KREATÍV NYOMTATÁS

Játssz az étellel: egészséges, ehető fotóprojektek, amelyeket kinyomtathatsz és bekeretezhetsz

Készíts fotós műalkotásokat hétköznapi ételek felhasználásával.
Egy fiatal lány ételekből készít arcot egy tányérra.

Elképesztő, hogy némi kreativitással mi mindent alakíthatsz lenyűgöző nyomtatott műalkotássá. Ebben az útmutatóban átvesszük, hogy hogyan hozhatod létre saját mókás, ételalapú alkotásaidat, hogyan örökítheted meg az eredményt a fényképezőgépeddel, illetve hogyan készíthetsz élénk nyomatokat, amelyekkel méltó módon mutathatod be a munkádat. Ebben a szórakoztató projektben akár az egész családod is részt vehet – valószínűleg mindenből van otthon, amire csak szükségetek lehet, a munka befejeztével pedig egy jót nasizhattok az elkészült egészséges műremekből.

1. Az ételek kiválasztása

Különböző, tálakban elrendezett gyümölcsök, zöldségek és pékáruk egy tálcán.

Rohamozd meg a hűtőszekrényt, és keress olyan színes gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb ételeket, amelyekből arcvonásokat készíthetsz – például spagettit a hajhoz, epret az ajkakhoz vagy mazsolát a szemekhez.

Egy anya és két gyermeke ételekből készítenek arcot egy zöld tányérra.

A különböző ételekkel kísérletezgetve útközben is módosíthatod a dizájnt.

Gyűjts össze néhány színes ételt a mókás arcokhoz. A friss gyümölcsök és zöldségek a legideálisabbak – nem csak színesek és könnyen formázhatók, hanem az egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez is tökéletesek. A paradicsom, a paprikafélék, az eper és a sárgarépa valódi színkavalkádot teremt, míg az apróbb bogyós gyümölcsök és héjasok a szemek és egyéb arcvonások elkészítésénél lehetnek a segítségedre. Szétszórható ételeket, például szárított lencsét vagy magvakat is használhatsz. Bizonyos ételek, például a bagel és a palacsinta eleve arcformájú, így a gyerekek némi előnnyel láthatnak neki az étel témájú alkotások elkészítésének.

2. Az ételek elrendezése

Ételekből, többek között uborkából, narancsból és almából készült figura egy fehér tányéron.

Az ételekből formázott arcok elkészítése igen szórakoztató lehetőség arra, hogy a családot is bevonhasd az alkotásba, munka közben pedig a hozzávalókból is csipegethettek. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektívvel és 1,3 mp, f/8, ISO 100 beállításokkal készült.

Most jön a legjobb rész. Tereld össze a családot, fogjatok egy tányért, és rendezzétek el rajta az ételeket úgy, hogy egy arcot, egy teljes figurát vagy bármilyen tetszőleges formát alkossanak. Olyan színeket válassz, amelyek kiegészítik egymást vagy kontrasztban állnak egymással. Azt is érdemes észben tartanod, hogy bizonyos friss élelmiszerek hamarabb megbarnulnak, mint a többi, így az alma- vagy banánszeleteket hagyd a végére. Ami a tányérokat és az evőeszközöket illeti, a legjobb, ha különböző egyszínű tányérokat használsz. Kerüld a bonyolult mintákkal díszített tányérokat, mivel ezek elvonhatják a figyelmet az ételről. Legyen kéznél egy kés és egy vágódeszka az ételek feldarabolásához, valamint a finomabb részletek kialakításához.

3. Szendvicsépítés

Anya és fia egy, a londoni Big Ben óratornyot megtestesítő ételtornyot készít.

A nevezetességek és tornyok elkészítése egy egyszerű és szórakoztató módja a család bevonásának.

A londoni Big Ben óratorony kenyérből, sajtból és uborkából készült szobra.

Merj nagyot álmodni, és készítsd el a kedvenc ismert nevezetességedet ételekből – nézd csak ezt a Big Ben előtt tisztelgő alkotást! A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektívvel és 1 mp, f/5.6, ISO 100 beállításokkal készült.

Alakíts át egy mindennapi harapnivalót valamilyen lenyűgöző építménnyé, mint amilyen az itt látható Big Ben szendvicstornyunk. Kenyérből, kekszekből, gabonapelyhekből és süteményekből könnyű építeni – a bennük rejtőző sasliknyársak pedig megakadályozzák, hogy az építmény felboruljon. A gyerkőcök remekül fognak szórakozni a saját híres nevezetességük felépítésével, és pont ugyanolyan örömmel fogják lerombolni, hogy aztán megebédelhessenek belőle.

4. A felvétel előkészítése

Gyermekét tartó anya, aki állványra helyez egy fényképezőgépet, hogy felülnézetből fényképezhesse le a tányéron lévő, arcot formázó ételeket.

Kapcsold be az érintőgombos zárkioldást (ha a fényképezőgéped rendelkezik ezzel a funkcióval), ezáltal ugyanis a gyerkőcök a kijelző megérintésével egy lépésben végezhetik el a fókuszálást és a kép elkészítését.

Egy Canon-fényképezőgép változtatható képszögű kijelzője, rajta egy tányér étel lefotózásához beállított, 2 másodperces időzítővel.

A 2 másodperces időzítő használatával elkerülheted, hogy az exponálógomb megnyomásakor a fényképezőgép bemozduljon. Így a felvétel elkészítése előtt a fényképezőgépnek van ideje stabilizálódni.

Ha a műremek elkészült, kapd fel a fényképezőgépedet, és készítsd elő a felvételt. Ha fentről lefelé fotózol, egy színes papírt a tányér alá helyezve élénk hátteret adhatsz a képnek. Olyan papírt válassz, amelynek a színe kontrasztban áll a tányéron lévő ételekkel. Ha van állványod, azt is használhatod a kép elkészítéséhez. Az állványnak köszönhetően hosszabb záridők mellett fotózhatsz, ezáltal pedig alacsonyabb ISO-értéket is használhatsz, így kevesebb zaj keletkezik a képeken. Ha nincs állványod, természetesen kézből is fotózhatsz, de előfordulhat, hogy magasabb ISO-értéket kell használnod. Ha a fényképezőgépedet egy állványon rögzíted, szabadabban módosíthatod a kép kompozícióját.

5. Az ablakon beszűrődő fény használata

Nő fényképez egy ételekből álló tornyot egy nagy ablakhoz állított állványra helyezett fényképezőgéppel.

Ha a fényképezőgépedet egy nagy ablak közelében állítod fel, remekül kihasználhatod a lágy fényt a csendéletekről készült fotóidhoz.

Egy kislány, aki egy kék papírlapot tart fel a Big Bent formázó ételtorony mögött.

Egy papírlap feltartásával kellemes, természetes hátteret alkothatsz, miközben továbbra is a téma marad a középpontban.

Az ablakon beszűrődő fény ideális az ilyen típusú csendéletfotózáshoz. Az ablakok nyújtotta természetes megvilágítás lágy, egyenletes fénybe borítja az ételeket. Válassz egy nagy ablakhoz közeli helyet – de ne feledd, hogy kerülnöd kell a közvetlen napfényt –, és kísérletezz egy kicsit, hogy a fentről jövő vagy az egyik oldalra vetülő fény-e a megfelelőbb. Ha úgy találod, hogy valamelyik oldalon túl erős a fény, egy derítőlap vagy egy fehér papír segítségével a másik oldalról visszaverheted a fényt az árnyékokra.

6. A fényképezőgép beállításainak kiválasztása

Egy felülnézeti fotózáshoz beállított, állványon rögzített Canon fényképezőgép hátulja.

Bizonyos állványok – mint például ez is – vízszintesen kihúzható középső oszloppal rendelkeznek, amely rendkívül hasznos, ha a fényképezőgépet közvetlenül az étel fölött szeretnéd elhelyezni.

Fűszoknyát viselő nő képére vágott és formázott banán egy sárga pöttyös fekete tányéron.

Egy kis kreatív kísérletezés után az ételekkel készített alkotásaid nem is hasonlítanak majd arra az ételre, amelyből készültek – akár csak ez a banánból készült, táncoló nő. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektívvel és 1,3 mp, f/8, ISO 100 beállításokkal készült.

