Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Markus Varesvuo arról beszél, miért tökéletes társ a Canon EOS 90D a vadon élő állatok fotózásához

A finnországi Helsinkiben élő, díjnyertes természetfotós, Markus Varesvuo soha nem megy messzire a szívének oly kedves vadontól.

Markus kamaszkora óta szenvedélyes vadvilágrajongó, és mindig is szeretett madárlesre járni és fényképeket készíteni. 2005-ben úgy döntött, hobbijaiból karriert kovácsol, és üzletvezetői munkáját hátrahagyva a vadon élő állatok profi fotósává vált.

Markus a kezdetektől Canon fényképezőgépeket használt fotós kalandjaihoz, eleinte filmes fényképezőgépeket választva. Most sikeres fotósként és számos madárfényképészeti könyv szerzőjeként rendszerint a profi szintű, gyors Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgépet és a szuper-teleobjektíveket választja.

Markus volt Európában az első fotós, aki a Canon EOS 90D fejlett DSLR fényképezőgépét alapos tesztelésnek vethette alá. Most elmeséli, hogyan segítette ez a fényképezőgép kedvenc képei elkészítésében, és felfedi, hogyan hozhatják ki a vadvilág lelkes fotósai és a természet szerelmesei a legtöbbet a gép funkcióiból.

A kompakt DSLR vázban rejlő 32,5 megapixeles APS-C CMOS-érzékelő és a nagy teljesítményű processzor a Canon EOS 90D típust rendkívül gyors reagálású fényképezőgéppé teszi, amellyel Markus lenyűgöző részleteket örökíthet meg. Az APS-C érzékelő megnöveli a teleobjektív tényleges gyújtótávolságát, így közelebb kerülhetsz a témához, az autofókuszt (AF) pedig egy 45 pontos, teljes egészében kereszt típusú rendszer kezeli, ami rugalmas és gyors is egyben. A fókuszterület egésze zónákra van osztva, vagy egyéni pontokra, amelyeket közvetlenül a botkormánnyal lehet kiválasztani.

A gyors, akár 10 kép/mp-es folyamatos felvétel az intelligens követő és felismerő (iTR) fókuszkövetéssel párosulva a Canon EOS 90D fényképezőgépet ideálissá teszi a Markushoz hasonló természetfotósok számára, akik számára a sebesség kulcsfontosságú tényező.

Legyen szó egy éppen felröppenő fecskéről, egy vadászó medvéről vagy egy elsuhanó madárról, amint Markus meglátja egy remek felvétel lehetőségét, már rögzítheti is. „A Canon EOS 90D nagyon gyors fényképezőgép” – mondja. „Főleg a profi szintű Canon EOS-1D X Mark II készülékkel fotóztam, és a fókuszálás sebességében érezni a különbséget.”

Kapcsolódó cikkek
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

A legjobb objektívek természetfotózáshoz

Készíts lenyűgöző képeket vadon élő állatokról és madarakról ezekkel a prím- és zoomobjektívekkel.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Tippek természetfotózáshoz

Dani Connor profi fotós egy fiatal leendő természetfotóssal osztja meg bevált tippjeit a fotós sikerek eléréséhez.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

Tippek természetfotózáshoz

Tippek és technikák, amelyekkel új szintre emelheted a természetfotózást, és a legtöbbet hozhatod ki Canon fényképezőgépedből és objektívjeidből.

Amikor egy jó téma a cél, Markus szerint Finnország vadregényes tájain könnyű remek témára lelni. Gyorsan megnyugtatja azért a leendő természetfotósokat: „Bárhol is vagy, jó eséllyel találni ott is szép vidékeket. A madarak pedig tényleg bárhol megtalálhatók: a városban, a parkokban vagy a tengerparton. Nem kell mérföldeket utazni hozzájuk –közelebb vannak, mint gondolnánk.”

A helyismeret nélkülözhetetlen, és ugyanarra a helyszínre visszajárni időt takaríthat meg nekünk, valamint a különféle fények és szögek megtalálásával finomíthatjuk az ötleteinket. „A madarak fotózásánál a legfontosabb az, hogy jól ismerjem az egyes fajtákat. Mennyire mehetek közel? El kell rejtőznöm? Ha megzavarod a madarakat, nem tudod őket lefotózni” – mondja.

Markus tippjei vadon élő állatok fotózásához

1. Használj minden fókuszpontot

Markus órákat, sőt akár napokat is vár a tökéletes pillanatra, de a türelem csak egy a természetfotósok számos elengedhetetlen erényei közül. Emellett gyors reagálásúnak is kell lenni, mert a téma pillanatok alatt képes fel- és eltűnni. „Nagyon gyors tudok lenni” – magyarázza. „De sokat számít a fényképezőgép mechanikája és az optikája is. Minél több képet tud másodpercenként készíteni a fényképezőgép, annál jobb, és ugyanez igaz az autofókuszra is.”

Bármelyik kezdő madárfotós megmondhatja, hogy az éles képek készítése, különösen repülő madarakról, az egyik legnehezebb téma bármely fényképezőgép autofókusza számára.

„Amikor repülés közben fényképezek madarakat, általában a fényképezőgép összes fókuszpontját használom – ez a Canon EOS 90D esetében 45. Az autofókusz szuper és sokoldalú, úgyhogy könnyű a madarat a fókuszterületen tartani. Az egyetlen, amit meg szoktam változtatni, az a követési érzékenység. Ha a háttér zsúfolt, lejjebb viszem” – avat be minket.

2. Mozgáskövetés az AI Servo móddal

Markus egyik kedvenc fotótémája a sarki búvármadár. Amint ezek a madarak kecsesen úsznak a vízen, a fejük szürke nyári tollazata és a Markus által előnyben részesített sötét hátterek között nincs túl nagy kontraszt.

A Canon EOS 90D számára azonban nem jelent problémát a madarak tűzvörös szemének követése és fókuszban tartása. „A sarki búvárok elég lassan úsznak a vízen, ezért kilenc fókuszpontot használok” – magyarázza Markus. „Az AI Servo használatával követem a madarat és végig élesen tartom, a botkormánnyal pedig kiválaszthatom a különböző fókuszpontokat. A madarak fotózásakor nagyon gyorsan változnak a körülmények, de a botkormány megkönnyíti a dolgom” – teszi hozzá.

3. A pillanat megörökítése a rövid záridővel

A nagy sebességű sorozatfelvétel különösen fontos az illékony pillanatok megörökítésére, amikor a madarak zsákmány ejtésekor vagy jellegzetes násztáncukkor produkálják magukat. „A tökéletes felvétel elkészítéséhez a madarat a megfelelő szögben kell elkapni, a másodpercenkénti 10 kép rögzítése pedig segít, hogy a legjobbat hozhassam ki a helyzetből” – mondja Markus.

A madarak nem mindig választják a megfelelő fényviszonyokat önmaguk felfedésére, és még Finnország ragyogóan hosszú nyári nappalai mellett is gyakran kell Markusnak gyenge fényviszonyok között dolgoznia. „Ilyen körülmények mellett a pillanat megörökítéséhez magas ISO-beállításra van szükség. Számomra mindennapos az ISO 6400 vagy annál is magasabb érték használata” – meséli Markus. A Canon EOS 90D maximális ISO-értéke 25 600, amellyel a kevés fénnyel fotózás gyerekjáték.

Emellett rövid záridőre is szükség lesz, bár ez a madártól is függ. „A füstifecskéhez 1/3200 másodpercre van szükségem; a szakállasbagoly nem ilyen gyors, ezért 1/2000 másodperc, de akár 1/1000 másodperc is elegendő. Még jó fényviszonyok között is elég magas ISO-beállításra van szükség ilyen záridők eléréséhez” – teszi hozzá.

4. Még több felvétel a hosszabb akkumulátor-üzemidővel

Akár vízimadarakat fotóz Markus egy tó felszínén, akár baglyokat a finn erdők sűrű lombkoronája alatt, a legközelebbi emberlakta településtől gyakran kilométerek választják el, ezért elengedhetetlen a hosszú akkumulátor-üzemidő. Habár viszonylag egyszerű több, teljesen feltöltött akkumulátorral útnak indulni, az is fontos, hogy amikor a használatukra kerül a sor, az kellő ideig tartson.

A Canon EOS 90D hosszú, 1300 felvétel elkészítésére elegendő akkumulátor-üzemidővel bír, a meleg nyári hónapok alatt pedig Markus egy egész napot végigfotóz egyetlen akkumulátorral.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Felvételkészítés nagy felbontással

Markus fényképeit magazinok és könyvkiadók számára készíti, a képméretek pedig jelentősen eltérhetnek, a képminőségnek ugyanakkor mindig kifogástalannak kell lennie. „A képeimet sok helyen és sokféleképpen használják fel. A kiállításokra szánt nyomatok akár egy méter szélesek vagy még nagyobbak is lehetnek” – mondja.

A Canon EOS 90D 32,5 megapixeles érzékelője nem csak azt jelenti, hogy Markus nagy nyomatokhoz is képes képeket szolgáltatni, de a képek vágása után is megfelelő marad a felbontás. „Így rengeteg szabadságom van a felvételek számítógépen való utólagos megkomponálására.”

Írta: Kevin Carter

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes történethez