Élesebb képek

Éles kép egy rózsáról.
A nem megfelelően beállított fókusz miatt a rózsa képe elmosódott.
A fényképezőgép remegése miatt a rózsa képe elmosódott.

Éles

Fényképezőgép remegése

Olykor-olykor bizonyára veled is előfordul, hogy idegeskedsz a furcsán elmosódott képeid miatt, de ha már tudod, hogy az elmosódást valójában csupán két tényező okozhatja – a hibás fókuszálás és a téma vagy a fényképezőgép mozgása –, könnyedén elkerülheted. Az alábbi tippeket követve mindig éles felvételeket készíthetsz.

Biztos fogás

A testtől eltartott fényképezőgép nem kap megfelelő megtámasztást.
A fényképezőgépet az arcon vagy a testen megtámasztva biztosítható a stabil tartás.

Megtámasztás nélkül

Megtámasztva

Állj vállszélességű terpeszben, a lábad pedig a fényképed témája felé nézzen. Tartsd a fényképezőgépet biztosan, a testedhez közel úgy, hogy a könyöködet a mellkasodhoz szorítod – így jobban meg tudod támasztani a gépet. Ha keresőt használsz, az arcod is segíthet a fényképezőgép megtámasztásában.

Egy szilárd tárgynak, például a falnak vagy egy asztalnak dőlve stabilabban tarthatod a fényképezőgépet, de ezt úgy is elérheted, ha a fényképezőgép szíját szorosan a könyököd köré tekered.

Exponáláskor ne hirtelen mozdulattal, hanem inkább finoman nyomd le az exponálógombot. A felvétel készítésekor próbáld olyan mozdulatlanul tartani a fényképezőgépet, amennyire csak tudod. Egyes fényképezőgépek Automatikus módban vagy Hibrid automata módban egy villogó fényképezőgép-ikonnal figyelmeztetnek arra, hogy a kép nagyobb eséllyel lesz homályos a fényképezőgép bemozdulása miatt.

Záridő

Túl hosszú záridő esetén expozíció közben nehéz mozdulatlanul tartani a fényképezőgépet, így pedig az elkészült kép homályos lesz. A záridőt a keresőben vagy a Gyorsvezérlés képernyőn ellenőrizheted. Ideális esetben a „tényleges” fókusztávolsággal azonos vagy annál rövidebb záridő szükséges. A tényleges fókusztávolságot az objektív fókusztávolságának és az APS-C-méretű érzékelő kivágási tényezőjének (1,6-szeres) szorzata adja ki. Például egy 50 mm-es objektív használatakor 1/80 másodperces záridőt érdemes használnod. Mozgó téma esetén előfordulhat, hogy ennél is rövidebb záridőt kell választanod. Ha a fényképezőgéped rendelkezik Sport móddal, abban az esetben automatikusan rövidebb záridőt próbál beállítani, ugyanakkor a záridőt legegyszerűbben a Záridő-előválasztás (Tv) módban vezérelheted.

Képstabilizátor

Azok az objektívek, amelyek nevében szerepel az „IS” betűszó, képstabilizátor technológiával rendelkeznek. Egyes fényképezőgépek beépített képstabilizátorral (IBIS) is rendelkeznek, amely csökkenti a gép bemozdulását még akkor is, ha az objektív nincs ellátva képstabilizátorral. Ha az objektív rendelkezik képstabilizátorral, az IBIS az objektívvel együtt működik. Az IS és az IBIS csökkenti a fényképezőgép bemozdulását, így hosszabb záridő használata esetén is éles képeket készíthetsz. Fontos megjegyezni, hogy az IS csak a fényképezőgép bemozdulását képes korrigálni, a téma mozgását nem (az éles képek elkészítéséhez továbbra is viszonylag rövid záridővel kell dolgoznod).

Az RF, EF vagy EF-S objektívek képstabilizátor funkciójának engedélyezéséhez használd az objektíven lévő kapcsolót. Ha a fényképezőgépedet állványon rögzítetted, akkor érdemes kikapcsolni az IS funkciót, ellenkező esetben előfordulhat, hogy kissé homályos eredményt fogsz kapni.

