AUTOFÓKUSZ

Fókusz a valóban fontos dolgokra

A fejlett Dual Pixel CMOS AF II autofókusz segítségével az EOS R6 felismeri és úgy követi a mozgó témákat, mint eddig egyetlen tükör nélküli fényképezőgép sem. Mindig az a rész lesz éles, amelynek élesnek kell lennie, így egyszer csak azon kapod majd magad, hogy teljes magabiztossággal fotózol, mivel tudod, hogy az EOS R6 profi módon végzi a dolgát.

A fényképezőgép autofókuszát DIGIC X processzor támogatja, amely a mélytanulásos mesterséges intelligenciát felhasználva ismeri fel és követi a téma szemét, arcát, fejét és testét. Profil készítésekor élesen tartja az arcokat, még akkor is, ha csak az egyik szem látható. És még ha az alanyod el is fordul egy pillanatra – például mikor egy dinamikus sporteseményt fotózol – az EOS R6 követi a fejét vagy a testét, hogy az arca fókuszban legyen, mikor visszafordul feléd.

Olyan sportesemények fotózásakor, amikor a játékosok hirtelen hátat fordíthatnak vagy sisakot kell viselniük, amely részben eltakarja az arcukat – például labdarúgó vagy jégkorong mérkőzéseken –, kulcsfontosságú hogy fényképezőgéped ne csak a játékos arcát, de a testét vagy a fejét is tudja követni.

Az EOS R6 esetében ez a technológia kiterjed a macskákra, kutyákra és madarakra is, így sohasem volt még ilyen könnyű folyamatos fókuszkövetéssel természetfotókat készíteni.

Az embereket akkor is felismeri, ha maszkot vagy napszemüveget viselnek. A készülékszoftver-frissítésnek köszönhetően motorsportok fotózásakor a fényképezőgép felismeri a motorkerékpárokat és versenyautókat, meg tudja különböztetni a nyitva és zárva lévő vezetőfülkét, és jelzi a vezető bukósisakját, ha az látható.

Couple performing ballet in the theatre

© Wanda Martin / Canon Ambassador ® Teatro Massimo

Szuperérzékeny fókuszálás

A fényképezőgép Dual Pixel CMOS II AF rendszere olyan érzékeny, hogy akár 0,05 másodperc3 alatt is képes fókuszálni, és akár -6,5 EV1 fényszint mellett is képes működni, amely körülbelül egy negyed hold által biztosított fénynek felel meg. Az EOS R6 az első EOS fényképezőgép, amely ilyen szintű érzékenységgel rendelkezik, és képes akár f/22 maximális rekesznyílással fókuszálni, ily módon lehetővé téve a telekonverterek használatát a rendkívül szűk rekeszértékű objektívekhez is, beleértve a könnyen hordozható szuper teleobjektíveket, például az RF 800MM F11 IS STM és az RF 600MM F11 IS STM objektíveket is.

Teljes idejű manuális támogatás az objektív számára

AF módban manuálisan, gombnyomás nélkül finomíthatod vagy felülírhatod a fókuszt. A régebbi EF USM objektívek használóinak körében igen népszerű funkciót újraalkottuk az RF objektívek, valamint a bennük lévő, újabb generációs fókuszmotorok számára.

Fókuszsorozat

Az EOS R6 fókuszsorozat funkcióval is rendelkezik, amely révén a fotósok olyan, sokkal nagyobb mélységélességű, fókuszrétegelt, kompozit képeket készíthetnek, mint amilyeneket csak kis rekesznyílással lehetséges. Ez egy igen hasznos technika közelik vagy makrofotók készítésekor, amikor a mélységélesség természetes módon kicsi.

Fókuszsorozat módban az EOS R6 egyetlen gombnyomással több képet készít, a meghatározott fókusztávolságtól kezdve, képenként lépésekben haladva a végtelen beállítás felé. Ezután a képsorozat képei az utómunkálatok során egy szoftver, például a fényképezőgéphez mellékelt Digital Photo Professional segítségével egy kompozit képbe „rétegelhető”.

Egy balerina pózol

Kiváló képminőség ideálisnak nem mondható körülmények között is

Az EOS R6 készülék ugyanazokat a technológiákat tartalmazza, mint a zászlóshajónknak számító EOS-1D X Mark III fényképezőgépünk.

„Az arckövetés segítségével követni tudtam a modellem mozgását, illetve meg tudtam örökíteni a dinamikáját és érzelmekben gazdag beállásait.”

Követési viselkedés

A fényképezőgép AI Servo autofókusz-követésének viselkedése az olyan paraméterek finomhangolásával is beállítható, mint például a „követési érzékenység”, a „gyorsulás/lassulás követés” vagy a négy „eset” egyikének kiválasztása – olyan konfigurációk, amelyek a különböző típusú akciófotózásokhoz ideálisak.

Az EOS R6 első használatakor ajánlott az alapértelmezetten beállított „A” esetet használni, amely automatikusan igazodik a fotózott téma mozgásához.

Az EOS R6 autofókusza akció közben

Egyszerű fókuszpont-kiválasztás

Az EOS R6 autofókusz területe gyakorlatilag a teljes képmezőt lefedi2. Használható önmagában, zónákra osztva vagy egyetlen fókuszterületként 6072 választható pozícióval. A készülékben a szpot AF is megtalálható, amely a kiemelkedő pontosság érdekében rendkívül kis AF-terület alkalmaz.

A fotósok egy többirányú joystick-vezérlő segítségével manuálisan mozgathatják az aktív fókuszpontot vagy zónát a képernyőn. A vezérlő érzékenységét – amelyet könnyedén kezelhetsz a szemednél tartott fényképezőgéppel is – személyes preferenciáid alapján három szint közül választhatod ki.

Másik lehetőségként a fényképezőgép érintőképernyőjét is használhatod az aktív fókuszpont pozíciójának beállításához – élő nézet módban egyszerűen csak érintsd meg a kívánt pontot, húzd a kívánt helyre, vagy alkalmazd az áthúzásos módszert, ha a fényképezőgépet a szemednél tartod.

Kapcsolódó cikkek

Olvasd el ezeket a cikkeket, hogy megtudd, miben nyújt kiemelkedőt a Canon EOS R6 oly sok területen.

 • VIDEO HYBRID

  Egyetlen kamera fényképekhez és videókhoz is

  A lenyűgöző minőségű állóképek mellett az EOS R6 kiváló minőségű videók készítésére is alkalmas.

 • KÉPMINŐSÉG ÉS STABILIZÁLÁS

  Kiváló képminőség, nem annyira ideális körülmények között is

  Az EOS R6 készülék ugyanazokat a technológiákat tartalmazza, mint a zászlóshajónknak számító EOS-1D X Mark III fényképezőgépünk.

 • A SEBESSÉGET

  EOS R6 – Csendes folyamatos felvétel

  Az EOS R6 segítségével folyamatosan és csendben készíthetsz képeket akár lenyűgöző, 20 kép/mp sebességgel.

 • KEZELÉS ÉS CSATLAKOZTATHATÓSÁG

  A Canon által, Neked tervezve

  Az EOS R6 kialakítása az első pillanattól kezdve megnyugtatóan ismerős lesz.

  1. Állókép készítésekor, f/1.2 objektívvel, középső AF-pont, One-Shot AF, 23 °C/73 °F és ISO100 mellett. A homályosításelsimító bevonattal rendelkező RF objektívek kivételével
  2. Vízszintes: 100%× Függőleges: 100% (Maximum kb.) AF-terület lefedettség, akkor érvényes, amikor a téma kerete látható aktív Arc+Követés AF üzemmód mellett, és RF objektív (kivéve: RF600mm F11 IS STM/RF800mm F11 IS STM és Extender RF), EF objektív (kivéve egyes újabb termékeket), Extender EF (III) (a mester objektív AF területi módjától függ) esetén. Előfordulhat, hogy egyes jelenetek vagy témák nem alkalmazhatóak. A kompatibilis objektívekre vonatkozó részletekért lásd a Canon hivatalos támogatási oldalát.
  3. A világ leggyorsabb, 0,05 mp-es AF-fókuszálási sebessége azon cserélhető objektíves, digitális, tükör nélküli fényképezőgépek között, amelyek 35 mm-es, teljes képmezőssel megegyező képérzékelőt tartalmaznak, a képsíkon fáziskülönbség-érzékelő AF-fel és kontrasztérzékelő AF-fel. Az EOS R6 AF-sebessége megegyezik az EOS R, EOS RP és EOS R5 AF-sebességével. 2020. július 9-től elérhető a piacon. (A Canon kutatása alapján). A CIPA-irányelveknek megfelelően mért eredményül kapott AF-sebesség alapján számítva. (A felvételi körülmények és a használt objektívek függvényében eltérő lehet.) Belső mérési módszer. [Mérési körülmények] Fókuszálási fényerő: EV 12 (szobahőmérséklet, ISO 100) Felvételi mód: M, Használt objektív: RF24-105mm F4L IS USM (24 mm-es fókusztávolság mellett), állóképkészítés zárkioldógomb működtetésével, AF módszer: 1 pontos AF (középső AF ponttal), AF működtetése: One-Shot AF