Elképesztő, hogy némi kreativitással mi mindent alakíthatsz lenyűgöző nyomtatott műalkotássá. Ebben az útmutatóban átvesszük, hogy hogyan hozhatod létre saját mókás, ételalapú alkotásaidat, hogyan örökítheted meg az eredményt a fényképezőgépeddel, illetve hogyan készíthetsz élénk nyomatokat, amelyekkel méltó módon mutathatod be a munkádat. Ebben a szórakoztató projektben akár az egész családod is részt vehet – valószínűleg mindenből van otthon, amire csak szükségetek lehet, a munka befejeztével pedig egy jót nasizhattok az elkészült egészséges műremekből.
KREATÍV NYOMTATÁS
Játssz az étellel: egészséges, ehető fotóprojektek, amelyeket kinyomtathatsz és bekeretezhetsz
1. Az ételek kiválasztása
Gyűjts össze néhány színes ételt a mókás arcokhoz. A friss gyümölcsök és zöldségek a legideálisabbak – nem csak színesek és könnyen formázhatók, hanem az egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez is tökéletesek. A paradicsom, a paprikafélék, az eper és a sárgarépa valódi színkavalkádot teremt, míg az apróbb bogyós gyümölcsök és héjasok a szemek és egyéb arcvonások elkészítésénél lehetnek a segítségedre. Szétszórható ételeket, például szárított lencsét vagy magvakat is használhatsz. Bizonyos ételek, például a bagel és a palacsinta eleve arcformájú, így a gyerekek némi előnnyel láthatnak neki az étel témájú alkotások elkészítésének.
2. Az ételek elrendezése
Most jön a legjobb rész. Tereld össze a családot, fogjatok egy tányért, és rendezzétek el rajta az ételeket úgy, hogy egy arcot, egy teljes figurát vagy bármilyen tetszőleges formát alkossanak. Olyan színeket válassz, amelyek kiegészítik egymást vagy kontrasztban állnak egymással. Azt is érdemes észben tartanod, hogy bizonyos friss élelmiszerek hamarabb megbarnulnak, mint a többi, így az alma- vagy banánszeleteket hagyd a végére. Ami a tányérokat és az evőeszközöket illeti, a legjobb, ha különböző egyszínű tányérokat használsz. Kerüld a bonyolult mintákkal díszített tányérokat, mivel ezek elvonhatják a figyelmet az ételről. Legyen kéznél egy kés és egy vágódeszka az ételek feldarabolásához, valamint a finomabb részletek kialakításához.
3. Szendvicsépítés
Alakíts át egy mindennapi harapnivalót valamilyen lenyűgöző építménnyé, mint amilyen az itt látható Big Ben szendvicstornyunk. Kenyérből, kekszekből, gabonapelyhekből és süteményekből könnyű építeni – a bennük rejtőző sasliknyársak pedig megakadályozzák, hogy az építmény felboruljon. A gyerkőcök remekül fognak szórakozni a saját híres nevezetességük felépítésével, és pont ugyanolyan örömmel fogják lerombolni, hogy aztán megebédelhessenek belőle.
4. A felvétel előkészítése
Ha a műremek elkészült, kapd fel a fényképezőgépedet, és készítsd elő a felvételt. Ha fentről lefelé fotózol, egy színes papírt a tányér alá helyezve élénk hátteret adhatsz a képnek. Olyan papírt válassz, amelynek a színe kontrasztban áll a tányéron lévő ételekkel. Ha van állványod, azt is használhatod a kép elkészítéséhez. Az állványnak köszönhetően hosszabb záridők mellett fotózhatsz, ezáltal pedig alacsonyabb ISO-értéket is használhatsz, így kevesebb zaj keletkezik a képeken. Ha nincs állványod, természetesen kézből is fotózhatsz, de előfordulhat, hogy magasabb ISO-értéket kell használnod. Ha a fényképezőgépedet egy állványon rögzíted, szabadabban módosíthatod a kép kompozícióját.
5. Az ablakon beszűrődő fény használata
Az ablakon beszűrődő fény ideális az ilyen típusú csendéletfotózáshoz. Az ablakok nyújtotta természetes megvilágítás lágy, egyenletes fénybe borítja az ételeket. Válassz egy nagy ablakhoz közeli helyet – de ne feledd, hogy kerülnöd kell a közvetlen napfényt –, és kísérletezz egy kicsit, hogy a fentről jövő vagy az egyik oldalra vetülő fény-e a megfelelőbb. Ha úgy találod, hogy valamelyik oldalon túl erős a fény, egy derítőlap vagy egy fehér papír segítségével a másik oldalról visszaverheted a fényt az árnyékokra.
6. A fényképezőgép beállításainak kiválasztása
Bármilyen fényképezőgép-beállítást használhatsz, amivel magabiztosan tudsz dolgozni, azonban létezik egy praktikus alapexpozíciós beállítás az állvánnyal készített felvételekhez: állítsd a fényképezőgépet Rekesz-előválasztás (Av) üzemmódba, és használj közepes, például f/8-as rekeszértéket, majd állítsd az ISO-értéket 100-ra. A fényképezőgép meghatározza helyetted az ideális záridőt. Ezekkel a beállításokkal a záridő valószínűleg elég hosszú lesz, így ha azt szeretnéd, hogy a fényképezőgép ne mozduljon be a zár kioldásakor, állíts be egy 2 másodperces időzítőt, vagy készítsd el a felvételt távolról, a mobileszközödre telepített Canon Camera Connect alkalmazás használatával.
7. Felkészülés a nyomtatásra
Ha lefényképezted az alkotásaidat, miért ne készíthetnél belőlük nyomatokat? A Canon Easy-PhotoPrint Editor alkalmazás segítségével egyszerűen előkészítheted a képeket a nyomtatáshoz. Vidd át a képeket az okostelefonodra a Canon Camera Connect alkalmazás vagy az image.canon használatával, majd nyisd meg a képeket az Easy-PhotoPrint Editor alkalmazásban, válaszd ki a papírméretet, és tüntesd el az egyenetlen széleket a kivágás funkcióval. A számtalan különböző szűrővel pedig a tónusok javításáról gondoskodhatsz. Ügyelj arra, hogy a Nyomtatási beállításoknál a megfelelő hordozótípust válaszd ki (Matt vagy Fényes), a nyomtatási minőséget pedig a Legjobb értékre állítsd. Érdemes elmenteni egy nyomtatási előbeállítást is – az Előbeállítás legördülő menüben –, így a többi étel témájú alkotásodon is egyetlen kattintással alkalmazhatod ugyanazokat a nyomtatási beállításokat.
8. Nyomtatás és keretezés
Tölts be néhány matt fotópapírt a nyomtatóba, és indítsd el a nyomtatást. Ha elkészültél, akár be is keretezheted a nyomatokat. Kipróbálhatod a Canon mágneses fotópapírt is, és felragaszthatod az alkotásaidat a hűtőre, de a Canon SELPHY Square QX10 segítségével közvetlenül négyzet alakú, felragasztható fotópapírra is nyomtathatsz! Kollázsba foglalt, színpompás mesterműveid fantasztikusan mutatnak majd a falon vagy a kandallópárkányon, és mi is állíthatna méltóbb emléket ennek az „ételművészettel” töltött, vidám délutánnak?
Írta: James Paterson
Kapcsolódó cikkek
-
ÉTEL
Hogyan fotózz ételeket profi módon
Kóstolj bele Yasmin Albatoul ételfotózási útmutatójába, hogy tökéletesen elsajátítsd a komponálási módszereket, a kellékek rejtett használatát és a különféle technikákat, amelyekkel élettel telibbé teheted a képeidet.
-
ÉTELEK FOTÓZÁSA
Így válhatsz ételfotós influenszerré
Ételfotózási tippek Yasmin AlBatoul Instagram-influenszertől és Canon nagykövettől.
-
NYOMTATÁSI TIPPEK
Nyomtasd ki a saját receptkönyvedet!
Natasha Alipour-Faridani véleménye arról,hogy hogyan fényképezz és nyomtasd ki a saját receptkönyved.
-