A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

NYÁRI FOTÓZÁS

A maguk egyszerűségében gyönyörű, napsütötte fotók a Canon EOS 250D segítségével

A svéd fotós, Hannah Clark nyári képei a fátyolos nyári napok hangulatát idézik. Természetes stílusban örökíti meg barátait és családtagjait, ami csodásan könnyed, meghitt és szép fényképeket eredményez.

Hannah éveken át hobbiként tekintett a fényképezésre, kompakt fényképezőgépeket használt, és szinte bármit lefotózott Stockholm színes utcáitól kezdve az utazásai során látott pompás tájakig. Nemrég azonban úgy döntött, hogy egy kicsit komolyabban veszi a fotózást, ezért beruházott egy Canon DSLR fényképezőgépbe, hogy hobbiját kisvállalkozássá fejlessze tovább, amelyet immár munka mellett működtet.

Hannah választása a könnyű és egyszerűen kezelhető Canon EOS 250D modellre esett, amely számos olyan funkciót kínál, amilyennel Hannah régi kompakt fényképezőgépei nem rendelkeztek, ilyen pl. az EOS rendszerű objektívekkel és a Speedlite vakukkal való kompatibilitás, az optikai kereső és az irányított felhasználói felület (GUI = guided user interface), melyek segítségével tovább tud fejlődni.

A Canon EOS 250D fényképezőgéppel, egy Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM objektívvel és egy Canon EF 50mm f/1.8 STM objektívvel a fotóstáskájában Hannah számos fotózási kihívással birkózott meg, általuk is bővítve szakmai tudását. Ezek a kihívások igen sokfélék voltak – a kompozíció átgondolásától kezdve a különféle fókusztávolságok kipróbálásáig sok minden okozott számára fejtörést –, de ennek köszönhetően tovább feszegethette kreativitása határait, és közben egyre alaposabban megismerte az új fotós készletét. Most megosztja veled, mi mindent tanult meg, köztük néhány olyan technikát is, amelyből ihletet meríthetsz, amikor saját nyaralásod vidám hangulatát szeretnéd megörökíteni.

1. Próbálkozz szokatlan látószögekkel

Hannah fotózáskor szívesen kísérletezik nem hagyományos szögekből készített képekkel. „A kompozíción rengeteget szoktam agyalni” – mondja. „Magam elé képzelem azt, ahogy általában készíteném a képet, majd egy kicsit játszom ezzel az elképzeléssel – fentről vagy lentről fotózok, az alanyt pedig a kép eltérő pontjain helyezem el. Ha épphogy csak megmozdulok egy kicsit, máris egy teljesen új képet tudok készíteni.”

A Canon EOS 250D a legkönnyebb olyan DSLR, amelynek mozgatható a kijelzője*, ami hasznosnak bizonyulhat, amikor a fényképezőgépet a fejed fölé tartva vagy a földön kúszva próbálsz izgalmasabb képeket készíteni.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Használd a Szem autofókuszt az élesen kirajzolódó szemekért!

A Canon EOS 250D fényképezőgépen lévő autofókusz rendszernek köszönhetően egyszerűen tudsz éles képeket készíteni. A Szem autofókusz gondoskodik róla, hogy az alany szemei fókuszban legyenek a kijelző Élő nézetben történő használatakor, melyet könnyen aktiválhatsz a fényképezőgép hátoldalán lévő Élő nézet gombbal.

„Amikor játék közben fotózok gyerekeket, szinte mindig használom a Szem autofókusz üzemmódot, mert bármit is csinálnak, a szemeik azok, amik a legkifejezőbbek rajtuk” – árulja el Hannah.

"Magam elé képzelem azt, ahogy általában készíteném a képet, majd egy kicsit játszom ezzel az elképzeléssel."

3. Játssz a különböző fókusztávolságokkal!

Hannah prímobjektívekkel (fix fókusztávolság) és zoomobjektívekkel is folyamatosan kísérletezik – konkrétan a Canon EF 50mm f/1.8 STM prímobjektívvel és a Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM zoomobjektívvel. Habár szeret helyzetet váltani, amikor a képeket prímobjektívvel komponálja meg, hozzáteszi: „Imádom használni a zoomot is, mert ilyenkor különböző szögekből tudom megörökíteni a mozgásban lévő gyerkőcöket, még akkor is, amikor távol vannak tőlem.”

Amikor saját gyerekeit fotózta zöld mezőkön és egy tónál, tesztelve a Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM objektívet, rájött, mekkora áldás annak csekély tömege. „Nagyon tetszett, hogy mennyi teret ad a kísérletezésnek a Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM” – lelkendezett. „Meglepődtem, hogy mennyire könnyű, úgyhogy egyértelmű volt, hogy érdemes magammal vinni nyaraláskor, és hogy garantáltan használni is fogom.”

Viszont a Canon EF 50mm f/1.8 STM objektívvel kis mélységélességet és elmosódott hátteret tudott elérni a portréin – szóval annak továbbra is helye van a fotóstáskájában. „Az 50 mm-es típus nagyobb rekesznyílással rendelkezik, így ideális, amikor kicsit sötétebb van, vagy amikor elmosódott hátteret szeretnék. A Canon EOS 250D fényképezőgéppel használva az 50 mm-es objektív nagyszerűen működik a portrékhoz. Ha csak egyetlen objektívvel lenne lehetőségem dolgozni, és döntenem kellene, akkor ezt választanám” – mondja.

Kapcsolódó cikkek
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

CSALÁDI FOTÓZÁS

Tökéletes családi fényképek készítése az EOS 250D fényképezőgéppel

Használd ki a Canon EOS 250D képességeit a jobb kompozíció, a tökéletes expozíció és a saját egyéni stílusod megvalósításához a családi fotók készítésekor.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Természetes, kreatív családi portrék készítése

Christian Anderl portréfotós bemutatja, hogyan lehet egy Canon fényképezőgéppel képeket készíteni a családi szórakozásról.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Készíts jobb portrékat, fotózz családi pillanatokat!

Katja Gaskell családi blogger okostelefonját egy Canon EOS M50 gépre cserélte, és az eredmények megdöbbentették – ezeket a technikákat kipróbálva te is lenyűgözheted magad.

A baby sits with an abacus.

BABAFOTÓZÁS

12 babafotózási tipp, amelynek már ma hasznát veheted

Őrizd meg fontos pillanatokat, és örökítsd meg gyermeked fejlődését a babafotózást szórakoztatóbbá varázsoló és nagyszerű eredményeket garantáló ügyes módszereinkkel.

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Készíts portrét gyenge fényviszonyok mellett!

A fotósok körében nagyon népszerű az ún. „arany óra”, amikor a nap alacsonyabban jár, és lágy fényt bocsát ki – főként hajnalban és alkonyatkor. A Hannah egyedi fotós színpalettájának részét képező visszafogott fény meghitt hangulatot áraszt, ahogy a nap izzó fénye gyönyörűen megvilágítja a bőr különféle árnyalatait.

„A legjobban az esti fényt szeretem, és szívesebben fotózok gyenge fényviszonyok mellett, mint vakító napfénynél – az valahogy sokkal finomabb eredményeket hoz” – árulja el. Ha azonban beltérbe kényszerül vagy naplemente után kell fotóznia, a Canon EOS 250D fényképezőgéppel ez sem jelent problémát. „Egészen ISO 3200 értékig teszteltem, és a képek cseppet sem zavarosak” – mondja Hannah. „Szívesen kísérletezem az ISO-val; amikor megnövelem, rövidebb záridőt tudok használni, és a mozgást akár gyenge fényviszonyoknál is meg tudom örökíteni. Azt hallottam, hogy sokan félnek feltekerni az ISO-t, de a Canon EOS 250D magasabb ISO-értékek mellett is ugyanolyan nagyszerű eredményeket hoz.”

Ráadásul a Canon EOS 250D autofókusza olyan fényszinteknél is remekül működik, amelyeket a szemeid nagyon sötétnek érzékelnek (Élő nézet üzemmódban akár -4EV) – vagyis a fényképezőgép jobban lát éjszaka, mint te magad, úgyhogy bátran bízz benne, amikor témát választasz.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Tudd meg, mit hoz ki belőled az Automatikus üzemmód!

Ahogy Hannah fotózási szakértelme egyre inkább fejlődött, úgy kezdett el elsődlegesen Kézi üzemmódban fotózni. Ettől még továbbra is értékeli az automatikus beállításokban azt, hogy egyetlen gomb megnyomásával kiváló minőségű képek születnek, és hogy segítenek a tanulásban. Alaposan megismerte a Canon EOS 250D Automatikus beállításait, beleértve a teljesen automatikus Intelligens jelenetválasztó automatika módot, amely a szemed előtt elemzi a jelenetet, és a legjobb beállításokat választja ki az adott környezethez.

„A jelenetbeállításokat először azért használtam, hogy könnyebb legyen váltani a Kézi üzemmód használatára” – mondja. „Ezek a beállítások ideálisak mindazoknak, akik már régóta nem használtak fényképezőgépet vagy még sosem volt dolguk DSLR géppel. A fényképezőgép kiválasztja, melyik beállításokat használd, amiből sokat tanulhatsz. Amikor először kezdtem használni a fényképezőgépet, a Sport jelenetmódot használtam a mozgó gyerekek fókuszban tartására, emellett pedig a Portré beállítást.”

Hannah előszeretettel dokumentál apró részleteket a fotóin, ezért a fényképezőgépét akkor is Automata üzemmódra állította, amikor a fiát fotózta le, amint a kezeit mossa egy élénk rózsaszín vizesvödörben. „Imádom elkapni az apró részleteket, és hogy egy történetet mesélhetek el a képekkel” – mondja. „Legyen szó egy vállat átkaroló kézről, lábakról, egy asztalra letett napszemüvegről, tengerparton heverő kalapról – ezek mind egy nagyobb jelenet apró részletei.” A fiáról készült fotó esetében az Automata beállítások értékei a következők voltak: f/5.6-os rekeszérték, 1/500 mp-es záridő és ISO 200. Az 1/500 mp-es, rövid záridő azt eredményezte, hogy a fiú kezére fröccsenő vízcseppeket is ki tudta merevíteni.

6. Egyetlen pillanatot se szalassz el!

„A legfontosabb dolog, amit megtanultam, az az, hogy mindig legyen nálam a fényképezőgépem” – mondja Hannah. „Ha nálam van, mindig tanulok, és egyre alaposabban megismerem, ezáltal sokkal magabiztosabban használom.” Miközben családját fotózta, hogy megbirkózzon a különféle fotózási kihívásokkal, Hannah gyakran követte gyerekeit, amerre jártak, és hagyta, hogy kedvükre, természetesen játsszanak. Ahelyett, hogy pózolásra kényszerítené fotóalanyait, Hannah inkább úgy szereti fotózni őket, ahogyan jól érzik magukat. „Én mindössze alkalmazkodok, és hagyom, hogy azt csinálják, amit akarnak, nekem csak az a dolgom, hogy mindig nálam legyen a fényképezőgép. A játszadozó gyerekekről akkor készülnek a legjobb képek, amikor megfeledkeznek a fényképezőgépről.”

Annak érdekében, hogy egy pillanatot se szalasszon el, Hannah ilyenkor sorozatfelvételeket készít a Canon EOS 250D Sorozatfelvétel üzemmódjával, amely másodpercenként öt képet rögzít (fps = frame per second). „Mindig bekapcsolva hagyom a sorozatfelvétel beállítást, amely másodpercenként rengeteg képet eredményez” – mondja Hannah. „Ha több kép készül, abból nagyobb eséllyel születik egy igazán kiváló kép – ezt a képet (alul) például imádom, az oldalán lévő fröccsenés olyan energikussá teszi!”

7. Használd ki a fényképezőgép csatlakoztathatóságát!

Miközben a napi kiruccanások alkalmával állandó mozgásban vagy és fotózol, jó dolog, ha meg tudod osztani a fényképeidet a barátaiddal és a családtagjaiddal. A Canon EOS 250D fényképezőgépet Bluetooth vagy Wi-Fi segítségével és a Canon Camera Connect alkalmazással könnyedén összekapcsolhatod az okostelefonoddal vagy a tableteddel, így képeket vihetsz át és tölthetsz fel a közösségi oldalakra, de el is küldheted őket szeretteidnek.

„Az általam készített képeket gyakran szeretném az Instagramon is megosztani, ezért ideális, hogy a fényképezőgépről át tudom vinni őket a telefonomra, és máris közzétehetem őket” – lelkendezik Hannah. „A Canon EOS 250D fényképezőgéppel ezt a funkciót ki tudom használni, és nagyon simán, egyszerűen működik – pedig nem igazán van műszaki érzékem! A Canon Camera Connect alkalmazásban van egy útmutató, amely azt is elmagyarázza, hogyan csatlakoztasd a fényképezőgépedet.”

Ha további tanácsokra vagy kíváncsi azzal kapcsolatban, hogy hogyan hozhatod ki a legjobbat a fényképezőgéped funkcióiból, a Canon Photo Companion alkalmazás többek között ötleteket is kínál ahhoz, hogy hogyan legyél sikeres bármilyen fotózási műfajban, és szakértői tanácsokkal, oktatóanyagokkal, valamint ötletekkel lát el kifejezetten az általad választott fényképezőgép-modellhez kapcsolódóan.

Szerző: Lucy Fulford

*Az EOS 250D (fekete/ezüst) az APS-C méretű érzékelővel és teljesen kihajtható LCD-monitorral rendelkező digitális tükörreflexes fényképezőgépek legkönnyebbike a világon. Akkumulátort és memóriakártyát tartalmaz a CIPA irányelvek alapján. 2019. április 9-i adatok szerint (a Canon kutatásai alapján).

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes történethez