Bármilyen fényképezőgép-beállítást használhatsz, amivel magabiztosan tudsz dolgozni, azonban létezik egy praktikus alapexpozíciós beállítás az állvánnyal készített felvételekhez: állítsd a fényképezőgépet Rekesz-előválasztás (Av) üzemmódba, és használj közepes, például f/8-as rekeszértéket, majd állítsd az ISO-értéket 100-ra. A fényképezőgép meghatározza helyetted az ideális záridőt. Ezekkel a beállításokkal a záridő valószínűleg elég hosszú lesz, így ha azt szeretnéd, hogy a fényképezőgép ne mozduljon be a zár kioldásakor, állíts be egy 2 másodperces időzítőt, vagy készítsd el a felvételt távolról, a mobileszközödre telepített Canon Camera Connect alkalmazás használatával.

7. Felkészülés a nyomtatásra

Négy ételfotóból álló kollázs, amely a Canon Easy-PhotoPrint Editor alkalmazással készült.

A Canon Easy-PhotoPrint Editor alkalmazással a különálló képek kinyomtatása mellett egyszerűbb kollázsokat is készíthetsz.

Ha lefényképezted az alkotásaidat, miért ne készíthetnél belőlük nyomatokat? A Canon Easy-PhotoPrint Editor alkalmazás segítségével egyszerűen előkészítheted a képeket a nyomtatáshoz. Vidd át a képeket az okostelefonodra a Canon Camera Connect alkalmazás vagy az image.canon használatával, majd nyisd meg a képeket az Easy-PhotoPrint Editor alkalmazásban, válaszd ki a papírméretet, és tüntesd el az egyenetlen széleket a kivágás funkcióval. A számtalan különböző szűrővel pedig a tónusok javításáról gondoskodhatsz. Ügyelj arra, hogy a Nyomtatási beállításoknál a megfelelő hordozótípust válaszd ki (Matt vagy Fényes), a nyomtatási minőséget pedig a Legjobb értékre állítsd. Érdemes elmenteni egy nyomtatási előbeállítást is – az Előbeállítás legördülő menüben –, így a többi étel témájú alkotásodon is egyetlen kattintással alkalmazhatod ugyanazokat a nyomtatási beállításokat.

8. Nyomtatás és keretezés

Fiatal lány figyeli, ahogy egy Canon PIXMA TS8351 nyomtató ételekből formázott arcok színes képeit nyomtatja.

A Canon PIXMA TS8350 sorozat ideális a számítógépről vagy telefonról való vezeték nélküli nyomtatáshoz, és a segítségével élénk, részletes nyomatokat készíthetsz. Erre a feladatra a Canon PIXMA termékcsalád összes további tagja is alkalmas.

Egy fiatal lány ételekből formázott arcok képeiből készített, bekeretezett kollázst helyez egy kandallópárkányra.

Ha a nyomtatás után bekeretezed az elkészült képet, egy egyedi műalkotással díszítheted a falat vagy a kandallópárkányt.

Tölts be néhány matt fotópapírt a nyomtatóba, és indítsd el a nyomtatást. Ha elkészültél, akár be is keretezheted a nyomatokat. Kipróbálhatod a Canon mágneses fotópapírt is, és felragaszthatod az alkotásaidat a hűtőre, de a Canon SELPHY Square QX10 segítségével közvetlenül négyzet alakú, felragasztható fotópapírra is nyomtathatsz! Kollázsba foglalt, színpompás mesterműveid fantasztikusan mutatnak majd a falon vagy a kandallópárkányon, és mi is állíthatna méltóbb emléket ennek az „ételművészettel” töltött, vidám délutánnak?

Írta: James Paterson

Kapcsolódó termékek

 • Otthoni nyomtatók

  SELPHY SQUARE QX10

  Őrizd meg különleges emlékeidet gyönyörűen elkészített nyomatok formájában, amelyeket bárhol, vezeték nélkül kinyomtathatsz.
 • Tintasugaras nyomtatók

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Vigyél több kreativitást és interaktivitást a nyomtatásba, próbáld ki a Canon MG-101 mágneses fotópapírját.
 • Tintasugaras nyomtatók

  Matte Photo Paper MP-101

  A Matte Photo Paper fotópapír kiváló minőségben, matt felülettel jeleníti meg a fényképeket, grafikus és szöveges anyagokat. Kreatív célokra, például üdvözlőlapokhoz, reklámokhoz és papírdíszekhez is használható.
 • Tintasugaras nyomtatók

  Glossy Photo Paper GP-501

  A beépített Wi-Fi jóvoltából és az AirPrint-támogatásnak köszönhetően nyomtathatsz okostelefonról, táblagépről és Apple készülékekről.
 • Kapcsolódó cikkek