A tél egyik legextrémebb sportja

Egykor a téli, havas hónapok alatt az ismeretlen helyeken történő átutazás volt a tél egyik legextrémebb versenysportja; manapság ez a síjöring. Egy személyt, síléccel a talpán, kezében a gyeplővel, speciálisan kiképzett, lovas nélküli versenylovak húznak. A résztvevők lélegzetelállító, 50 km/h-s sebességgel száguldanak.

A síjöring egy bemutatósport volt az 1928-as téli olimpiai játékokon. Napjainkban rengeteg országban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Skandinávia különböző részein rendeznek versenyeket. A legtöbb verseny hossza öt és 20 kilométer között van. Minden esetben a lovakat úgy tenyésztik és nevelik, hogy versenykörülmények között is nyugodtak maradjanak, illetve ne legyen zavaró számukra a gyeplő és a mögöttük lévő síelő.

Hogy megízleljük a síjöring nyújtotta izgalmat és adrenalint, követtük az 55 éves világbajnok, sebességőrült és hóüldöző Franco Morót argentínai edzőtáborába. Már 31 éve táplálja síjöring megszállottságát, és már több mint három évtizede vesz részt a Svájcban, St Moritzban megrendezésre kerülő White Turf eseményen. A sport iránti megszállottsága új megvilágításba helyezi az év leghidegebb időszakát – ünnepli a rendkívüli havas időjárást a téli álom alvása helyett. Come and see.

© Richard Walch képei. Canon nagykövet