A Canon elkötelezett amellett, hogy 2050-re elérje a nettó nulla karbonkibocsátást

Canon_Carbon Emissions_Infographics
1526_Energy Tree_Sustainability Pavilion_

Hozzájárulás a jövő kis karbonlábnyomához

A Canon üzleti tevékenységeinek valamennyi területén a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekszik

Mindannyian megtapasztaljuk az éghajlatváltozás bolygónkra gyakorolt pusztító hatását, elsősorban a szélsőséges időjárási események által okozott természeti katasztrófák számának globális növekedése révén. Ez valamennyiünk számára kritikus időszak a cselekvésre.

Célunk a globális környezet védelme a termékeink által okozott hatások csökkentésével. Arra összpontosítunk, hogy csökkentsük szén-dioxid-kibocsátást a nyersanyagok és alkatrészek beszerzésétől és felhasználásától kezdve a telephelyeinken végzett tevékenységeken át a logisztikai műveletekig minden egyes lépésben.

A nettó nulla karbonkibocsátás felé

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla karbonkibocsátást.

A „nettó nulla” elérése azt jelenti, hogy a légkörbe kerülő karbon mennyisége nem több, mint az eltávolított mennyiség.

E cél elérése érdekében aktívan csökkentjük az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. A termék teljes életciklusa alatt számszerűsítjük kibocsátásainkat, hogy minden egyes szakaszban csökkentsük a kibocsátást.

Célunk, hogy termékenként évről évre 3%-kal csökkentsük a teljes életciklusra vetített szén-dioxid-kibocsátást. Ha ezt fenntartjuk, akkor 2030-ra a 2008-as szinthez képest nagyjából 50%-os kibocsátáscsökkentést érünk el.

Jelenleg jó úton járunk e cél elérése felé, mivel 2008 és 2022 között átlagosan 4,1%-os javulást tapasztaltunk. A 2008 óta elért összesített csökkentés 43%-ot tesz ki.

GREEN

Célkitűzéseink igazolása külső felek által

2008 óta jelentős előrelépést értünk el e cél és a többi, az egész üzletágunkban kitűzött cél tekintetében. Elkötelezettségünk soha nem ingott meg. Hosszú távú céljainkat mindig rendszeresen felülvizsgáljuk, hogy meggyőződjünk arról, hogy hozzájárulásunk összhangban van-e azzal a célunkkal, hogy hozzájáruljunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomhoz és 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást.

Nem elég, ha csak a saját előrejelzéseinket és hozzájárulásainkat nézzük, hanem olyan célokat kell kitűznünk, amelyek összhangban vannak az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudományos eredményekkel és a Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljaival. Ezért kértük az SBTi (Science Based Targets initiative, kezdeményezés a tudományosan megalapozott célkitűzésekért) általi hitelesítést.

A céljaink mögött álló számadatok megértése

A Canon mind az intenzitási, mind az abszolút célokat alkalmazza tevékenységére.

Intenzitási célunk egy kifejezetten a termék életciklusára összpontosító csökkentés. Célunk, hogy 2030-ra a 2008-as szinthez képest 50%-kal csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátásunkat a termék teljes életciklusa során. Ez alatt azt értjük, hogyan tervezzük, gyártjuk, szállítjuk, és vásárlóink hogyan használják termékeinket.

Az abszolút cél a vállalat teljes kibocsátását veszi figyelembe, például az irodáinkat, az alkalmazottaink által igénybe vett közlekedést, a gyáraink energiaellátását és üzemeltetését, valamint az ellátási láncunk működtetését.

Ahhoz, hogy az SBTi hitelesítésére jogosultak legyünk, a szervezet teljes kibocsátására vonatkozó abszolút célt kell kitűznünk, amelyhez 2015-nél nem korábbi kiindulási értéket kell megadnunk.

Célunk, hogy az SBTi kritériumainak megfelelően 2030-ig a 2022-es bázisévhez képest abszolút értelemben 42%-kal csökkentsük az 1. és 2. alkalmazási körbe tartozó ÜHG-kibocsátásokat, és abszolút értelemben 25%-kal csökkentsük a 3. alkalmazási körbe tartozó ÜHG-kibocsátásokat (1. és 11. kategória).

A csökkentéseket célzó intézkedéseink és általános célkitűzéseink nem változtak, és továbbra is ugyanolyan elkötelezettek vagyunk a környezetre gyakorolt hatásunk csökkentése és a nettó nulla kibocsátás 2050-re történő elérése iránt, mint eddig.

CDP

A CDP „A listás” elismerése

Környezetvédelmi kezdeményezéseinket éghajlatváltozás és a vízbiztonság területén 2014 óta a CDP nemzetközi környezetvédelmi nonprofit szervezet is elismeri. Mindkét kategóriában felkerültünk a CDP „A listájára”.

A CDP a világ nagyvállalatainak értékelését végzi az éghajlatváltozás elleni küzdelemre tett erőfeszítéseik alapján.

Váltás a megújuló energiaforrásokra

Az Európában felhasznált villamos energiánk 82%-a megújuló forrásokból származik

Európai üzleti tevékenységükhöz a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiát használunk, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tovább növeljük a megújuló energiaforrások használatát.

2021-ben a teljes európai energiaszükségletünk 45%-át villamos energia fedezte. Ebből 82% megújuló forrásokból származott. A németországi Poingban található gyárunk 100%-ban megújuló energiát használ.

Új EMEA-központunk, valamint az egyesült királyságbeli és írországi központjaink BREEAM* Excellent minősítést kaptak az energiahatékony tervezésért és a megújuló energia használatáért. Az új épületirányító rendszernek és a tetőn elhelyezett napelemeknek köszönhetően az épület energiafogyasztása közel 50%-kal csökkent.

A hollandiai Venlo városában található létesítményünk hőszivattyús rendszert, hatékony meleg- és hidegvíz-tároló rendszereket, valamint LED-es világítást használ az energiafogyasztás csökkentése érdekében. A két telephelyen napelemeket és töltőpontokat is biztosítunk az elektromos járművek számára.

Célunk, hogy a megújuló energiát, mint hatékony energiaforrást a lehető legjobban kihasználjuk, miközben a 2050-re kitűzött nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérése felé haladunk.

További információk

A környezetre gyakorolt káros hatások csökkentésére irányuló globális törekvéseinkkel kapcsolatos további információkért látogasson el globális oldalainkra: