A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

Kis méretű és tökéletes: fedezd fel, hogy miért tökéletes útitárs a Canon PowerShot G5 X Mark II

James North, akció- és életstílusfotós karrierjét a világ körül utazgatva, izgalmas kalandokról készített fényképekkel építette fel, így rögtön megragadta a lehetőséget, amikor esélye nyílt az osztrák Alpokba utazni, hogy megörökítse a zöld legelőket, a kristálytiszta tavakat és a hófödte hegycsúcsokat.
James szeretett volna könnyedén utazni, ezért lecserélte a szokásos DSLR készülékét – Canon EOS 5D Mark IV – az új Canon PowerShot G5 X Mark II modern, kompakt fényképezőgépre. Ausztria ideális helynek bizonyult a fényképezőgép tulajdonságainak tesztelésére. „Minden buja és zöld volt” – meséli. „A nap igen erősen tűzött, de ahogy egyre magasabbra másztál, még találtál hóval borított helyeket. A táj gyönyörű színekben, illetve izgalmas tónusokban és textúrákban pompázott, mindig volt valami új, amit le kellett fényképezni.”
A Londonban élő James – akinek egyik ügyfele a Vans gördeszkás márka, valamint társszerkesztője a The Reason Snowboard Magazine-nak – alapos tesztelésnek vetette alá a Canon PowerShot G5 X Mark II különböző beállításait. A prémium minőségű, nagy látószögű, 5-szörös zoomobjektív, a felpattintható elektronikus kereső (EVF), a 20,1 megapixeles, 1.0 típusú CMOS érzékelő és a sok egyéb funkció révén ez a fényképezőgép egy sokkal összetettebb tulajdonságokkal bíró készülék, mint amit egy fix objektíves fényképezőgéptől várna az ember. James most megosztja tippjeit és trükkjeit, amelyekkel a legtöbbet hozhatod ki a fényképezőgépből.

1. Kapcsold be a makró módot, hogy tűéles közeliket készíthess

Hajolj le és koszold össze magad, hogy az utazásaid során szembejövő dolgok legapróbb részleteit is megmutathasd. A közeli alanyok megörökítéséhez kifejlesztett makró mód ideális virágok és rovarok fényképezéséhez, a Canon PowerShot G5 X Mark II felpattintható EVF-je pedig jelentősen megkönnyíti a megfelelő fókusz beállítását. James akkor érte el a legjobb eredményeket, ha a fényképezőgépet kb. 20 cm-re tartotta a témától, így éles és textúrált közeliket készíthetett az innsbrucki híd lakatjairól és a színes lóherékről a mezőn.
„Lenyűgöző részleteket örökíthetsz meg olyan apró tárgyakon, amelyek a legtöbb objektív számára már túl kicsik lennének.” – magyarázza James. „Akár több ezer eurót is elkölthetsz DSLR fényképezőgépekhez való makróobjektívekre, így az, hogy egy kompakt fényképezőgép makró funkciót tartalmazzon, elképesztő.”

2. Nyílt terekhez használd a panoráma módot

Mindegy, hogy zöldellő tájakat, csipkézett tengerpartokat vagy tündöklő városképeket szeretnél lefényképezni, a Canon PowerShot G5 X Mark II panoráma módja ideális az utazásaid során eléd táruló széles, lenyűgöző jelenetek megörökítésére. A fényképezőgép automatikusan, elmosódás nélkül illeszti össze a képeket, ahogy körbe forgatod az eszközt. James ezzel a móddal örökítette meg Ausztria felhőbe burkolódzó csúcsait, a végeredményt pedig „átmenetmentesként” jellemezte.
A kiváló minőségű, 5x-ös zoomobjektív minden fókusztávolságnál kiváló eredményt biztosít, és James rendkívül hatékonynak találta nagy látószögek használatakor.

3. Ha a fények megfelelőek, támaszkodj a HDR-re

Kapcsolódó cikkek
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

10 tipp az úti fotózáshoz

Diana Millos fényképész és blogger megosztja a legjobb tippjeit lenyűgöző úti fotók készítéséhez.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

UTAZÁSHOZ

Hogyan hozd ki fényképezőgépedből a legtöbbet egy városi út során?

11 tipp és trükk, hogyan örökítsd meg a városi dzsungel hangulatát.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

KÜLTÉRI FOTÓZÁS

Hogyan fényképez a Munro éjjeli kalandora hegyi tájakat?

A színes makroképektől a rejtélyes hegycsúcsokig: íme Alan Rowan tippjei a Canon SX740 HS használatához, a tökéletes természetfotózásért.

James-t lenyűgözte a fényképezőgép nagy dinamikatartomány (HDR) módja, amely ugyanarról a jelenetről több felvételt is készít, majd az egyes képek legjobb elemeit – az árnyékos területek részletgazdag, illetve a világos területek megvilágított részeit –felhasználva összekombinálja azokat anélkül, hogy a kép túlzottan elmosódott vagy sötét lenne.
James HDR módban akkor érte el a legjobb eredményeket, amikor vagy nagyon sok, vagy nagyon kevés fény állt rendelkezésre. „A HDR mód azt jelenti, hogy a fényképezőgép megfelelő expozíciót tud alkalmazni, egyetlen gombnyomással egy összetett képet hozva létre” – mondja James.

4. Forgasd el a képernyőt, és próbálj ki új szögeket

A Canon PowerShot G5 X Mark II egy 180 fokban dönthető LCD-képernyővel rendelkezik, így alacsony szögből készített felvételekhez és szelfikhez ideális. „Igazán hasznos, ha egy kijelző ennyire dönthető.” – jegyzi meg James. „Fényképezhetsz magasról vagy alacsonyról, és sokkal kreatívabb lehetsz a szögekkel, miközben tisztán látod, amit csinálsz.” James azon kapta magát, hogy a dönthető LCD-képernyőt használja, majd amikor a kreativitásra kellett összpontosítania, átváltott a felpattintható OLED EVF-re.
A Canon PowerShot G5 X Mark II érintőképernyőjén keresztül gyorsan és intuitív módon mindent beállíthatsz, például a rekesznyílást, a záridőt és az ISO-értéket is. „Ha egy érdekes kompozíciót szeretnél lefényképezni vagy egy nevezetességet szeretnél megörökíteni egy szokatlan szögből, és a fényképezőgép fura pozícióban áll, sokkal egyszerűbb az LCD-képernyőt használni, mint a tárcsát tekergetni.” – magyarázza James.

5. Készíts 4K felvételeket az utómunkálatok maximális rugalmassága érdekében

A 4K felvételek az 1080p Full HD felbontás négyszeresét, azaz 3840×2160 képpontot biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy 4K-val a Full HD-hoz képest lélegzetelállító, szinte tapintható részletességű felvételeket készíthetsz körülvágás nélkül – tökéletes egy szárnyaló sas megörökítésére vagy ha a barátod épp egy kristálytiszta tóba ugrik fejest. A 4K-s felvételeknél lehetőséged van akár 200%-ig nagyítani, pásztázni és körülvágni a kép egy részét, amely még így is Full HD felbontású lesz.
James készített néhány gördeszkás anyagot a Canon PowerShot G5 X Mark II-vel, hogy letesztelje a minőségét. „A videobeállítások határozottan jobbak voltak, mint amire számítottam.” – meséli. „A kocsi hátulján kilógva filmeztem az asszisztensemet, ahogy jött lefele az úton, a követő fókusz pedig kiválóan működött. Lenyűgözött a felvétel minősége, amikor nem a fényképezőgépen néztem meg – az árnyalatok megfelelően egyensúlyban voltak.”

6. Ne félj kísérletezni

A felszerelés kulcsfontosságú, azonban a világban megbújó nagyszerű felvételek elkészítéséhez szaktudás és kreativitás is szükséges. „A fényképezés értelemszerűen a szem használatáról szól, a fényképezőgép csak egy eszköz.” – fejti ki James. „Minden fényképezőgépet, amelyet a kezedbe fogsz, ugyanolyan módon kell megközelítened, mindegy hogy a telefonoddal vagy egy DSLR-ral készítesz képeket. Egyszerűen csak a rendelkezésre álló funkciókhoz igazítod a felhasználást.”
Szóval mi volt James véleménye a Canon PowerShot G5 X Mark II-ről? „Ennél többet nem igazán kérhetsz egy kompakt fényképezőgéptől.” – magyarázza. „Igazán jó választás a lelkes felhasználónak – mindenkinek, aki valóban fejleszteni szeretné képességeit a fényképezés terén, és kísérletezni a kreatív kezeléssel.”


Írta: Loren Cotter

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához