Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

Az EOS 5D Mark IV-gyel a világ végén

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Felfedező


Ulla Lohmann expedíciós és sajtófotós az elsők között próbálhatta ki az EOS 5D Mark IV gépet, és rögtön a lehető legkeményebb kihívások elé állította. Ismerjük meg, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a Canon 5D család új tagjának a vanuatui vulkánoknál…

A dél-csendes-óceáni térségről legtöbbünknek az azúrkék tenger és a fehér homokos strandok jutnak eszünkbe. A régiónak azonban van egy komorabb oldala is, Ulla Lohmann pedig pontosan itt szereti tölteni az idejét. Ha figyelmesen kémleljük a Vanuatu-szigetcsoport 82 tagján lépten-nyomon előforduló vulkánokat, valamelyiknek a tetején biztosan megtaláljuk a Canon bátor felfedezőjét, kezében a fényképezőgéppel…

„Egy snackvállalat megbízásából jártam ott fényképezni” – meséli Ulla. „Arra kértek, hogy a vulkánfotózásban szerzett tapasztalataimat felhasználva készítsek látványos képeket az egyik csípős tortillachipsük gyártástól a csomagolásig megtett képzeletbeli útjáról. Ez persze csak a fantázia szüleménye, de mivel a forróságot szerették volna hangsúlyozni, ezért a géppel egy 600 méter mély aktív vulkánba kellett leereszkednem, ahol csupán 50 méterre voltunk egy lávatótól. Ez volt a legforróbb hely, ahol valaha jártam, és még csak a chipsből sem ettem!”

A FORRÓSÁG NEM ZAVARTA

Ulla a szélsőséges környezetekben végzett fotózások során nagy igényeket támaszt a gépekkel szemben, a Canon mérnökei pedig nagyon kíváncsiak voltak rá, hogy az EOS 5D Mark IV hogyan teljesít extrém helyzetekben és hőmérsékleten, nem beszélve arról, hogy hogyan tudja megörökíteni az izzó láva és a sötét sziklák részleteit az új, 30,4 megapixeles CMOS-érzékelő.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

„Ez a gép nagy előrelépés a magas ISO-s fotózás terén.” – mondta el Ulla. A beállítható ISO-tartomány 100–32 000 (50–102 400 tartományig bővíthető). Egy vulkán kráterben olyan széles a dinamikatartomány, hogy a fényképezőgép érzékelője számára valóságos rémálom lehet az összes részlet rögzítése. Amikor azonban megnéztem a képeket az 5D Mark IV LCD-képernyőjén, láttam, hogy az árnyékok és a csúcsfények is nagyon részletesen látszanak. Akkor jöttem rá, hogy ez tényleg egy különleges fényképezőgép…”

"Az időjárásállósága hihetetlen” – mondta Ulla. „Ha egy vanuatui vulkán kráterében helytállt, szerintem mindenre képes!"

Ulla Lohmann Canon-felfedező lávatavat fényképez egy aktív vanuatui vulkánban

Ulla a vulkán mélyén fedezte fel, hogy mennyire jó az EOS 5D Mark IV érintőképernyője, és mennyire megkönnyíti az életét. „Az élő nézetes érintőképernyő valami fantasztikus. A hőálló kesztyűben általában nehezen tudom kezelni a gépet, mivel nem ad túl nagy mozgásteret az ujjaimnak. Az új érintőképernyővel viszont a fényképezőgép hátulján, a képernyőt megérintve tudom beállítani a fókuszt és az élességet. Számomra ez a módszer intuitívabb a fotózáskor, videózáskor pedig még hasznosabb, mivel folyamatosan tudom állítani a fókuszt. Az Élő nézettel egészen -4 Fé-ig tudok fókuszálni, ami kevés fényben igen hasznos.

„A gép hátuljára egy új gomb is került, amellyel a fókuszpontokat tudom váltani a kereső használatakor. E fejlesztések mind az 5D Mark III funkcióinak logikus továbbgondolásai. És szinte belesimul a kézbe! Az előző modellnél könnyebb, ez pedig sokat jelent – főleg a vulkánok megmászásakor”

INTUITÍV KAPCSOLAT

A fényképezőgép megismerése és a funkcióinak kiaknázása olyan dolgok, amelyekkel minden fotós sok időt tölt. A Canon-felfedezők azonban nagyon különleges csoportot alkotnak: szoros kapcsolatban állnak a Canon mérnökeivel, így gyakran azonnal megkapják a fejlesztés alatt álló modelleket, hogy a legtöbbet hozhassák ki belőlük. Ulla is egy közülük. „Kb. egy nappal a vanuatui indulás előtt kaptam meg a gépet, és amint leszálltunk, azonnal ki is próbáltam egy aktív vulkánban. Nagyon egyszerű volt átállni az EOS 5D Mark III-ról az 5D Mark IV-re, mivel a váz ugyanolyan, és a vezérlők is szinte változatlanok. Az EOS 5D sorozat korábbi használói számára minden magától értetődő lesz.”

Ulla fontosnak tartotta kiemelni a gép időjárásálló kialakítását, amelyet a vulkáni hamu és por, valamint az eső és a magas páratartalom azonnal próbára is tett. A kártyanyílások ajtaját speciális tömítés védi, a HDMI-, az USB- és a fejhallgató-csatlakozót pedig gumírozott fül fedi – ezek az 5D sorozat korábbi tagjainál nagyobb védelmet nyújtanak –, így az 5D család tagjai továbbra is a sajtófotósok kedvencei közé fognak tartozni. „Az időjárásállósága hihetetlen” – mondta Ulla. „Ha egy vanuatui vulkán kráterében helytállt, szerintem mindenre képes!”

„Ezt a gépcsaládot használtam egész életemben. Tökéletes rendszer számomra. A minősége lenyűgöző, kis tömegének köszönhetően pedig ez a tökéletes mindenes gép a felfedező fotózáshoz. Már nem is akarom visszaadni!”

A 4K-FILMEZÉS REJTELMEI

Bár Ulla elsősorban állóképeket készít – sok társához hasonlóan – egy ideje vizsgálja, hogyan egészíthetné ki portfólióját filmezéssel is. A filmezés felfedezését még izgalmasabbá teszi, hogy az EOS 5D Mark IV képes 4K-videók készítésére is.

„Nagyon izgalmas lehetőség most fotósnak lenni, amikor a gépekkel a részletgazdag képek mellett már 4K-videó is készíthető. Tetszik a második kártyanyílás, mivel így folyamatosan tudok fotózni, és a lávát 4K-ban videózni is nagy élmény. Az is tetszik, hogy a gép kivágja a 4K-t az érzékelőn, és a filmezéshez nem kell hosszú objektív.”

„Nagyon várom, hogy ezt a funkciót legközelebb is használhassam. A filmezés a szuperéles és -részletes Élő nézet képernyővel nagyon egyszerű, és tényleg gombnyomásra működik.”

Az aktív vulkánok elképesztő méretét és látványát szemlélteti ez a lávakitörésről hosszú záridővel készített kép.

A KÉP VÉDELME

Az EOS 5D Mark IV-ben számos új, az EOS-1D X Mark II-ből átvett, fejlett képfeldolgozási technológia segít tökéletes eredményeket elérni, már a zár kioldásának pillanatától. A korábban a Canon Digital Photo Professional szoftverben bemutatkozó Digitális objektívoptimalizáló funkció mellett megtalálható benne az EOS 5DS-ből és a nagy felbontású 5DS R DSLR-ekből ismert „Finom részletességű” képstílus, a megnövelt peremfényerő, a torzítás- és kromatikusaberráció-javítás, valamint az automatikus fehéregyensúly-beállítások. Igazán különleges újdonság a Dual Pixel RAW formátum.

„Mindent tudok a Dual Pixel RAW-ról” – mesél Ulla. „Nagyon érdekel ez a technológia. Nagyon hasznosnak bizonyult azokban az esetekben, amikor nincs sok idő a portré elkészítésére, vagy amikor a fókusz folyamatosan változik – például amikor az indákkal ugró helyieket (a bungee-jumping ősét) fotózom. Megőrzi a pillanatot. A gép két fotodióda használatával veszi fel a képet, így két képréteg keletkezik. Nagyon hasznos funkció, mivel a vágás során adott esetben lehetőséget nyújt a maximális képélesség pontjának kijavítására. Az utószerkesztés során így pontosan szabályozni lehet az élességet.”

"ez a gép minden körülmények között jól teljesít."

„A GPS is nagyon jól jött a helyzetem rögzítéséhez a szigeteken. Nem merítette túlságosan az akkumulátort, és az expedíciók során az 5D Mark IV nagyon hasznos funkciójának bizonyult. Gyakorlatilag a gép minden funkcióját szívesen használnám. Az IPTC segítségével a képfájlba menthetem a feliratokat, és a képeket Wi-Fi-n megoszthatom táblagépemmel és okostelefonommal. A csatlakozási lehetőségek fantasztikusak.”

„Ha valaki megkérdezi, miért érdemes az új modellre váltani, egyszerű a válaszom: ez a gép minden körülmények között jól teljesít.”

A Vanuatut alkotó szigeteken gyakoriak a hagyományos ünnepek és mindennaposak a vallási rituálék.

Nagykövetek és történetek

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiráció

Fedezd fel az EOS 5D Mark IV működését profi fotósok kezében

Még több felfedezés