ESKÜVŐI FOTÓZÁS

Örökítsd meg az eseményt: tippek kültéri esküvők fotózásához egy profi fotóstól

Az Izland szigetén dolgozó esküvői fotós, Steph Zakas elmondja, hogyan tudod leküzdeni a nagy nap megörökítésének kihívásait, ha első alkalommal fotózol.
Egy frissen házasodott pár a tengerparton ölelkezik a naplementében, a sziluettjük látható.

Az esküvők szervezése még a legjobb időkben sem egyszerű, és az elmúlt év igencsak megnehezítette a boldogító igent kimondani kívánó párok életét. Csoda, hogy a menyasszonyok és vőlegények a hagyományos nagy esküvők helyett inkább a kisebb ünneplést választják? Egyre népszerűbbek a meghittebb ceremóniák, különös tekintettel az Instagram-barát háttérrel szolgáló kültéri helyszínekre. Amikor pedig szigorúan meg van szabva a meghívottak száma, valószínűbb, hogy a párok egy barátot vagy családtagot kérnek meg a fotózásra, és nem egy profi fotósnak szorítanak helyet a meghívottak listáján.

Erre gondolva fordultunk Steph Zakas esküvői fotóshoz és esküvőszervezőhöz, hogy adjon tanácsot, hogyan örökíthetik meg a feltörekvő fotósok a pár nagy napjának szépségét és intimitását. A párok „megszöktetésére” szakosodott Steph az egyesült államokbeli New York-ban kezdte kis esküvők fényképezésével, majd a vállalkozását 4 500 km-re távolabbra, a világ másik felére, Izlandra helyezte át.

S bár az apró európai sziget kies tájai egész biztos, hogy nem válnak a fotói hátrányára, a kültéri esküvők fotózása a világ egyik legszélsőségesebb környezetében igencsak komoly kihívásokat támaszthat. „Sokszor előfordult, hogy egy barlangban kellett meghúzódnunk egy hirtelen jégeső elvonulásáig” – meséli nevetve. „Az egésznek olyan ’majd csak lesz valahogy’ hangulata van!”

Steph megosztja kiváló tanácsait a barátaid legfontosabb eseményeinek megörökítéséhez. Még ha nem is rendelkezel egy pályafutás összes tapasztalatával, Steph tippjeivel biztosan szebbek lesznek a fotóid, akár süt a nap, akár egy hóvihar kellős közepén vagy.

A megfelelő készlet kiválasztása

A vőlegény egy csokor virágot visz felfelé egy göröngyös domboldalon, a dombtetőn álló menyasszonyának ruhája fodrozódik a szélben.

Egy nagyszerű felvételhez nem csupán lenyűgöző háttér kell, de egy megbízható készlet is. Steph professzionális Canon EOS 5D sorozatú fényképezőgépet használ, de hasonló eredményt megfizethetőbb modellekkel is elérhetsz, mint például a Canon EOS 250D vagy a Canon EOS M6 Mark II. A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel készült, 85 mm, 1/4000 sec, f/1.2 és ISO100 beállításokkal. © Zakas Photography

Steph mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a barátaink esküvőjének fotózásához lehetőleg ne használjunk okostelefont. „Egy professzionális fényképezőgép lehetővé teszi, hogy a képet minden szempontból ellenőrzés alatt tarthasd. Még művészibb hatásokat is el lehet érni – én ugyanis nem szoktam szerkeszteni a képeket utómunkálatokkal, mindent a fényképezőgéppel érek el” – magyarázza.

Steph a fő fényképezőgépeit – a Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgépet és annak elődjét, a Canon EOS 5D Mark III fényképezőgépet – a „csodálatos” jelzővel illeti, mivel masszív kialakításuk azt jelenti, hogy még a legkalandosabb esküvői fotózásokat is bírják. Ha megfizethetőbb árú modellt keresel, akkor a Canon EOS 250D 24,1 megapixeles érzékelőt kínál az élesebb, színekben gazdag képekhez. Emellett hihetetlenül könnyű is – azaz tökéletes a kültéri esküvői fotókhoz –, továbbá mozgatható kijelzővel rendelkezik, így a fotózás szögével is kreatívan kísérletezhetsz.

Másik lehetőségként az igen könnyen hordozható és sokoldalú Canon EOS M6 Mark II javasolt, amely bármilyen időjárási viszonyok mellett képes nagyszabású, 32,5 megapixeles, részletgazdag és hangulatos képeket megörökíteni. Megkísérelheted a képek finomhangolását a fényképezőgép Kreatív segéd üzemmódjával, amellyel kisebb képkorrekciókat alkalmazhatsz, és ugyanabból a képből több verziót készíthetsz, mindegyiket más-más stílusban és hangulattal.

Kísérletezz a beállításokkal még a nagy nap előtt

Frissen házasodott pár áll egy természetes, háborítatlan táj közepén, az alacsonyan járó nap pedig hosszú árnyakat vet a talajra.

Steph a beállításokkal való kísérletezést és próbafelvételek készítését ajánlja, hogy jól megismerd a fényképezőgépet és az általa kínált különböző effekteket. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel (a helyébe mostanra a Canon EOS 5D Mark IV lépett) és Canon EF 17-40mm f/4L USM objektívvel, 17 mm, 1/800 mp, f/4.5 és ISO100 beállításokkal készült. © Zakas Photography

Steph azt ajánlja, hogy az igazán kezdők szánjanak egy kis időt a készülék megismerésére a nagy nap előtt. A fényképezőgép olyan, mint egy szerszám – el kell sajátítani a használatát. A Canon Photo Companion alkalmazás feladatokat, oktatóanyagokat és tippeket tartalmaz, az adott fényképezőgép-típusnak, készségszintnek és érdeklődési körnek megfelelően. „Sok különböző változó és módszer van a kívánt hatások elérésére, ezért még előzetesen próbáld ki a fényképezőgép funkcióit. Tanuld meg a szabályokat, majd szegd meg őket, és fedezd fel, mi az, ami tetszik” – tanácsolja Steph.

Jó kiindulási pont az f-érték, más néven rekeszérték beállítása, valamint annak a megfigyelése, hogy a beengedett fénymennyiség hogyan változtatja meg az árnyékokat és a kép egész stílusát és hangulatát. „Sok fotós a lehető legalacsonyabb f-értékkel szeret fotózni” – meséli Steph. „De a nagyobb f-érték használata részletgazdagabb felvételeket eredményez. A több részlet pedig azt jelenti, hogy látjuk, hogyan változnak az árnyékok a képen, és élethűbb lehet a táj és a jelenet.”

Utasítások helyett laza útmutatás

Két frissen házasodott nő egy sziklás parton csókolózik. Az egyik nő uszálya lebeg a szélben.

A néha furcsának tűnő beállított pózok helyett Steph a „laza útmutatás” használatát javasolja, hogy természetesebb képek készüljenek. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel és Canon EF 17-40mm f/4L USM objektívvel, 40 mm, 1/320 mp, f/4.5 és ISO100 beállításokkal készült. © Zakas Photography

Sok pár inkább természetes, őszinte felvételeket szeretne az esküvője napjáról, nem pedig hagyományos stílusú fotókat. Ez jó hír azon feltörekvő fotósok számára, akik esetleg nem elég magabiztosak egy csoportos fotózás levezényléséhez, de a kezdők is javíthatnak a képeiken némi útmutatást adva. Steph módszere: „Nem kérem arra a párt, hogy pózoljanak, egyfajta laza útmutatást alkalmazok. Diszkréten mozgásra késztetem őket, majd elkészítem a képeket.”

Az embereket feszélyezheti, amikor a fotósok egy intim pillanatról készítenek közeli felvételt, ezért Steph próbál a lehető leglazább lenni, és úgy beszélni, hogy az ne tűnjön utasítgatásnak. Annyit mond a párnak, hogy húzódjanak kicsit közelebb egymáshoz, vagy arra kéri őket, hogy tegyenek úgy, mintha melegítenék egymást a hidegben, de nem utasítja őket arra, hogy felvegyenek egy adott pozíciót.

A Canon EOS M6 Mark II ideális eszköz az őszinte pillanatok megörökítésére. Kompakt és könnyű, nem fog hátráltatni, és nem vonja el a fotózott alanyok figyelmét. Valójában lehet, hogy az emberek észre sem veszik, hogy fényképezőgép van a kezedben, így a mozgásuk és az arckifejezésük eredeti lesz. Ezen kívül a Canon EOS M6 Mark II képes 32,5 megapixeles képeket készíteni akár 14 képkocka/mp (fps) sebességgel – folyamatos autofókusz mellett –, ami azt jelenti, hogy mozgások széles körét tudod megörökíteni, miközben a téma tűéles marad.

Tarts távolságot!

Három pár áll egymástól néhány méterre egy vadregényes tájon.

A távolságtartásra vonatkozó szabályok számos párt arra kényszerítettek, hogy minimális számú vendéget hívjanak csak meg – de ezek a szabályok kihívást jelentenek a fotósok számára is. Steph még normál körülmények között is szeret egy kis teret adni a pároknak. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel készült, 40 mm, 1/1250 sec, f/4.5 és ISO100 beállításokkal. © Zakas Photography

A Steph által teremtett nyugodt és oldott hangulat, amelyben a pár nem érzi magát kényelmetlenül vagy feszültnek a fotózás alatt, hozzájárul ahhoz, hogy Steph lencsevégre kaphassa a menyasszony és vőlegény közötti „valódi összhangot”. „Sok fotós nagyon közel megy a 35 mm-es objektívvel, és felülről fotóz, arra kérve a menyasszonyt és a vőlegényt, hogy nyomják egymáshoz az arcukat” – mondja Steph. „De nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbb pár ezt nem szereti.”

Steph arra törekszik, hogy a nap során a lehető legtöbb szabad teret adja alanyainak. A portrékhoz a Canon EF 85mm f/1.2L II USM objektívet szokta választani a kiváló közeli felvétel tartománya és amiatt, hogy nem torzítja el az emberek arcát. „Segítségével eléggé távol maradhatok, hogy ne halljam, ha a pár kedves szavakat vált egymással” – fejti ki. „Így nem leszek tolakodó, és nem érzik azt, hogy behatoltam a személyes terükbe. Nem akarok a nyakukban lenni, mert ez az ő nagy pillanatuk.” A megfizethetőbb Canon EF 85mm f/1.8 USM objektív a teleobjektívekre jellemző kis fókusztávolságot nagy maximális rekeszértékkel és nagy autofókusz-sebességgel kombinálja az éles és tiszta, igazán szép portrék érdekében.

Bár Steph a felszerelését a minimálisra korlátozza az esküvők fotózásakor, de mindig van nála egy hosszabb teleobjektív a látványos jelenet hangsúlyozásához. Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM objektív használatával éri el a pár és az esetleges nagyobb tereptárgyak közötti kontrasztot. Ez tömörítettebb perspektívával jár, így Izland háttérben látható hatalmas hegyei és gleccserei közelebbinek tűnnek az előtérben lévő alanyhoz, így a felvétel Steph elmondása szerint még lenyűgözőbb hatást kelt.

A Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM egy könnyű és kompakt teleobjektív, amely tökéletes párosítás az olyan kivágásérzékelővel rendelkező fényképezőgépekhez, mint a Canon EOS 250D. Hatalmas teleobjektív-teljesítménye révén közel kerülhetsz a távoli témákhoz, miközben a képstabilizáló technológia segít a fényképezőgép bemozdulása által esetlegesen okozott elmosódás csökkentésében.

Hozd ki a legtöbbet a rendelkezésedre álló fényből!

Frissen házasodott pár ölelkezik egy kis sziklán állva. Távoli felvétel, a keretet egy sziklás alakzat rése adja.

A lenyűgöző felvételekhez kísérletezz a különböző megvilágításokkal, és próbáld ki a fényes nappali vagy alkonyati fotózást. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel készült, 17 mm, 1/160 sec, f/4.5 és ISO100 beállításokkal. © Zakas Photography

Steph imád kísérletezni Izland szokatlan természetes fényével a fotóin. Május közepe és augusztus közepe között a nap csupán három órára nyugszik le, télen pedig mindössze öt órányi napfénnyel kell beérni. „Amikor a nap alacsonyan van – különösen a nyár utáni hónapokban –, igazán szuper fényeket lehet rögzíteni nagy látószöggel, úgyhogy szeretek ezzel játszani” – meséli Steph.

A kis méretű Canon EF-M 22mm f/2 STM objektív, amely a Canon EF-M foglalatos fényképezőgépeihez, többek között a Canon EOS M6 Mark II modellhez készült, tökéletes az esküvői portrékhoz. A nagy látószög azt jelenti, hogy még több gyönyörű táj fér a képbe, miközben a nagy maximális rekesznyílás révén rövidebb záridővel fotózhatsz, így könnyebb éles képeket készíteni kézből történő fotózással.

Ha ragyogó déli napsütésben készítesz képeket, akkor lehet, hogy kompenzálni kell a fotóalanyok arcának kontúrjára vetődő árnyékokat. A fényképezőgép beépített vakuja segíthet ebben, vagy vihetsz magaddal derítőlapot is. A derítőlapot derékmagasságban tartva és a fotó szereplői felé irányítva visszaverhetsz némi természetes fényt az arcukra, kitöltve így az árnyékokat.

