designing a gallery danielle de lange

5 fényképelrendezési tipp az otthonodba

Minden eddiginél egyszerűbbé vált az élet értékes pillanatainak megörökítése, de valójában a legtöbben online tároljuk, vagy a fényképezőgépünkön, telefonunkon hagyjuk fényképeinket, és semmit nem kezdünk velük. A szeretteinkről készült fényképeket, életünk fontos állomásait, valamint az emlékezetes és kalandos kirándulásokat érdemes megbecsülni, ráadásul ezek tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy igazán magunkévá tegyünk egy helyiséget.

Összefogtunk Danielle de Lange-gal, a The Style Files enteriőrszakértőjével és bloggerével, hogy öt tippet adjunk arra, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a kedvenc fényképekből, és jól megérdemelt helyet biztosítani nekik az otthonodban:

© Danielle de Lange

1. tipp: A fényképek rendszerezése és kiválogatása

Számos egyszerű, de egyben tetszetős módja van annak, hogy kiéld kreativitásodat a kinyomtatott fényképeken, de először rendszerezned kell őket. Ezt könnyen megteheted, ha rendszeresen feltöltöd a fényképeidet, és közben törlöd a rosszakat egy felhőalapú szolgáltatást használva. Biztonságos tárhelyül szolgál a képeidnek, ráadásul minden egyes adag feltöltésekor csoportosítja azokat, így később sokkal egyszerűbben fogod megtalálni a legjobb felvételeidet.

Válassz gazdag, élénk és fantáziadús képeket, melyek eltérnek a szokásostól, gondolj arra, milyen történetet szeretnél elmondani, és fejezd ki mindezt a kiválasztott képekkel. Ez bármilyen fali tablót vagy fotókönyvet sokkal izgalmasabbá fog tenni, és azonnal feleleveníti a nyaralás során átélt kalandok dédelgetett emlékeit.

© Danielle de Lange

2. tipp: A keret kiválasztása

Az általad választott kerettel szintén jellegzetessé teheted a fényképtablódat. Sokkal tetszetősebbnek tűnik a fényképfal, ha a keretek illenek egymáshoz, és ezt úgy lehet a legegyszerűbben elérni, ha egy színhez vagy témához ragaszkodunk. Például dönthetsz úgy, hogy csak fekete vagy csak fából készült kereteket használsz. Ha igazán lenyűgözővé szeretnéd tenni a falat, gondolkodj a szokásostól eltérően, kísérletezz fémekkel, kerámiákkal vagy egymástól elütő színekkel.

Természetesen az a legjobb az otthon nyomtatott fényképekben, hogy könnyen tudsz egyik méretről a másikra váltani, azaz választhatsz egy kis, közepes vagy nagy méretű keretekből álló válogatást is, mely szintén megcsillogtatja egyedi stílusodat. A Canon PIXMA MG7750 többféle méretben (A4, A5, 20×25 cm, 10×15 cm, 13×18 cm) tud nyomtatni, melyek sokféle hagyományos fényképkeret-méretnek megfelelnek. Próbálj meg nyomtatott matt fényképet helyezni egy üveg nélküli keretbe, hogy különlegessé tedd a tablódat.

© Danielle de Lange

3. tipp: Képtár tervezése

A képtárakkal tökéletesen be lehet mutatni a családi pillanatokat, miközben azonnal új szintre emeljük velük az otthoni lakberendezést. A fényképek nyomtatása és a keretek kiválasztása után az elrendezés jelenti a következő izgalmas feladatot.

Először a padlón helyezd el a kereteket, és addig pakolgasd őket, amíg meg nem találod a tökéletes elrendezést. Aztán válaszd ki a központi képet (melynek szemmagasságban kell a falra kerülnie), és kezdd el e köré rendezni a többit. Ha azonos távolságot tartasz a keretek között, szimmetrikus hatást érhetsz el. Ha meg vagy elégedve az eredménnyel, egyesével helyezd fel a falra a kereteket.

© Danielle de Lange


4. Tipp: Légy még kreatívabb

A fényképek kihelyezésének nem kell mindig összekapcsolódnia keretek használatával. A családi emlékek megjelenítésének másik kreatív módja az, ha elkészíted a saját mágneses matricáidat. Könnyen elérheted ezt, ha kinyomtatod a fényképeket, és tapadós mágneses szalagot teszel a hátukra.

Ezt követően a te kezedben van a döntés. Ragaszd például a hűtőre a fényképeket, hogy a nap során bármikor megcsodálhasd őket, vagy használj krétatábla-festéket mágneses réteggel, és készíts egy óriási, mágneses tablót. Még szórakoztatóbbá teheted az alkotásodat, ha olyan táblát használsz, melyre írni is lehet.

© Danielle de Lange

5. tipp: A gyerekrajzok megbecsülése

A szülők imádják a gyerekrajzokat, de a legtöbben már nem tudják hova helyezni ezeket, a rajzokból és festményekből álló halom pedig egyre nagyobb lesz. Ha lefényképezzük a gyerekek alkotásait, akkor megtarthatjuk azok digitális változatát, és elrakhatjuk a papírkupacot. Ezzel együtt újraméretezhetjük az eredeti alkotást, és kisebb méretben függeszthetjük ki a nagyobb darabokat. Miért ne készítenénk kollázst a gyerekek alkotásaiból? Helyezzünk egy nagy keretbe több kisebb méretű fényképet, mely a műveket ábrázolja. Vagy olyan fali galériát is létrehozhatunk, melyben különféle méretű keretek kapnak helyet (lásd a 2. tippet).

Jó szórakozást! Ne feledd, hogy a fényképek kihelyezése fantasztikus alkalmat ad arra, hogy jellegzetesebbé tedd a faladat, és felidézd a szeretteiddel töltött emlékezetes pillanatokat.

Danielle blogján még több tippet olvashatsz arról, hogyan tedd stílusosabbá az otthonodat.