A legjobb expozíció elérése

EF-M_28mm_f3.5_Macro_IS_STM_Advanced_Sample_Flowers_003_A2

Ezek a gyorstippek segítenek elkerülni a képek túlexponálását (túl világos megjelenését).

Képek megtekintése

PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-reviewing copy

Ha egy kép expozíciója túl hosszú, akkor fennáll a kockázat, hogy a legvilágosabb területeken minden részlet eltűnik, és természetellenes lesz a hatás. Ezt nehéz lehet észrevenni pusztán a fényképezőgép kijelzőjén megjelenített képen, mivel a kijelző fényerő-beállítása szerint a képek sötétebbnek vagy világosabbnak tűnhetnek, mint amilyenek valójában.

A hisztogram megjelenítése

Egy Canon fényképezőgép képernyőjén egy nárcisz fotója látható a beállítási információkkal és a hisztogrammal.

Miután elkészítesz egy fényképet, a Canon fényképezőgép lejátszási módjában megjelennek a beállítások, a dátum és az idő, valamint egy hisztogram grafikon, amely megmutatja az árnyékok, középtónusok és csúcsfények közötti tónusok szórását.

A fényerőhisztogram megjelenítése a képek mellett segítséget nyújthat, mivel vizuális útmutatásként szolgál a képek expozíciójához. A hisztogramot az INFO vagy DISP gomb ismételt megnyomásával jelenítheted meg az információs képernyőn végig lépkedve a képlejátszás közben.

A hisztogram tulajdonképpen egy oszlopdiagram, amely a kép fényerőszintjeinek megoszlását mutatja – balra a sötét, jobbra a világos részek arányát. A hisztogram magassága az egyes pontokon a diagram mentén azt mutatja, hogy az adott fényerőszintet mennyi képpontnál rögzítették. Minél több képpont található a tengely bal oldalán, annál sötétebb a kép, és minél több képpont van a tengely jobb oldalán, a kép annál világosabb.

Ha a hisztogram csúcsértéke a diagram szélső bal oldalán van, akkor előfordulhat, hogy a kép alulexponált (túl sötét). Ha a hisztogram csúcsértéke a diagram jobb oldalán van, akkor előfordulhat, hogy a kép túlexponált (túl világos).

Figyelmeztetés túlexponálásra

PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-highlight-alert-before-01 copy
PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-highlight-alert-after-01 copy

Még egyszerűbb vizuális útmutatáshoz aktivált a Figyelmeztetés túlexponálásra opciót, amelyet a fényképezőgép menüjében találsz meg. Ez a funkció a kép potenciálisan túlexponált részeit villogva jeleníti meg a lejátszás közben, hogy gyorsan eldönthesd, hogy ezek a részek fontosak-e a képhez és szükség esetén korrigáld őket az expozíciókompenzáció segítségével.

Expozíció-kompenzáció

PCA exercise exposure compensation screen getting-the-best-exposure-compensation-screen-hungarian copy

Az exponálási problémák megoldásához használd a fényképezőgép Expozíciókompenzáció funkcióját. Ezt a Gyorsvezérlő képernyőn keresztül teheted meg. A következő kép sötétebbé tételéhez forgasd el a fő tárcsát úgy, hogy a jelzés a skála bal oldala felé mozduljon el. A következő kép világosabbá tételéhez mozgasd a jelzést jobbra. Az expozíciókompenzáció visszaállításához igazítsd a jelzést a skála közepére. Biztonsági óvintézkedésként az expozíciókompenzáció automatikusan nullára állítódik a fényképezőgép kikapcsolásakor.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek