Hogyan hozhatod ki a legtöbbet egy kitobjektívből?

Tip Getting The Best From A Kit Lens - kit-lens-wide

Egy 18–55 mm-es normál kitobjektív sokoldalú zoomobjektívet jelent a hétköznapi fotózáshoz, hiszen a tájképektől kezdve egészen a közelképekig mindent megörökíthetsz vele. Állítsd az objektívet körülbelül 30 mm-re, hogy az ember által láthatóhoz hasonló látványt kapj. Ily módon természetes hatású képeket készíthetsz, amelyek a nézők figyelmét a témára irányítják, és nem zavarják meg őket a nagyon széles vagy nagyon hosszú objektívek okozta hatások.

A képek megkomponálása

Tip Getting The Best From A Kit Lens - kit-lens-wide-02

Ha az objektívet a legszélesebb beállítással használod, próbálj meg valami érdekeset találni, amelyet az előtér egy részleteként használhatsz fel, különben a képeid kicsit üresnek tűnhetnek. Tegyél néhány lépést előre, hogy az előtérben található téma elegendő területet töltsön ki a képen. Portrék esetében állj messzebb, és zoomolással jobb eredményeket érhetsz el. Használd az objektívhez elérhető legnagyobb rekeszt, így elkülönítheted a témát a háttértől.

Fókuszálás

EOS_6D_Mark_II_Sample_CINC_26_IMG_1908_P_A2

A fényképezőgép automatikusan a keret legközelebbi témájára fókuszál. Ha módosítani szeretnéd a kompozíciót, nyomd le félig az exponálógombot, amíg a téma élessé nem válik. A fókusz rögzítéséhez tartsd az ujjadat a gombon, és komponáld újra a képet.

A lágy textúrájú témákra a fényképezőgép nehezebben fókuszál, ezért próbálj meg egy másik, hasonló távolságban lévő témára fókuszálni, rögzítsd a fókuszt, majd komponáld újra a képet. Ha a téma a fényképezőgép számára túl közel van a fókuszáláshoz, menj vissza, és próbáld újra.

Élesebb felvételek

Egy férfi jobb kézzel tartja a fényképezőgépet, a keresőt közel tartva az arcához, bal kezével pedig alulról megtámasztva az objektívet.
Egy fényképezőgépet tartó férfi az LCD-képernyőre pillant, miközben könyökét a testéhez szorítva a bal kezével megtámasztja az objektívet.

Az éles felvételekhez fogd a fényképezőgépet a jobb kezedben, a bal kezeddel pedig tartsd alulról az objektívet. Ha a képstabilizátor elérhető, kapcsold be, a könyöködet tartsd az oldalad mellett, és ahelyett, hogy az exponálógombot megböknéd, gördítsd rá az ujjadat. Arra is figyelj, hogy az objektív elülső része ne legyen poros vagy maszatos – a fotós táskádban található objektívecset, kézi levegőpumpa és optikai mikroszálas ruha segít foltmentesen tartani a kitobjektívet.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek