Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Tiszta és precíz filmezés

Christian Anderl
Christian Anderl

Felfedező


Christian Anderl üzleti fotós, filmes és Canon felfedező az EOS 5D Mark IV színfalak mögött is kiváló videofelvételi képességeiről, valamint gyors és hatékony állóképkészítési tulajdonságairól beszél.

„Csak erre a fényképezőgépre van szükségem: a sötéthez való technológia és a kezelés élvezetessé teszi a munkámat.” Christian lelkesedése az EOS 5D Mark IV iránt az első pillanattól egyértelmű. Az 5D sorozat régi használója: 5D Mark II-vel kezdte a filmezést, és azóta is követi a Canon technológiai fejlesztéseit.

„A Canon tudja mi fontos a magamfajtáknak” – mondja. „Már azt hinném, nincs hova fejlődniük, mire kiadnak egy még jobb gépet! Eddig pedig ez volt a legnagyobb előrelépés. Valóban rendkívüli.”

Christian munkája számára az EOS 5D Mark IV finom módosításai jelentették a legtöbbet. Vegyük például a fényképezőgép hátulján található autófókuszváltó gombot: egy újítás az LCD kijelzőtől jobbra, épp ott, ahova a hüvelykujj esik. „Ez a legnagyszerűbb ezen a fényképezőgépen!” – teszi hozzá. „Életemben először végig autofókusszal vettem fel egy zenei promó színfalak mögötti állóképeit. Az első pillanattól lenyűgözött. Működött! Az LCD mellett, hátul található új AF karral könnyen válthattam az emberek között az arcfelismerés funkcióban. Ezzel levett a lábamról!”

„Gyenge megvilágítás mellett is kiválóan teljesített, pedig azt hittem, hogy nem lesz jó a fókusz” – folytatja. „A fényképezés szempontjából pedig a Dual Pixel RAW is hihetetlen volt. Volt egy kép, ami nagyon tetszett, de nem volt elég éles a szemnél. Később a Canon Digital Photo Professional szoftverrel igazítottam rajta és – wow ¬– tökéletes lett!”

„Szerintem ez csak a kezdete egy fantasztikus, új Canon-forradalomnak!” – lelkendezik. „Az új, 30 megapixeles érzékelő dinamikatartományának és a fényképezőgép éles LCD kijelzőjének segítségével láttam a képminőségbeli különbséget.”

"Szerintem ez csak a kezdete egy fantasztikus, új Canon-forradalomnak!"

Fények, gép, felvétel!

Christian számára nagy feladat volt a videók és állóképek színfalak mögötti rögzítése az EOS 5D Mark IV-gyel. Kihívás volt elkészítésük egyetlen fényképezőgépen. „Alapvetően két gépet használnék: egyet a videók, egyet az állóképek készítésére. Azonban a forgatás helyszínének korlátozott nagysága miatt ez a felesleges teher csak gátolt volna a mozgásban. Lenyűgözött az, hogy lendületes mozgás esetén is (ahol fontos a gyors reakció és fókuszálás) milyen jó videók és állóképek születtek.”

„Eredetileg csak állóképeket készítettem volna a bandáról”–folytatja–„azonban megkértek videofelvételek készítésére is. Egyszerre kellett állóképeket és videókat készítenem, ez volt a végső megmérettetés.”

„Nem könnyű a színfalak mögött felvételt készíteni. Folyamatosan dolgoznod kell, és ilyenkor hasznos az autófókusz. Én csak a kompozícióra figyeltem, az AF pedig magától ment, és a gép hátulján található karral könnyen kiválaszthattam, mire szeretnék fókuszálni.”

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian egy egyszerű kézi kameraállást használt. Mivel videókat és állóképeket is készített, nem volt lehetőség egy olyan kameraállás felállítására, amit filmezéskor használna.

„A kis kameraállás is megtette. Odavoltam a régi Mark III kezelhetőségéért, de az EOS 5D Mark IV-nél ez még jobb. Könnyebb a régi verziónál, és ez sokat számít. És ott van a másik újítás: a Wi-Fi!”

„A Wi-Fi és a DSLR mára már valóság” – mondja Christian. „Tényleg praktikus bővítés. A fényképezőgépet táblagéphez csatlakoztatva a filmezéskor távolról is tudtunk autofókuszálni. Néha én csak a kompozícióra figyeltem, és eközben az asszisztensem foglalkozott a fókusszal. Egymástól függetlenül, egyszerre tudtunk dolgozni. Nincs több vita. Tökéletes eredmény!” „Csak tavaly vettem meg az EOS 5D Mark III-at, mert annyira szerettem az EOS 5D Mark II-t, és jól működött. De a Mark IV? Nekem azonnal kell. Már meg is rendeltem!”

"Az új, 30 megapixeles érzékelő dinamikatartományának és a fényképezőgép éles LCD kijelzőjének segítségével láttam a képminőségbeli különbséget."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Vélemények és összegzés

A videók megtekintésekor Christian számára egyértelművé váltak az EOS 5D Mark IV előnyei. „Ötvözi a korábbi két generáció legjobb tulajdonságait, 4K felvételeket készít, ráadásul számos menet közbeni korrekciós eszközzel rendelkezik, mint például a digitális objektívoptimalizálás, és ne felejtsük az objektívtorzítás-korrekciót, illetve a Finom részletességű képstílust. A Dual Pixel RAW mód pedig egyszerűen fantasztikus.”

„Imádom az autófókuszt a videó módban, valamint a magas ISO funkciót és a kevesebb szemcsét. Élethű színek és 6400-as ISO-nál is remek zajszint a sötétben. Mint egy gyönyörű szemcsézett film. Olyan jó, hogy az utómunkálatok során szűrőként használnád!”

„Nem vagyok egy IT zseni fotós” – fűzi hozzá, – „de ez az eszköz úgy működik, ahogy szeretném. Soha nem volt olyan gépem, amit rögtön tudtam kezelni. Vonakodva adtam vissza!”

Nagykövetek és történetek

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiráció

Fedezd fel az EOS 5D Mark IV működését profi fotósok kezében

Még több felfedezés