AKCIÓKAMERÁK

Fedezd fel a világot közelről a Canon PowerShot ZOOM segítségével!

Kicsi, könnyű, és nagy teljesítményű zoommal rendelkezik – tudd meg, hogyan lehet segítségedre ez a zsebben is elférő fényképezőgép, hogy távolabb láss.
Egy kötött sapkát viselő fiatal lány a szüleivel ül az erdőben, és mindhárman néznek valamit, ami nem látható a képen, miközben az apa egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgépet használ.

A természet szerelmesei, a turisták és a sportrajongók az új Canon PowerShot ZOOM segítségével az események középpontjában találhatják magukat. Zsebben is elférő, egyszemes kialakítású, kompakt fényképezőgép, amely 100 és 400 mm-nek megfelelő optikai zoomot, valamint 800 mm-nek megfelelő digitális zoomot kínál, így a témákat jelentős távolságból örökítheted meg – és a pillanatról sem maradsz le.

A Canon PowerShot ZOOM egy izgalmas, bárki számára egyszerűen használható fényképezőgép, ha valaki a nagy távolságú zoomot részesíti előnyben – amit nem kaphat meg egy okostelefontól vagy mobileszköztől. Ideális választás mind az amatőr fotósok, mind pedig a családok számára. Katy Stern, a szabadtéri kalandjairól beszámoló Otis and Us családi utazós oldal bloggere a férjével és három gyermekével tett egyik erdei sétája során tesztelte a Canon PowerShot ZOOM gépet. A következőkben részletesen beszámol arról, mit gondolt az új felszerelésről.

Egy két felnőttből és három gyerekből álló család kézen fogva sétál az erdőben egy hűvös őszi napon.

Katy és a férje szeretnek minél több időt családi kirándulásokkal tölteni. A könnyű és kompakt Canon PowerShot ZOOM segítségével minden eddiginél közelebb kerülhetnek a természethez, és megörökíthetik az élményeiket.

Könnyedén felkapható

Egy ember, aki egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgépet tart.

Az egy szemlencsés távcsövekhez hasonló kialakítású Canon PowerShot ZOOM egy kis méretű szuperzoom fényképezőgép, amellyel kiváló minőségű állóképeket és Full HD videókat lehet készíteni, így tökéletes választás a szabadtéri tevékenységeket kedvelő családok számára.

Egy nő egy PowerShot ZOOM fényképezőgépet helyez a bőrkabátja zsebébe.

Karcsú és kompakt kialakításának köszönhetően a Canon PowerShot ZOOM elég kicsi ahhoz, hogy a zsebedben is elférjen.

Ebben a mindössze 145 g tömegű, zsebben is elférő fényképezőgépben biztosan nem fogsz csalódni, hiszen bármikor magaddal viheted egy kiruccanásra, ha okostelefonod kamerája mellé egy sokoldalú zoomra van szükséged. „Szeretem, hogy annyira kicsi és kompakt” – lelkendezik Katy. „Nagyon könnyen el tudom magammal vinni, és csak felkapom, ha használnom kell. Gyerekekkel nehéz elmenni otthonról, rengeteg cuccot kell magunkkal cipelni – táskákat, kabátokat, ennivalót, vizet –, és sokszor egyszerűen nincs elegendő hely egy nagy fényképezőgépnek és az objektíveknek. Ez viszont tökéletes megoldás.”

Az egyszerű használat érdekében a Canon PowerShot ZOOM gépet a rugalmas töltés jegyében tervezték. Az egységet otthon USB-C csatlakozón keresztül, egy kompatibilis töltő segítségével, útközben pedig hordozható külső akkumulátorról is lehet tölteni.1 A feltöltött fényképezőgéppel összesen akár 150 kép vagy 60 percnyi videofelvétel (egyszerre 10 perc) készíthető.2

Bármikor könnyedén használható

Egy kis rózsalepke egy fatuskón ül, magas fű mögött rejtőzve.

A Canon PowerShot ZOOM ideális a természetfotózáshoz, és nem kell attól tartanod, hogy elriasztod vele a fénykép alanyát3.

Egy bőrkabátot viselő nő egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgép keresőjén át szemlélődik.

A Canon PowerShot ZOOM fényképezőgépet egykezes használatra terveztük, így egyértelmű választás a kezdő fotósok számára.

Mivel a fényképezőgépet egykezes felvételkészítéshez tervezték, használatát Katy is rendkívül egyszerűnek és átláthatónak tartja. „Ez egy remek belépő szintű fényképezőgép, hiszen nincs tele gombokkal és bonyolult utasításokkal. Csak elkészíted a felvételt, és ennyi” – mondja.

Az elektronikus kereső (EVF) a tükör nélküli fényképezőgépekben, például a Canon EOS M50 gépben találhatóval megegyező műszaki jellemzőkkel rendelkezik (2,36 millió képpont, 60 kép/mp-es képfrissítési sebesség), ezért elég rácélozni a témára, megkomponálni a jelenetet, a megfelelő távolságba közelíteni, és elkészíteni a felvételt. Ezáltal a PowerShot ZOOM életkortól és képességektől függetlenül ideális megoldást jelent minden fotós számára. „Legnagyobb gyermekünk most folyton azt kérdezgeti, nem kaphatna-e a születésnapjára ő is egy ilyen fényképezőgépet” – meséli Katy. „Nagyon elkezdte érdekelni a fotózás, én pedig szeretném ebben bátorítani.”

Az őszi színekben pompázó erdő mélyén bóklászva Katy rájött, hogy a fényképezőgép 1/3"-es érzékelőjével 12 MP-es felbontásnál ő és gyermekei is képesek a gyors mozgásban lévő vadvilágot állóképeken akár 10 kép/másodperc sebességgel megörökíteni. „Távolról sem vagyok profi fotós” – vallja be. „Azonban nagyon szeretek képeket készíteni – ezért is indítottam el a blogot. Odavagyok a gyerekeim és a szabadban töltött életünk fotózásáért, és remélem, hogy az évek során csak jobb leszek. Ezt a fényképezőgépet bárki képes használni, ezért bízom benne, hogy valóban sikerül fejlődnöm.”

Részletek megörökítése távolról

Egy kék cinege ül egy ágon, a levelek között rejtőzve.

A Canon PowerShot ZOOM AF-képességei megkönnyítették a madarak követését az erdőben. Az elkészült képek tiszták és élesek lettek.

Egy fiú egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgép keresőjén át szemlélődik.

Egyszerű kialakításának köszönhetően a Canon PowerShot ZOOM rendkívül könnyen használható.

Bár ez a kompakt fényképezőgép épp olyan könnyű és jól hordozható, mint egy okostelefon, valójában csupán ennyi bennük a közös. „Ezt a fényképezőgépet pont annyira egyszerű magammal vinni, mint az okostelefonomat, de abban nincs ennyire lenyűgöző zoom” – mondja Katy. Az okostelefonos kamerák jellemzően korlátozott optikai zoommal rendelkeznek, tehát esetükben nem biztosított a nagy fókusztávolság és a hatékony képstabilizálás. A Canon PowerShot ZOOM egy 400 mm-nek megfelelő teleobjektívet rejt kompakt formában, valamint akár 800 mm-es digitális zoom használatát is lehetővé teszi, hogy egy hagyományos okostelefonhoz képest erősebb nagyítást érhess el.

Az így keletkező tartományban a természetjárók, turisták és sportrajongók közelről láthatják azokat a különleges pillanatokat, amelyek valójában tőlük távol történnek: az ijedős madarakat a kertben, a Serengeti Nemzeti Park lustálkodó oroszlánjait a fák alatt, az ikonikus látnivalók legapróbb részleteit vagy az atléták győzelemittas arckifejezését, amikor elérik céljukat.

A lenyűgöző tartományhoz lenyűgöző képstabilizációra van szükség, a Canon PowerShot ZOOM optikai képstabilizátora pedig az ilyen nagy fókusztávolságok esetén is képes a képek stabilitásának és a témák élességének megőrzésére. „Az erdőben átélt kalandunkról készült képek és videók nagyon jól sikerültek – annyira tiszták!” – lelkendezik Katy, aki gyakran tesz kiruccanásokat a természetbe. „Nagyon élveztem a fotózást, a vadvilágét és a gyerekekét is, minden kép igazán éles lett.”

Állóképek és videók készítése egyetlen gombnyomással

Egy kötött sapkát viselő fiatal lány egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgép keresőjén át szemlélődik.

A Canon PowerShot ZOOM egyszerűségének köszönhetően másodpercek alatt elkészítheted a kívánt képet.

Az erdőben sétálva Katy és családja a vadvilág megörökítésre érdemes sokszínűségére lett figyelmes, így gyakran váltogattak a 12 MP-es állóképek és a Full HD videofelvételek között. „Sokszor érzem úgy, hogy lemaradunk az élet dolgairól, mert az okostelefonjaink elvonják a figyelmünket” – véli Katy. „A Canon PowerShot ZOOM egy nagyon egyszerű, nem zavaró felszerelés, amellyel könnyebb megtapasztalni, hogy a természetben vagyunk. A zoom sokkal közelebb visz, általa az ember annyira benne van a jelen pillanatban, amennyire ez csak lehetséges.”

