Termék

Keltsd életre és pörgesd fel a zenét a Canon EOS C200 kamerával

Canon video camera in action whilst filming ricky patel with his guitar.

Patrick Greaves producer és Ricky Patel operatőr az új EOS C200 kamerával 4K HDR minőségben, mozifilmes becsillanással és kevés fénnyel vett fel egy élő zenei előadást

A legtöbb zenészekről készült rövidfilm lényegében illúzió, hiszen a videoklipek többségében a zenészek csak úgy tesznek, mintha játszanának, miközben a zene valójában felvételről szól. Ezzel szöges ellentétben áll a Mahogany Sessions: ők a valódi, élő előadásokat szeretnék filmen megörökíteni, és olyan stílusban akarják a felvételeket elkészíteni, amely kiemeli a szituáció valódi voltát, miközben a képi világ drámai és izgalmas marad.

Patrick Greaves producer és Ricky Patel operatőr gyakran közreműködnek a felvételek elkészítésében. Minden előadás rögzítése egyetlen felvétellel történik meg, amely Greaves szerint „valami igazán valódit és organikust ragad meg. Ezek a felvételek lehetővé teszik számunkra, hogy megmutassuk a világnak a legjobb feltörekvő és már befutott tehetségeket úgy, hogy a csodálatos élő előadásokat kiegészítjük a vizuális élménnyel.” A londoni zenész, Alfa Mist előadásának felvételéhez Greaves és Patel a Canon EOS C200 kamerát választotta, amely a kiváló, nagy dinamikatartományú érzékelő, a beépített RAW felvevő és a kis méret ötvözete. Greaves így folytatja: „használhatunk hozzá sokféle, többek között a stabilizáláshoz szükséges felszerelést, amelyre egy példa a Movi Pro. A rugalmas C200 csak arra vár, hogy minél változatosabban használjuk, bármilyen környezetben van is rá szükségünk.”

A RUGALMAS C200 CSAK ARRA VÁR, HOGY MINÉL VÁLTOZATOSABBAN HASZNÁLJUK, BÁRMILYEN KÖRNYEZETBEN VAN IS RÁ SZÜKSÉGÜNK.

A filmet 2017. szeptember 8-án készítették el. A hely a Normansfield Theatre volt, egy, a Teddington városi Langdon Down Centre területén található történelmi helyszín. Greaves dicsérte a helyszínt, mind vizuális, mind akusztikai tulajdonságairól csupa jót mondott. „Egy eredeti viktoriánus korabeli színház, csodálatosan helyreállítva. Megragadott a nagyszerű hangzás, van benne valami erő, és úgy éreztük, hogy ez a helyszín tökéletes lenne ahhoz, hogy igazán kihozhassuk a színeket mind a látványban, mind a zenében.” Észben tartva ezeket a célokat és azt, hogy a szám sokáig fog tartani, Greaves hamar rájött arra, milyen fontos „egy olyan készüléket használni, amely a lehető legkisebb méretű és a lehető legtöbb funkció megtalálható benne.”

Patel nagyon szerette volna megmutatni mind a zenészeket, mind a történelmi helyszín részleteit, így fontos volt a tér megfelelő megvilágítása, hogy a giroszkópos tartóra helyezett C200 úgy tudja bejárni a helyszín szinte összes zugát, hogy ne kerüljenek állványok vagy vezetékek a felvételbe. „Ez egy igazán egyedi esemény volt” – kezdi. „Az egyik leghosszabb ideig tartó felvétel volt, és mindenhova el akartunk jutni.” Ehhez a zenészek megfontolt elhelyezésére és a videókamera számára pontos jelekre volt szükség, azonban a megvilágítási lehetőségeket korlátozta, hogy a helyszínen nem lehettek láthatók egyéb felszerelések.

Ezt észben tartva Patel fent héliumballonos megvilágítást használt, a többi fény forrása pedig egyetlen Skypanel volt. „Tényleg csak ez a héliumos megvilágítás és egy Skypanel volt a dobost megvilágító derítő fényforrás. Meg elég sokáig igazgattuk a függönyöket is, de végül tetszett nekünk az eredmény.” Felhasználta a homályosság kínálta hatást is; egy olyan látvány lebegett a szeme előtt, amely nem lesz idegen a Mahogany munkásságát ismerők számára. A helyszín tejüveg ablakairól sem feledkezett meg. Így még jobban lehetett a külvilág fényeit kezelni, a nappali belső és külső terek közötti kontrasztokat ugyanis hírhedten nehéz kordában tartani.

Patel nem győzi dicsérni a C200 kamerát, amely nagyszerűen tudja kezelni az ilyen nagy kontrasztú helyszíneket. „Nagyon meglepett a kép, igazán nem számítottam arra, hogy ez a készülék erre képes... olyan sok részlet látszik rajta, a tartomány pedig nagyszerűnek tűnik.” Így folytatja: „Egészen más volt, mint amit más kamerák tudnak, sokkal lágyabb. Más kameráknál le kell csökkenteni a képminőséget, [de] sokkal semlegesebb a kép.” Patel úgy döntött, a felvételt a C200 helytakarékos Cinema RAW Light formátumában készíti el, amellyel beépített felvevővel is nagyon jó minőség érhető el, így nincs szükség méretes külső felvevőkre. Noha Pro Res felvételek harmadik féltől származó felvevőkkel is készíthetők, és ez sem rossz megoldás, Patel meg szerette volna tudni, „mire képes a kamera az új belső RAW formátum használata esetén.”

Close up view of Canon EOS 200 video camera side view.

„Ez egy 4K HDR felvétel volt”

– folytatja Greaves, utalva a folyamatosan erősödő igényre, hogy minél magasabb felbontású és nagyobb dinamikatartományú felvételeket lehessen készíteni. „Sikerült RAW felvételeket magával a kamerával rögzíteni, ami hatalmas előrelépés, hiszen így nem kell a gépre pakolni egy külső felvevőt. Ott van a C200 nagyszerű érzékelője, ráadásul ez a kis méretű készülék képes csúcskategóriás moziminőséget nyújtani.” Greaves is szeretné kiemelni a kitűnő csúcsfénykezelést. „Lehetővé teszi számunkra, hogy minden részletet és kontrasztot megragadjunk... tizenöt fokozatú dinamikatartománya van, így egyáltalán nem kellett módosítani az ablakokat.”

Mivel korábban már a termékcsalád több fényképezőgépét is használta, Patel operatőr otthon érezte magát. „Igazán könnyen kezelhető. A használhatóság kulcsfontosságú. Mindenről tudtam, hogy hol van, mert már jól ismerem a C300 gépet.” A C300 és C200 közötti egyik különbség az, hogy a CFast hordozóhelyek oldalt, nem pedig hátul találhatók, így könnyebben hozzájuk lehet férni, ha a C200 egy giroszkópos tartóra van helyezve. Az Alfa Mistről készített felvételek során szerzett élmények mást is Patel eszébe juttattak. „Dokumentumfilmeket is gyakran készítek” – mondja. „Örülnék, ha útközben is velem lenne a C200. Nincs szükség V-rögzítésű akkumulátorokra és plusz hátizsákra... elég, ha a kis elemeket beleteszed a hátizsákodba. Igen sokáig bírják.”

Greaves producer a végén megemlíti a C200 rugalmasságát is. „Egy producer számára a legfontosabb a gép sokoldalúsága. Költséghatékony és problémák nélkül működik a már meglévő beállításokkal. Lehetővé teszi számunkra a jobb képminőséget, azonnal 4K RAW formátumban tudjuk készíteni a felvételeket, és minden megtalálható egyetlen egységben. Szerintünk ez a C300 tökéletes megújítása, a már meglévő Canon modellek nagyszerű továbbfejlesztése. Igazán remek dolognak tartom, hogy piacra került ez a kamera.”

Ha vissza szeretnél térni az EOS C200 áttekintéséhez, kattints ide

Írta: James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Kapcsolódó tartalom