NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

Figyelmes kézműves ajándék készítése nyomtatással

Fedezd fel, hogyan készíthetsz értelmes ajándékokat – a szép papírcsokortól a szórakoztató, előugró díszekkel ellátott üdvözlőkártyákig – a Canon Creative Park és a PIXMA nyomtatód segítségével.
Egy házi készítésű papír virágcsokrot adnak kézről kézre egy nappaliban.

Néha egy egyszerű, házi készítésű ajándék is sokat jelenthet a családnak és a barátoknak. Akár boldog, akár nehéz időszakon mennek keresztül, biztos, hogy jobban fogják értékelni a személyesen általad, szeretettel és odafigyeléssel készített ajándékot, mint a boltban vásárolt ajándékot. Ráadásul a kreativitásodat is kibontatkoztathatod a nyomtatással.

A Canon Creative Park alkalmazásban rengeteg papírsablont találsz, így évszaktól függetlenül nyomtathatsz ki és állíthatsz össze papír virágcsokrokat, valamint az általad kiválasztott stílusú hozzáillő üdvözlőkártyát. Ezek az ajándékok nem csak azért lesznek tartalmasabbak, mert több időt fordítottál az elkészítésükre, de sokkal tovább tartanak, mint a valódi virágok – ráadásul bármelyik szobát feldobják.

A papírművészet egyben az ajándékozás megfizethetőbb módja, és egyfajta tudatos tevékenység is lehet – ráadásul az alkotásaidat bármikor újrahasznosíthatod (mindig tájékozódjunk a helyi újrahasznosítási szabályokkal kapcsolatban), ha meggondolod magad a témával kapcsolatban, vagy menet közben hibáznál.

Mindezt szem előtt tartva a Canon azzal az izgalmas feladattal bízta meg a papírművészet szerelmesét, Martin Stone-t, hogy a Canon Creative Park, a PIXMA nyomtató és a saját kreativitása segítségével készítse el párjának a tökéletes ajándékot.

A sablonok kiválasztása: ajándékötletek

Egy kézpár egy okostelefont tart, amelynek kijelzőjén a Canon Creative Park alklamazásból származó virágsablonok, alatta pedig Canon PIXMA nyomtatóból előbukkanó sziromsablonok láthatók.

A Canon Creative Park a sablonok széles választékát kínálja kézműves ajándékok készítéséhez. A papírművészet szerelmese, Martin Stone úgy döntött, hogy egy virágcsokrot készít, és több különféle virágsablont választott, hogy munkájának egyedi megjelenést kölcsönözzön.

Egy fiatal férfi egy asztalnál ül, miközben egy Canon Creative Park alkalmazásból nyomtatott kártyasablont vág ki.

„Nagyjából vágd ki a formákat, mielőtt nekilátnál a precizitást igénylő vágásnak” – tanácsolja Martin. „Ezzel csökkented a felesleges papírmennyiséget a forma körül. Ez megkönnyíti a képek kivágását, mivel nem lesz útban a sok felesleges papír.”

A Canon Creative Park sablonjaival szinte bármit készíthetsz ajándékba szeretteidnek, nem csak virágot. Van egy testvéred, unokahúgod vagy unokaöcséd, aki imádja a dinoszauruszokat? Akkor készíts nekik néhányat papírból! Vagy miért ne csinálnál valamilyen zenei témájú alkotást a rockzenekarok szerelmeseinek?

Martin úgy döntött, hogy ennél a projektnél egy papír virágcsokrot, és egy üdvözlőkártyát készít. „A virágmintákat elnézve azt gondolhatnánk, hogy ezeket elég bonyolult elkészíteni” – mondja Martin. „A dolog nyitja a rendezettség – egyszerű és könnyen követhető, ábrákkal szemléltetett utasítások állnak rendelkezésre.”

A sablonok kinyomtatása

Nyomat bukkan elő egy asztalon lévő Canon PIXMA nyomtatóból, körülötte növények, papír, valamint barkácskellékek és különféle eszközök találhatók.

„A Canon PIXMA nyomtatóval lenyűgöző színeket értem el. A nyomtatás az elejétől a végéig folyamatosan jó volt” – mondja Martin.

Ha már kiválasztottad az ajándékhoz a sablonokat, ideje kinyomtatni őket. Ezt úgy teheted meg, ha okostelefonoddal vagy laptopoddal csatlakozol a PIXMA nyomtatódhoz a Canon PRINT alkalmazáson keresztül. Ha pedig kompatibilis nyomtatóval rendelkezel, előfizethetsz a PIXMA Print Plan szolgáltatásra1 – ez egy költséghatékony nyomtatási megoldás, amely rugalmas megoldásokat kínál, és amellyel a tintát egyenesen az ajtajáig szállítjuk, hogy soha ne fogyjon ki belőle.

Martin szerint a Creative Park kezelése egyszerű volt, mivel az alkalmazás letöltése és használata előtt okostelefonján belépett a weboldalra.

Minden sablonhoz tartozik egy ajánlott papírtípus, ezért mindenképpen olvasd el az utasításokat. Martin Canon Matte Photo Paper matt fotópapírt (170 g/m²) használt, amely vastagabb az átlagos nyomtatópapírnál, és masszívabb végeredményt biztosít.

Hogyan készítsünk papír virágcsokrot

Két kéz óvatosan hajtogatja össze egy papírvirág belső részét.

Martin azt javasolja, hogy minden egyes virágot egyedi sablonként kezeljünk – így könnyebb lesz a feladatot megoldani, és elegendő időt szánhatunk rá. Óvatosan vágd körbe a sablonokat, és a hajtogatás előtt mindenképpen karcold elő a vonalakat, mivel ez jobb általános kinézetet biztosít. Ezt egy vonalzó sarkával is megteheted.

Egy kézpár az első papírból készült szirmot a virág szárára helyezi. Alatta további szirmok láthatók a vágódeszkán.

„Nem gondoltam volna, hogy a sablonokat ilyen egyszerű lesz elkészíteni” – mondja Martin. „A legnehezebb rész az volt, amikor meg kellett várni, hogy a ragasztó megszáradjon.” Alaposan átgondolta, hogy milyen típusú ragasztót kell használnia. A szirmokhoz jól működött a folyékony ragasztó, azonban a szirmok szárra való felragasztásához jobbnak találta a kétoldalas ragasztószalagot. Ragasztókorongokat, ragasztópisztolyt vagy ragasztóstiftet is használhatott volna.

Martin azt mondja, hogy mindig módszeres megközelítést alkalmaz a kézműveskedéshez. Miután kinyomtatta az összes sablont, a nyomatokat virágonként kupacokba rendezte, hogy jobban nyomon követhesse, melyik sablon melyik virághoz tartozik. „A folyamat során a sablonokat külön kupacban tartottam, így a dolgok nem keveredtek össze” – mondja.

Ezután Martin kivágta az összes sablont, mielőtt összehajtogatta őket. Saját készítésű eszközzel karcolta végig a széleket ott, ahol az utasítások jelezték, hogy könnyebbé tegye a hajtogatást. „Ezek a karcvonalak nagyon kicsik, így a pontosság kulcsfontosságú” – mondja. „Egy átlagos, éles hegyű csipeszt használtam a papír vonalai mentén történő előkarcolásához. A tiszta vonalak biztosításához fontos, hogy ezeket a karcvonalakat lecsiszoljuk [polírozzuk].”

Amint elkészültek a nyomatok, Martin azonnal nekilátott alkotása elkészítésének. „A tinta azonnal megszáradt, így nem kellett attól tartanom, hogy elkenődik majd” – mondja.

Martin azt javasolja, hogy a sablonokat a ragasztás során hagyd állni néhány órán át, hogy azok teljesen megszáradhassanak, és ne maradjon nedves a papír. Miután kiválasztottad a kézműves virágokat, madzag, drót vagy akár ragasztó segítségével összeállíthatod őket a szerinted legjobban kinéző elrendezésben.

Egy Canon PIXMA nyomtató tetején lévő Canon fényképezőgép felülnézetből készült fotója, a háttérben fotókollázzsal.

CANON CLUB

Egy exkluzív közösség a hozzád hasonló alkotók számára. Kövesd a szenvedélyedet: támogatói tartalmak, inspirációk, előnyök és sok minden más vár rád. A csatlakozás egyszerű Vásárolj egy terméket. Regisztrálj Csatlakozz a Canon Clubhoz!

Az ajándék személyessé tétele

Egy kézpár papírból összeállított virágokat tart, alatta az asztalon pedig még több virág található. A mellettük levő okostelefonon egy papírból készült virágcsokor képe látható a Canon Creative Park alkalmazásban.

„A virágok lenyűgöző kialakításúak, de a szárakat inkább saját magam készítettem zöld papír szívószálakból” – mondja Martin. Már vannak ötletei, hogy a jövőben milyen más ajándékokat készíthetne ezekből a sablonokból – például a virágok a szárak nélkül egy fadoboz keretébe illeszthetők, amelynek belsejébe egy fénykép helyezhető.

Bár a Creative Park alkalmazásban van egy csokorsablon, te is megválaszthatod a virágok elrendezését, ha valami egyedibbre vágysz, vagy ha az ajándékozott például a napraforgók nagy rajongója.

„Nagyon tetszett a virágok elrendezése” – mondja Martin. „Amikor először leültem, hogy megtervezzem, hogyan nézzen ki a virágcsokor, különböző fajta virágokat szerettem volna. A sablonok nagy választékának köszönhetően olyan szabadon alakíthattam a csokrot, amennyire csak lehet. Ez sokkal élvezetesebbé tette az egészet, mivel kiválaszthattam a nekem legjobban tetsző virágokat, és lehetőségem volt arra is, hogy átgondoljam, mit szeretne az ajándékozott.”

Kézzel készített üdvözlőkártyák

Egy fiatal férfi előugró virágokat ragaszt egy üdvözlőkártyára. A mellette levő felületen ragasztó, olló és egy csomag Canon papír található.

Martin Canon Creative Park sablont használt, hogy egy előugró virággal díszített üdvözlőkártyát készíthessen az ajándéknak szánt csokor mellé. A weboldalon és az alkalmazásban számos üdvözlőkártya található, amelyekkel teljessé teheted házi készítésű ajándékod megjelenését.

Egy kézpár egy üdvözlőkártyát helyez egy kézzel készített borítékba. Az asztalon olló, ragasztó és egy csomag Canon papír található.

Martin olyan borítékot szeretett volna készíteni, amit újra fel lehet használni – esetleg kedvenc fényképek, vagy lapos emléktárgyak, például koncertjegyek tárolására. „Például úgy tervezem, hogy a párommal közösen megtett útra szóló vonatjegyeket teszem majd bele” – mondja.

Martin egy vidám, előugró díszekkel ellátott üdvözlőkártyát választott, amely kiegészítette virágos díszeit. „Az előugró díszekkel ellátott üdvözlőkártya elkészítése nagyon egyszerű volt a részletes utasításoknak köszönhetően” – mondja. „Az is tetszett, hogy a sablon sok egyenes vonalat tartalmazott, így gyorsan ki tudtam vágni a vágóeszközömmel.”

Az üdvözlőkártya elkészítésekor Martin úgy döntött, hogy a borítékot feldobja saját stílusával. „A borítékok általában az üdvözlőlapok eldobható kiegészítői, és ezen változtatni akartam, mivel a boríték nagyon szép volt” – magyarázza.

Martin saját rögzítést készített a borítékhoz, hogy megakadályozza az elszakadását – két, százszorképet ábrázoló képet használt a csokorsablonból. „Az egyiket a boríték füléhez, a másikat a boríték aljához erősítettem” – magyarázza. „Ezt habragasztóval csináltam, így kiemelkedtek. A borítékfül habpárnája alatt rögzítettem egy hosszú zsinórt, amelyet aztán nyolcas alakban körbe lehetett tekerni a boríték lezárásához.”

Ha több személynek készítesz egyedi üdvözlőkártyát, és sürget az idő, használhatod a Canon Double-sided Matte Paper MP-101D kétoldalas matt papírt, amihez boríték is jár.

Végső simítások

Egy papírból készült színes virágcsokor van a nappali közepén található vázában.

A papírból készíthető kézműves ajándékokat használhatod otthonod dekorálásához, így emlékeztetőül szolgálhatnak arra, hogy valaki, aki különleges számodra, gondol rád.

Martin azt mondja, hogy újra készítene papírműves ajándékot. „Mindenki, akinek megmutattam a papírcsokrot, le volt nyűgözve, és szeretett volna egyet. Tökéletes ajándék, és a legjobb az egészben, hogy sokáig kitart. Nem kell többé friss virágokat venned, hogy aztán négy nap múlva elhervadjanak!”

A Creative Park arra is inspirálta, hogy elkészítse saját koszorúját, amelyet a bejárati ajtajára akaszthat. „Bár ez személyes használatra lenne, tudom, hogy a barátaim és a családom is szeretne majd egyet, így szép ajándék is lehet belőle.”

Tetszik az ötlet? Te is készíthetsz egyet ajándékba mindössze pár dolog felhasználásával, vagy egyszerűbb alkotást is kreálhatsz a Creative Park koszorúsablonjaival. Az évszaktól függően készíthetsz egy nyári füzért vagy egy téli ünnepi díszt.

Dobd fel valaki napját

A fekete asztalon egy Canon PIXMA nyomtató, valamint több befőttesüveg és gyertyák találhatók. A nyomtató tetején egy csokor kézzel készített papírvirág lett elhelyezve.

Tegye boldoggá valaki napját egy saját kezűleg készített ajándékkal. Inspirációért nézd meg a Pinterest oldalunkat.

Ha elkészültek az ajándékok, itt az ideje, hogy átadd őket. Akár barna papírba csomagolod a papírcsokrot, hogy a barátodnak ajándékozd, akár egy vázába teszed, hogy feldobd az otthonát, a nyomtatás segítségével készült kézműves alkotások ajándékozása tudatos és kreatív módja annak, hogy megmutasd valakinek, hogy törődsz vele.

Miért ne próbálnád ki? Csak ne felejtsd el megosztani alkotásaidat a közösségi oldalakon a #MadeWithPIXMA hashtag használatával! Ha pedig további inspirációra vágysz, például azzal kapcsolatban, hogy hogyan készíthetsz személyre szabott emlékdobozt, csatlakozz a Canon Clubhoz, ahol további kézműves tippeket és technikákat találsz!

Tamzin Wilks
 1. Kompatibilis nyomtatóra van szükség, és a rendelkezésre állás régiónként eltérő lehet

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Varázsolj vidámságot otthonodba ősszel

  Fedezd fel, a tervező és alkotó Pippa Hiscock hogyan készített szórakoztató és személyes születésnapi papírdekorációt.

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Készíts meglepetésdobozt

  Lini Trinh megmutatja, hogyan készített papír meglepetésdobozt a Canon SELPHY CP1500 nyomtató segítségével.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Papírból készült asztali díszek

  Készíts gyönyörű asztali dekorációt bármilyen alkalomra a Creative Park segítségével.

 • NYOMTATÁS ÉS KREATIVITÁS

  Művészi kézműveskedés

  Zack McLaughlin művészt a Canon Creative Park jégmadaras sablonja ihlette meg.