A fényképezőgép automatikus fókuszálás (AF) funkciójával megfelelő fényviszonyok mellett gyorsan a fő témákra lehet fókuszálni. Mely más funkciókat találták még a leginkább hasznosnak? „Az arcfelismerő AF kellemes meglepetésnek bizonyult” – meséli Katy. „Ezt úgy kell érteni, hogy a fák sűrűjében rohangáló gyermekeimet pont olyan könnyen tudtam követni, mint egy páfrányok között ugrabugráló nyulat a távolban.”

Problémamentes működés okostelefonnal

Egy nő egy Canon PowerShot ZOOM fényképezőgépet tart, és vezeték nélkül csatlakoztatja azt az okostelefonjához.

A Canon PowerShot ZOOM beépített Wi-Fi funkciója lehetővé tette Katy számára, hogy a fényképezőgépet az okostelefonjára telepített ingyenes Canon Camera Connect alkalmazáshoz csatlakoztassa, így újrakomponálhatja a képeit, sőt, akár távvezérléssel is fényképezhet.

Katy amellett, hogy a fényképezőgép elektronikus keresőjének köszönhetően szinte szó szerint kézzelfoghatóvá tette a természetet, azt is felfedezte, hogy a Canon PowerShot ZOOM a beépített Wi-Fi funkció és az ingyenes Canon Camera Connect alkalmazás révén az élő nézetet képes megosztani az okostelefonjával. Így az egész család meg tudta nézni a felvételt, beleszólhatott a kompozícióba, vagy akár távolról ki is oldhatta a zárat.2

„Annyira egyszerűen lehetett csatlakozni az alkalmazáshoz – nem is kellett megvárnunk, hogy hazaérjünk” – meséli Katy. „Mindenki odavolt az élő nézet funkcióért. A távoli felvételkészítés lehetősége összehozta az egész családot. Ezáltal a pillanatot együtt élhetitek át, és mindannyian élőben láthatjátok, mi történik a képernyőn. Tökéletes megoldás volt, amikor a gyerekek nem látták, mire nézek. Meg tudtam nekik mutatni, mit találtam a fák között bujkálva, pusztán azáltal, hogy telefonomon a Canon Camera Connect alkalmazás élő nézetét használtam – egyszerűen csodálatos volt.”

Az állóképek és a videók egyrészt a Canon PowerShot ZOOM gépbe helyezhető microSD-kártyára4 menthetők, másrészt pedig okostelefonra is elküldhetők a fényképezőgép vezeték nélküli csatlakoztathatóságának köszönhetően, hogy a felvételeket utána megoszthasd ismerőseiddel és követőiddel a közösségi oldalakon.

Írta: Natalie Denton

  1. A fényképezőgéphez nincs mellékelve töltő. Minimális töltési követelmények: USB PD-képes áramforrás, amely legalább 5 V, 1,5 A áramot biztosít C típusú USB-kimenettel, és a mellékelt C típusú USB-kábel-C típusú kábel segítségével. Mozgó- vagy állóképek készítésekor a fényképezőgép úgy kap tápellátást, hogy a belső akkumulátor közben nem töltődik. Canon PD-E1 esetén a töltési idő kb. 1 óra 50 perc.
  2. A maximális rögzítési idő egyszerre 9 perc 59 mp. Wi-Fi kapcsolat alatt mozgókép készítése nem lehetséges.
  3. A cikkben szereplő mintaképek egy prototípussal készültek.
  4. A memóriakártya nem tartozéka a fényképezőgépnek.

Kapcsolódó cikkek

  • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

    Merülj el a természetben

    Tolga Aktas természetfotós megosztja velünk, hogy hogyan élhetsz a pillanatnak a PowerShot ZOOM segítségével.

  • VADVILÁG

    Monokulár fényképezőgép vagy távcső – mi a legjobb madárfigyeléshez?

    A Canon PowerShot ZOOM egy zsebméretű monokulár fényképezőgép, amely ideális madárfigyeléshez – de milyen a Canon távcsöveihez képest?

  • SPORTFOTÓZÁS

    Gyors és pontos sportfotózás

    A profi fotós, Molly Darlington bemutatja, hogyan örökítheted meg a nagy sportpillanatokat egy zsebméretű fényképezőgéppel.

  • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

    Szívében vad

    Öt ok, amiért a PowerShot SX740 HS tökéletes választás a vadvilág fotózásához.