt megélt örömteli pillanatoknak emléket állítsak.” A fiának születésnapi ajándékba szánt meglepetésdoboz készítése arra is tökéletes alkalom volt, hogy megismertesse gyermekét a saját hobbijával és megossza vele a kézműveskedésben rejlő örömöt – hisz lehet, hogy épp ezzel adja meg a kezdő lökést a papírművészek új generációjának.

A folyamat

Ollóval szív alakúra vágnak ki egy nyomtatott fotót, amelyen egy kisgyereket tartó nő szerepel. A háttérben egy Canon SELPHY nyomtató és egy csomag Canon fotópapír látható.

Lini kiválasztott néhány fotót a kisfiával közös különleges emlékeikről, majd a Canon SELPHY Photo Layout alkalmazással szerkesztette, Canon SELPHY CP1500 nyomtatója segítségével pedig vezeték nélkül kinyomtatta a képeket. Úgy döntött, hogy szív formára vágja a képeket, ezzel is kihangsúlyozva a köztük lévő szeretetet.

Lila kartonlapból kivágott kereszt forma egy munkafelületen, szív alakú fényképek vannak ráragasztva, a közepén pedig egy szív ugrik elő. A közelében egy Canon SELPHY nyomtató található.

Lini szerint érdemes kísérletezni a különböző formákkal és rétegekkel, ő is így tett, amikor ezt az előugró szív formát helyezte el a meglepetésdoboza közepében. Azzal, hogy papírból készült csillagokat is ragasztott rá, tovább fokozza a meglepetés „kirobbanó erejét”, és még izgalmasabbá teszi azt a pillanatot, amikor a megajándékozott kinyitja a dobozt.

A meglepetésdobozok valóban lenyűgözően szépek tudnak lenni, és még izgalmasabbá teszik a különleges pillanatokat – azt a meglepetést és drámai mozzanatot, amikor szerettünk kinyitja a dobozt, amelyből csak úgy ömlenek ki az emlékek és a kreatív díszek. Miután elsajátítottad az alapokat, alkotásaid tetszés szerint ölthetnek egyszerű vagy bonyolult formát. Lini azt javasolja, hogy a meglepetésdoboz készítésekor lépésről lépésre haladj, az alábbi sorrendet követve:


 • Anyagok összegyűjtése: Gyűjts különféle színes és mintás papírokat, fényképeket, matricákat, és egyéb díszítőelemeket. Képeidet szerkesztheted is az okoseszközödön lévő Canon SELPHY Photo Layout alkalmazással, mielőtt elküldenéd őket, hogy a legkülönfélébb formában és méretben – a képeslaptól a mini matricáig –, vezeték nélkül kinyomtasd őket Canon SELPHY CP1500 nyomtatóddal.
 • Tervezés és elrendezés: Tervezd meg a meglepetésdoboz szerkezetét és elrendezését, beleértve az egyes rétegek számát és a kibomlásuk módját. Az alapszerkezet úgy épül fel, hogy van egy fő négyzet és négy további négyzet – mindegyik oldalon egy –, ezek adják ki az alapdobozt, de szükség van egy fedélre is. Lini TikTok-fiókján több olyan videót is találunk, amelyek azt mutatják be, hogyan készülnek a dobozok. Először érdemes használt papírral próbálkozni, hogy elkerüljük a pazarlást.
 • Vágás és hajtogatás: Vágd a papírt a kívánt formára és méretre az egyes rétegekhez. Hajtogasd össze őket, hogy a kellő pillanatban hirtelen ki tudjon nyílni a doboz.
 • Díszítés: Minden réteget egészíts ki fényképekkel, üzenetekkel és díszítőelemekkel. A lehetőségek tárháza végtelen.
 • Összeillesztés: Gondosan illeszd össze a rétegeket, ügyelve arra, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz, és a doboz mindenfajta nehézség nélkül ki tudjon majd nyílni. Ha szeretnéd, hogy a doboz fedeléről is lógjon le pár dolog, akkor ezeket most kell felfűznöd egy madzagra, ügyelve arra, hogy így is beleférjenek a dobozba, annak csukott állapotában.
 • Végső simítások: Ahhoz, hogy még tökéletesebb legyen az összhatás, lásd el a dobozt további díszítésekkel és dekorációs elemekkel. Szórhatsz rá csillámport, rajzolhatsz tetszőleges formákat, de matricákat és személyre szabott fényképeket is használhatsz erre a célra.

A nyomtató

Canon SELPHY nyomtató egy okostelefon mellett, amelyen a Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás, néhány színes kartonlap és egy csomag Canon fotópapír látható.

A Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás végtelen lehetőséget kínál arra, hogy kreatív, egyedi részletekkel tedd személyesebbé kézműves projektjeidet. Számos sablon közül választhatsz, és az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a képeket szövegekkel, keretekkel és bélyegekkel egészítsd ki a fényképek egyedivé tétele érdekében.

Lila kartonlap egy munkafelületen, szív alakú fényképekkel és papírból készült csillagokkal körülvéve. A közelében egy Canon SELPHY nyomtató található.

A Canon SELPHY CP1500 nyomtató három különböző matricapapír-mérettel használható: négyzet és téglalap alakú, valamint mini matricákkal. Ezeket a doboz kisebb részeinek díszítésére használhatod.

„Csodás volt a Canon SELPHY CP1500 nyomtatóval dolgozni” – számol be Lini. „Kiváló minőségű nyomatokat kaptam, élénk színekkel és tűpontos részletekkel. Segítségével még profibbra sikerült a projektem.”

A SELPHY CP1500 készülékkel nyomtatott képeket speciális bevonat védi, amelynek köszönhetően ellenállóvá válnak a szennyeződésekkel, vízzel, olajjal és ujjlenyomatokkal szemben. Albumban tárolva akár 100 évet is kibírnak1, tehát érdemes a segítségükkel megőrizni a fontos emlékeket. Mivel itt egy igazán személyes ajándékot szerettek volna készíteni, amely a Lini és fia által együtt töltött minőségi időnek és különleges pillanatoknak állít emléket, ez a nyomtató ideális választásnak bizonyult.

Lininek nemcsak az tetszett, hogy a projekt így professzionális minőségben készült el, hanem az is, hogy mennyire egyszerűen össze tudta kapcsolni a SELPHY CP1500 nyomtatót és az okostelefonját vezeték nélkül, és hogy szerkeszthette is a tervezeteit azok kinyomtatása előtt. „A telefonomon lévő SELPHY Photo Layout alkalmazás segítségével kiválasztottam és elrendeztem a fényképeket nyomtatás előtt” – magyarázza. „Ez a felhasználóbarát alkalmazás lehetővé tette, hogy a projektemre vonatkozó elképzeléseim szerint, egyedi módon rendezzem el a képeket. A vezeték nélküli nyomtatási funkció szintén nagyon praktikussá tette a folyamatot.”

Lini végezetül négy további tippet is megoszt veled, hogy sikeresen elkészíthesd a meglepetésdobozod:


 • Használj kiváló minőségű papírt, hogy a doboz tartós legyen.
 • Mérj és vágj pontosan, hogy precíz, egységes rétegeket kapj.
 • Kísérletezz a különböző hajtogatási technikákkal, hogy érdekes alakzatokat és szögeket hozz létre.
 • Légy türelmes, és szánj időt az összeállításra, hogy elkerüld a hibákat.

Az eredmények

Lila kartonpapírból készült meglepetésdoboz papírcsillagokkal megtöltve és szív alakú fotókkal díszítve, felette pedig további fényképek és origami díszek lógnak madzagokról. A közelében egy Canon SELPHY nyomtató található.

Miután kész vagy a doboz alapjának meghajtogatásával, bármilyen díszítőelemet hozzáadhatsz, például csinálhatod azt, amit Lini, aki szív alakúra vágott fotókat helyezett el a doboz külső szélein, és papírból készült csillagokat rendezett el szív alakban a közepén.

Lila kartonpapírból készült meglepetésdoboz papírcsillagokkal megtöltve és szív alakú fotókkal díszítve, felette pedig további fényképek és origami díszek lógnak a fedélhez rögzített madzagokról.

A meglepetésdobozok egyik legötletesebb változata, amikor madzagokkal papírból készült dolgokat rögzítünk a doboz fedeléhez, hogy a fedél felemelésekor előbukkanjanak ezek az apróságok. Lini ezúttal pasztellszínű origami hattyúkat, holdat és csillagokat használt, hogy a végeredmény olyan legyen, mint a kiságy fölé akasztott babaforgó.

„Roppant elégedett vagyok a végeredménnyel” – árulja el Lini. „Ez egy egyedi és személyre szabott ajándék, és tudom, hogy a fiam nagyra fogja becsülni.” Régen Lini sok különféle meglepetésdobozt készített, változatos elemeket használva fel bennük, például Halloweenre készült ijesztő szellemeket, papírból készült mini születésnapi tortát, szíveket, csillagokat és papírból hajtogatott hattyúkat. „A korábban készített meglepetésdobozaimhoz képest ez most különösen közel áll a szívemhez, hiszen a gyermekemnek készült” – magyarázza.

„A legjobban azt szeretem a papírművészetben, hogy nagy fokú kreatív szabadságot nyújt” – teszi hozzá. „Imádom, hogy elég csupán néhány egyszerű papírlap, amelyeket gyönyörű, kreatív alkotásokká tudok varázsolni. Ily módon ki tudom fejezni a kreativitásom, életre keltve az elképzeléseimet.”

Még több kreatív ötlet

A Canon SELPHY CP1500 sokféle formában és méretben tudja kinyomtatni a képeket, így bármit gondolsz is ki, személyre szabott lesz a végeredmény. „A lehetőségek korlátlanok” – állapítja meg Lini – „és ez remek alkalom arra is, hogy emlékezetes ajándékokat vagy emléktárgyakat alkossak. A SELPHY nyomtatóval rengeteg egyéb ötletet megvalósíthatsz, akár meglepetésdobozt, akár valami mást szeretnél készíteni. A mini matricákat és a négyzet vagy képeslap méretű nyomatokat fel tudod használni a meglepetésdobozhoz, hogy még személyesebbé tedd, még nagyobb meglepetést okozva.”

Bárhonnan meríthetsz ihletet. Lini meg szokta osztani alkotásait a közösségi oldalain, de közben azt is nyomon követi, hogy mások milyen projekteken dolgoznak éppen. „Szívesen beszélgetek a követőimmel, mert így nemcsak másokat inspirálhatok, de én is sokat tanulhatok a kézműveskedni szerető közösségtől” – jelenti ki. „Hihetetlenül jó látni, ahogy a világ legkülönfélébb részein élő emberek egymásra találnak, és megosztják egymással az alkotás iránti szeretetüket.” A meglepetésdobozok mellett Lini apró, papírból készült virágcsokrokat, kirakókat, üdvözlőlapokat és népszerű szereplők által ihletett minifigurákat is készített már.

„Mindazoknak, akik most először készítenének meglepetésdobozt, csak annyit üzenek: hajrá” – mondja lelkesen Lini. „Ez a szórakoztató és kreatív projekt lehetővé teszi, hogy kifejezd önmagad, és valami igazán egyedit alkoss. Ne félj kísérletezni a különböző tervekkel és technikákkal, és ne feledd, hogy a SELPHY nyomtató kiváló minőségű nyomatokkal teszi még tökéletesebbé a projektjeidet. Élvezd az alkotás folyamatát, a végeredmény pedig garantáltan megéri a fáradozást!”

Írta: Kat Halstead

 1. Ha albumban tárolod. Gyorsított tesztelés alapján, 23 °C/73,4 °F hőmérsékletet és 50%-os páratartalmat feltételezve.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek