Tájfotózás

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

A tájak a legnépszerűbb és a legkönnyebben hozzáférhető fotótémák közé tartoznak. Sokkal jobb eredményt érhetsz el, ha a fények szempontjából a megfelelő időpontban készítesz felvételt, betartasz néhány alapvető kompozíciós szabályt, és gondoskodsz róla, hogy a képed tűéles legyen.

Időjárás

Készülj fel különböző időjárási körülményekre. Lehet, hogy sokáig kell várnod, amíg a fény ideális lesz, ezért hideg éghajlaton öltözz fel melegen, időjárásálló ruhába, és vegyél fel csizmát! Meleg éghajlaton vigyél magaddal bőségesen napvédő krémet, de pulóvert vagy dzsekit is, ha naplemente után fotóznál. Egy tartalék akku is jól jöhet, főleg ha sokat fogod használni az Élő nézet módot, míg a napellenző megvédi az objektív elülső részét a közvetlen napsütéstől és az esőtől.

A hátizsákban biztonságban lesznek az eszközeid, amíg odaérsz a fotózás helyszínére, és hosszabb gyaloglás esetén kényelmesebb is, mint egy válltáska.

Beállítás

Ha megtaláltad a tökéletes helyszínt, érdemes állványra helyezve használnod a fényképezőgépet. Így a fényképezőgép biztosan nem fog elmozdulni expozíció közben, és könnyebben készíthetsz tűéles felvételeket. Azt is lehetővé teszi, hogy gondosan mérlegeld, melyik az ideális kompozíció. Először a lábak vastagabb szakaszait húzd szét, és csak akkor használd a vékonyabb alsó szakaszokat, ha szükséges; így stabil alapot hozol létre. Most szereld fel a fényképezőgépedet a tetejére, és ha a fényképezőgép rendelkezik elektronikus vízmértékkel, aktiváld azt az „INFO” gomb megnyomásával. Ezt követően módosíthatod a fényképezőgép szögét, amíg a vonal pirosról zöld színűre nem változik, jelezve, hogy a horizont vízszintes.

Felvételi mód

A Rekesz-előválasztás (Av) mód ideális tájképek fotózásához, mert lehetővé teszi, hogy a mélységélesség vezérléséhez te állítsd be a rekeszt, míg a zársebességről a fényképezőgép gondoskodik. Annak érdekében, hogy a tájkép az előtértől kezdve a horizontig élesen látszódjon, általában nagy mélységélességre van szükség, amit kis rekeszértékekkel (például f/16 vagy f/22) lehet elérni.

Képminőség

A legjobb minőségű képeket alacsony ISO értékkel (100 vagy 200) dolgozva készítheted. Minél magasabb az ISO értéke, annál zajosabb (szemcsésebb) lesz a kép.

Tartsd stabilan a fényképezőgépet az állvány segítségével, mivel az alacsony ISO és a szűk rekesznyílás kombinációja alacsonyabb zársebességet eredményez.

Amikor a felvételkészítéshez megnyomod a zárkioldást, egy kis remegést idézhetsz elő, ami miatt a kép nagyon csekély mértékben elmosódottá válhat. Ezt elkerülheted azzal, ha aktiválod a fényképezőgép önidőzítőjét, amely kis késleltetéssel kioldja a zárat, miután megnyomtad a zárkioldást. A felvétel készítéséhez távkioldót is használhatsz. Ha a fényképezőgép rendelkezik Wi-Fi funkcióval, a Camera Connect alkalmazás révén mobileszközödről a távolból is kioldhatod a zárat.

Kompozíció

A harmadolási szabály olyan kompozíciós útmutató, amelyet már évszázadok óta használnak, és fényképezőgéped rácsmegjelenítési funkciójának segítségével te is alkalmazhatod. Ehhez csak nyisd meg a fényképezőgép menüjét, engedélyezd az Élő nézet módot és a Rácsmegjelenítést, majd válaszd a 3x3 rácsot. Ezentúl ha aktiválod az Élő nézet módot, egy rácsot fogsz látni a fényképezőgép kijelzőjén.

Arra törekedj, hogy a jelenet legfontosabb elemei e vonalak mentén és metszéspontjaiknál helyezkedjenek el. Pár lépést oldalra lépve vagy a fényképezőgép szögét módosítva lényeges változást érhetsz el.

Élénk színek

Az alkonyat utáni és a naplemente előtti órát gyakran aranyórának is nevezik, mert a meleg fény gyönyörű arany színbe vonja be a tájat. Az alacsonyan járó nap fényében emellett jól érvényesülnek a táj mintázatai, kontúrjai és textúrája, így próbálj meg ilyenkor fotózni, különösen napsütéses napokon.

Válaszd a fényképezőgép Tájkép módját, hogy a kék és a zöld színek még élénkebbek legyenek a fényképen. Ha jól ismered a Rekesz-előválasztás (Av) mód vagy a Program (P) mód használatát, hasonló hatásért a Képstílusnál állítsd be a Tájképet.

Fókuszálás

Általában véve hozzávetőlegesen kétszer olyan mély az az éles terület, amely azon a ponton túl található, amelyre fókuszálunk, mint az, amely előtte van. Ezért annak érdekében, hogy képed mélységélessége a lehető legnagyobb legyen, fókuszálj egy olyan pontra, amely nagyjából a jelenet egyharmadánál található. Ha a fényképezőgépednek van érintőképernyője, a fókuszpont beállításához érintsd meg a képernyőt Élő nézet módban. A navigációs vezérlők segítségével is a kívánt helyre mozgathatod az AF-pontot, majd az objektív élességének beállításához nyomd le félig az exponálógombot.

Értékelés

Miután elkészítetted az első fényképet, nézd meg a képernyőn. Ha azt szeretnéd, hogy a kép világosabb vagy sötétebb legyen, használd a fényképezőgép expozíciókompenzáció-vezérlését, és készíts új fényképet. Ha Tájkép módban fényképezel, nyomd meg a Q gombot, és állítsd a „Normál beállítás”-t „Világosabb”-ra vagy „Sötétebb”-re. Ha végeztél, ne felejtsd el ezt visszaállítani „Normál beállítás”-ra.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek