KREATÍV NYOMTATÁS

Irány a vadon: nyomtass kitalált kalandokat saját készítésű állatokkal

Az oroszlánoktól és tigrisektől a zsiráfokon át a medvékig – készíts otthoni papír szafarit a Canon Creative Park szolgáltatásával, és tudj meg többet a vadvilágról családodtól.
Három gyermek egy zsiráf, egy víziló és egy medve bábbal játszik, amelyek papírból készültek.

Az állatvilág felfedezése nemcsak számtalan órányi kreatív, játékos időtöltést biztosít a kicsik számára, hanem a szórakozás és a tanulás tökéletes kombinációja is. Ha olyan elfoglaltságot keresel gyermekeidnek, amellyel kibontakoztathatják kreativitásukat, valamint a világ legapróbb és leghatalmasabb teremtményeit is megismertetik, a papírművészet a tökéletes választás!

A Canon Creative Park egy ingyenes online felület számos letölthető, állatok ihlette papírművészeti projekttel, melyek remek alapul szolgálhatnak egy, a házban töltött, vidám családi naphoz. Saját papírszafarid megalkotásához nincs is másra szükséged, csak egy nyomtatóra és néhány lelkes alkotóra. A gepárdoktól és a koaláktól egészen a vörös pandákig és a császárpingvinekig rengeteg állat fellelhető a készletben a világ minden tájáról. Az egész család remekül szórakozhat, miközben a természetről tanul.

Fariba Soetan blogger Londonban él a férjével és három gyermekével. A következőkben megosztja velünk, hogyan használta családja a Creative Parkot és a Canon PIXMA TS8350 sorozatszámú nyomtatót egy nagyon szórakoztató, állatos kalandhoz.

1. Szerezd be kézműves kellékeidet

A4-es papírra nyomtatott sablonok sorozatát adja körbe a család.

A Creative Park papírprojektjei egyszerűen elkészíthetők és nem igényelnek speciális eszközöket. Mindössze ollóra, ragasztóra, némi térre és néhány kreatív fiatalra van szükséged.

Az otthoni szafari elkészítéséhez nem kell sok eszköz – csak mindenki számára elég ollóra, egy nyomtatóra, papírra és ragasztóstiftre vagy ragasztószalagra van szükség.

„A bonyolultabb formájú állatok elkészítéséhez valószínűleg hegyes ollóra lesz szükséged gyerekolló helyett, mivel olykor nagyon kicsi részeket is ki kell vágni” – magyarázta Fariba, aki azt javasolja a felnőtteknek, hogy segítsenek a gyermekeknek a sablonok kivágásában.

A Creative Park alkalmazásban1 és a weboldalon található összes sablonhoz tartozik egy ajánlás a felhasználandó papírral kapcsolatban. Ezt az ajánlást érdemes követni a lehető legjobb eredmény érdekében. A jó minőségű papírok, mint amilyen a Plus Glossy és a matt fotópapír, tökéletesek a színpompás állatok kinyomtatásához. Emellett Fariba a Canon PIXMA TS8350 sorozatszámú nyomtatót használja a tiszta és élénk képek nyomtatásához. „Vastagabb papírt rendeltünk, ami nem olyan, mint egy átlagos nyomtatópapír. Ha behajtod, úgy marad” – mondta Fariba.

2. Válaszd ki a sablonokat

Egy anyuka és két gyermek egy üvegasztalon lévő laptop köré gyűlt.

A Creative Parkban számtalan sablon található, így minden gyermek könnyedén meg tudja találni kedvenc állatának számára megfelelő összetettségű sablonját. „Rengeteg állatot elkészíthetsz” – mondja Fariba, a Mixed.Up.Mama blog szerkesztője.

Az egész család a nappaliban ül és papírsablonokat vág ki.

Ha kigondoltál egy projektet, ideje kinyomtatni – és ha az egész család részt vesz benne, pillanatok alatt elkészíthettek egy teljes szafarit.

Számtalan sablon közül választhatsz a Creative Parkban. Ez azt jelenti, hogy a gyermekek kiválaszthatják kedvenc állatukat, legyen az egy egzotikus mamlasz vagy bármilyen háztáji élőlény.

Ehhez elég a Creative Park alkalmazást használnod vagy el kell látogatnod a Creative Park weboldalára, letölteni kedvenc papírsablonjaidat, majd kinyomtatni őket otthoni nyomtatódon. Mindenki megtalálja a saját készségeinek megfelelő szintű sablont, így az egész család remekül szórakozhat a sablonok elkészítése során.

„Ellátogattunk a weboldalra, és a lányok rengeteg állatot végignéztek, majd segítettem nekik kiválasztani a számukra megfelelő bonyolultsági szintű sablonokat. A lányok nagyon lelkesek voltak, és szerencsére annyi idősek már, hogy van kedvenc állatuk” – mondta el Fariba, akinek egy hat és egy 10 éves lánya van.

„Szülőként ismered gyermekeidet, és tudod, mire képesek. Rengeteg állat közül választhatunk” – folytatja.

„Azt javasolom, hogy olyat válassz, amire jól tudnak összpontosítani, és ha az idősebb gyermekek bonyolultabb sablonokat szeretnének kipróbálni, mint például egy gepárd, amelyet az én gyermekem is választott, akkor megtehetik.

3. Vágj ki és készíts papírállatokat

Egy család, aki állatalakokat vág ki papírról.

Fariba családjának nagyon tetszik, hogy az általuk készített bábokat személyre szabhatják, így mindegyikben lehet kreatív önkifejezés.

Egy kislány egy A4-es papírra nyomtatott gepárdalakot vág ki.

A bonyolultabb sablonok – mint például ez a papírból készült gepárd – a nagyobb gyermekek számára nyújtanak kiváló szórakozást.

A papírkészítési folyamat egyik legizgalmasabb része az állatok hajtogatása és összeragasztása, melynek végén életre kel a szafari vagy a bábelőadás. Fariba szerint ez egy remek szórakozási lehetőség a családok számára.

„Ez egy aranyos kis program, ami számos különböző készséget igényel – a vágással és ragasztással fejlesztik finommotoros képességeiket, összpontosítanak és 3D alakokat állítanak össze.”

„Ha egy esős szombati napon nem lehet kimenni a szabadba, és szeretnéd lefoglalni őket, akkor ezzel még a kreativitásukat is fejlesztheted egy kicsit” – mondja. „Saját maguk is csinálhatják, de egy finom csésze teával melléjük is ülhetsz, így bármikor fordulhatnak hozzád kérdéseikkel. Nagyszerű, hogy igazán el tudnak mélyülni valamiben, majd ezután az állatokkal is játszhatnak.

„A bábokat különböző kiegészítőkkel öltöztetheted fel, mint például különféle szemek, kalapok vagy ékszerek. Ennek köszönhetően a gyermekek nagyon élvezik az egyes kiegészítők kiválasztását, többféle szemet is kipróbálhatnak, így mindegyik báb egy kicsit különbözni fog a másiktól, és ez igazán aranyos.”

4. Kezdődhet a szórakozás

Papírból készült víziló báb egy kerek asztalon egy Canon PIXMA nyomtató mellett.

Azon kívül, hogy nagyszerű móka, Fariba szerint ez a tevékenység olyan dolgokat is magában foglal, amit lányai az iskolában tanulnak. „Elsőben és harmadikban a saját szintjükön tanulnak a 3D alakokról, így ez valamennyire összekapcsolható.”

Három kis kéz tart fel papírból készült állatbábokat egy nagy kék kanapé mögül a nappaliban. A kép bal oldalán egy nagy nyúl látható.

Fariba gyermekei úgy döntöttek, hogy bábelőadást rendeznek állatkáikkal – és ebbe a család nyusziját is bevonják.

Akár egy egész csordányi afrikai vadat, egy európai erdei csodaországot vagy vicces és kreatív bábokat nyomtattál ki, a játékkal eltöltött idő remek lehetőséget kínál a gyerekek számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat.

Fariba gyermekei úgy döntöttek, hogy egy előadást tartanak, amelybe bevonják a család kisállatát is, és remekül szórakoztak, miközben elképzelték, milyen hangot is adnának a megalkotott kis állatkáik. „Szerettek volna egy rövid bábelőadást tartani, és ebbe szerették volna bevonni a nyuszit és még számos másik dolgot is” – mondta Fariba. „Beszélgettünk arról, hogy milyen nevet adnának állataiknak, nagyon lelkesen ötletelgettek, és megpróbálták utánozni, hogy milyen hangot is adhat egy zsiráf – erre szerintem még mindig nem derült fény!”

5. Tanulás a játékon keresztül

Három gyermek boldogan tart a kezében papírból készült bábokat egy kék kanapé mögött.

Az állatos témájú papírművészet nagyszerű módja annak, hogy gyermekeink jobban elmélyüljenek a természeti csodákban és többet megtudjanak erről a világról.

Néhány szülő számára ijesztő lehet az olyan témák megválaszolása, mint például a vadvilág védelme, de az ehhez hasonló interaktív tevékenységekkel egyszerűen és élvezettel tanulhatnak. Legyen szó állati kvízek készítéséről, papírból készült bábokkal való állatos történetek elmeséléséről vagy valós állatok élőhelyeinek, illetve a gyermek által készített állatkák szokásainak megvitatásáról, a természettel kapcsolatos oktatás egyszerűen a papírjáték részévé válhat.

„Beszélgettünk arról is, hogy ezek az állatok élhetnek-e együtt, mivel a bábok között volt egy panda, egy víziló, egy tigris és egy zsiráf is. Megvitattuk, hogy ezek az állatok megtalálhatók-e ugyanazon az élőhelyen” – mondta Fariba.

Ez remek lehetőséget ad arra is, hogy az olyan érzékenyebb témákat is érintsük, mint az élet körforgása. Ilyenkor arról is mesélhetnek a szülők, hogy az egyes állatok miért éppen úgy néznek ki ahogy – például azért, hogy rejtőzködni tudjanak a ragadozók elöl vagy éppen el tudják érni ételforrásukat.

Ha szeretnéd az egész családot bevonni, irány a Creative Park, és inspirálódj az állati sablonok végtelen választékából – tökéletes a kreatív vénával rendelkező és a természetet kedvelő gyermekeknek.

Akár saját vadasparkot is létrehozhatsz a kertben, ha kiviszed a papírfigurákat és a számukra legmegfelelőbb élőhelyükre viszed az állatokat, például a fák közé, magas fűbe vagy kisebb sziklákra.

Szerző: Lorna Dockerill

  1. Ha nyomtatód nem támogatja az alkalmazást, keresd fel a Creative Park weboldalát.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek