Fény – egyszerű mint az egyszeregy!

LÉGY TISZTÁBAN A FÉNYHATÁSOKKAL

Jól érzed magad, felkapod a telefonod, hogy megörökítsd a pillanatot, de az eredmény kissé kiábrándítóra sikerül. Hiányzik belőle a pillanat vibrálása, energiája és intimitása. Mindannyian megtapasztaltuk már ezt…

A Canon fényképezőgép fénybeállításainak ismerete és szabályozása új szintre emeli a fényképeid és videóid minőségét – és a kihagyhatatlan pillanatokat teljes pompájukban örökíti meg. Három kulcsfontosságú tényezővel kell tisztában lenned: ISO, záridő és rekesznyílás. Ennyi az egész!

1.
Az ISO a fényképezőgép fényérzékenysége – a magasabb ISO-érték gyenge fényviszonyok esetén ideális. A magasabb ISO-értékek szemcsésebbé teszik a képeket, amitől vintage hatásúak lesznek. Az alacsonyabb ISO-értékeket napsütéses napokon és világos szobákban érdemes használni. Az alacsony ISO-értékek kiemelik a színek gazdagságát!

2.
A záridő szabályozza, hogy a fényképezőgép zármechanizmusa mennyi ideig marad nyitva, és mennyi fényt enged be. A rövidebb záridő kevesebb, a hosszabb több fényt enged be, így minden lehetséges helyzetben könnyedén kompenzálhatod a fényviszonyokat, bármennyire is világosak vagy borúsak.

3.
A rekeszérték a fényt beengedő nyílás méretét határozza meg, és f-értéknek is nevezik. A kisebb rekeszértékek, mint például az f/2.8, több fényt engednek be, míg a nagyobb rekeszértékek, mint az f/8, kevesebbet. Így még akkor sem kell elengedned a kreatív kontrollt, amikor a körülmények változóak, például egy felhős napon.


És ez minden, amit tudnod kell! Természetesen a legszórakoztatóbb módja a tanulásnak az, ha egyszerűen elkezdesz fényképezni. És ez a legjobb mód arra is, hogy gyorsan megértsd, ez a három tényező (ISO, záridő és rekeszérték) együttesen hogyan biztosítja a legjobb végeredményt egy adott helyzetben.

SOK SIKERT!