Ha az objektív képstabilizátorral rendelkezik, az IBIS az objektívvel együtt működve csökkenti a fényképezőgép bemozdulását jelentősen alacsonyabb záridő használata esetén. Az IBIS funkció alapértelmezés szerint engedélyezve van, de ha a fényképezőgéped állványon áll, akkor érdemes kikapcsolni, ellenkező esetben előfordulhat, hogy kissé homályos eredményt fogsz kapni. Ha kikapcsolod az objektív képstabilizátorát, az IBIS is kikapcsol; képstabilizátor nélküli objektívek esetén az IBIS a fényképezőgép menüjében kapcsolható ki.

Állvány használatával

A legjobb eredményt egy állvány használatával érheted el, amely lehetővé teszi, hogy a fényerősség szintjének csökkenése vagy kis rekesznyílás használata esetén alacsony érzékenységet (ISO) állíts be. Ennek köszönhetően a fényképezőgéped mozdulatlanul, a tökéletes felvételkészítési pozícióban marad. Az állvány tehát remek kiegészítője lehet a tájképekhez, állóképekhez és a makrotémákról készült felvételekhez használt felszerelésednek.

Ha a fényképezőgép egy állványon vagy egy stabil felületen helyezkedik el, a kép elkészítéséhez az exponálógomb helyett használd a két másodperces önkioldót vagy egy távkioldót. Wi-Fi-képes fényképezőgépedet akár egy mobileszközről, a Camera Connect alkalmazás használatával is vezérelheted.

Fókuszálás

A kép élességéről a fényképezőgéped autofókusz-rendszere gondoskodik, kivéve, ha olyasmi található a fényképezőgép és a fő téma között, ami eltérítheti a fókuszt. Ha a fényképezőgép automatikus funkciója helyett inkább manuálisan választanál ki egy AF-pontot, akkor biztosíthatod, hogy a jelenet megfelelő részénél helyezkedjen el.

A rekesznyílás kiválasztása

A rekesznyílás módosítása lehetővé teszi a kép mélységélességének szabályozását. A kisebb, például f/22 értékű rekesznyílások igen nagy mélységélességet biztosítanak, ami azt jelenti, hogy a képed nagyobb része lesz éles. A nagyobb, például f/2,8 értékű rekesznyílások csökkentik a mélységélességet, így a képnek csak kisebb része lesz éles.

Talán úgy gondolod, hogy a legtöbb esetben a kis rekesznyílás az észszerű választás, a kis rekesznyílások azonban csökkentik a rendelkezésre álló fény mennyiségét – ez nem csupán hosszabb záridővel járhat, de nagyobb az esély arra is, hogy a képed homályos lesz.

A nagy rekesznyílások rengeteg fényt engednek be, ezáltal rövidebb záridőt tesznek lehetővé, a kis mélységélesség miatt azonban az esetleges fókuszálási hibák is szembetűnőbbek lesznek.

A mélységélességet és a záridőt illető legjobb kompromisszum érdekében egy középső tartományba tartozó megoldást, például az f/8-as értéket érdemes választani. A rekesznyílást a rekesz-előválasztás (Av) és a kézi (M) expozíciós módokban vezérelheted.

Az érzékenység (ISO) beállítása

Az ISO-érzékenység határozza meg, hogy a fényképezőgépnek mennyi fényre van szüksége egy kép rögzítéséhez. Világos körülmények mellett a legjobb képminőséget alacsony ISO-értékkel érheted el, kevés fény mellett azonban előfordulhat, hogy az éles képek érdekében növelned kell az ISO-értéket, hogy a záridő ne legyen túl lassú. Ha olyan záridőt szeretnél, amely elég gyors a mozgó témák kimerevítéséhez, illetve ha csökkenteni szeretnéd a fényképezőgép bemozdulását, abban az esetben világos fények mellett is érdemes magasabb ISO-értéket beállítanod.

Természetesen arra is lehetőséged van, hogy a fényképezőgépre hagyd az ISO automatikus beállítását – ebben az esetben az automatikus ISO beállítást kell használnod. Nézd meg az eredményt, majd kísérletezz különböző beállításokkal.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek