Termék

Egyszerű költségvetés, csúcskategóriás végeredmény a Canon EOS C200 kamerával.

Group of people pouring coulored powder on a woman.

David Newton filmkészítő arról beszél, hogy készítette el egymaga Trash the Dress című filmjét a rugalmas, kis méretű EOS C200 kamerával

David Newton alig várta, hogy alaposan próbára tehesse az új EOS C200-at. Trash the Dress című rövidfilmje teljes mértékben kihasználta a kamera sokoldalúságát és azt, hogy egy ember is elég a használatához. A készüléket giroszkópos tartókra és drónokra helyezte, és nem feledkezett meg a továbbfejlesztett autofókuszban rejlő lehetőségről sem.

David Newton így jellemzi magát: “Fényképész-filmkészítő vagyok. Azok közé tartozom, akik fényképészként kezdték, majd megismerkedtek a DSLR fényképezőgépek videokészítési lehetőségeivel is, azóta pedig a projektjeim igényeinek megfelelően bővítem a repertoárom.”

A videokészítésre alkalmas DSLR fényképezőgépekről a Cinema EOS gépekre váltó Newton volt már Canon fényképezőgépekről szóló tanfolyamok oktatója, és lelkesen várta a lehetőséget, hogy minél hamarabb elkezdhessen dolgozni az új EOS C200 kamerával.

„A projekt úgy született meg, hogy a Canon szerette volna alaposan próbára tenni a C200 kamerát, és ezzel egy olyan embert akartak megbízni, aki az újabb filmkészítő gépek előtt DSLR gépet használt. A videókamera két kategóriába sorolható: megfelel a mindennel felszerelt, sokfős, csúcsminőségű felvételkészítési munkafolyamatok igényeinek, de kis méretének köszönhetően nagyon jól használhatja egyetlen személy vagy egy néhány fős csapat is.” Ez, mondja Newton, az ő szakterülete. „Én egyedül vagy egy kis csapattal szoktam dolgozni. Jobban szeretem, ha én magam csinálhatom meg, amit kell.” Mivel egy korábbi projektje során Dubaiban már használta a C200-at, Newton rendelkezett „már valamennyi tapasztalattal.”

A kompakt és könnyű készülék és a beépített, kiváló minőségű Cinema RAW Light felvételkészítési lehetőség kombinációját jelentő kamera Newton szerint „egy Jekyll és Hyde fenevad. Ami nekem igazán bejön, az a 4K belső RAW felvételkészítés. Az egészen fantasztikus. Ettől válik ez az árát és méretét tekintve középkategóriás kamera a legjobb gépek egyikévé; ilyen minőség csak a RAW formátummal érhető el. Megszoktuk már az MP4 formátum használatát, ami az állóképeknél a JPEG formátumnak felel meg, és nagyon korlátozott a felbontás szempontjából, most azonban tizenöt fokozatú dinamikatartomány áll a rendelkezésünkre (a feldolgozott Cinema RAW Light fájlokkal).” Ez, jegyzi meg Newton, nemcsak a nagy dinamikatartományú felvételkészítést teszi egy valóban megvalósítható opcióvá, hanem az utómunkálatok során is megnöveli a lehetőségek számát. „Ha HDR-filmgyártásra vágysz, megvan rá a lehetőség. Rec709 használata esetén sokkal rugalmasabb a felbontás, ha pedig (ha szabad ezt mondanom) elrontasz valamit, a helyreállítás is sokkal könnyebb (de persze ilyesmi senkivel sem történhet meg!)”

Newton habozás nélkül elismeri mind a RAW, mind a tömörített felvételek előnyeit. “Ott van a RAW, és ott van a lehetőség, hogy lecsökkentsd a minőséget. Ott van a csúcskategóriás, és ott van a tömörített. Ha megfelelően állítod be a kamerát, az MP4 formátummal készített felvételek csodálatosak lesznek. Ha azonban gyakran használod a bluebox funkciót, a több adat miatt jobban teszed, ha RAW formátumban készíted el a felvételeket. Alacsonyabb kodeket esküvők és események fényképezésekor érdemes választani, amikor nem akarsz böhöm nagy adatmennyiséget létrehozni, vagy ha nincsenek meg a RAW feldolgozásához szükséges követelmények.”

Canon video camera in action

Az érzékelőn és a rögzítési formátumon túl

Newton különösen el van ragadtatva a C200 autofókusz funkciójától. “A Dual Pixel CMOS Autofocus rendszer zseniális. Nem is olyan könnyű átállni a manuális fókuszról, amit éveken át használtunk, egy olyan autofókusszal rendelkező gépre, amelyet valóban használhatsz és rábízhatod magad.” A fókuszrendszer a C200 érintőképernyőjét használja a fókuszpont kiválasztásakor, ezzel egy olyan rugalmas rendszert hozva létre, amellyel ritkábban van szükség külön fókuszbeállítóra.

Az olyan helyzetekben, amikor elkerülhetetlen a manuális fókusz használata, Newton szerint nagyon jól működik a Dual Pixel fókuszvezetési funkció is. „Miután kiválasztottál egy fókuszpontot, nyilak jelennek meg a pont körül, amelyek jelzik, hogy elülső vagy hátsó a fókusz. Szóval ha mégis inkább a cine prime fix objektívekkel szeretnél dolgozni, akkor is van fókuszellenőrzés.” Az EF-objektívek esetében azonban „nincs szükség fókuszbeállítóra, nem kell külön fókuszkövető rendszer. Így egy kicsit jobban kezelhető, és sokkal gyorsabban tudsz dolgozni.” Visszagondolva arra az időre, amikor DSLR géppel készített videókat, Newton örül annak, hogy a rendszert egy kifejezetten filmek készítésére kifejlesztett fényképezőgépen láthatja viszont. „Olyan fényképezőgépekre gondolok, mint például a 7D Mk. Egy ideje már megvan nekem, és most jó látni egy filmkészítő fényképezőgépen.”

Group of people laughing whilst pouring coloured powder on woman

Az optimalizált vezérlőelrendezés és csatlakoztathatóság az ismerős menürendszerrel ötvözve egyszerűvé teszi a fényképezőgép használatát. „Minden gomb a bal oldalon van, a portok pedig a jobb oldalon találhatók. Nincsenek gombok össze-vissza elhelyezve. Mind megtalálható egy helyen. Rendkívül gyorsan és egyszerűen tudsz így dolgozni, és bárki, aki használt már Canon fényképezőgépeket, legyen szó akár DSLR, akár Cinema EOS gépekről, nagyon ismerősnek fogja találni ezt az elrendezést. A menük ugyanúgy vannak elrendezve, a gombokat ugyanott találod meg, és a nevük is stimmel.”

A Trash the Dress forgatásán fel kellett készülni a meglepetésekre is, így Newton különösen értékelte a C200 kompakt méretét. „Remekül ráhelyezhető egy Ronin tartóra és a DJI 1000 alsó részére – ez lényegében egy drón aljára szerelt giroszkópos tartót jelent –, és kitűnően működött. Az, hogy ilyen sokféleképpen felszerelhető, rengeteg kreatív lehetőséget kínál.”

A nagy érzékenységű modern fényképezőgépeknél gyakran szükség van semleges szűrőre, azonban egy giroszkópos tartón vagy egy drónon a matte box mérete és súlya miatt nem túl praktikus, így Newton örült a tíz fokozatú belső ND opciónak. „Ha RAW felvételeket szeretnél készíteni, és a lehető legjobb dinamikatartományra vágysz, az ISO 800 értéket kell választanod. Azzal, hogy elérhető kettő, négy, nyolc vagy tíz fokozatú ND, rengeteg szerelékekkel való bajlódást meg tudunk úszni.”

ENGEM ANNYIRA LENYŰGÖZÖTT, HOGY HAMAROSAN KI FOG VELE BŐVÜLNI A FOTÓTÁSKÁM

„Engem annyira lenyűgözött” – fejezi be Newton – „,hogy hamarosan ki fog vele bővülni a fotótáskám. Annyira élveztem használni és annyira jók voltak az eredmények, hogy ha a munkádhoz szükség van egy ilyen kaliberű kamerára, akkor nem kérdés, hogy ezt kell választani. Ha megnézed a Cinema EOS termékcsalád tagjait, ez közülük a leguniverzálisabb. Munka közben olyan készülékre vágysz, amely alkalmazkodik hozzád, nem olyanra, amelyhez neked kell alkalmazkodnod. Olyan sok minden történik a felvétel alatt, hogy rengeteg időt lehet megspórolni azzal, ha egy kicsit le tudjuk egyszerűsíteni a dolgokat. Mindig idő szűkében vagyunk a felvétel készítése alatt.”

Ha vissza szeretnél térni az EOS C200 áttekintéséhez, kattints ide

Írta: James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Kapcsolódó tartalom