Fekete-fehér fotózás

EOS-1D_X_Mark_II_Sample_Image_Scotts_17.jpg

Jonathan és Angela Scott

A fekete-fehér képeken a kompozíció, a kontraszt, az alak, a textúra és a forma játszik főszerepet. A monokróm fotózás időtálló minőségét az alábbi lépések betartásával érheted el.

Témák

EOS R Helen Bartlett Sample UK -0007.tif

Helen Bartlett – Canon nagykövet

Azokat a jeleneteket, amelyeken a színek hatása számít – például a naplementék esetében –, érdemes színesen hagyni, a fekete-fehér kezelés azonban rengeteg más témához lehet alkalmas. Nehéz felmérni, mihez passzol igazán az egyszínű kép, a hatás előnézeti megtekintéséhez azonban használható az Élő nézet kijelző.

Egyszínű képstílus

Háromféleképpen készíthetők fekete-fehér képek: állítsd a fényképezőgépet egyszínű felvételi módra, vagy rögzíts egy színes fényképet, és készíts belőle fekete-fehér másolatot a fényképezőgépben vagy egy külső szoftver segítségével. Ha a képet később alakítod át fekete-fehérre, meggondolhatod magad, bár a monokróm felvételkészítéssel időt takaríthatsz meg.

A Kreatív automatika (CA) móddal rendelkező fényképezőgépeken kiválasztható az Egyszínű hangulat opció. Ha jobban bele szeretnél szólni a képek megjelenésébe, válaszd ki a Kreatív zóna módok egyikét (Program (P), Rekesz-előválasztás (Av), Záridő-előválasztás (Tv), Manuális (M) vagy Izzó (B)), a Képstílus menüben pedig válaszd az Egyszínű lehetőséget. A Képstílus menüt a fényképezőgép főmenüjén keresztül érheted el, de a módosításokat a Gyorsvezérlés képernyőn is elvégezheted.

A képstílus testreszabása

Mint a többi Képstílus-opció esetében is, az Egyszínű beállítás testreszabásával különböző megjelenéseket érhetsz el. Ehhez jelöld ki a Képstílus menüben, majd nyomd meg az INFO gombot.

Szűrőeffektus

Az Egyszínű beállításra több egyedi lehetőség is jellemző: a Szűrőeffektus és a Színezés. Sok szín hasonlít egymásra, ha a szürke árnyalataivá alakítják őket, de a szűrőhatás a fényerő növelésével vagy csökkentésével segít kihangsúlyozni az adott színeket. Fényképezőgéped négy szűreffektussal rendelkezik: sárga, narancs, vörös és zöld. A saját színét mindegyik fényesebbé teszi, a többi színt pedig eltérő mértékben elsötétíti.

Sárga szűrő

Eredeti színes kép három sárga virágról.
Ugyanaz a kép a három virágról, de egyszínű változatban, szűrő nélkül.
Ugyanaz a kép a három virágról, de egyszínű változatban, sárga szűrővel.

Színes

Sárga szűrő

Ez kelti a legfinomabb hatást, ezért sokféle fotózási típushoz remekül alkalmazható. Például az izgalmasabb tájképhez növelheti a kontrasztot a kék ég és a fehér felhők között, valamint enyhén mérsékelheti a világos bőrtónusokat.

Narancssárga szűrő

Egy fiatalember eredeti színes portréja.
Ugyanaz a portré, de egyszínű változatban, szűrő nélkül.
Ugyanaz a portré, de egyszínű változatban, narancssárga szűrővel.

Színes

Narancssárga szűrő

A narancs szűrő jó választás lehet az építészet és a városképek megörökítéséhez, és kihangsúlyozhatja a téglafalakat. Ezen kívül a portrékon a sárga szűrőnél nagyobb mértékben enyhíti a bőrtónusokat és a bőrhibákat.

Vörös szűrő

Eredeti színes kép egy tájról.
Ugyanaz a kép a tájról, de egyszínű változatban, szűrő nélkül.
Ugyanaz a kép a tájról, de egyszínű változatban, vörös szűrővel.

Színes

Vörös szűrő

Erős kontrasztot generál, ami gyakran jön jól a nyári napokon készített fotóknál: a kék eget sötétebbé teszi, és kihangsúlyozza a felhőket. Az Egyszínű képstílus kontrasztparaméterének növelésével a hatás még erőteljesebbé tehető.

Zöld szűrő

Eredeti színes kép egy piros levélről.
Ugyanaz a kép a levélről, de egyszínű változatban, szűrő nélkül.
Ugyanaz a kép a levélről, de egyszínű változatban, zöld szűrővel.

Színes

Zöld szűrő

A zöld szűrő használatával akkor próbálkozz, amikor növényeket örökítesz meg, mivel kontrasztot teremthet a zöld lombok és a virágok, illetve az őszi falevelek között. A szabadtéri jeleneteken a fákat és a füvet is megvilágítja, de a kék eget is fényesebbé, ugyanakkor kevésbé drámai hatásúvá teszi.

Színezés

Fekete-fehér kép felhőkön átszűrődő napsugarakról, színezés nélkül.
Ugyanaz a kép szépia színezéssel.
Ugyanaz a kép kék színezéssel.
Ugyanaz a kép lila színezéssel.
Ugyanaz a kép zöld színezéssel.

Nincs

Zöld

A színezés használatával a monokróm képekhez színek adhatók. Négy opció közül lehet választani: szépia, kék, lila vagy zöld. A szűrők és a színezés kombinálásával lenyűgöző képek készíthetők.

A fekete-fehér fotók elkészítését követően ne felejtsd el a képstílust visszaállítani színesre, különben az azt követő képek is monokrómok lesznek.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek