Élő nézet vs. kereső

PCA - Live View Vs Viewfinder - live-view-versus-viewfinder-opener.jpg

Az Élő nézet kijelzővel vagy a szemedet a keresőre nyomva készítesz képeket? Esetleg új fényképezőgép beszerzésén gondolkodsz? Bármi legyen is a válasz, mindkét felvételkészítési módszernek van néhány jelentős előnye és esetleges hátránya, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Előnézet

Fotózás Élő nézet módban.
Ugyanaz a kép különböző szűrők alkalmazásával, Élő nézet módban.
Ugyanaz a kép különböző szűrők alkalmazásával, Élő nézet módban.
Ugyanaz a kép különböző szűrők alkalmazásával, Élő nézet módban.

Az EOS fényképezőgépeken két típusú kereső található. A DSLR gépeken használt optikai kereső a képet közvetlenül az objektívből mutatja. Az egyes tükör nélküli fényképezőgépeken használt elektronikus keresők elsősorban kis Élő nézet kijelzők, amelyek a képet a szín- és kontrasztbeállítások, valamint a digitális szűrők alkalmazását követően mutatják. Bár az optikai keresők nem teszik lehetővé a fénykép ilyetén előnézetét, tiszta és megszakításmentes nézetet biztosítanak, aminek köszönhetően könnyebben elmerülhetsz a jelenetben.

A képek előnézetben való megjelenítésének képessége az Élő nézet móddal való fotózás egyik legnagyobb előnye. Segítségével megtekintheted a fényképezőgép beállításainak effektusait, például a képstílusokat és a kreatív szűrőket, és még a zárkioldás előtt lehetséges a finomhangolásuk. Egy élő hisztogram is látható, a bekapcsolt expozíciószimulációval pedig a képet az expozíció változásával világosabbnak vagy sötétebbnek láthatod.

Fókuszálás

Egy virág képe Élő nézet módban, középen az autofókusz pontjával.
Ugyanaz a kép 5-szörös nagyításban.
Ugyanaz a kép 10-szeres nagyításban.

Az automatikus fókuszálás optikai kereső segítségével sokkal gyorsabb, mint Élő nézetben, különösen, ha mozgó tárgyak követéséről van szó. Ugyanakkor a témának feltétlenül a kép közepén látható fekete AF-pontok egyike alá kell esnie. Az Élő nézet autofókusz lassabb ugyan, de szélesebb területet fed le, ezért könnyebb olyan témákra fókuszálni, amelyek nem a kép középpontjában állnak.

Ha a fényképezőgépnek van érintőképernyője, megérintheted a képnek azt a részét, amelyre fókuszálni szeretnél. Bekapcsolt érintéses kioldás esetén a képernyő megérintése beállítja az objektív élességét és kioldja a zárat, ami a felvételek gyorsabb elkészítését teszi lehetővé, és sok helyzetben hasznos lehet.

A találgatást a manuális fókuszálás helyett az Élő nézet végzi el. A kép egy részére az 5-szörös vagy a 10-szeres tényezővel nagyíthatsz rá, így a legapróbb részletek élességét is ellenőrizheted. Nagyszerű eszköz az égbolt fotózásához és makrofotózáshoz, ugyanakkor ezekben az esetekben a manuális fókuszálás maximális teljesítményének elérése érdekében a fényképezőgépet állványra kell majd rögzítened. Ha nem tudsz ránagyítani a képre, válassz a különböző Élő nézet AF-módok közül a menüben, és próbálkozz újból.

Stabilitás

PCA - Live View Vs Viewfinder - tips-live-view-viewfinder-hold.jpg

A fényképezőgépet stabilitásáról egyszerűbb az optikai kereső használatával gondoskodni; az Élő nézettel lehet, hogy a fényképezőgépet a testedtől távol kell tartanod ahhoz, hogy a jelenetet lásd, ez pedig a képek elmosódásához vezethet. Ilyenkor jól jöhet egy változtatható nézési szögű monitor, amelynek köszönhetően a fényképezőgépet közelebb tarthatod magadhoz, és a kijelző használata közben növelheted a stabilitást.

Az Élő nézet változtatható nézési szögű monitoron történő használatával kényelmetlen szögekből, például a talajhoz közelről vagy kartávolsággal a tömeg fölül is könnyebb felvételeket készíteni. Ha a fényképezőgéped rendelkezik Wi-Fi-vel, a Camera Connect alkalmazást is használhatod mobileszközről, ami még nagyobb szabadságra ad lehetőséget, ha különböző szögekből fotózol.

Napfény

PCA - Live View Vs Viewfinder - live-view-v-viewfinder-brightness-hungarian copy.jpg

Nagyon világos környezetben a képet könnyebb a keresőben megtekinteni, mint a hátsó monitoron. A képernyő fényerejét is növelheted, de még ez sem mindig elég a fókusz, az expozíció és a kompozíció pontos ellenőrzéséhez.

Tápellátás

PCA - Live View Vs Viewfinder - tips-live-view-batteries.jpg

A fényképezőgép-akkumulátorok keresős felvételkészítés során kétszer tovább használhatók, mint Élő nézet felvétel esetén. Ha hosszú ideig a fényképezőgép hátsó képernyőjét szeretnéd használni a fotózáshoz és videózáshoz, érdemes fontolóra venni egy második akkumulátor használatát. Az Élő nézet módot egyébként sem jó sokáig használni, különben a fényképezőgép túlmelegszik. Az sem a legjobb, ha gyors sorozatfelvételeket szeretnél készíteni, mivel a sorozatfelvételi sebesség korlátozva van.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek