KREATÍV NYOMTATÁS

Játék az étellel: hogyan őrzi meg Paperboyo a dolgok frissességét?

Rich McCor, a Paperboyo Instagram-fiók mögött rejtőző kreatív elme a papírfigurák iránt érzett szenvedélyéről mesél, és elmondja, hogyan segített neki a Canon SELPHY Square QX10 a lenyűgöző, étel témájú alkotások életre hívásában.
Levegőben lebegő citrom egy szerválni készülő teniszezőről készült, kinyomtatott illusztráció felett. Az effektus azt a látszatot kelti, mintha a teniszező a citromba készülne beleütni.

„Azért csinálom ilyen szenvedéllyel ezt az egészet, mert úgy találtam rá az ide vezető útra, hogy egyszerűen csak követtem azokat a dolgokat, amelyek felkeltették a kíváncsiságomat” – magyarázza Rich McCor. „A lényeg az volt, hogy eddig soha nem látott, szokatlan és ötletes módon örökítsem meg a világot, miközben arra is lehetőséget kaptam, hogy felfedezzem a szülővárosomat, Londont.”

Rich, a nagy népszerűségnek örvendő Paperboyo Instagram-fiók mögött rejtőző brit művész számára hobbija, azaz a fényképészet, valamint a papírfigurák ötvözése eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a saját képzelőerejét beindító, eredeti tartalmakat hozzon létre. Legikonikusabb munkáin fekete papírból kivágott formákat tart London nevezetességei elé, ezzel ügyes illúziót teremtve.

„A szelfibotok idején volt, és amikor az Instagram-hírfolyamok elkezdtek általánossá válni” – mondja Rich. „A célom az volt, hogy klisék helyett egy egyedi stílust alakítsak ki, így papírfigurák különböző változataival kezdtem kísérletezni.”

Mostanra, több mint öt évvel később Rich tevékenysége egyszerű hobbiból bámulatos karrierré vált. Kiadott egy „Around the World in Cut-Outs” (Kivágott formákkal a világ körül) című könyvet, számos nagy márkával, többek között a Disney®-vel is együttműködött, és olyan életstílust folytat, amelynek keretében még 2020 előtt beutazta az egész világot.

Sikerét illetően Rich a következőket mondja: „Ami egy sima kis esti és hétvégi hobbinak indult, az mára olyan karrierré nőtte ki magát, amely lehetővé tette, hogy a világot beutazva, játékossággal kereshessem a kenyeremet.”

Kreativitás a Canon SELPHY Square QX10 nyomtatóval

Egy Canon SELPHY Square QX10 nyomtató nyomatok és megjegyzésekkel ellátott koncepciórajzok gyűrűjében.

„Rögtön úgy voltam vele, hogy a Canon SELPHY Square QX10 készüléket ne csupán egy nyomtatónak lássam, mivel ez nyilvánvaló, és senkinek nem kell külön elmondani, hogy csodálatos képeket tud nyomtatni” – mondja a kreatív fotósként tevékenykedő Rich McCor, azaz Paperboyo.

Egy Canon SELPHY Square QX10 nyomtató színes illusztrációt nyomtat, amelyen egy rózsaszín hajú fiatal lány szerepel, akinek az arcát rágógumi borítja.

A vezeték nélküli, hordozható Canon SELPHY Square QX10 készülékkel másodpercek alatt nyomtathatsz hatásos, kiváló minőségű nyomatokat.

Most a csaknem félmillió Instagram-követővel büszkélkedő Rich új szintre emeli elképzeléseit. Legújabb projektje lehetővé tette számára, hogy kreativitását a Canon SELPHY Square QX10 segítségével fejezze ki: az ételek köré összpontosuló témát rajzfilmfigurákat ábrázoló nyomatokkal, valamint egy jó adag Paperboyo-féle eredetiséggel ötvözte.

Rich tudta, hogy a Canon SELPHY Square QX10 készülékkel életteli fotókat nyomtathat, azonban szeretett volna megpróbálkozni az illusztrációval, hogy még vibrálóbb színhatást érhessen el. Rich az Adobe® Photoshop® használatával készítette el animációit, amelyeket ezután egy stock fotó alkotta háttér előtt helyezett el, majd az alkotást exportálta az okostelefonjára, és távolról, a SELPHY Photo Layout alkalmazás segítségével nyomtatta ki.

Játék a kreatív értelmezéssel

A tomato is suspended in the air in front of an illustrated print of a boxer. The effect makes it look as if the boxer's left glove is reaching out of the picture.

„A 2020-ban életbe lépő korlátozások miatt a munkámnak, valamint azoknak a környezeteknek is át kellett alakulniuk, ahol a képeimet készítem” – mondja Rich. A művész továbbra is szeretett volna módot találni kreativitása határainak átlépéséhez, így figyelme hamarosan az otthoni környezete felé fordult. „Ahelyett, hogy nevezetességekkel és látnivalókkal dolgoznék, most a konyhai vágódeszkán vagy az íróasztalomon próbálok ki új ötleteket. Az alkotásaim fokozatosan egyre sokrétűbbé váltak, így logikus lépésnek tűnt, hogy az árnyalakokon túllépve az illusztrációs készségeimet is bevessem, vagyis színes és még részletesebb karaktereket hozzak létre.”

„Amikor azzal a kihívással szembesültem, hogy ételekkel mutassam meg a kreativitásomat, azt rögtön úgy értelmeztem, hogy ’játsszak az étellel’ – erről pedig automatikusan a sportok jutottak eszembe, valamint hogy hogyan cserélhetném ételekre a sportfelszereléseket” – meséli Rich két, nemrégiben megjelent rövid animációjára utalva: az egyikben a teniszlabda helyett egy citrom szerepel, a másikban pedig egy paradicsom veszi át a bokszkesztyű szerepét.