Az arcokon kívül mással is lehet gond, ha a ragyogó vagy közvetlen napsütésben nagyon világos területek vannak a jelenetben, amelyek miatt nehéz a megfelelő exponálás. Ilyen körülmények között legjobb a fényképezőgép Szpot fénymérés üzemmódjának használata, amely a jeleneten belül egyetlen pontról végzi a mérést. Miután elvégezted a mérést erről a „szpotról”, a fényképezőgép úgy állítja be az expozíciót, hogy ez a terület középtónusú legyen (a fények és az árnyékok közötti tónusok). A Szpot fénymérés az Automatikus expozíció-rögzítés funkcióval együtt is használható. Ez lehetővé teszi, hogy a „szpotot” arra a területre állítsd be, ahonnan mérni kívánsz, majd „rögzítsd” az expozíciót. Így újrakomponálhatod majd a képet.

Állítsd szolgálatodba az időjárást!

Egy frissen házasodott pár áll egy kis fekete templom fehér ajtajában. Mögöttük egy szivárvány látható a szürke égen.

Az időjárás kiszámíthatatlan lehet, ezért Steph azt javasolja, hogy fogadd el az adott körülményeket, és próbáld a legjobbat kihozni belőlük fotózáskor. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel készült, 40 mm, 1/320 sec, f/7.1 és ISO100 beállításokkal. © Zakas Photography

Bár lehet, hogy az általad fotózott pár nem olyan extrém időjárási viszonyok között kel egybe, mint amilyenek Izlandon vannak, de azért előfordulhat hideg és nedves időjárás a nagy napon. „Itt néha olyan erős a szél, hogy kitöri az autók szélvédőit” – számol be Steph.

A zord időjárásban való felvételkészítés titka, hogy az időjárással együtt kell dolgozni, nem ellene. Egy szeles nap például hasznos lehet a fátyol vagy az uszály részleteinek megmutatására. „Ha hóesést jósolnak vagy jön egy zápor, akkor imádok nagy látószögű lencsét használni, hogy megörökítsem” – mondja Steph. „Ha cseppek esnek a szélekre, majd rájuk vetül a fény, az igazán látványos hatást kelt.” Ne vegye el a kedved a fotózástól, ha nem tökéletes az időjárás – a nagy napra úgy kell emlékezni, amilyen volt.

Intenzív esőben vagy hófúvásban Steph általában körülbelül egy percen át készít felvételeket, majd beküldi a menyasszonyt és a vőlegényt felmelegedni. „A lényeg, hogy a legtöbbet hozd ki abból az időből, ami a rendelkezésedre áll” – mondja. Ha kezdőként fotózol hidegben, akkor még fontosabb, hogy a beállításokat begyakorold és kísérletezz velük még a nagy nap előtt, hogy gyorsan tudj majd dolgozni velük. Hasznos lehet néhány tesztfotót is készíteni, mielőtt megkéred a párt, hogy lépjen színre.

Steph azt is javasolja, hogy legyenek nálad gyorsan száradó törlőrongyok az objektívek letörléséhez, valamint fűthető kézmelegítők, amelyek gondoskodnak róla, hogy az ujjaid ne fagyjanak le és kezelni tudd a funkciógombokat. Amikor hidegben fotózol, érdemes plusz akkumulátorokat is magaddal vinni, mivel a hidegben hamarabb lemerülnek az akkumulátorok.

Akár egy mikroesküvőt fotózol látványos környezetben, akár egy laza eseményt csak néhány közeli családtaggal és baráttal, ha követed ezeket a tanácsokat és tippeket, akkor megörökítheted a varázslatos nap örömét és érzéseit.

Írta: Loren Cotter

Kapcsolódó cikkek

 • A SZERKESZTÉS ALAPJAI

  Különleges képek szerkesztése

  Az alábbi egyszerű fotószerkesztési tippekkel még jobbá teheted a különleges alkalmakról készített képeidet.

 • ESKÜVŐI FOTÓZÁS

  Nyomtasd ki az esküvődet!

  Az egyedi papíroktól a rusztikus táblákig számtalan kreatív ötlettel teheted még egyedibbé a nagy napot.

 • ESKÜVŐI FOTÓZÁS

  Legyen minden tökéletes a nagy napon!

  Gondoskodj róla, hogy az ifjú párról készült fotók felejthetetlen módon örökítsék meg a boldog pillanatokat: útmutató az esküvői fotózás etikettjéhez.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI / SZABADTÉRI FOTÓZÁS

  Tippek szélsőséges időjárási körülmények melletti fotózáshoz

  Akár a felszerelésed szeretnéd megóvni, akár saját védelmedről gondoskodnál, bevált tippjeinket és trükkjeinket követve elsajátíthatod a szélsőséges időjárási viszonyok melletti fotózás alapjait.