Hamis

A hamisított Canon termékeket nehezebb felismerni – és ezek veszélyesebbek is, mint gondolná. Előfordulhat, hogy a hamisított Canon termékek szinte teljesen ugyanúgy néznek ki, mint az eredeti Canon termékek, mégsem eredetiek. Általában a következő Canon termékeket hamisítják: tonerkazetták és tintapatronok, akkumulátorok és töltők, valamint fényképezőgép-tartozékok.

A hamisított termék gyártása, importálása vagy értékesítése bűncselekménynek minősül. A Canon a rendőrséggel, a vámhatóságokkal, valamint a hamisítás ellen fellépő szervezetekkel és hatóságokkal vállvetve küzd Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA-régió) a hamisított Canon termékek kereskedelme ellen.

Counterfeit

A hamisított Canon termékek használatának veszélye

Biztonság
A hamisított Canon termékeket nem a Canon szigorú tesztelési és minőségi előírásai szerint gyártják, ezért személyi sérülést okozhatnak, illetve kárt tehetnek a termékedben. Például a hamisított akkumulátorok használat közben túlmelegedhetnek, szivároghatnak vagy felrobbanhatnak, és súlyos személyi sérülést vagy helyrehozhatatlan kárt okozhatnak.

Minőség
A hamisított Canon tintapatronok és tonerkazetták szivároghatnak, blokkolhatják a nyomtatófejet, illetve rossz minőségű nyomatokat eredményezhetnek. A hamisított patronok és kazetták nyomtatási kapacitása nagy valószínűséggel jelentősen kisebb, mint az eredeti termékeké. A Canon által tesztelt hamis patronok és kazetták nyomtatási kapacitása 28–69%-kal volt kisebb, mint az eredeti Canon termékeké.

Környezet
Az eredeti Canon termékek eleget tesznek a nemzetközi és európai törvényeknek, így a WEEE és a RoHS irányelvnek, valamint a REACH szabályozásnak is. A hamisítványok valószínűleg nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak, ezért nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre.

Honnan ismerhetők fel a hamisított Canon termékek

A Canon gyakran hamisított termékei közé tartoznak például a tintakazetták, a másolókazetták és a fényképezőgép-tartozékok, mint például az akkumulátorok, töltők, objektívsapkák, távvezérlők és táskák.

Minden eredeti Canon tintakazetta1, tintapatron, másolókazetta és akkumulátor csomagolásán megtalálható az egyedi Canon hologram.

A hologram szemből nézve színjátszó arany vagy színjátszó vöröses arany, vízszintes helyzetből nézve pedig színjátszó sötétzöldre válthat. Ha a hologram hamis, ez a szín jellemzően nem változik színjátszó sötétzöldre.

Mire figyeljen meg a hamisított termékekkel kapcsolatban?

– A hamisított hologramok gyakran tűnnek koszosnak, sérültnek, elmosódottnak, és sokszor a színük és a méretük sem egyezik meg az eredeti hologramokéval.
– Előfordulhat, hogy a hamisított csomagolásokon látható Canon logó gyenge minőségű lehet, színe, betűtípusa vagy mérete nem egyezik meg az eredetiével.
– A csomagolás gyakran tűnik úgy, mintha azt újraragasztották, újra felhasználták vagy azon illetéktelen módosítást végeztek volna.
– A csomagoláson esetleg helyesírási hibák is feltűnhetnek, vagy írásjelek hiányozhatnak.
– Ne dőljön be a szokatlanul alacsony árat kínáló értékesítőknek.
– Legyen elővigyázatos, amikor online és internetes aukciós weboldalakról vásárol. Nem minden online vásárolt termék hamis, de a hamisítók gyakran használják az internetet hamis termékeik értékesítéséhez a sebesség, a névtelenség és a globális működés érdekében, ezért legyen körültekintő az online vásárlások során.

Mi a teendő vélhetően hamis termék vásárlása esetén

Ha felmerül Önben a gyanú, hogy a megvásárolt, Canon márkajelzéssel ellátott termék nem eredeti, kérjük, ne használja azt, helyette forduljon a Canon hivatalos viszonteladóihoz, vagy írjon üzenetet az ipr.info@canon-europe.com e-mail-címre. 
Sajnos nem tudjuk kicserélni a hamis Canon márkajelzéssel ellátott termékeket, azonban nagy valószínűséggel meg tudjuk állapítani, hogy egy termék eredeti vagy sem, a termék eredetiségéről pedig írásos értesítést tudunk küldeni. 
Ha biztos akar lenni abban, hogy kizárólag eredeti Canon termékeket vásárol, kérjük, keresse fel a Hol kapható? oldalunkat, ahol a Canon termékek hivatalos forgalmazóit tartalmazó, nem teljes körű listát talál.

A következő is érdekelhet

  1. az Európában forgalmazott műanyag tonerkazetták, illetve a buborékfóliába csomagolt multi csomagok esetében előfordulhat, hogy a csomagoláson nincs hologram.