Két kéz egy lovagról és egy sárkányról készült nyomatot tart egy kávéscsésze két oldalán. A kávé tetején lévő hab azt a látszatot kelti, mintha a sárkány tüzet okádna.

A Canon SELPHY Square QX10 készülékkel egyenesen az okostelefonodról nyomtathatsz – az írható szegéllyel rendelkező, négyzet alakú nyomatok éppen ideális méretűek voltak ahhoz, hogy Rich felhasználhassa őket a rendhagyó, étel témájú képeihez.

A kihíváshoz szolgáló inspiráció más formákban is megnyilvánult: szétpukkanó rágógumi egy figura arcán, vagy éppen a kávéhabban felsejlő mintázatok lángokként történő megjelenítése, amelyhez egy sárkány és egy lovag 68 mm-es, négyzet alakú nyomata csatlakozik. „Előveszek valami felismerhető dolgot, és egy kreatív csavarral érem el azt, hogy a néző meglepődjön” – mondja Rich. „Átálltam az animációkra és a környezetem is más, de a munkám középpontjában mindig a kreatív átalakulás koncepciója áll.”

Az ötletek véget nem érő keresésének fontossága

Színes illusztráció egy piros baseballsapkát viselő fiatal lányról, aki éppen egy hatalmas rózsaszín lufit fúj rágógumiból.

Rich számára Paperboyo lankadatlan népszerűségének titka, hogy ne féljünk kipróbálni új dolgokat.

Színes illusztráció egy piros baseballsapkát viselő fiatal lányról, akinek az egész arcát rózsaszín rágógumi borítja be.

„A rágógumi-átmenet csak egy jól időzített vágás eredménye” – magyarázza Rich. „Egy olyan sorozatot szerettem volna készíteni, amely lenyűgözi a nézőt, ugyanakkor nem váltja ki azt az érzést, hogy nem mindenki képes ilyesmit alkotni.”

Rich pontosan tudja, hogy a Paperboyóként elért siker fenntartásához folyamatosan újabb és újabb dolgokat kell kipróbálnia, még akkor is, ha közben hibákat követ el. „Véleményem szerint rendkívül fontos, hogy a feltörekvő művészek és alkotók tisztában legyenek azzal, hogy az igazán jó alkotásokig vezető úton rengeteg kudarc, hiba és pocsék alkotás vár rájuk” – mondja Rich. „Minden jó ötletemre jutott legalább tíz borzalmas ötlet, amelyeken át kellett rágnom magam, hogy végül felvillanjon az a szikra, amelyből megszülethetett egy sokkal jobb ötlet.”

A művészete iránt érzett szenvedélyének köszönhetően a hírfolyama tele van olyan fotókkal, amelyeket a közönsége egyenesen imád, és amelyekről nyomatokat szeretnének vásárolni. „Gyakran teszik fel nekem a kérdést: ’Hogyan lehetnék népszerűbb az Instagramon?’, szerintem azonban nem ez a megfelelő kérdés. Sokkal inkább az, hogy ’Hogyan találhatok valami olyasmit, amit szívvel-lélekkel tudok csinálni?’, én ugyanis ennek köszönhetően tudtam sikerre vinni ezt az egészet.

„Furcsa egy dolog, amikor van egy kedves kis hobbid, ami csak a tiéd, ahol minden kudarc, ugyanakkor minden siker is téged illet, majd ez egyszer csak egy olyan karrierré növi ki magát, ahol engedned kell, hogy mások véleménye formálja az általad létrehozott tartalmakat” – folytatja Rich. „Azért tudom továbbra is lekötni a közönségemet, mert sikerült átalakulnom és új irányokra lelnem, emellett nem győzöm eléggé hangsúlyozni: továbbra is imádom, amit csinálok, és minden nap alig várom, hogy egyedi tartalmakat találjak, illetve hozhassak létre.”


Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

  • Otthoni nyomtatók

    SELPHY SQUARE QX10

    Őrizd meg különleges emlékeidet gyönyörűen elkészített nyomatok formájában, amelyeket bárhol, vezeték nélkül kinyomtathatsz.
  • DSLR fényképezőgépek

    EOS 6D Mark II

    Akár ambiciózusabb projektet készítenél, vagy professzionálisan fotóznál, az EOS 6D Mark II megadja neked mindazt, amire szükséged lehet az elkövetkező, izgalmas lépések megtételéhez.
  • Objektívek DSLR fényképezőgépekhez

    EF 24-105mm f/4L IS II USM

    Azoknak, akik csak egy objektívet szeretnének magukkal vinni: ez az objektív lenyűgöző képminőséget és fejlett képstabilizálást nyújt.
  • Kapcsolódó cikkek

  • KREATÍV NYOMTATÁS

    Stíluskollázs nyomtatása azonnal

    Emeld új szintre kreatív projektjeidet, és ismerkedj meg a stíluskollázsok készítésének rejtelmeivel.

  • KREATÍV NYOMTATÁS

    Tablón az életed

    A Canon SELPHY Square QX10 készülékkel az élettered a saját stílusodhoz igazíthatod.

  • KREATÍV NYOMTATÁS

    Kísérletezz a nyomtatással

    Öt ok, amiért szükséged van egy kompakt fotónyomtatóra.

  • ÉTELEK FOTÓZÁSA

    Így válhatsz ételfotós influenszerré

    Ételfotózási tippek Yasmin AlBatoul Instagram-influenszertől és Canon nagykövettől.